Boek: Dit is jouw leven

Eergisteren schreef ik over positief in het leven staan en dat klonk misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Maar ik zei ook dat ik ervan overtuigd ben dat je jezelf hierin kan trainen. Ik denk dat het boek ‘Dit is jouw leven’ hier behulpzaam bij kan zijn. Het is een zelfhulpboek geschreven vanuit inzichten uit de positieve psychologie en bevat oefeningen voor een plezierig, betekenisvol en betrokken leven.

Dit is jouw leven

Dit is jouw leven

Het boek Dit is jouw leven stond op mijn boekenlijst voor het vak Positieve Psychologie. Naast het leren van de theorie moesten we ook aan de slag met dit zelfhulpboek om zelf te kunnen ervaren wat het effect hiervan is. (En ergens kwam het ook vast goed uit dat dit boek heeeel toevallig is geschreven door één van de docenten van het vak.) Nu sta ik als supereigenwijs persoon vaak niet zo te popelen om zelfhulpboeken te lezen. Maar ik moest er een  reflectieverslag over schrijven, dus er zat niets anders op. Ik moet toch concluderen dat ik veel aan dit boek heb gehad. Niet alles was voor mij van toepassing. Dat is oké, in het begin van het boek wordt geschreven dat het niet het doel is dat je alle oefeningen één voor één doorwerkt. Je kiest de oefeningen uit waarvan je denkt dat deze het meest nuttig voor je zijn. Je zou je ook bijvoorbeeld vooral kunnen richten op een enkel thema/hoofdstuk waarvan je het gevoel hebt dat dit belangrijk voor je is.

Dit is jouw leven Dit is jouw leven Dit is jouw leven

Positieve psychologie

Dit is jouw leven is geschreven door Ernst Bohlmeijer, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Twente, en Monique Hulsbergen, freelance psycholoog en auteur van meerdere boeken over (positieve) psychologie en mindfulness. Beiden weten waar ze het over hebben en lichten hun teksten toe met relevante literatuur. Dat vind ik gelijk het grootste voordeel van dit boek: er wordt niet maar wat geschreven, maar het is gebaseerd op wetenschappelijke studies. Bohlmeijer en Hulsbergen zijn ook bekend van het populaire boek Voluit Leven, uitgebracht in 2009. Dit boek is gericht op Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en bevat mindfulnessoefeningen. Dit is jouw leven, uit 2013, kan je zien als een vervolg hierop. Er staan niet alleen mindfulnessoefeningen in, maar de toepassing is breder. Het hoofdthema is echter hetzelfde: ruimte maken voor jezelf en toestaan te zijn wie je bent.

Dit is jouw leven

Indeling van het boek

De acht hoofdstukken zijn ingedeeld op de thema’s die van belang zijn voor emotioneel en psychologisch welbevinden. Achtereenvolgend zijn dit: plezierige emoties, sterke kanten, flow, optimisme, zelfcompassie, posttraumatische groei (hoe je op een positieve manier om kan gaan met nare gebeurtenissen), positieve relaties en spiritualiteit. Elke hoofdstuk begint met informatie over dit bepaalde thema, waarom het belangrijk is om hierin te investeren en er worden wetenschappelijke studies aangehaald. Het is op een leuke, herkenbare manier geschreven en het leest makkelijk weg zonder daarbij de diepgang te verliezen. Vervolgens worden er meerdere oefeningen gegeven die je uit kan voeren om jezelf te ‘trainen’ in dit bepaalde thema. In het tweede hoofdstuk ‘Leef je talenten uit’ vind je bijvoorbeeld oefeningen om je eigen sterke kanten te ontdekken en in kaart te brengen. Ik vond vooral deze oefeningen erg leuk om te doen. Ze zijn concreet en je wordt er direct positiever van als je er mee aan de slag gaat. In kleine stappen word je door de oefeningen geleid om uiteindelijk een lijst te kunnen samenstellen met vijf sterke kanten waar je energie en plezier uithaalt. Leuk! Ook oefeningen die in eerste instantie wat ‘zweveriger’ over komen worden concreet gemaakt door uitleg. Zo is er bijvoorbeeld een oefeningen waarbij je gebruik maakt van je verbeeldingskracht. Je kan aan een lieve oma denken en je voorstellen dat zij aanwezig is en vriendelijk is tegen je. Met als extra uitleg: “Deze oefening heeft niets magisch, het is niet zo dat je energieën opwekt of contact legt met overledenen. Het werkt precies zoals de beelden die je creëert die je angstig maken, namelijk door een systeem in de hersenen te activeren. Bij deze compassievolle beelden activeer je het kalmeringssysteem.” Jep, heel Iris-proof. Het heeft voor mij precies de goede balans wat betreft blije hippievibes en wetenschappelijke inzichten.

