Kookboek: Eten uit de volkstuin

Dit boek is zoveel meer dan alleen een kookboek. Als je een een moestuin of volkstuin hebt, zul je hier heel gelukkig van worden! Eten uit de volkstuin kwam in april al uit, maar ik wilde wachten met de recensie zodat ik het op mijn eigen tuintje kon toepassen. In het boek vind je namelijk niet alleen recepten, maar ook veel moestuin-tips. Heel leuk!

eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin

Eten uit de volkstuin

Marleen van Es blogt op etenuitdevolkstuin.nl over haar waanzinnig mooie volkstuin in Utrecht. Ze is fotografe, dus je vindt daar de mooiste foto’s van haar oogst. En ze vindt het leuk om te koken, dus je vindt er ook veel recepten met de prachtige food foto’s. Zo ontzettend inspirerend! Nu doe ik het nog met mijn eigen kleine metermoestuin, maar ik hoop dat ik laten ook zo’n mooie tuin kan hebben. En vooral: zo’n mooie oogst! En hopelijk kan ik het dan ook zo mooi vastleggen zoals Marleen dat kan. Vanuit haar blog is het gelijknamige boek ontstaan. Een dik boek met harde kaft dat vol staat met korte persoonlijke verhalen, recepten en tips. En dat in combinatie met mooie foto’s en illustraties waardoor het echt een feestje is om door dit boek te bladeren. Vooral als je zelf een moestuin hebt, is het extra leuk omdat je er dingen uit herkent.

eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin

Inhoud van het boek

Eten uit de volkstuin is opgedeeld in vier hoofdstukken: lente, zomer, herfst en winter. Elk hoofdstuk begin met een pagina met een persoonlijk verhaal van Marleen waaruit haar liefde voor het tuinieren van de pagina’s spat. Vervolgens vind je informatie en recepten met typische groente en fruit voor dat seizoen. In het seizoen voor de lente vind je bijvoorbeeld een zaaikalender en tips voor het bemesten van de grond. Ik moet zeggen dat ik de indeling in eerste instantie niet zo overzichtelijk vond. Maar juist omdat alles qua recepten, tips en uitleg door elkaar staat per seizoen, is het zo leuk om er doorheen te bladeren en te lezen. Je gebruikt dit boek op een hele andere manier dan een standaard kookboek, dus zo erg is dat ook niet. Achterin het boek vind je een overzichtelijk register zodat je toch alles makkelijk terug kan vinden. Mijn palmkool is nu klaar, dus via het register zoek ik naar ‘palmkool’ en ik kan zo alle tips en recepten die op palmkool van toepassing zijn terugvinden. Op die manier gebruik ik het boek tot nu toe het meest, als een soort van naslagwerk. Maar ik vind het ook heel fijn om er zo nu en dan doorheen te bladeren en korte tips te lezen bij het betreffende seizoen.

eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin eten uit de volkstuin

Getest!

Een kookboekrecensie is natuurlijk niet compleet zonder een recept uit te testen. Dat vind ik altijd het leukste deel aan het ontdekken van een nieuw kookboek! De palmkool in mijn moestuin was klaar om te oogsten, in het boek zocht ik in het register naar ‘palmkool’ en kwam zo uit bij het recept Salade met palmkool en linzen op bladzijde 233. Dit is een typisch wintergerecht, dus ik paste het iets aan, maar de basis bleef hetzelfde. De palmkool kort aanbakken met wat knoflook en in een grote schaal mengen met de rest van de ingrediënten. De champignons verving ik door cherrytomaatjes en in plaats van een dressing met honing maakte ik een frisse citroendressing. Hieronder zie je het resultaat. Ik had nog nooit eerder palmkool gehad en dacht dat het een beetje als boerenkool zou smaken, brr.. Maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn. Ik vond het heel erg lekker. En Steve ook, en die vindt alle koolsoorten vies. Dat komt natuurlijk omdat de palmkool met zoveel liefde was grootgebracht. En het lekkere recept hielp natuurlijk ook mee!

palmkoolsalade

Eten uit de Volkstuin is o.a. hier te koop voor 24,95 euro.

eten uit de volkstuin

Deze blogpost bevat een boek dat ik heb gekregen als recensie-exemplaar en een affilatelink.
Lees de disclaimer voor meer info.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

21 reacties op “Kookboek: Eten uit de volkstuin

 1. kelly

  Nou die gaat op mijn verlangllijstje!!! Leuke review! En ik lust ook echt geen boerenkool….hahahah

  • Iris

   Haha yes ik ben niet de enige! Ik ben geen moeilijke eter, maar boerenkool gaat er bij mij echt niet in haha.

 2. Farah

  Ik volg Marleens blog al een tijdje dus had al verwacht dat het een prachtig boek zou zijn. Leuk ook dat er aan de hand van haar persoonlijke verhalen is gewerkt.
  Die salade ziet er trouwens erg lekker uit ook!

  • Iris

   Oh wat leuk zeg! Ik ben haar blog gaan volgen door het boek. En de salade is zeker een aanrader, echt lekker!

 3. Lotte

  Wat een leuke review! Ik vind het soms wel erg jammer dat ik geen tuin heb om met mijn (niet) groene vingers aan de slag te gaan. Ik heb Marleens blog wel vaker voorbij zien komen. Zulke mooie foto’s en heel inspirerend:)

  • Iris

   Ah ja dat is zeker jammer. Ik heb een aantal jaar geen tuin/balkon gehad dus nu ben ik extra blij met mijn mini-tuintje. Heb je ook geen balkon?

 4. Evera

  Hou op met me! Hahaha. Ik heb al 4 moestuinboeken liggen en bij elk moestuinboek dat ik tegenkom denk ik; “Misschien staan in dit boek nog wel tips die niet in die andere staan, ja dan heb ik dat boek toch echt wel nodig!” Deze ziet er ook weer erg leuk uit! 😀

 5. Ilse

  Ik heb zelf (nog) niet echt ruimte voor een moestuin, en heb er ook 0,0 verstand van, dus zo’n boek als deze lijkt me heerlijk om doorheen te bladeren! Ziet er prachtig uit.

 6. Deisy

  Die foto’s haha: echt mooi zeg! Dat gerecht ziet er trouwens wel echt heerlijk uit zeg. Ik heb ook nog nooit met palmkool gekookt. Is het boek ook te doen voor niet-zulke-goede-koks 😉 ? X

  • Iris

   Ja! Ik was het er vergeten bij te zetten, maar de recepten zijn heel simpel allemaal 😀

 7. Iris

  Mijn moestuin bevat vooral kruiden, de ‘serieuze’ planten willen niet zo heel hard groeien.

  • Iris

   Bij mij schiet dat ook niet echt op. Ik denk dat ik volgend jaar alleen nog maar kruiden en sla ga doen, daar kan je tenminste ook nog vaak van plukken. En palmkool! Want dat groeit dus ook nog best wel hard.

 8. Rianne

  Ohh wat leuk! Mijn ouders hebben ook een moestuin en ik word altijd heel blij van alle verse groenten en kruiden! 🙂

 9. Pingback: Recept: Salade met palmkool | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten