Op de cover van Impuls

Wow, die zag ik niet aankomen. Mijn hoofd op de cover van Impuls! Een paar maanden geleden kreeg ik een berichtje via Twitter of ik geïnterviewd wilde worden voor het magazine van Impuls. Ik twijfelde, want ik had niet het idee dat ik veel te vertellen zou hebben. Maar soms stap ik ook wel een klein beetje uit mijn comfort zone en dus zei ik ‘ja’! Ik maakte een afspraak met één van de schrijfsters van het blad, ze zou bij mij langs komen om het interview af te nemen. En stiekem was ik best zenuwachtig. Maar dat bleek uiteindelijk niet nodig te zijn, volgens mij hebben we drie uur volgepraat (lees: vooral ik) en het was heel gezellig. Het artikel dat in het magazine is gekomen is een beknopte samenvatting van wat ik allemaal heb verteld die middag.

cover impuls

Impuls Magazine

Het magazine wordt vier keer per jaar uitgegeven door de vereniging Impuls. Deze vereniging zet zich in voor volwassenen met ADHD en ADD. Heel belangrijk, want bij ADD/ADHD wordt nog vaak gedacht aan een ‘modeziekte’ die vooral bij kinderen voorkomt. En dat is natuurlijk helemaal niet zo. Impuls zorgt voor voorlichting, belangenbehartiging (bijvoorbeeld het voorlichten van werkgevers en hulpverleners over ADHD) en lotgenotencontact. Voor ongeveer 35 euro per jaar ben je al lid, en dan krijg je dus ook automatisch dit leuke magazine! Je krijgt als lid ook korting op bepaalde coaching en het Juridisch Steunpunt Regelrecht. Op deze pagina kan je meer lezen over de voordelen van een lidmaatschap. Ze hebben op dit moment heel hard nieuwe leden nodig, dus misschien wel leuk om even naar te kijken.

ADD

In het boek Hoera, ik heb ADHD! las ik dat je nooit moet uitleggen wat ADHD/ADD is maar dat je beter kan vertellen wat het voor jou betekent. Ik heb er het afgelopen jaar vier blogposts over geschreven (I, II, III en IV) waar het wel redelijk tot uiting komt. Kort samengevat voelt het denk ik vooral alsof mijn hoofd altijd in de slow motion stand zit en ik twee keer zo hard mijn best moet doen om bij te kunnen benen. En soms wordt alles een beetje te veel. Dat is wel eens (nee, vaak) frustrerend, maar ik ben blij dat ik nu weet waardoor het komt en dat het dus niet ligt aan een gebrekkige intelligentie of doorzettingsvermogen, pfiew!

Het interview

Het interview richtte zich uiteraard op ADD, maar ook op alle andere dingen die ik doe en hoe ik ben. Zoals mijn blog en het samenwonen in een mini-studio. Dat vind ik leuk! Want ik zie mijzelf helemaal niet als ‘een ADD’er’. Ik heb natuurlijk wel de typische ADD-dingetjes maar – ondanks de naam van mijn blog – ben ik verder gewoon heel erg Iris. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om te lezen!

Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.

Impuls Interview Impuls Interview Impuls Interview

Tekst: Aagje G. Beeld: Steve. Met toestemming van de redactie geplaatst.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

97 reacties op “Op de cover van Impuls

 1. Hebben ze erg leuk gedaan. Zal vast even schrikken zijn geweest toen je opeens op de voorpagina stond.
  xx Julie

 2. Nien

  Leuk artikel! Met plezier gelezen, en ook heel herkenbaar dat overprikkeld zijn. En omdat dit mijn eerste reactie hier is (terwijl ik al stiekem een hele tijd in de schaduwen meelees) wil ik even zeggen dat ik je blog ontzettend leuk leesvoer vind. Nee maar écht! 🙂

 3. Suzanne

  Ahhh Super leuk stuk Iris! Echt heel erg gaaf! Fijn ook om te lezen en natuurlijk heel veel herkenning voor mij (A). Soms ook precies het tegenovergestelde. Wat zijn wij toch leuk met al die lettertjes!

 4. Susanne

  Goh ik wist helemaal niet dat er iets was voor volwassenen met ADD. Ik ga eens een kijkje nemen op hun site. Leuk interview!

 5. Manon

  Mooi interview. Interessant om te lezen hoe ADD/ADHD bij volwassenen zich uit.. Ik “ken” alleen maar kinderen die dit hebben en dan is het natuurlijk heel anders.

 6. Olga

  Mooi artikel, heel leuk geschreven. Je past goed op jezelf, daar kun je trots op zijn 🙂

 7. Hedwig

  Wat een leuk interview! En die foto’s zijn ook heel leuk, ja gewoon heel leuk allemaal 🙂 en ook goed dat je dit hebt gedaan, ik denk dat zeker herkenbaar is en fijn voor mensen met AD(H)D.

 8. Laura

  Wat gaaf! Lijkt me heel raar om jezelf zo terug te zien en om het interview terug te lezen!

 9. Kymberley

  Echt een heel mooi artikel Iris.
  Ik herken zoveel van mezelf in jou, dat het soms bijna eng is.
  Bij mij is nooit een diagnose gesteld, maar als ik over ADD lees, weet ik vrijwel zeker dat ik dat heb.
  Of ik er wat mee/aan wil doen is een tweede. Heb jij er veel baat bij (gehad)?
  Liefs.

  • iris

   Ik dacht al best lang dat ik ADD had maar ik had nooit zo de behoefte om het te laten onderzoeken en om officieel het ‘labeltje’ te krijgen omdat ik er het nut niet zo van in zag. Maar op een gegeven moment ging m’n studie steeds slechter en slechter en liep alles niet zo goed meer dus toen dacht ik oké ik ga het gewoon doen! Ik heb heel veel studievertraging en door de diagnose heb ik nu wel 1 jaar extra stufi wat heel fijn is, dus vooral bij het studeren vind ik het echt handig. En ik vond het zelf ook superfijn om te weten dat het echt ADD is, dan hoef ik daar niet meer zo veel over na te denken, want dat doe ik natuurlijk al genoeg. Haha! Ik denk dat het heel erg aan je eigen situatie ligt en dat je goed de voor- en nadelen van zo’n diagnose met elkaar moet afwegen.

   • Kymberley

    Wow, thanks voor je mega uitgebreide antwoord. 🙂 Ik merk nu nog niet dat mijn studie er onder lijdt, met name omdat ik nu stage loop denk ik. Al heb ik wel het een en ander te herkansen van jaar twee. Maar ik snap je punt inderdaad. Misschien dat ik me ooit laat testen zodat het voor mezelf wat meer rust geeft. Want er over nadenken doe ik inderdaad ook zeker wel. Ik heb echt de concentratie van een aardbei dus soms verbaast het me echt dat ik nu al halverwege mijn derde studiejaar ben zonder vertraging!
    Nogmaals thanks voor je reactie, ik snap je punt helemaal 🙂

 10. Christel

  Genoeg te vertellen dus :P! Leuk Iris, kan je trots op zijn :)!

 11. Chantal

  Het is echt een leuk verhaal geworden, en je had dus stiekem toch veel te melden ook al dacht je van niet ;).

  • iris

   Ja, gelukkig wel 😀 Ik vond het wel spannend, hoe het er uiteindelijk uit zou komen zien. Want van zo’n lang interview weet je natuurlijk niet welke dingen eruit worden gepikt, haha. Maar ik vind het wel mooi geworden, een goede balans tussen niet-zo-leuke dingen en wel-leuke dingen 😀

 12. Super leuk om te lezen! Altijd als ik dit soort persoonlijke dingen van je lees, herken ik mezelf erin 😡 haha

 13. Wat een super leuk artikel! Vooral leuk om dat ik je nu op een heel andere manier leer kennen heb ik het idee. In plaats van dat je jezelf omschrijf in de Iris stijl, omschrijft iemand anders je ineens. Heel bijzonder! Mooie foto’s en you go girl 🙂

  • iris

   Thanks! Ja grappig he? Ik vond het ook heel raar om het te lezen, wat iemand anders over mij schrijft, haha!

