Recept: Veggieburger van zwarte bonen met tomatensalsa

Veggieburgers zijn er in alle vormen en maten, en ik houd van ze allemaal. Mijn voorkeur gaat uit naar bonenburgers, gewoon omdat ze zo lekker makkelijk om te maken zijn. Je kan ze makkelijk aanpassen naar je eigen smaak en ze zijn zo klaar. Je hebt het idee dat je een fastfood burger eet, maar eigenlijk is het best gezond. Yes! Ideaal voor doordeweeks.

recept veggieburger

Als je nog nooit veggieburgers hebt gemaakt, moet je er wel een beetje rekening mee houden dat ze nooit súperstevig worden. Ze horen een beetje zacht te blijven. Het helpt als je de veggieburgers een paar minuten laat afkoelen, dan worden ze steviger.

Ingrediënten voor 4 bonenburgers:

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl komijn
  • 255 gram zwarte bonen (uit blik, uitlekgewicht)
  • zout & peper
  • 5 el paneermeel + een beetje extra

Ingrediënten voor de tomatensalsa-topping:

  • 2 rijpe tomaten
  • 1 lenteui
  • 1/2 kleine jalepeno
  • 1 takje verse peterselie
  • citroensap
  • knoflookpoeder (of 1/4 vers knoflookteentje)
  • zout & peper

Serveer de burgers op broodjes met plakjes avocado.

Bereiding:

  1. Snij de ui en knoflook fijn. Bak ze even aan in een koekenpan, voeg de paprikapoeder en komijn eraan toe en bak nog een paar minuten.
  2. Laat de zwarte bonen uitlekken in een vergiet en spoel om.
  3. Gooi in een foodprocessor of andere keukenmachine de bonen en het ui-mengsel en pureer kort, het mengsel moet grof blijven, dat is juist lekker. Heb je geen keukenmachine? Je kan het ook prakken met een vork als je een beetje geduld hebt.
  4. Meng het paneermeel door het bonenmengsel. Verdeel het bonenmengsel in 4 gelijke delen en maak er burgers van. Tip: Ik doe dit door er één dikke staaf van te maken en het dan te verdelen in 4 delen, dan weet je zeker dat elke burger even groot wordt en dat je niet iets overhoudt. Verdeel een beetje paneermeel aan de buitenkant van de burgers.
  5. Maak de tomatensalsa: snij de tomaten in blokjes, de lenteui in dunne ringetjes, hak de jalepeno en peterselie fijn. Mix dit door elkaar in een kommetje en voeg er naar smaak citroensap, knoflook, zout en peper aan toe.
  6. Verhit in een koekenpan een beetje boter en bak de veggieburgers voor ongeveer 5 minuten aan elke kant.

veggieburger

Eet smakelijk! Laat je het mij weten als je deze veggieburgers hebt gemaakt? Je kan je creatie met mij delen op Twitter of Instagram. Vind ik leuk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

72 reacties op “Recept: Veggieburger van zwarte bonen met tomatensalsa

  1. Dagmar

    Wat een onwijs lekker recept! Heerlijke foto, ik krijg er zelfs in de ochtend trek door haha. Delicious!

  2. Sylvia

    Heerlijk! Ik eet eigenlijk zelden burgers, terwijl ik ze wel erg lekker vind. Deze ga ik onthouden 🙂

  3. Ellen

    Waiw, die burger ziet er echt legit uit! Precies een heerlijk dikke vlezige burger, would fool a meatlover. 😉

  4. Panda

    Mooie foto Iris! Ik ben zelf gek op bogenburgers en maak ze ook regelmatig. Ik doe er zelf altijd nog wat gebroken lijnzaad doorheen (gemengd met wat water), dan worden ze net wat steviger. En opstijven in de koelkast werkt vaak ook goed (Y) Yum!

    • iris

      Oh wat een goed idee! Dat ga ik de volgende keer meteen proberen als ik ze weer maak. Bedankt voor de tip! 😀

  5. Dit ziet er echt heerlijk uit! Ik heb alle ingredienten in huis dus ik ga deze week zeker een keer maken!

  6. Noortje

    Ziet er lekker uit! Proeven de burgers ook echt naar bonen, of valt dat mee?

    • iris

      Ja wel iets, maar de textuur is wel heel anders. Mijn vriend vindt bonen namelijk héél vies, maar deze bonenburgers vindt hij wel lekker 😀

  7. Jorinde

    Jamm ziet er super uit!!!
    Dit word moeilijk, ik vond je recept van gister namelijk ook al heel erg lekker (eruit zien)
    hmmm wou dat ik twee keer avond kon eten

  8. Emilia

    Woooow, dat lijkt me nog eens een goede burger! Ik heb al wel ooit linzenburgers en kikkererwtenburgers gemaakt, maar nog nooit bonenburgers, dus dit moet ik snel proberen. Lijk me echt perfect in combinatie met die salsa en avocado! 😀

  9. Yara

    Hier heb ik dus het hele weekend op gewacht, haha! Het ziet er zo lekker uit! Ik weet wat ik ga eten vanavond 😀

  10. hani

    mmh, dankje iris, zwarte boontjes, advocado en salsa, dat kan niet stuk ! je kan ook havermout (de fijne soort) of kikkererwtenmeel (besan) gebruiken ipv paneermeel, plakt minstens even goed en net een tikkeltje gezonder!