Dit is jouw leven

Aanrader

Als je positieve psychologie interessant vindt en er graag meer over wil leren dan is dit sowieso een erg leuk boek omdat er veel achtergrondinformatie in staat dat op een begrijpelijke manier is geschreven. Met de oefeningen kan je er op een praktische manier mee aan de slag. Ik vind het leuk! Ik vind wel dat er erg veel oefeningen in staan, dan raak ik het overzicht snel kwijt, ik heb ze dan ook lang niet allemaal gedaan. Er is geen vast programma dat je doorloopt, maar het is iets waar je je eigen weg in moet vinden. Ik denk dat er voor iedereen nuttige dingen in kunnen staan. Let wel op: als je ernstige angst- en of depressieklachten hebt, wordt het aangeraden om eerst daarvoor hulp te zoeken. De oefeningen lijken niet te zwaar, maar ze zouden toch te confronterend kunnen zijn.

Dit is jouw leven is o.a. hier te koop voor 25,75 euro.

Dit is jouw leven

Deze blogpost bevat affiliatelinks. Lees mijn disclaimer voor meer info.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

42 reacties op “Boek: Dit is jouw leven

 1. De laatste tijd ben ik mij steeds meer aan het verdiepen in positieve psychologie, ik vind het zó interessant. Dit boek lijkt me wel wat, wie weet dat ‘ie straks in mijn winkelmandje ligt.

 2. Desi

  Ik hou wel van zelfhulpboeken met een goede wetenschappelijke onderbouwing. Trouwens, er staat een klekne typfout in je blogpost. Je hebt het over minfulnessoefeningen (dat klinkt ook best leuk).

 3. ellen

  Dit lijkt me wel wat. Oooo en jij Desi hebt ook een typ foutje 🙂 klekne zal kleine zijn toch 🙂

 4. Kim

  Interessant inderdaad om eens te lezen. Herken mezelf in jouw insteek. Zelf ben ik er stiekem ook niet zo van. Dat terwijl ik wel altijd heel erg bezig ben met zelfontwikkeling. Ergens houden die boeken me tegen. Denk door de oefeningen? Dat ik daar als social worker door heen prik ofzo? Geen idee haha.

  • Iris

   Ik heb dat inderdaad ook wel, dat ik dan van te voren denk van joe ik studeer zelf psychologie, dat weet ik toch allemaal al wel, en dan heb ik gelijk geen zin meer om me er in te verdiepen ofzo haha. Terwijl het toch wel heel leuk en interessant is, juist als aanvulling op je studie of werk!

   • Esther

    Ik heb inderdaad vaak hetzelfde, maar toch is het vaak heel anders als op ‘op jezelf’ gericht is. Ik leer super veel van alle methodieken die ik eerst zelf doorwerk. Dan zit je even aan de andere kant, werkt weer heel anders. Een therapie werkt ten slotte ook niet minder goed op een psycholoog, terwijl ik dan ook denk ‘maar de psycholoog wéét dat allemaal toch al?’ gekke wisselwerking eigenlijk 🙂

 5. Lisa

  Dit lijkt me een erg fijn boek! Nieuw wel wat duur voor dit moment, dus ik ga eens kijken of ik er tweedehands aan kan raken. Ja. Volgens mij heb ik hier wel wat aan. 😀 thanks!

 6. Esther

  Hee daar is t vervolg op t boek waar ik t over had! Dit boek kende ik nog niet, maar moet natuurlijk bij de collectie xD.
  Ik vind hun schrijfstijl inderdaad super concreet en maakt alles ook duidelijk voor mensen die niet zo’n fan per se zijn van termen als mindfulness.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan weer niks heb met de term positieve psychologie. Daar wilde ik nooit iets mee te maken hebben haha, terwijl ik nu ik in de praktijk zit de methodieken erbinnen t meest interessant en mooi vind. De term positieve psychologie klinkt zo ‘positief’ haha, alsof er niks mis mag zijn en een beetje dat idee van ‘kop op mensen, focus je op de positieve dingen in t leven’. Maar misschien is dat enkel mijn associatie.
  Leuk ook dat je dit binnen je studie moest doen! In Groningen komen ze niet verder dan reflecteren op hoe je zo’n vak waarin je gesprekken voert hebt gedaan en reflecteren op je stage.. Niet echt met zelfontwikkeling bezig dus..
  Ik zal t boek binnenkort s halen. Hebben jullie die Voluit Leven ook gehad?

  • Iris

   Ja klopt! Ik vind het zooo jammer dat heel veel mensen dat denken, terwijl het dat juist totaal niet is. Ze zouden eigenlijk de klassieke psychologie ‘negatieve psychologie’ moeten noemen haha. Voluit Leven heb ik alleen iets in de bachelor in een ver verleden mee gedaan en soms krijgen we er voorbeeld over te zien (die online cursus), maar ik heb het boek zelf (nog) niet gelezen! Ik ben wel benieuwd 🙂

 7. Mascha

  Tijd voor een besoekje aan de bieb! Dit boek is echt wat voor mij, en ik geloof ook dat dit boek, op dit moment in mijn leven, nuttig kan zijn!

