Recept: Vegan kaasje

Eén van de eerste dingen die ik uit het Vegan kookboek maakte, was een vegan kaasje. Het zag er zo leuk uit op de foto (net echt!) en ik was erg benieuwd hoe het zou smaken. In de stad ging ik op zoektocht naar alle ingrediënten en thuis ging ik ermee aan de slag. Het resultaat is een makkelijk te maken vervanger voor kaas. Al kost het wel wat voorbereiding; het vinden van de ingredienten, het weken van de cashewnoten en het opstijven in de koelkast. Je hebt er even geduld voor nodig. Het smaakt natuurlijk niet precies hetzelfde als kaas, maar het geeft je gerechten zeker wat extra’s als je liever geen echte kaas gebruikt. In dunne plakjes gesneden is het lekker op een tosti, in kleine blokjes door een salade of geraspt over de pasta. Het enige nadeel is dat de kleur er niet zo smakelijk uitziet, misschien dat ik er de volgende keer iets geels aan toevoeg, kurkuma of saffraan bijvoorbeeld?

zelf veganistische kaas maken

Ingrediënten voor één kaasje van 180 gram:

 • 40 gram ongebrande cashewnoten
 • 3 eetlepels edelgistvlokken
 • 1/2 theelepel selderiezout
 • 1/2 theelepel zeezout
 • snufje witte peper
 • snufje mosterdpoeder
 • 200 ml ongezoete sojamelk
 • 4 theelepels agar-agarpoeder
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 4 eetlepels citroensap

 

ingredienten veganistische kaas

Let op: die gele zakjes agar-agar zijn niet de goede variant voor dit recept, hier zit namelijk vanillepoeder aan toegevoegd. Check dus even de ingredientenlijst als je opzoek gaat naar agar-agar.

 

Waar is het te koop?

Agar-agar is gedroogd zeewier en kocht ik in eerste instantie bij de Toko. Ik had alleen niet goed gekeken naar de ingredientenlijst en kwam thuis met gele zakjes agar-agarpoeder waar vanille aan was toegevoegd. Een vanille-kaasje leek mij niet zo smakelijk, bij Ekoplaza kocht ik pure agar-agar (zie foto hieronder). Cashewnoten kocht ik tevens bij Ekoplaza, bij de ingrediëntenlijst staat aangegeven dat het om ongebrande cashewnoten gaat. Edelgistvlokken had ik nog in huis, dit kan je onder andere kopen bij Ekoplaza en Gezondheidwinkels. Selderiezout en mosterdpoeder kocht ik bij de toko. De rest van de ingrediënten zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar.

 

agar agar van ekoplaza

Dit is wèl de goede agar-agar.

Bereiding:

 1. Week de cashewnoten minimaal 4 uur in een kom met water. Je kan dit ook doen voordat je gaat slapen, zodat de noten de hele nacht kunnen weken.
 2. Giet de cashewnoten af en spoel ze af in een vergiet.
 3. Hak in een keukenmachine de cashewnoten, edelgistvlokken, selderiezout, zeezout, witte peper en mosterdpoeder fijn.
 4. Zet een pannetje op het vuur en klop de sojamelk met de agar-agar. Kook het vijf minuten tot een dik mengsel en doe het notenmengsel en het citroensap erbij. Pureer dit met een staafmixer of doe het in een blender/keukenmachine.
 5. Schenk het mengsel in een met olie ingevette vorm. In het kookboek staat dat je een ramekin (zo’n bakje voor crème brûlée bijvoorbeeld) kan gebruiken, die gebruikte ik ook. Je kan ook een vierkant bakje gebruiken, voor een vierkante feta-vorm.
 6. Laat het opstijven in de koelkast. Ik weet niet meer hoe lang het duurde voordat bij mij de kaas de juiste textuur had, ik denk een uur of twee.

 

geraspte veganistische kaas

Je kan de kaas zelfs raspen! Het heeft niet dezelfde structuur als dat van echte kaas, maar het lijkt er toch best op, niet?

 

Uit het kookboek ‘Vegan’

Meer recepten voor kaasvervangers vind je in het kookboek Vegan dat ik laatst reviewde. Denk aan ricotta, geitenkaas of kaassaus. Ik vind het erg leuk om dit te proberen, ik zie het echt als kook-experimenten want ik heb geen idee wat ik van de smaak kan verwachten. Ik ben dus ook onwijs benieuwd naar de vegan geitenkaas. Zou dat echt naar geitenkaas smaken? Als het een succes is horen jullie dat nog van mij uiteraard!

 

vegan kaasje recept

Bron recept: Cheddar uit Vegan (blz. 102)

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

43 reacties op “Recept: Vegan kaasje

 1. Dina

  Woon ik geloof het bijna niet! Wat een lief ‘kaasje’ heb je gemaakt. Dit zou ik wel eens willen proberen (of is het heel moeilijk? want ik ben lui).

