Recept: Portobelloburger met rucolapesto

Oeh, ik had zo’n toffe video gezien met ‘pulled BBQ mushroom’. Ik probeerde het uit met portobello en zonder barbecue, maar het was bij mij niet zo’n succes helaas. Ik kreeg na mijn teleurstellende gerecht wel gelijk zin in nog meer portobello. Om het weer goed te maken. Dus ik maakte een good ol’ portobelloburger met zelfgemaakte rucolapesto. En omdat ik te lui was om kaas te kopen voor de pesto en daardoor edelgistvlokken gebruikte, is dit recept nog hartstikke vegan-verantwoord ook. Enjoy!

Portobelloburger met rucolapesto Portobelloburger met rucolapesto

Ingrediënten voor één portobelloburger

Voor de portobelloburger:

  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 el plantaardige olie
  • 1 knoflookteen, fijngesneden
  • 1 portobello
  • diverse toppings (bijv. gegrilde ui en tomaat)
  • 1 broodje
  • peper & zout

Voor één klein potje rucolapesto:

  • 75 gram rucola
  • 1 flinke schep edelgistvlokken (als kaasvervanger)
  • 2 el hazelnoten
  • 3 el olijfolie van goede kwaliteit
  • 1/2 knoflookteen
  • snuf zeezout
  • 1 el citroensap

De rucolapesto die je overhoudt kan je nog een paar dagen afgesloten bewaren in de koelkast. Lekker in pasta of op toast!

Portobelloburger met rucolapesto

Bereiding:

  1. Maak de marinade voor de portobello door de balsamicoazijn, sojasaus, olie en knoflook te mengen in een kommetje. Leg de portobello in de marinade en verdeel het goedje er goed over. Laat dit een kwartier (of nog langer) intrekken.
  2. Maak ondertussen de rucolapesto door alle ingrediënten voor de pesto te mixen in een blender, hakmolentje of ouderwets met een vijzel. Wees in eerste instantie zuinig met zout, want de edelgistvlokken zijn al best zout. Je kan altijd nog extra zout of citroensmaak na smaak toevoegen.
  3. Zet een grillpan op hoog vuur en grill de gemarineerde portobello voor vijf minuten tot deze mooie donkere grillstrepen heeft.
  4. Snij het broodje doormidden en leg deze met de snijkant ook even op de grillpan. Dit zorgt ervoor dat je broodje straks niet zompig wordt.
  5. Bestrijk het brood met de rucolapesto, leg er de portobello op, maak eventueel af met extra toppings en eet smakelijk!

Portobelloburger met rucolapesto Portobelloburger met rucolapestoPortobelloburger met rucolapesto

Als je dit recept hebt gemaakt, laat je me dan weten wat je ervan vond? Als je de #ikbenirisniet hashtag op Instagram gebruikt, kan ik jouw creatie ook zien. Vind ik leuk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

17 reacties op “Recept: Portobelloburger met rucolapesto

  1. Oeh, portobella!!!! Dat is zo lekker!! Het ziet er goed uit. Ondanks het vroege tijdstip op dit moment, krijg ik hier echt trek in.

  2. Oh dit ziet er echt heel erg lekker uit! Al ik zelf denk ik de portobello als brood zou gebruiken en er dan een linzenburger ofzo tusesn zou doen. Maar dit lijkt me ook heerlijk! ^^

  3. Marlies

    Hoi Iris! volgens mij had je het al eens eerder gezegd, maar waar kun je edelgistvlokken kopen? Ik ben wel benieuwd of dat nou echt een beetje kazig smaakt 😉

    • Iris

      Bij Ekoplaza en Gezondheidswinkels in ieder geval 🙂 Het smaakt niet 100% naar kaas hoor, maar het heeft zeker wel iets kazigs, ik vind het erg lekker in ieder geval!

  4. Maai

    Dit wil ik dus echt graag proberen. Sowieso die edelgistvlokken want ik hou echt van kaas maar mag het nu niet. Dank je voor het delen, je ziet hem wel voorbij komen als hij gelukt is 😉 liefs

  5. Iris

    Portobello’s zijn heel lekker! Ook nog pesto, wat vervelend dat het slechts een plaatje is…