  Wauw, wat heb jij toch een bizar gevoel voor timing XD

 8. Veerlez

  Misschien moeten we maar een boekenclubje oprichten 😉 Ik ben nu ook benieuwd naar die boek! 🙂

 9. Wendy

  *zet op verlanglijstje* Dit klinkt als de perfecte aanvulling voor mijn cognitieve gedragstherapie!

  • Iris

   Oh wat leuk zeg! Ik denk dat er veel nuttige dingen in staan die bij CGT niet zo snel aan de orde zouden komen inderdaad. Hoop dat het iets voor je is 😀

 10. Nathalie

  Ik was al geruime tijd op zoek naar een goed zelfhulpboek. Er is alleen zo een groot aanbod dat je het bos doorheen de bomen niet meer ziet. En veel van die boeken zijn ook geschreven door zelfverklaarde goeroe’s (of is het guru?) die niet weten waarover ze het hebben… Aangezien deze Iris-proof is heb ik er wel vertrouwen in dus ik ga er eens voor kijken!

  • Iris

   Ik snap helemaal wat je bedoelt! Ik vind het ook belangrijk dat het niet een boek is gevuld met pseudowetenschappelijk gebabbel, hoewel dat ook vast wel heel nuttig kan zijn voor sommige mensen hoor, maar daar ben ik echt te nuchter voor haha. Ik hoop dat dit boek iets voor je is!

 11. Julie

  Dit zou wel wat kunnen zijn ^_^ zou jij aanraden om eerst ‘Voluit Leven’ te lezen voor je dit boek aanschaft?

  • Iris

   Ik heb die zelf niet gelezen maar wat ik ervan heb begrepen is dat Dit is jouw leven het vervolg is, maar je niet eerst Voluit leven hoeft te hebben gelezen. Ik denk wel dat ze elkaar mooi kunnen aanvullen, vooral ook omdat bij Voluit Leven een CD zit met mindfulnessoefeningen (al kan je daar ook wel apps voor vinden tegenwoordig). Maar Dit is jouw leven spreekt mij in ieder geval meer aan omdat de toepassing wat breder is.

 12. Stella

  Hm, dit klinkt echt wel als een fijn en ‘behulpzaam’ boek! Ik heb een vriendin die onwijs geïnteresseerd is in positieve psychologie, misschien kan ik het boek wel voor haar verjaardag kopen of iets in die richting. Fijn dat je er uiteindelijk wel wat aan hebt gehad nog! Liefs, Stella.

 13. ilona

  Ik ben normaal niet zo’n lezer, maar dit lijkt me toch erg interessant om te lezen en uit te leren! Liefs ilona

 14. Sofie

  Ooooh zeer interessant! Ik hou van positieve psychologie én ik hou van opdrachtjes! 🙂 2x hoera! Hop op mijn to-read-lijstje 🙂

  • Iris

   Yay leuk! Ik ben benieuwd of jij ook zo enthousiast bent over het boek 🙂

 15. Sytse

  Dat is zeker interessant!! Ik vind het altijd leuk om op psychologisch vlak boeken te lezen waar ik ook nog wat van opsteek of mijn eigen gedrag door leer herkennen.

 16. Lies

  Wel goed dat ze zelf aangeven dat je het boek niet volledig moet doornemen maar er kan uitpikken wat je aanspreekt. Al ben ik vaak wel zo’n controlefreak dat ik dan toch vind dat ik het niet goed heb gedaan als ik niet alles van voor naar achter heb gelezen en uitgevoerd heb.

 17. Iris

  Dit lijkt me zo’n daadwerkelijk handig boek in plaats van vaag en zweverig (op de verkeerde manier).

 18. Inge

  Ik vind hem interessant klinken. Fijn ook dat je hem niet van voor naar achter hoeft door te werken maar dat je kunt kiezen waar je behoefte aan hebt 🙂

 19. Dominique

  Gekocht, ik ben heel benieuwd! Ik ben al heel lang met meditatie/mindfulness bezig, maar dit lijkt me nog een breder perspectief geven, leuk! Hopelijk draag ik zo ook een beetje bij aan het feit dat je geen kranten hoeft te bezorgen of in een shoarmabar hoeft te werken. 😉

  • Iris

   Dit vind ik zo leuk en lief, dankjewel 😀 Ik denk inderdaad dat het een hele mooie aanvulling kan zijn op mindfulness, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

 20. Susan

  ik ga binnenkort een vak volgen dat hier denk ik wel passend bij is, gelukkig, want wat je hier beschrijft maakt me erg nieuwsgierig! ♥

 21. Sas

  Nooit gehoord van dit boek en hij klinkt zeker interessant . Bedankt voor het delen lieve iris!

 22. Caro

  Leuk om eens iets meer over dit boek te horen! Heb het al een aantal keer op verschillende plekken voorbij zien komen en begon er toch wel nieuwsgierig naar te worden. Maar inderdaad ook met de gedachte van zou het niet te zweverig zijn… Maar leuk om je mening te lezen, ik denk dat ik het boek ook maar eens ga opzoeken!

 23. Tessa

  Klinkt erg interessant. Ik hou ook van een goede onderbouwing bij dit soort dingen dus het spreekt me wel aan.