DIY: Zelf schoonmaakmiddelen maken

Ik voelde mij zo’n goed huisvrouwtje toen ik eergisteren in mijn pan home made zachte groene zeep aan het roeren was. Een waar wondermiddeltje trouwens, want mijn badkamer was nog nooit zo schoon. Ik maakte mijn eigen schoonmaakmiddelen en ik ben er nog steeds enthousiast over. Dus in deze blogpost lees je hoe je je eigen schoonmaakmiddel kan maken! En ik hoop dat ik jou net zo enthousiast maak, want deze natuurlijke middeltjes zijn veel beter voor het milieu dan reguliere schoonmaakmiddelen met chemische stoffen. En het is ook nog eens veel goedkoper.

zelf schoonmaakmiddel maken

Je hebt nodig:

geel_hartje Marseillezeep: dit kan je o.a. bij Dille & Kamille kopen, zie hier andere verkooppunten in Nederland. Marseillezeep is een 100% natuurlijk product op basis van olijfolie. De zeep is geschikt als vlekverwijderaar en voor het wassen van babykleding. En dus ook om je eigen milieuvriendelijke schoonmaakmiddel mee te maken!

geel_hartje Azijn: Reinigen met azijn is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook veilig en milieuvriendelijk. Het azijnzuur is een goed ontsmettings- en reinigingsmiddel dat zeepresten en kalk verwijdert, en zelfs bacteriën en schimmels bestrijdt. Schoonmaakazijn is zuurder dan natuurazijn, maar verder verschilt het niet, je zou beide dus kunnen gebruiken voor het maken van je schoonmaakmiddelen. Natuurazijn en schoonmaakazijn zijn bij elke supermarkt te koop.

geel_hartje Soda: ook wel Natriumcarbonaat. Dit wordt gebruikt om wondjes te ontsmetten of om het huis schoon te maken. Je koopt een zak soda voor nog geen euro bij de supermarkt.

geel_hartje Baking soda: ook wel Natriumbicarbonaat. Het wordt vaak gebruikt in Amerikaanse recepten, maar let op; dit is iets anders dan bakpoeder! Baking soda heeft een gashoudend effect, daarom gaat het bruisen als je het met azijn mengt. Je kan dit o.a. kopen bij de toko. Laatst hoorde ik ook dat de Jumbo het had en bij Dille & Kamille zag ik het ook, hier is het wel wat duurder. Het is een echt wondermiddeltje, mensen gebruiken het om zelf deo van te maken, tanden mee te bleken, geurtjes tegen te gaan én om mee schoon te maken!

En wat ook handig is: lege flessen zoals een emmertje/bakjes voor allesreiniger en twee spuitflacons voor all purpose spray en glasreiniger. Verder komt een trechter ook vast van pas voor het inschenken en heb je een (blok)rasp nodig voor het raspen van de zeep.

zelf schoonmaakmiddel maken

Marseillezeep & Natuurazijn

zelf schoonmaakmiddel maken

Soda (Natriumcarbonaat) & Baking Soda (Natriumbicarbonaat).

Lana Leesvoer

Natuurlijk ben ik niet zo geniaal dat ik zelf de recepten voor mijn schoonmaakmiddelen verzon, daar heb ik groene heldin Lana van Leeuwen voor. Misschien ken je haar wel van televisie! Ze heeft een website waar ze haar tips deelt, zoals deze lijst met recepten voor schoonmaakmiddelen. Hartstikke handig, eergisteren ging ik er direct mee aan de slag. Ik maakte zachte groene zeep als allesreiniger, all purpose spray en glasreiniger.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Amazing allesreiniger

Wauw, wat een wondermiddel! De badkamer is hier nog nooit zo schoon geweest. Sinds dat we hier wonen zaten er op sommige donkere tegels een witte waas. Ik probeerde het schoon te schrobben met schuurmiddel en bleek, werkte niet, ik probeerde het later nog eens met anti-kalk-shizzle, werkte ook niet. Dus we gingen er maar van uit dat het in de tegels was getrokken. Maar nadat ik het met mijn DIY allesreiniger poetste, zijn de tegels weer als nieuw. Ik had echt niet verwacht dat dit goedje zo goed zou werken. En het mooiste van alles? Het is helemaal natuurlijk en milieuvriendelijk. Het lijkt wel een Amerikaanse Tel Sell reclame. It’s AMAZING! 

Zo maak je het: rasp 40 gram marseillezeep, kook dit in een pan met 2,5 liter water. Laat alle zeep erin oplossen en laat nog even staan koken voor zo’n 5 – 10 minuten. Ik voegde er 3 eetlepels gewone soda aan toe zodat het een extra sterke reiniger werd. Laat dit een nachtje staan in de pan en giet het de volgende dag in een bakje.

Het wordt een beetje pudding-achtig dus je kan het beter niet in een fles met smalle opening gieten, ik deed het in twee bakjes. Ik maakte trouwens maar 1,5 liter want ik vond 2,5 wel heel veel, let dan goed op de verhoudingen als je de hoeveelheid aanpast. Als je het gebruikt om schoon te maken kan je er wat van oplossen in een emmer met heet water om er een sopje van te maken, of als iets extra vies is gewoon puur op een schuursponsje. Op een andere website las ik dat je dit goedje ook als wasmiddel kan gebruiken, met soda voor de witte was en zonder soda voor de gekleurde was. Zelf heb ik dit nog niet geprobeerd, maar ik ben erg benieuwd hoe dit werkt. Ik maakte trouwens een foto die zo in een Vanish reclame kan om te laten zien hoe goed het werkt. De bovenste buis poetste ik en de tweede buis liet ik voor wat het was, zodat je het verschil goed kan zien:

Zelf schoonmaakmiddel maken

All Purpose Spray

Deze all purpose spray vind ik ook ideaal! Handig om even snel de tafel of het aanrecht mee af te nemen. Ook voor deze spray gebruikte ik een schoonmaakrecept van Lana’s blog.

Zo maak je het: Doe in een spuitflacon 2 eetlepels baking soda en een klein beetje opgelost marseillezeep-schaafsel (in een kommetje wat kokend water over gieten en even roeren). Giet er heet water bij en meng goed totdat alle baking soda is opgelost.

Glasreiniger

Mwoah, hier was ik dan weer niet zo tevreden over, want deze glasreiniger liet bij mij nog steeds strepen en een waas achter op het glas en de spiegels. Op internet las ik dat dat kan komen doordat commerciële glasreiniger een waxlaagje op het glas achterlaat, natuurlijke reiniger kan dit niet schoonmaken waardoor je strepen blijft zien. Dus hier moet ik nog even iets anders voor verzinnen. Misschien hebben jullie nog een receptje voor een wat sterkere glasreiniger?

Zo maak je het: giet in een spuitflacon 1/2 water en 1/2 azijn. Voeg er een paar drupjes natuurlijk afwasmiddel aan toe. Zelf heb ik meestal dit eco wasmiddel van Sodasan in huis.

Zelf schoonmaakmiddel maken

Ik vond het echt leuk om zelf mijn eigen schoonmaakmiddelen te maken, het is niet alleen honderd keer goedkoper maar in het geval van de allesreiniger werkt het blijkbaar ook nog veel beter. En het is natuurlijk veel beter voor ons fragiele aardbolletje, je gooit hierdoor geen enge stofjes in de gootsteen. O ja, nog een voordeel: het schoonmaken werd er iets leuker van omdat ik er meer voldoening uithaalde. Want whoaaa, de badkamer glimt zo mooi! 

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

80 reacties op “DIY: Zelf schoonmaakmiddelen maken

  • Geoffrey

   Alles glasreiniger gebruik ik gewoon wat afwasmiddel opgelost in water. Goed reinigen met een spons en dan opblinken (zonder strepen!!!) met krantenpapier

   • Carla

    At ook goed en streeploos werk is autowas te koop bij de lidle
    Tafel in smeren even laten intrekken tot het wit uitslaat en dan met een droge doek uitwrijven

  • Djezz

   Leuk leuk leuk! Je maakt leuke dingen. Ramen
   doe ik met natuurazijn (duurt een aantal keren voordat je laag verdwijnt) en niet als kritiek, maar als informatie; schoonmaakazijn is wel degelijk iets heel anders dan natuurazijn en is in werkelijkheid een chemisch product 🙁

 1. Deo maak ik zelf, schoonmaakmiddel nog niet, maar dat komt ook omdat ik niet vaak zelf schoonmaak en ik het toch wat raar vind om een ander te laten schoonmaken met zelfgemaakt spul, omdat ze dat niet gewend zijn.

 2. Dit ga ik zó keihard maken! Heb eerder dat wasmiddel gemaakt, maar dat vond ik niet zo geslaagd. Hoewel iedereen zei dat je azijn niet zou ruiken aan de was, rook ik het wel.

 3. Sophie

  Wat een geweldig idee, dit klinkt superhandig en het is ook nog eens leuk om zelf te doen! En dat verschil met de voor- en na foto van de stang, wow!

 4. Merel

  Ik wil hier al 100 jaar mee aan de slag. Maar dan wordt er weer een pakket met bio-schoonmaakmiddelen geleverd om te testen en kunnen we weer voor minstens een half jaar vooruit. De kast staat dus vol! Misschien maar eens wat weggeven en dan toch aan de slag met deze middelen. Want leuk natuurlijk, bio schoonmaakmiddelen, maar het kan altijd natuurlijker!

  Je hebt het ook zo heerlijk stylish verpakt allemaal. Ziet er te gek uit!

 5. Wowie, dat klinkt inderdaad AMAZING! Ik ga spuitflacons sparen en ook mijn eigen schoonmaakmiddelen maken! Wat een verschil die koperen buizen…

 6. Ik HAAT schoonmaken, ik heb het gewoon niet in me 😉 kan je het eigenlijk in je hebben? Maar goed, dat houdt niet in dat ik mijn kamer niet schoon hoef te maken, helaas! Ik zag al wat foto’s op instagram en dit MOET ik gewoon maken. Het lijkt me gewoon leuk om te doen 🙂
  (sorry voor de caps lock) X

  • Geoffrey

   Simpel: muziek volle bak zingen en dansen terwijl je poetst. Believe me… makes it much easier :-p

 7. Dit klinkt goed! Mijn moeder doet altijd alles met azijn of water gemengd met azijn. Ruikt niet denderend lekker, maar het werkt wel. Van marseillezeep had ik nog nooit gehoord, maar klinkt als een fijn zeepje 🙂

 8. Panda

  Zo cool! Ik gebruik zelf ook al een tijd baking soda, marseille zeep en azijn. Voor een extra sterk sopje gooi ik er citroensap bij, doet het goed in de douche. Ik heb vroeger in een restaurant gewerkt en daar gebruikten we altijd proppen van oude kranten om spiegels streeploos te krijgen, wellicht is dat een oplossing? Doe ik zelf altijd.

  • iris

   In het restaurant waar ik werkte deden we dat ook altijd met kranten 😀 Ik wilde het nog proberen maar ik heb hier geen kranten, dus dan wordt het lastig!

 9. Najaaa, wat geniaal! Daar heb ik werkelijk nooit over nagedacht, maar veel duurzamer en budgetproof. Ga ik zeker, zeer zeker wat mee doen

 10. Schoonmaken met groene zeep, soda en azijn deed ik al langer.
  Maar misschien moet ik ook maar eens de allesreiniger maken.

  Die buis kan zo in de reclame 😉

 11. ieke

  Hihi gekkie, groene zeep is iets heel anders dan marseille zeep 😉

  Ik gebruik vloeibare marseillezeep ook bijna voor alles. Ik heb het in een grote zeeppomp zitten en was er ook gewoon mijn handen mee. Werkt zoveel fijner voor mijn allergische huid.

  Nog een paar tips:

  gootsteen en andere putjes ontstoppen: gooi soda in het putjes, giet er hete azijn op, wacht tot het uitgebruist is en spoel het na met kokend water! Het werkt perfect.

  wc maak ik ook schoon met baking soda en azijn

  en voor de magnetron kwam ik de beste tip OOIT tegen.
  Zet een bakje azijn met wat citroenstukjes (voor de geur) in de magnetron. Laat het 10 min draaien. Als het klaar is hou het deurtje dicht en wacht 10 min. Daarna kun je alles zo met een doekje eruit vegen. Oohja, sommige delen (als je een combimagnetron hebt) kunnen echt heel heet worden… Ik heb het gevoeld haha

  • iris

   Ja dat weet ik, maar ik bedoel dat je met de marseillezeep op die manier zachte groene zeep maakt. Bedankt voor de tips, ik kende ze al wel maar ik heb alleen de citroen-tip eens geprobeerd. Mijn magnetron is alleen veel te goor om het met een beetje citroen schoon te maken denk ik, want het werkte niet haha.

   • ieke

    Haha ja ik ken die gore magnetron! maar met azijn en desnoods een paar keer herhalen moet het echt lukken!

 12. Omg dat verschil, nu wil ik het ook proberen! Mijn douchetegels zijn ook helemaal verkalkt door de vorige eigenaar en ik krijg het er ook niet af met antikalk spul. Dus nu moet ik dit wel proberen! Je kan zo bij tellsell aan de slag hoor.

 13. Evi

  Haha, wat leuk. Super slim om dat zelf te maken. Dan weet je in ieder geval ook wat er in je schoonmaak middelen zit!

 14. Ester

  Ik vrees dat het juist duurder zou worden. Zoveel ben ik niet kwijt aan schoonmaakmiddelen, het is niet bepaald mijn hobby.

 15. Oooh, wat handig. Zit ik daar dan, met mijn AH Allesreiniger Limoen. Vreselijk. Dit ga ik ook proberen, want er zijn genoeg dingen in huis die zo smerig zijn dat ik er wanhopig van word.

 16. Marion

  Verd… Ik heb al zo’n hekel aan schoonmaken. Nu ook nog mijn eigen schoonmaakmiddel maken??? Zucht… Oké…. Misschien heb je gelijk. Misschien wordt het juist dáárom wel leuker!

 17. Lisa

  Superleuke post! Ik denk dat ik die allesreiniger en all-purpose-spray ook ga maken als ze zo goed werken, want ik begin een beetje een aversie te krijgen tegen al die dure, chemische troep..

 18. Anne

  Het mengsel van 40 gr geraspte zeep op 2,5 liter water is ook goed te gebruiken als wasmiddel voor de bonte was. Daar gebruik ik het tenminste voor. Doe er inderdaad soda bij, en dan is het een wasmiddel voor witte was! Ideaal ook, die 2,5 liter past dan perfect in een schoongemaakte fles van eerder gebruikt wasmiddel 🙂

  Zelfgemaakte glasreiniger was ik idd ook niet weg van.

  Ook een andere goeie allesreiniger en vetverwijderaar… In een spuitfles wat water doen met een flinke scheut azijn! In het begin en bij gebruik ruik je even de azijn, maar dat is na een tijdje weer weg/vervlogen. Werkt supergoed op mijn glazen kookplaat!

  Bijkomend en erg leuk voordeel is weten hoeveel het scheelt om spullen zelf te maken. Reken maar uit, een 2 à 3 liter fles wasmiddel betaal je makkelijk € 5,- voor, terwijl een stuk zeep van 120 gr iets van € 1,5 kost en je water uit het kraantje kan halen… Héérlijk!

  • Annette

   Dat recept voor de was gebruik ik ook al een jaar. Soda, marseillezeep en water gebruik ik voor de 60-graden was. Voor de bonte was van 30 en 40 graden gebruik ik de zeep en water. Als wasverzachter azijn. De ‘witte’ was ruikt goed al worden witte lakens na een jaar wel een beetje grauw, maar de bonte niet. Ik kreeg snel last van iets wat wasluis genoemd werd. Met een 90% was werd dat opgelost maar al snel rook de bonte was al weer muf. Ik heb er nu naast marseillezeep ook wat baking soda bijgedaan maar ben nog niet helemaal tevreden. Is dit probleem herkenbaar? En hoe kan ik de witte was echt schoon krijgen? Zelf schoonmaakmiddelen maken vind ik erg leuk en het is ook fijn dat het zo goed koop is dus ik wil er erg graag mee doorgaan. Dank alvast!

   • Anne

    Om je heel eerlijk te zeggen gebruik ik alweer een tijdje normale wasmiddelen, weliswaar zonder wasverzachter en steeds vaker zonder gebruik van de droogtrommel. We hadden na een tijdje inderdaad dat er soms wat residu (geen idee of dit wasluis is) dat achterbleef, wat vooral goed te zien was op donkere was.
    Je zou op Pinterest kunnen zoeken naar ‘DIY washing detergent’ of ‘DIY wasmiddel’, dan kom je vast een aantal recepten tegen, die ook op meerdere manieren zijn gemaakt.
    Veel succes ermee!