  11. Saar

    Ik heb dit alvast ook weer opgeslagen. In het weekend vind ik dit soort dingen ook altijd eens lekker om te maken! Dus wie weet wat je dit weekend op instagram vindt 😉

  12. Marlous

    Oh dit ziet er lekker (en helemaal niet moeilijk!) uit! Ik ben dol op burgers, zowel ‘echte’ als veggieburgers. Ben blij dat het nu opeens een hype is en er overal bijzondere burgers te krijgen zijn. Mij mag je aaaltijd wakker maken voor een burger! 😀

  13. Amy

    Ziet er heerlijk uit! Ik had laatst in een restaurant een zoete aardappel/ui veggieburger, die was ook al zo lekker! Lijkt me ook makkelijk zelf te maken (:

  14. Iris

    De burgers zien er altijd heel onsmakelijk uit als je ze maakt, maar het smaakt prima.

  15. Malou

    Nomnom ik ben ze nu aan het maken! Moet alleen even wachten met bakken nog tot mijn zusje bij me is. En zo suf, ik had paneermeel gekocht maar toen ik thuis kwam had ik het niet bij me? Vast vergeten aan de kassa of verloren.. heb een vriendin gebeld wat ik er nu in moest doen haha en zij zei havermout dus dat heb ik gedaan ;D ben zeer benieuwd!

  16. Oeh lala, daar heb je Iris weer met een awesome recept! Ik heb gisteren nog gnocchi gemaakt en ook deze gaat op m’n lijstje! Misschien is dit wel leuk om te maken bij ons kerstdiner, maar dan in mini-versie (we doen allemaal kleine gerechtjes en ik maak ook wat!).

  17. Mylène

    Aangezien ik de afgelopen drie weken drie keer hamburgers heb gegeten, moet ik dit natuurlijk ook proberen. Lekkerrrrr.

  18. Die burger ziet er echt zo lekker uit! Die ga ik een keertje uitproberen 🙂
    Ik heb wel eens een bonenburger gegeten bij de Mc Donalds in Istanbul, maar dat was niet zo’n succes.

  19. Stella

    Net gegeten, superlekker! Ik had ook het paneermeel vervangen door havermout en dat was prima 🙂

  20. Pingback: Met z’n tweeën 1 week eten voor 25 euro | IKBENIRISNIET

  21. Maaike

    Kun je ze ook invriezen? En zo ja, na of voor het bakken? 🙂

  22. Malu

    Hier was het ook dinsdag burger dag. Ik was een beetje geirriteerd dat mijn vriend een lekkere burger had gegeten zaterdag in een eetcafeetje, maar geen vegaburger er bij stond. Dus dit was de oplossing. En holy molly, wat ontzettend lekker! <3

  23. Pingback: Recept Zwarte bonen burger | Kon ik maar toveren

  24. Pingback: Kookboek: Veggie burgers, balletjes en broodbeleg | IKBENIRISNIET

  25. Marijn

    Ik heb vanavond de burgers gegeten, en het smaakte heerlijk!
    Maar de structuur, dat wilde nog niet echt.. Je schreef al dat ze nooit echt ‘stevig’ worden, maar bij mij was het zo slap dat ik de burgers niet kon omdraaien in de pan, het zakte in elkaar. Dus ik heb een hoopje bonenmengsel gebakken, en dat bleek lekker!

    Volgende keer probeer ik de tips uit de comments:-).

    • iris

      Oh wat jammer zeg, zo brokkelig zijn ze nooit bij mij, ze blijven wel goed aan elkaar geplakt, zeg maar. Hopelijk lukt het de volgende keer beter! Maar ik ben blij dat het toch nog heeft gesmaakt 😀

    • ik grill ze in mijn paninigrill. Zo blijven ze echt mooi intact. En het maakt ze ook supermooi. Ze krijgen dan zo’n gegrild ‘indrukje’…alsof ze zo van de BBQ komen!

  26. Pingback: Lifestyle ▸ 1 jaar vegetariër |

  27. Pingback: Confetti soap #23 + kattenbonus! | Team Confetti

  28. Pingback: Mijn leven in snapshots (oftewel: veel lekker eten & hardlopen) * ALYSSAA.NL

  29. Pingback: Russian kitchen experiments | Veni vidi vodka

  30. Pingback: Weekoverzicht: Opperdepop | IKBENIRISNIET

  31. Pingback: 5 veganburgers die je heel makkelijk zelf maakt

  32. Pingback: 5 vegan burgers die je heel makkelijk zelf maakt

  33. Pingback: Zwarte bonenburgers | De Groene Meisjes

  34. Pingback: Eerste hulp bij Dagen Zonder Vlees – The Green Toast

  35. Pingback: Week 28/5/2016 – 3/6/2016 – In a Manner of Speaking

  36. Scarlett

    Net gemaakt! Ze liggen nu klaar in de koelkast om vanavond te bakken 🙂 bij mij waren ze alleen zo droog al dat ik er geen paneermeel meer aan toe heb gevoegd. Komt dit goed vanavond?

  37. Hallo Iris,
    Ik maak jouw bonenburger best vaak. Zelfs een keertje tijdens een vakantieweekend met 20 familieleden. Spectaculair want we hadden zelfs de bonen geweekt en zelf gekookt!
    Ik ben nu een boek aan het schrijven over eetbare bloemen (!) en heb mijn eigen versie van jouw recept erin opgenomen. Bij bronnen (achterin het boek) vermeld ik jouw site; vind je dat leuk??
    Groeten
    Ans (Anna) Koster
    http://www.floraltouch.nl

    • Iris

      Hoi Ans, wat superleuk. Ik word helemaal blij van je reactie. Ik voel me vereerd!

  38. Pingback: Zalig lekker (en zo makkelijk): zwarte bonenburgers! – De Luie Vegetariër

  39. Pingback: Zelf lekkere vegan burgers maken - Aandachtige Blog

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten