Groene tip #31: Regenton

Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn moeder een regenton. Dat klinkt misschien wat suf, maar als groen hippiemeisje ben ik er elke dag nog blij mee! Zeker in combinatie met mijn roze konijnengieter, dat snap je natuurlijk wel.

Regenton

Wat is het?

Een regenton gebruik je om regenwater op te vangen zodat je daar je planten of moestuin mee water kan geven. Of andere dingen waar je niet per se schoon drinkwater bij nodig hebt, zoals het toilet doorspoelen of het wassen van de auto en de ramen. Ik gebruik het eigenlijk alleen voor mijn moestuin (die nu hartstikke dood is, maar dat komt wel weer) en de planten die ik binnen heb staan. Het is ook mijn doel om het te gebruiken voor het wassen van de ramen, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik dat altijd zo lang mogelijk uitstel en daarom dus nog niet heb geprobeerd.

Waarom?

Ten eerste bespaar je geld omdat regenwater gratis is, yay! Regenwater is ook zachter dan leidingwater, het bevat nauwelijks kalk, dus als je er je auto mee wast krijg je als het goed is geen witte watervlekjes. Denk ik, ik heb dit niet kunnen testen want wij hebben geen auto (oeh, extra groene pluspunten voor ons!). En het is toch ook gewoon zonde om hier schoon drinkwater voor te gebruiken als dat helemaal niet nodig is. En als je al een tuin of balkon hebt met een dakje of regengoot, is het maar een kleine moeite om hier een regenton op aan te sluiten.

Hoe dan?

Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo héél veel ervaring heb in het uitzoeken en aansluiten van een regenton. Mijn moeder kocht hem voor mij bij een bouwmarkt als verrassing en ze heeft hem later met Steve geïnstalleerd aan onze overkapping in de tuin. Ze maakten er een regenpijp aan en zetten de regenton op tegels voor een stevige ondergrond. Een stalen ketting leidt het regenwater van de regenpijp in de ton. Heel simpel eigenlijk! Je hebt ook luxere tonnen met een bladafscheider, winterstop en overloopset (voor overtollig regenwater). En je hebt ook nog complexere installaties, zoals een regenwatersysteem met ondergronds bassin waarop je bijvoorbeeld het toilet en de wasmachine op kan aansluiten. Later als ik groot ben, heb ik dat.

 • Moeilijkheidsgraad: 5/10
 • Kosten: ongeveer vanaf 40 euro voor een kleine regenton. Budgettip: check Marktplaats voor goedkope gebruikte regentonnen of maak je eigen regenton.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

16 reacties op “Groene tip #31: Regenton

 1. Als ik ruimte had in de tuin zou ik zeker een regenton plaatsen.
  Het scheelt weer in de kosten.
  Goed artikel.

  Xoxo

 2. Evera

  Helemaal niet suf hoor, heel leuk juist! Een regenton staat ook nog op mijn verlanglijstje, zo leuk! 😀

 3. Ah wat goed dat je dit gebruikt! Als ik een tuintje had zou ik er denk ik ook wel een willen! Geeft toch een beetje het ‘leven met de natuur’ gevoel! (:

 4. Marion

  Jeetje, wat slim. Ik begrijp niet waarom dit soort dingen niet gewoon bij me opkomen. Ik ga voor kerst een regenton vragen! Toffe tip! En toffe moeder.

 5. Wij hebben laatst ook naar regentonnen gekeken. Mogelijk hebben wij er dus binnenkort ook eentje. Ik moet dan alleen nog op zoek naar zo’n leuke gieter!

 6. Tessa

  Oh, dat staat eigenlijk nog altijd op mn wishlist maar was ik alweer vergeten! Mijn opa en oma en ouders hebben ook regentonnen. Opa en oma gebruiken het water inderdaad voor de planten en de ramen, mijn ouders alleen voor de planten. Ik vind het wel wat gezelligs hebben in de tuin, zo’n ton.

 7. Eline

  Wij hadden vroeger ook een regenton. Kregen we gratis bij ons nieuwe huis ofzo. We gebruikten hem helaas nooit (er schuilde wel een keer een uitpuffend, wild konijntje achter die was achtervolgd door een kat) en ik weet ook niet waar hij nu is gebleven. Best wel zonde inderdaad dat we voor de plantjes en de auto schoon drinkwater gebruiken, is veel zuiniger met regenwater.

 8. Iris

  Eigenlijk zet ik ’s zomers altijd de sproeier aan… Volgens mij staat er ergens nog wel een oude ton!

 9. Wat cool! Zeker een flink aantal groen puntjes voor je! Een regenton staat hier ook nog op het wensenlijstje. En wat een gave gieter hahaha!

 10. Claire

  Hee Iris! Ik heb eigenlijk een vraagje. Weet jij een plaats in Amsterdam waar je veganistische cupcakes/taarten kunt halen? Ik ben binnenkort jarig, maar de keukenprinses in mij is nog ver te vinden..

  • Iris

   Oeh dat weet ik zo niet eigenlijk, maar ik ga ervan uit dat De Groene Meisjes dat wel weten omdat zij in Amsterdam wonen 😀

 11. Rianne

  Bij mijn ouders in de tuin staan er ook twee inderdaad, zonde om ‘nieuw’ water te gebruiken om te sproeien als je gewoon regenwater kunt gebruiken inderdaad! Oh en je roze konijnengieter is geniaal!

 12. Maxine

  Zelf maken wij ook al een tijdje gebruik van een regenton. Wanneer het veel heeft geregend gebruiken wij het zelfs om onze wc door te spoelen. Heel handig en het bespaard zeker wat water.

 13. Merlin

  hoi iris,
  wij hebben een klein balkonnetje, maar we willen graag kleine regenton hebben,
  weet jij waar je een kleine regenton kan kopen ?
  groetjes merlin