    • Annette

     dankjewel voor je reactie Anne. Ik ben dus niet de enige die stoeit met het bontewasmiddel en die dus ook weer naar gewone (eco-)middelen grijpt. De meeste sites gebruiken ongeveer hetzelfde recept van olijfzeep met zouten: soda voor 60 graden of baking soda (natriumbicarbonaat) voor 30-40 graden, plus druppels etherische olie. Amerikaande sites adviseren borax maar dat is niet zo milieuvriendelijk. Op alle sites is men enthousiast over de combi zeep en soda en ik lees weinig dat het ook tegen kan vallen. Dus als iemand dit herkent en er een remedie voor heeft gevonden, zou ik dat leuk vinden. (-:

    • Iris

     Gewoon witte azijn in je wasverzachter bakje doen wast zeepresten uit kleding.
     Is ook nog goed voor de machine!

 19. daisy

  Oh dit ziet er heel leuk uit om een keer te doen. En is zoveel beter dan al die vieze chemische dingen, daar krijg ik het altijd heel benauwd van (Astma).
  Deze gaat zeker op mijn lijstje! Bedankt voor het delen :).

 20. Nicky

  Wat heb je alles leuk verpakt! Ik maak mijn schoonmaakmiddelen ook zelf en heb er ooit een blogje over geschreven. Het is echt ideaal en zo goedkoop! Met baking soda en azijn kun je ook perfect het toilet schoonmaken (het minst leuke klusje).

 21. Wooooow, kom je anders mijn huis ook schoonmaken? Jeetje wat een verschil zeg. Dan loont het helemaal als je ook nog met je zelfgemaakte schoonmaakspullen zo’n resultaat boekt. Ik weet alleen niet of ik het op kan brengen om als ik moet schoonmaken eerst mijn spullen moet maken, maar het is wel verleidelijk na deze foto’s 😉

 22. Rachèl

  Ohh Iris, wat zou ik toch zonder jou moeten! Super handige tips weer en krijg meteen zin om schoon te maken.

 23. Tine

  Ik kreeg gisteren de sleutels van mijn nieuwe (en vuile!!) appartement. Heb maar ineens baking soda gekocht.

  Nu nog even soda halen! En een blok marseille zeep, want dat vergat ik. 🙂

 24. Ooh ik vind dit zo dondersleuk maar DIYs zelf uitvoeren doe ik eigenlijk nooit. Maar het feit dat die allesreiniger zo goed werkt is wel een stap in de goede richting!

 25. Kim

  Leuke en vooral handige post!
  Weet iemand toevallig welke kamera Iris gebruikt om haar foto’s te maken?
  Kim

  • iris

   Hoi Kim, dankjewel! Ik gebruik een Nikon P310, gewoon een simpel compact cameraatje dus 🙂

 26. Haha, wat handig! Ik ga over een maandje ook samenwonen, dan wil ik dit proberen! De vorige bewoner heeft volgens mij nog nooit gepoetst, dus het is hard nodig.

  Hilarisch trouwens, die voor en na foto’s. Kan zo op tell sell inderdaad.

 27. Wow wat een verschil zeg: dat had ik niet verwacht toen ik je blogje laatst voorbij zag komen. Ik heb meteen alles even opgeschreven, zodat ik het ook kan gaan halen als onze producten op zijn. 🙂

 28. Pingback: Dit koop ik als ik ga winkelen | IKBENIRISNIET

 29. Pingback: Verhuizing ‹ Meer Groen

 30. Pingback: Groene tip #7: Schoonmaakmiddel maken | IKBENIRISNIET

 31. Schoonmaakbedrijf Groningen

  Wauw, erg interessant deze tips om zelf schoonmaakmiddelen te maken, wellicht is dit ook wat voor ons als schoonmaakbedrijf. Is het wel veilig om deze middelen zelf te maken?

 32. Emma

  De baking soda kun je goedkoop bij de toko halen. Weet niet uit mijn hoofd hoeveel het daar kost, maar zeker minder dan bij dille en kamille.

 33. Goitske

  Ik heb de marseille zeep besteld! Ik had van dubro schoonmaakmiddel met marseille zeep dat ik dacht volgens mij moet je dit ook zelf kunnen maken! Dus even googlen en vond ik genoeg tips! dus spullen besteld dit weekend lekker poetsen!

