Inspirerende boeken

Ik ben niet per se van de zelfhulpboeken, wel van de inspirerende boeken waarbij je tijdens het lezen zo’n BAM!-gevoel aan frisse energie krijgt. Vooral #GIRLBOSS vind ik daar een goed voorbeeld van, wàt een inspirerend boek is dat. Onder de boeken vind je linkjes naar bol.com (dit zijn affiliate links). Zelf heb ik ze geluisterd via Storytel dus daar zijn de Engelstalige versies ook allemaal te vinden!

inspirerende boeken

#GIRLBOSS – Sophia Amoruso

stersterstersterster

Dit boek vind ik FANTASTISCH. In capslock. Het was voor het eerst in jaren dat ik eindelijk weer eens een boek ‘las’ (luisterde, eigenlijk) en het niet weg wilde leggen. Toen ik het uit had, vond ik dat oprecht jammer. Alles wat Sophia Amoruso, CEO van het succesvolle bedrijf Nasty Gal, schrijft vond ik zó herkenbaar. Op haar miljoenenbedrijf na, wellicht komt dat ooit nog. Hoe ze ploeterde door haar opleidingen en bijbaantjes. Hoe ze een ADD-label kreeg opgeplakt. Hoe ze een bedrijfje begon vanuit huis zodat ze kon werken zonder mensen om haar heen. Geschreven met een flinke dosis zelfspot en veel humor, heel leuk.

Het was op een dag dat ik die ochtend niet veel verder kwam met mijn thesis en enorm gefrustreerd was over het feit dat ik toch ooit was gaan studeren. ’s Middags begon ik met het luisteren van #Girlboss in de bus en ik heb tranen met tuiten gejankt toen Sophia vertelde over dat je héus wel succesvol kan zijn ondanks dat je een falende student bent. Ik zie mezelf overigens niet meer als een falende student, maar laten we eerlijk zijn, dit hele studeren ging me nu ook niet bepaald makkelijk af. In #Girlboss vind je niet per se praktische tips over hoe je een succesvolle Girlboss wordt, maar het maakte me vooral enorrrmm enthousiast en gemotiveerd. Vijf van de vijf sterren en daarmee een dikke aanrader voor elke girl boss (to be)!

Paperback (EN) €8,49 – Paperback (NL) €19,99 – eBook (EN) €9,49 – eBook (NL) €11,99

inspirerende boeken

Quiet – Susan Cain

stersterstersterster

Op een schaal van introvert tot extravert ben ik zo iemand die twee dagen bij moet komen na een middagje iets sociaals te hebben gedaan. Toen ik klein was huilde ik tranen met tuiten als ik naar een kinderfeestje moest. Ik wilde gewoon lekker thuis zijn in mijn uppie. Dat is nooit iets waar ik onzeker over ben geweest, hoor. Al vind ik het de laatste jaren wel vervelend omdat ik graag een goede #Girlboss wil zijn; voor mijn gevoel was ik daar niet extravert genoeg voor. Want je moet netwerken, jezelf aanprijzen bij potentiële opdrachtgevers.. Hmm nee, absoluut niet mijn ding. En dat is juist wat ik zo inspirerend vond aan dit boek. Quiet liet me inzien dat je de eigenschappen die meer bij introversie horen óók heel goed in kan zetten als je succesvol wil zijn op professioneel gebied. Verder gaat het boek in op verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld als je als introvert persoon een relatie hebt met een extravert persoon. Of wat handige inzichten kunnen zijn als je kind introvert is.

Ik vond niet alles even herkenbaar, maar ik heb er zeker wel nuttige dingen uit kunnen halen. Helaas geen vijf sterren omdat het boek zo serieus is, en daarom soms een tikkeltje saai. Ook denk ik dat het een stuk genuanceerder ligt dan hoe Susan Cain het allemaal vertelt. Al leest het voor het boek natuurlijk lekkerder als er een simpel onderscheid wordt gemaakt tussen extraversie versus introversie, dat snap ik ook wel. Zolang je bij het lezen bewust bent van het feit dat het in realiteit niet zo zwart-wit is, is dat ook geen probleem wat mij betreft.

Paperback (EN) €11,49 – Paperback (NL) €15,00 – eBook (EN) €8,49 – eBook (NL) €9,99

inspirerende boeken

The Happiness Project – Gretchen Rubin

stersterstersterster

De titel sprak me gelijk aan, net als de vrolijke cover! Ik had er goede dingen over gehoord dus ik was erg benieuwd. In The Happiness Project beschrijft Gretchen hoe zij een jaar lang haar best doet om gelukkiger te worden. Elke maand richt ze zich op een ander thema waar ze aan wil werken, zoals: het boosten van haar energie, een betere partner zijn en een betere vriendin zijn. Zo begint ze een blog, gebruikt ze een stappenteller, houdt ze een dagboek bij, organiseert ze een feest en probeert ze minder te zeuren. Ik vind het ook leuk dat ze psychologische onderzoeken aanhaalt, maar alles wel op een luchtige en herkenbare manier beschrijft.

Gretchen ziet echter één belangrijk psychologisch fenomeen over het hoofd, namelijk de paradox van het (obsessief) najagen van geluk. Hoe beter je je best doet om gelukkig te worden, hoe meer je het tegenwerkt. Ook betwijfel ik of het efficient is om een bult wetenschappelijke theorieën op een hoop te gooien en er willekeurige dingen uit te halen die je allemaal in een jaar tijd probeert in te zetten. Het boek voelt daarom soms wat rommelig, dus drie van de vijf sterren. Desondanks geen verkeerd boek, hoor. Ik heb er best wat leerzame dingen uit kunnen halen. ‘Act the way you want to feel’ is een mantra dat regelmatig in mijn hoofd voorbij komt.

Paperback (EN) €6,99 – Paperback (NL) €7,95 – eBook (EN) €5,82 – eBook (NL) €4,99

Momenteel ben ik trouwens bezig in Fuck Feelings van Michael & Sarah Bennett, dat klinkt tot nu toe ook veelbelovend. Dus hopelijk snel weer een blogje met tips voor inspirerende boeken!

Wat vind jij een inspirerend boek?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

26 reacties op “Inspirerende boeken

 1. Sytske

  Leuk, ik ben nu in the happiness project bezig! Ik haal er wel wat dingen uit, maar ben het bij boeken nooit eens met alles.. Valt me wel op dat ik op een of andere manier erg langzaam door de 270 pagina’s heen kom.. weet niet wat dat is 🙂
  Maar die andere twee hou ik zeker in gedachten (Oh hier ook zo’n introvert persoon, word zo moe van dat je je MOET “profileren”.. zucht), hierna lees ik alleen weer ff lekker fictie, kan er niet tegen alleen maar zelfhulp boeken te lezen..

  • Iris

   Ik kwam er ook maar heeeeeel traag doorheen, ik dacht eigenlijk dat het aan mij lag (ben sowieso een vrij trage lezer). Maar dan ligt het misschien toch aan het boek. Soms zat er denk ik wat teveel herhaling in? Dat ik dacht ‘ja nu weet ik het wel’, en dan drukte ik het weer op pauze omdat ik geen zin meer had om verder te lezen/luisteren.

 2. Sue

  Het boek van Susan Cain lijkt mij wel wat. Ook ik wilde vroeger (en nu nog vaak) het liefst gewoon thuis zijn. Ik verzon smoesjes om maar niet te hoeven spelen met anderen en had al absoluut geen zin in groepsactiviteiten. Dat werd in mijn tijd (zo klink ik wel héél oud) heel vreemd geworden. Fijn dat hier nu veel meer aandacht voor is en dat karakter- en persoonlijkheidsverschillen meer geaccepteerd worden.

  • Iris

   Oooh ja dat deed ik ook, toen ik uiteindelijk de leeftijd had dat ik zelf dingen kon beslissen baalde ik er ook echt van dat ik niet meer “nee sorry ik mag niet van mijn moeder komen spelen vanmiddag” als excuus kon gebruiken :’) Nog steeds ligt de nadruk veel op groepsactiviteiten, nog meer dan ‘vroeger’ als ik het boek mag geloven. Al is dat wel meer vanuit de Amerikaanse cultuur geschreven natuurlijk. Daar gaat ze best veel op in. Ik denk dat je het dan ook wel een interessant boek vindt!

 3. Claire

  Ik ben zo benieuwd naar #GIRLBOSS. Ik hoor er zoveel goeie verhalen over maar ik vind mezelf verre van een Girlboss. Ik ga hem denk ik down.. kopen als luisterboek 😉

  • Iris

   Haha jaaa doen! Ik wil hem ook nog als echt blader-boek kopen omdat ik er zo enthousiast over ben, dan kan je nog eens wat dingen snel opzoeken. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

 4. Lisa

  Ik heb de laatste twee ook gelezen! Ik ben het eens met je review van Quiet: er staan inderdaad een hoop nuttige dingen in maar je moet niet alles zo letterlijk nemen. Interessant om je mening over the happiness project te lezen, want op die manier heb ik er nooit echt naar gekeken. Er staan inderdaad een hoop losse nuttige dingen in. Als het allemaal niet lukt probeer ik “don’t let the perfect be the enemy of the good” tegen mezelf te zeggen, haha. En dat je moet doen wat je leuk vindt in plaats van wat je leuk wil vinden, dat vond ik ook een goeie! Girlboss ga ik maar even niet lezen want ik denk dat ik daar op dit moment juist heel gedemotiveerd van ga raken eerlijk gezegd…

  • Iris

   Oh jaaa dat is ook een goede inderdaad, over dat je moet doen wat je leuk vindt in plaats van wat je leuk wil vinden! Die vond ik ook leuk. Wat dat betreft staan er wel goede inzichten in die je met makkelijke zinnetjes kan onthouden om jezelf eraan te helpen herinneren.

