Mm.. vorige week eindelijk weer een in de keuken gestaan met het doel een lekker recept te maken voor op de blog. Dat had ik al lang niet meer gedaan. Gelukkig blijft het nu lang licht, dan kan ik na het koken gelijk mooie foto’s maken. Dit recept met aubergine en bulgur is grotendeels gebaseerd op het aubergine met granaatappel & feta recept van Jamie Magazine. Ik gaf er mijn eigen draai aan met bulgur met saffraan en een simpele yoghurtsaus. Met vegetarische gehaktballetjes (gewoon van de supermarkt) heb je een goede avondmaaltijd die niet alleen goed vult maar ook nog eens hééél erg lekker is.
Ingrediënten voor twee* personen:
*Vrij grote porties overigens, want eten is goed voor je. Ben je niet zo’n grote eter, gooi er dan één aubergine minder in of laat de vegaballetjes weg.
Voor de aubergine:
- 2 aubergines
- 2 tl komijn
- 1 tl sumac
- zout
- olie
- 1 hand verse basilicum, grof gesneden
- 1 hand verse peterselie, grof gesneden
- pitten van 1/2 granaatappel
- 100 gram fetakaas, in blokjes
- sap van 1/2 citroen
Voor de bulgur:
- 150 gram bulgur
- 250 ml. water
- 0,5 gram saffraan
- snuf zout
- scheut olijfolie
- sap van (ongeveer) 1/2 citroen
Voor de yoghurtsaus:
- 250 ml biologische volle yoghurt
- 1 klein knoflookteentje, geperst of heeel fijn gesneden
- 1 tl dille (uit een potje kan prima)
- zout
- versgemalen peper
Voor erbij:
- 1 doosje vegetarische gehaktballetjes, of flans zelf iets in elkaar. (Ik kocht deze notenballetjes van het merk Goodbite gewoon bij de supermarkt.)
Bereiding van de yoghurtsaus, aubergine en bulgur:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak de yoghurtsaus door de ingrediënten met elkaar te roeren en zet even weg zodat de smaken goed kunnen mengen.
- Snij de aubergines in blokjes en verdeel over een bakplaat. Bestrooi met de komijn, sumac, wat zout en olie en bak voor 20 – 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Houd je aan de bereidingswijze op de verpakking, of doe het zoals ik het altijd doe: Doe de bulgur in een pan met 250 ml. water, een scheutje olijfolie, wat zout en de saffraan en breng aan de kook met de deksel op de pan. Tussendoor een paar keer roeren en zet het vuur uit als het een paar minuten heeft gekookt. Laat nog minstens 10 minuten staan met de deksel op de pan. Voeg op het laatst citroensap naar smaak toe (ik gebruik het sap van 1/2 citroen want i love citroen) en roer goed door.
- Als de aubergine klaar is, deze mengsen met de peterselie, basilicum, granaatappelpitjes, blokjes feta en het sap van een halve citroen.
- Bak de vegaballetjes volgens de bereidingswijze op de verpakking, serveer samen met de yoghurtsaus, het auberginemengsel en de bulgur.
- Klaar!
Eet smakelijk! Laat me vooral weten wat je van dit gerecht met aubergine en bulgur vond en deel je eigen creatie met de enige echte #ikbenirisniet hashtag op Instagram.
Oeh, wat een heerlijk recept, ben erg benieuwd hoe het smaakt!
Jaaa, Bulgur <3 Dit recept klinkt heerlijk, ik ga 'm bewaren. Thanks!
Verdorie, zit ik hier met mijn broodje kaas :p
Ooh, dat ziet er écht heel lekker uit! Zal waarschijnlijk wel de balletjes weg moeten laten, gezien het feit dat ik zelf helaas geen grote eter ben :p
Klinkt goed! Alhoewel ik ‘m wel zou veganiseren met kruidentofu ipv feta en sojayoghurt. Ik ben dol op de smaken uit het midden-oosten!
Ooh dat klinkt echt heel lekker! Ik vind yoghurtsaus altijd lekker bij dit soort gerechten. Ik sla hem op!
Dit klinkt echt verrukkuluk! Heb ‘m opgeslagen en ga hem zeker binnenkort eens proberen!
Zo fijn dat jouw recepten altijd voor gewoon goede porties zijn en niet voor van die hap-slik-weg-hapjes, ik ben het dan ook helemaal eens met die opmerking bij de ingrediëntenlijst 🙂 .
ja he ik ook, ik eet ook stevige porties en soms zijn die recepten dan zo … 30g quinoa? één courgette voor een recept voor 4? 1 el yoghurt? seriously 🙂 ik ben overigens superdun en nog zeuren mensen als z emijn bord zien ‘ga je dat allemaal opeten??’ ja dus 🙂
hmmmm dit klinkt best lekker! Leuk dat je het zo goed beschrijft, volgens mij zou ik dit ook nog wel kunnen ;p
Wanneer komt de Iris-bezorgservice?
Dit recept bewaar ik!
Het gerecht ziet er heerlijk uit.
Toch een snel bulger kopen.
Ik ben geen fan van granaatappelpitjes maar verder lijkt het me wel super lekker!
Ziet er super uit! Ik ga m zeker proberen binnenkort met verse ingredienten van de markt. Vega balletjes hebben ze hier niet, zou het ook lekker zijn met zelf gemaakte falafel?
Ik heb ‘m gisteravond gemaakt, check je instagram! Was echt heeeerlijk.
Wauwwww, was echt een succes hier zoveel smaken! Heb hem met geroosterde courgette erbij gemaakt 🙂
Pingback: Meatless Monday: Bulgur | Maartjes Moving Castle
Was heerlijk!!!!! Een blijvertje. Het zag er ook mooi uit. Hier ook love voor citroen. Ik heb extra veel gemaakt dus heb een healthy lunch voor de hele week. Yeah!
Pingback: Weekoverzicht: futuristische blender, ETN & een poké bowl | IKBENIRISNIET
Pingback: Vegan eetdagboek #2 van de Vegan Challenge - Claire Codi
Pingback: AUBERGINE EN BULGUR MET SAFFRAAN EN GRANAATAPPELPITJES - Slanke Recepten