 14. Veerlez

  Leuk om het te lezen 🙂 Ik herken me ook altijd zo in jou. Ik twijfel al jaren of ik een keer op ADD moet laten testen, maar aangezien de opleiding eindelijk is afgerond, heeft het nu niet zoveel meerwaarde voor me. Ik weet steeds beter wat wel en niet voor mij werkt en pas mijn leven daar op aan. Het lijkt voor nu te werken, dus hoezo er iets mee doen.
  Maar goed, het blijft iets wat altijd op de achtergrond blijft.. Dus ja.. misschien toch wel iets mee doen? 🙂

  • iris

   Ik snap precies wat je bedoelt inderdaad! Zo dacht ik er ook altijd een beetje over. Totdat ik echt helemaal vast liep in m’n studie en het zelf ook allemaal niet zo goed meer wist. Haha, lekker eigenwijs, altijd tot het allerlaatste moment wachten tot het zelf niet meer lukt 😉 Het is ook zo lastig om van te voren te bepalen of de voordelen van een diagnose opwegen tegen de nadelen. Want eventuele consequenties van zo’n labeltje kan je moeilijk inschatten van te voren. Maar ik moet zeggen dat ik zelf wel heel blij ben dat ik het onderzoek heb gedaan, het geeft toch wat meer duidelijkheid!

   • Veerlez

    En weetje dat ik nu sinds deze post echt aan het twijfelen ben of ik dit traject wel in wil gaan? Vriendinnetje van mij (wat mij ook meteen liet weten dat je op de cover stond 😀 ) heeft heel veel baad gehad met haar diagnose. Er zijn ook wel vervelende kanten (auto rijden met medicatie, je moet je opeens laten keuren om de zoveel jaar) maar dat weegt denk ik niet op tegen de positieve kanten.

    Ik heb mijzelf inderdaad zelf uit de dieptepunten gehaald met betrekking tot mijn studie, ik had gelukkig al een andere diagnose waardoor ik een jaar extra stufi kreeg (en later ook nog geld van school, yay) dus daar hoef ik het ook niet voor te doen.

    Ik twijfel echt of de molen nog een keer door wil, vooral omdat ik toch vrijwel zeker weet dat er iets uit gaat komen. lastig lastig 🙂

 15. Pauline

  Wauw, wat een mooi artikel! Ik vind het echt heel prettig dat het echt over jou gaat, dus naast jou ADD ook over jouzelf 🙂 Veel artikelen die ik lees over mensen met ADD/ADHD gaan enkel over dat kantje, waardoor je denkt “dit kan ik in die DSM ook wel vinden” 😉
  Interessant blad, misschien toch ook maar overwegen om ‘m te nemen 🙂

 16. Kelly

  Wat een mooi artikel! Ik herken me heel erg in je verhaal. Ook over falen en je dan lui voelen. En niet kunnen plannen en vooruit schuiven. Zelf werk ik ook het liefst ’s avonds, lekker rustig! Ik heb het ‘labeltje’ al van kinds af aan en ben daar wel blij mee. Ik kreeg extra tijd met m’n examens, mag rustiger aan doen met mijn studie etc! Het verlaagt voor mij aanzienlijk de stress

 17. Tamarah

  Wat onwijs leuk dat je in dit magazine kwam! Ik vind het een erg leuk en mooi stukje om te lezen!

 18. Oeh wauw, ik ben er gewoon even stil van. Wat een dapperheid dat je uit die zone durfte te starten en mee deed aan het interview. Ik vind het super leuk om te lezen 😀

 19. Stéphanie

  Heel herkenbaar wat je zegt over het je afvragen of je het zelf bent of je ADD. Lastig soms om dat onderscheid te maken en te ontdekken wie jij echt bent. Tof interview is het!