  • iris

   Ik vind het echt meevallen qua moeilijkheid! Het enige gedoe is eigenlijk het vinden van alle ingrediënten en de voorbereiding duurt even (het weken van de noten enzo) 😀

 2. Anne

  Wauw dat ziet er inderdaad uit als gewone kaas. Als ik naar de ingrediënten kijk vraag ik me best wel af hoe dit ‘kaasje’ dan precies smaakt. Uit nieuwsgierigheid wil ik het bijna proberen, maar best wel n werkje zeg (al is het alleen al om de ingrediënten bij elkaar te sprokkelen ja…). Vegan geitenkaas klinkt bijzonder, hoe boots je die smaak dan na?

 3. Dat ziet er heel goed en lekker uit!
  Ben nl. dol op kaasjes.
  Fijn dat je erbij vermeld hebt waar diverse producten te koop zijn 😉

  Xoxo

 4. Manon

  ik ben nu zoo benieuwd naar de smaak, ik denk niet dat ik de moeite neem om het te maken althans het vinden van de ingrediënten lijkt me al een hels karwei maar je weet maar nooit, leuk dat je dit deelt!

 5. Ik vind het best goed lijken!
  Ik heb een keertje nepkaas geprobeerd, vond het niet zo heel erg lekker… Was ook echt op een moment dat ik misselijk was, maar daarna heb ik het nooit meer durven proberen (dag blokje nepkaas van 5 euro hahaha)

  Wist je trouwens dat ze aan echte kaas ook kleurstof toevoegen om het er lekkerder uit te laten zien? We worden gewoon genept :p

 6. Chantal

  Het recept ziet er een stuk makkelijker uit dan verwacht! Dat ga ik zeker eens proberen 😉

 7. Benthe

  En over ‘echte’ kaas is selderiezout echt jummie 🙂 Deden ze een keer toen wij in België waren, en sindsdien ben ik addicted,

  • iris

   Oh grappig! Daar was ik zelf nooit opgekomen. Ik deed het gisteren wel over gehalveerde cherrytomaatjes, dat vond ik ook wel lekker 😀

 8. Xaviera

  Leuk dat je het zelf gemaakt hebt, het ziet er goed uit! Ik ben heel benieuwd hoe het smaakt!

 9. Lisette

  Ik heb dit recept meteen opgeslagen onder mijn bladwijzers, ga het zeker een keer proberen 🙂

 10. Iris

  Het doet me zo denken aan kwarktaart! Een beetje kurkuma zal wel een kaaskleur geven.

 11. Birte

  Ik heb het recept meteen doorgestuurd naar een vriendin van me die allergisch is aan melkproducten!

 12. hani

  een kaasje maken zonder dat gedoe met een kaasdoek zoals bij vele notenkazen?? super! en ook een beetje lichter van structuur dankzij de soyamelk? to do list in het kerstweekend!

  • iris

   Klopt! Het kost alleen even wat voorbereiding, maar verder is het best makkelijk om te maken vond ik 😀 Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

   • hani

    ik woon in Algerije, bedacht net dat ik uiteraard geen edelgistvlokken vind en mijn vorige gesmokkelde reserve is op, dus het zal voor 2015 zijn 🙂 tegen dat kan ik vast kiezen uit de hele lijst die je al geprobeerd hebt !

 13. Lisa

  Ik ben nu wel erg benieuwd hoe het smaakt en smelt de ‘kaas’ ook?

  • iris

   Het smelt niet zo draderig als echte kaas, maar het wordt wel saus-achtig op een tosti bijvoorbeeld 🙂

  • iris

   Ik heb hem ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaard (in een afgesloten bakje) en dat ging prima, ik heb geen idee of het langer dan dat houdbaar is eigenlijk.

 14. Yvonne

  Heb hem net uit de koelkast gehaald en hij is supergoed gelukt!

  • martine

   ze verkopen agar agar bij de toko ook zonder vanille en in de kleur geel 🙂 ik ga zo proberen dit kaasje te maken

 15. Pingback: Recept: dè bulgursalade | IKBENIRISNIET

 16. Pingback: Hoe kun je melk vervangen? | Aandachtig

 17. Pingback: Vegan kaas | BE Vegan

 18. Pingback: Fromage vegan ? | BE Vegan

 19. Pingback: Hoe kun je melk vervangen? - Aandachtige Blog

 20. Pingback: Fromage vegan ? – BE Vegan

 21. Pingback: Vegan kaas – BE Vegan

 22. Pingback: Hippievoer: Edelgistvlokken | IKBENIRISNIET

 23. Corian

  hallo, kan ik ipv sojamelk ook rijst of amandelmelk gebruiken?

  • Iris

   Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, maar ik zou dan voor amandelmelk gaan omdat rijstmelk misschien te waterig is. Denk dat dat wel gaat lukken 🙂

 24. Roeofje

  Bedankt voor dit recept! Heerlijk! Vind dit echt de beste kaas vervanger. Ik heb het al verscheidene keren gemaakt. Met verschillende kruiden.