 5. Melle

  2 van de drie boeken heb ik ook geluisterd. Wat je over de derde, Quiet, schrijft is echt ongelofelijk herkenbaar. Alles! Van het in je eentje zijn tot jezelf forceren om de girlboss uit te hangen. Oo ik denk dat ik deze bovenaan mijn lijstje moet zetten! Dankjewel voor de tips! xx

 6. Leuk artikel! Ik heb onlangs De kracht van kwestbaarheid gelezen van Brené Brown, ook een echte aanrader! Vrij theoretisch soms en je moet goed nadenken als je het leest (of hoort als het een audioversie is), maar ik denk vaak nog terug aan enkele dingen uit het boek 🙂

  • Sytske

   Oh ja die vond ik ook goed! heel erg herkenbaar voor mezelf in ieder geval, veel notities gemaakt 🙂

   • Iris

    Leuk! Heb ik meer goeds over gehoord, dus die komt ook op mijn lijstje 🙂

  • laura

   Ja dat vond ik ook een erg goed boek! Kan je het laatste boek van Brené Brown “sterker dan ooit” ook zeker aanraden! Ik ben vooral benieuwd naar #GIRLBOSS. En nu ‘niets meer aan doen’ aan het lezen van Christine Carter. Ook interessant maar kom er wat moeilijk doorheen 😉

 7. Iris

  Ik lees eigenlijk alleen maar ‘verhaaltjesboeken’ en nooit echt iets anders. Hm, ik ga eens rondkijken of ik deze boeken in de bieb kan vinden.

  • Iris

   Verhaaltjesboeken zijn ook leuk! In boeken zoals deze moet ik ook maar net zin in hebben hoor, als ik er dan weer wat gelezen heb, ben ik ook wel weer even klaar met het genre en ga ik weer over op een verhaaltjesboek 😀

 8. Oooh YES. Ik was al benieuwd wat je van de boeken vond die ik voorbij zag komen bij je. Zoals je weet wil ik hier ook meer mee bezig – still not doing it though, oeps. Ik denk dat ik ook wel een Girlboss-feeling kan gebruiken, dus die gaat op m’n lijstje.
  Over het luisterboekending gesproken: vind je dat, bij bijv. Girlboss, een aanrader in vergelijking met lezen? Lezen schiet bij mij niet op en luisteren kan ik tijdens het wandelen doen (als ik niet te druk ben met Pokémon vangen).

  • Iris

   Ik vind luisteren veeel fijner dan lezen, maar denk dat het heel persoonlijk is hoor. Zelf kan ik me beter concentreren als ik er nog iets anders bij kan doen (opruimen of wandelen inderdaad) (of afwassen HAHA ja daag). Maar ik heb ook al wel reacties gekregen dat mensen juist constant met hun gedachten afdwalen als ze een boek luisteren ipv lezen. Het enige dat ik soms een nadeel vind, is dat het onoverzichtelijker is dan een leesboek. Bijvoorbeeld lijstjes of aparte kaders met tekst, dat luister je allemaal als één lap tekst. En je kan niet snel even terugbladeren als je iets specifieks wil teruglezen. Daarom wil ik Girlboss ook nog als leesboek kopen 😀

 9. Vivian

  Girlboss en The Happiness Project spreken me al een tijdje aan en ga ik misschien nog wel proberen!

 10. Lilian

  Lijken me hele leuk boeken, vooral die laatste twee. Maar goed, als jij die eerste zo goed vindt… Ik heb van dit genre al meer boeken gelezen en ben bang dat het allemaal een beetje teveel op elkaar lijkt, maar misschien geef ik het eens een kans als ik mijn boek van 800 pagina’s uit heb.

 11. Caro

  Heb toevallig net The Happiness Project gedownload, ben er benieuwd naar. Girlboss klinkt trouwens ook erg goed!

 12. Roos

  Ik heb al zó veel goeds gehoord over #Girlboss.. Misschien moet ik hem toch maar eens gaan aanschaffen. Als je van dat onderwerp houdt trouwens. Ik weet niet of je ‘m kent, maar de film ‘The intern’ heeft ook veel te maken met een girlboss en dergelijke. Die film vond ik persoonlijk ook heel motiverend.

 13. Pingback: Q&A: Jullie vragen beantwoord | IKBENIRISNIET

 14. Pingback: 50 x Blij worden | IKBENIRISNIET