 20. Michelle/misschienzelfstwee

  Echt een leuk stukje geworden! Iris wordt beroemd!

 21. Amina

  Ik vond het interview heel leuk om te lezen en om je zo beter te leren kennen. Jouw blog ontdekken is echt de ontdekking van 2013! Ik lees jouw blog echt met plezier en ben fan van je schrijfstijl. 🙂

 22. Linda

  Ik ben er even goed voor gaan zitten, en wat is het een mooi eerlijk stuk geworden! Dapper dat je het ook hier plaatst.
  Wel erg herkenbaar vind ik het stuk waarin je vertel dat je nie veel mensen zie en vele contacten onderhou via social media. Ik vind dat zelf met mijn ziekte ook echt een uitkomst. Zo zit je fijn en comfy thuis en kan je toch je contacten onderhouden.

  Erg mooi stuk!

 23. Nicky

  Leuk om te lezen, het is echt een tof artikel geworden!
  Je stukje over de pc en social media is voor mij zo herkenbaar, vooral sinds ik reuma heb zie ik mijn vrienden niet meer vaak omdat het gewoon te veel energie kost, via social media kan ik contact met ze houden en inderdaad gewoon wegklikken als ik er even genoeg van heb.
  Je mag hier echt trots op zijn, en wat een mooie foto op de cover!

 24. Ingrid

  Bijzonder om te lezen. De Iris die in het interview naar voren komt herken ik namelijk amper in de Iris die ik op je blog lees. Knap dat je je zo kwetsbaar durft op te stellen. Als ik je blog zo lees dan denk ik niet aan een eigenschap als faalangst. Je komt op me over als een sterk iemand met veel zelfvertrouwen.

  • iris

   Wat lief! Ik heb ook wel veel zelfvertrouwen, denk ik. Ligt er ook wel aan of ik een goede of een slechte dag heb natuurlijk, haha. Alleen qua studie heb ik bij bepaalde vakken wel redelijk last van faalangst omdat mijn hele studie-carriere nooit zo succesvol is verlopen :p

 25. Myrthe

  Wat een super leuk stukje!! Je hebt zo veel zelfkennis. What you see is what you get. Super mooi meid!

 26. Marjolein

  Wat een mooi artikel Iris, je hebt je echt open gesteld en de leuke en minder leuke dingen komen in het artikel in een mooie balans naar voren. Daar mag je zeker trots op zijn!

 27. Wat ontzettend gaaf! Je voelt je vast beroemd.. mocht je dat nog niet doen, vanaf NU dan!
  Super tof! En ik jaloers op je gekleurd kleedje die op je bank ligt te pronken!

 28. Sophie

  Oh wow, wat herken ik veel van mezelf in jouw verhaal! Ik hoop dat ik je een keer ontmoet, je lijkt me echt een hele interessante meid! Ik vind het ontzettend stoer dat je een interview hebt gegeven en zo leuk dat ze je meteen op de cover hebben gezet! 😀

 29. Bianca

  ahh wat onwijs leuk zeg, en ook erg leuk foto’s kan me voorstellen dat raar is jezelf terug te zien in een tijdschrift ahha

 30. Suzanne

  Wat leuk en goede foto’s ook, daar kun je trots op zijn! Sommige dingen zijn wel herkenbaar zoals graag ’s nachts dingen doen omdat het dan stil is en geen afleiding.

 31. Ianth

  leuk artikel!! 🙂 Ook leuk om zo weer op een andere manier kijkje in jouw leven te krijgen!

 32. Wauw wat een leuk verhaal om te lezen. Mooi hoe je zo open vertelt. Straks word je nog beroemd met je foto op de cover 😉

 33. Stephanie

  Wat superleuk om te lezen! Je wordt echt heel leuk neergezet. 🙂
  Ben je natuurlijk ook, maar dat heeft jouw interviewster ook goed doorgehad.

 34. Laura

  Wat hebben ze je verschrikkelijk mooi op de foto weten te krijgen! En wat een leuk geschreven stuk, ik vind het wel eng hoeveel van mezelf ik er in herken.

