Boek: ‘Eibertje Kiest..’

Met de momentele hype van het ‘clean food’ en ‘eating clean’ zou je je bijna schuldig voelen als je eens een zak chips opentrekt of een boterham met pindakaas eet. E-nummers, suiker, zoetstoffen en kleurstoffen: puur vergif. Props voor de mensen die zich zo streng met voeding bezig houden en zich hier goed bij voelen maar voor mij is het niet wat. Niemand komt aan mijn Dr. Pepper! Gelukkig maar, anders had ik ook niks gehad aan het boek ‘Eibertje kiest..‘ dat ik toegestuurd kreeg. Het boek is geschreven door Eibertje van Halteren die Voeding en Diëtiek studeerde en gespecialiseerd is in de levensmiddelenindustrie. Volgens de tekst op de achterkant: een boek waarin honderden supermarktproducten worden vergeleken op voedingswaarde, ingrediënten en samenstelling. 

eibertje-kiest

Frustratie in de supermarkt

Ergens onderaan staat de kreet “Afvallen zonder dieet!”. Euw. Ik dacht dat het boek over gezond eten ging, ik vind het altijd jammer wanneer dit direct aan calorieën en afvallen wordt gelinkt. Deze maatschappij is al zo veel (te veel, als je het mij vraagt) met afvallen bezig. Desondanks was ik toch erg benieuwd naar de rest van het boek. Tips voor supermarktproducten vind ik altijd handig, ik vind het namelijk vreselijk om etiketten te lezen en ingrediënten te googelen in een drukke supermarkt. Zo kan je mij héél makkelijk gefrustreerd krijgen.

eibertje-kiest2

Eye-opener

Het boek is heel informatief! Ik dacht dat ik het meeste wel wist qua algemene dingen over voeding, maar ik heb nog veel opgestoken van dit boek. Ik dacht namelijk dat de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (DVR) ongeveer hetzelfde was als de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Fout! Vooral dit soort weetjes en tips over het aflezen van etiketten vond ik heel handig. Verder wordt er ook wat geschreven over caloriebehoefte, voedingslogo’s, E-nummers en suiker, deze informatie is heel duidelijk en makkelijk te begrijpen maar daardoor wel vrij beknopt. Dat had van mij best wat uitgebreider gemogen. Een paar pagina’s gaan over ‘portion control’. Iets waar ik nevernooitniet aan doe omdat ik van veel, nee, héél veel, eten houd. Maar wellicht dat er wat handige tips tussen staan voor mensen die wat kilo’s kwijt willen. Het grootste deel van het boek bestaat uit het vergelijken van supermarktproducten per productgroep:

gezonde-pindakaas

Cola Light vs. Cola ‘Gewoon’

Tja. Ik zou zeggen: drink gewoon géén cola. Maar dat doet dit boek niet, en ik denk dat dat juist erg goed is. Iedereen weet dat je beter een glaasje water kan drinken dan een glas gevuld met het bubbelende suikerwater genaamd Coca-Cola, maar water is toch wel even wat anders dan cola. Dus zo’n wijzend vingertje lijkt me niet nodig, vaak werkt dat toch alleen maar averechts. (Ik heb vandaag een voldoende voor Gezondheidspsychologie in ontvangst mogen nemen, dus ik weet nog waar ik het over heb ook! 😉 ) Ik vind het handig om in één oogopslag te kunnen zien welke producten ik beter kan vermijden en welke oké zijn. Maar het valt me op dat de nadruk vooral op de hoeveelheid calorieën ligt, iets waar ik zelf niet zoveel waarde aan hecht. Ondanks dat ik heel veel eet, eet ik over het algemeen wel erg gezond. Ik doe niet aan pakjes en zakjes en het meeste maak ik zelf, dus ik hoef er ook niet zo op te letten. Ik leg liever de nadruk op lekker en gezond eten, je goed voelen en fit zijn, en niet op het tellen van calorieën. Maar ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen dit meteen heel makkelijk afgaat, dit boek is dan een goede introductie om wat meer over voeding te weten te komen.

Het boek is zeker een aanrader en is onder andere hier te bestellen voor 15 euro. Voor de echte ‘health freaks’ is het denk ik niet wat, maar de mensen die graag meer op hun voeding willen letten maar door de bomen het bos niet zien, kunnen denk ik veel aan dit boek hebben. De Dr. Pepper stond trouwens in het groene gedeelte, dus die mag blijven, joepie!

Deze blogpost bevat een product dat door een bedrijf is opgestuurd. Lees de disclaimer voor meer info.

Back to Top