 34. Pingback: Review: Natuurlijke Schoonmaakmiddelen van Lilly's Eco Clean -

 35. Ik hou heel veel van schoonmaken. En ook van strijken en wassen. En ook van tutten voor de spiegel. Dankjewel voor dit mooie artikel.

 36. Tio

  Spiegel en ramen azijn is een goedkoop alternatief voor het schoonmaken van glas en ramen in plaats van spiritus te gebruiken azijn gebruiken. ramen worden streeploos schoon met azijn. Het ruikt ook nog eens minder scherp dan spiritus.

 37. Esther

  Ik doe dit al een tijdje en dik tevreden 🙂 mijn wasmiddel heb in glazen sapkannen zitten van xenos met zo’n tapkraantje 🙂 wasbol eronder en klaar , ziet er ook nog eens gezellig uit ..
  Poeder vd vaatwasser maak ik ook zelf ..
  Voor de geur kun je wat druppels essentiële oliën gebruiken (eucalyptus is mijn favo)..
  Shampoo maak ik ook zelf , ideaal tegen droge hoofdhuid !

  Als je een natuurlijke geurkaars wilt maken : doe wat bakingsoda in een groente potje oid, paar druppels essentiële olie naar keuze erin , waxinelichtje erin zetten en het ruikt heerlijk in huis!

  Super makkelijk allemaal, goedkoper dan kant en klaar en ook belangrijk 😉 het werkt!

  • Marjolijn

   Ik maak al tijden mijn eigen wasmiddel en dit idee van de sapkannen met tapkraantje vind ik helemaal super. Ga er direct 2 kopen. Bedankt!

 38. Anita

  Hoi Iris.
  Denk je dat ik deze mix ook in een plantenspuit kan doen, uiteraard verdund, en dan zo kan sprayen? Het lijkt me super handig. Zo ja, hoeveel zou jij dan adviseren?

  • Iris

   Ik zou het niet weten, het kan niet kapot gaan ofzo, dus ik zou zeggen dat je het gewoon zolang kan gebruiken tot het op is.
   Dat doe ik altijd in ieder geval!

 39. Johan - schoonmaakbedrijf leiden

  hahaha leuk hoe je dat doet met dat doosje met soda!

 40. Eddie

  Goedemorgen ,
  Heeft iemand misschien een recept voor mij voor een zuurvrij en alcoholvrij schoonmaakmiddel voor lak, kwetsbare lak? De lak is erg vuil maar mag door het schoonmaken niet beschadigd worden.
  dankjewel!
  Eddie

 41. Marjolijn

  Ik las pasgeleden op de blog van clean mama dat zij voor haar glasreiniger wodka gebruikt. Dit is puur alcohol en logisch dat het glas goed reinigt. Op haar blog lees je hoesje dit maakt.

 42. Marjan

  Hoi Iris,

  Wat leuk dat je deze schoonmaakrecepten met ons deelt!
  Ik heb de allesreiniger geprobeerd, maar er drijven allemaal witte vlokjes in m’n emmertje, de baking soda is dat denk ik. En dat komt ook op de spullen die ik schoonmaak. Doe ik iets verkeerd? Groetjes Marjan.

 43. Pingback: Winactie: Ecologische schoonmaakspullen | IKBENIRISNIET

 44. Ellebel

  Ramen lappen gaat hartstikke goed met spiritus, streeploos, ontvettend en supercheap. Spiritus is 80% alcohol met een braakopwekkend middeltje en een kleurstof zodat kleine kinderen en dronkaards het niet gaan opdrinken, dus ook hartstikke milieuvriendelijk. Ik lap er al tijden mijn ramen mee (sinds ik op mezelf woon eigenlijk al, mijn moeder gebruikte het altijd dus ik wist niet beter)

 45. Pingback: The sea is my cup of tea - 25 green DIY ideas for a rainy day • The sea is my cup of tea

 46. Clasia

  Ik wil er graag het terras proberen mee schoonmaken om de groene aanslag te verwijderen. Zou dit met dit product lukken ? & enig idee waarmee ik de Marseille zeep mee kan verwisselen aangezien ik een grote oppervlakte moet behandel en redelijk wat nodig heb. En Will niet tientallen Marseille blokjes aanschaffen.