 35. Ingrid

  Wow! Wat een leuk en gezellig artikel is het geworden. En het geeft leuk beeld van de meid achter de website.

 36. Louise

  Heerlijk interview! Als je het leest denk je: wat een leuk meisje! En gefeliciteerd met je coverfoto 😀

 37. Het is echt een heel leuk en divers interview geworden! Echt gaaf om jezelf te zien in een blad lijkt me 😉

 38. malu

  wat goed dat je uit je comfortzone bent gestapt en het gedaan hebt! Denk dat je veel mensen weet te inspireren met je verhaal. Sowiezo vind ik het heel dapper dat je ook op je blog zo nu en dan wat post over add!

 39. Melanie

  Leuk dat je met je verhaal in een magazine staat! Leuk artikel, ik vind het wel knap dat je zo bezig bent met je eigen interesses en dat je doorzet! Succes met de verhuizing :)!

 40. Yvonne

  Top meid om je op de cover te zien! Heel mooi geschreven en zeker ook herkenbaar. Zo krijgt ad(h)d een steeds “positiever” beeld. Btj vaag maar je snapt me wel;) keep it up:)

 41. Margot

  Leuk om te lezen! Ik vind jouw blog zo leuk omdat ik een stukje las en heel erg aan een heel lief vriendinnetje van mijn moest denken die ook ADD heeft, ik herken veel van jouw in haar! Heb het haar al 100 keer verteld dat ze eens op je blog moet kijken, maar ze vergeet het of ze stelt het uit, typisch he :)!!!!!!!

 42. Mooi artikel! Ik wist helemaal niet dat je ADD had. Op een of andere manier heb ik dat gemist. Maar zo zie je ook maar dat iedereen ‘iets’ heeft. Niets is zo glamour als het lijkt vanaf het beeldscherm 🙂

 43. MevrouwJoyce

  Mooi geschreven, leuke weetjes over je 🙂 Nu snap ik het fenomeen ADD ook een beetje meer. Ik heb nooit de moeite genomen om de posts op je blog te lezen die hierover gingen, misschien ga ik het toch een beetje onderzoeken. Het heeft mijn interesse gewekt! 😉

 44. Maaike

  Ik vond dit zo’n leuk interview om te lezen! En ik heb ook nog wat over mezelf geleerd. Die diagnose ADD heb ik inmiddels al een paar jaar, en een aantal kenmerken van mezelf pik ik er heel goed uit als ADD-kenmerken, zoals chaotisch zijn, dingen vergeten, te laat komen, afgeleid raken, de standaard dingen weet je wel. En ook ik studeer altijd ’s nachts, ik wist nooit waarom dat beter gaat dan overdag leren, maar jij zegt het gewoon voor me: ’s nachts is er minder afleiding. Maar vooral dat overprikkelen op sociaal gebied raakte me: ik ben op zich heel sociaal, heb een grote sociale kring, praat graag, gesprekjes met vreemden vind ik leuk, ik ga veel uit, etc. Maar vaak heb ik ook gewoon geen zin om met iemand te praten of om af te spreken, eens in de zoveel tijd vind ik echt zat, en als ik vakantie heb vind ik het wel prima om even 2 weken niemand te zien. Of als ik even de stad in moet doe ik dat soms ook liever alleen, in tegenstelling tot mijn vrienden die het liefst alles met iemand anders doen en zo vaak mogelijk afspreken. En het zijn superleuke mensen, maar ik hoef ze echt niet zo vaak mogelijk te zien. Ik bestempelde dat altijd gewoon als een lichtelijk autistisch (beetje contactgestoord) trekje, maar nu pas valt dat puzzelstukje op z’n plek: het is gewoon overprikkeling, een stukje ADD.

  Ik wil nu het hele magazine lezen! Eens kijken of ik hem in de winkel kan vinden.

 45. Mooi om te lezen, goed artikel! En zo tof dat je op de cover staat! Vrienden van mij stonden in de eerste editie met hun gezin. Mooi initiatief, dat magazine!