5x favoriete duurzame kleding

‘Duurzaam’ is hip, maar eigenlijk is het maar een loze term. Het betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Aan de hand van vijf van mijn favoriete kledingstukken geef ik je vandaag hopelijk een beter beeld van wat ik onder duurzame kleding versta.

Wat is duurzame kleding dan?

De één ziet duurzame kleding als kledingstukken enkel van merken die eco-keurmerken hebben. De ander ziet duurzame kleding als enkel tweedehandse kleding, omdat daar geen nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. Of kleding is duurzaam omdat je er heeel lang mee doet; of dat nu van de Primark of de plaatselijke kringloop komt. Anderen gebruiken weer Rankabrand.nl als leidraad. Kortom: ‘duurzaam’ is een vaag begrip, ook voor mij betekent het verschillende dingen. Ik vind duurzaam shoppen bijvoorbeeld erg belangrijk, maar het is niet zo dat er geen H&M’tjes in mijn kast hangen. Dat vinden mensen soms gek, omdat het niet rijmt met het duurzame plaatje dat ze van mij in hun hoofd hebben. Mocht het je al eens zijn opgevallen: mensen krijgen de kriebels van inconsistentie. Terwijl je naar mijn mening beter 90% goed kan doen en 10% iets minder goed, dan 100% niets-goed. Toch?

5 favoriete items uit mijn kledingkast:

duurzame kleding

KOI jeans Als ik kon trouwen met een kledingstuk dan zou deze broek the one zijn. Hij kostte me een rib uit mijn lijf, maar ik zou het zo weer kopen. Dit is het kledingstuk dat ik gelijk aantrek als het uit de was komt. Alles staat mooi met deze high wasted jeans en hij zit súperlekker. Daarnaast is Kings of Indigo een Nederlands merk dat waarde hecht aan duurzaamheid en eerlijke arbeidsomstandigheden. Ik schreef er hier eerder over.

duurzame kleding

ONLY top Een luchtig shirtje, een favoriet tijdens warme dagen. Ooit gekocht in de sale voor nog geen tientje. Made in China, staat op het label. Niet echt duurzaam allemaal. Waarom ik hem toch noem? Ik kocht hem toen ik nog op de middelbare school zat, dit shirtje gaat dus al bijna tien (!) zomers mee en ik draag hem nog steeds evenveel.

duurzame kleding

Miss Green jurk Dit is de jurk die ik ga dragen tijdens mijn afstudeerpresentatie. Want als ik deze jurk aan heb voel ik me de meest fabulous onverwoestbare #GIRLBOSS ter wereld. Miss Green is een Nederlands merk, ze maken basics van duurzaam materiaal (bio katoen, lyocell, bamboe) en fabrieken worden met zorg uitgekozen. Daarnaast is de kwaliteit erg goed!

duurzame kleding

Salt-Water sandalen – Ruim een jaar geleden plaatste ik deze sandalen op mijn wishlist Pinterestbord. Een jaar later bestelde ik ze pas echt. Dat is fijn aan zo’n verlanglijstje: vroeger zou ik ze in een impuls hebben gekocht. Als ik dat nu wil doen zet ik ze eerst op mijn wishlist. Meer dan de helft van de spullen die ik erop zet, koop ik trouwens nooit. Dus voor mij werkt dit goed om impulsaankopen te voorkomen. De Salt-Water Sandals kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Ze zijn gemaakt in Amerika en gaan, als het goed is, járen mee. Ze kunnen zelfs in de wasmachine. En ze zijn geel!

duurzame kleding

O My Bag tas “IS DAT VAN LEER!?!” Joe, ik ben geen veganist maar een vegetariër mocht u het zijn vergeten en (1) ik vreet mijn tas niet op en (2) ik bepaal potdomme zelf wel wat ik koop. Ik zou nooit een leren bank of jas kopen, dat gaat me dan weer te ver. Maar ik maak weleens uitzonderingen (zoals de eerder genoemde sandalen). Wat ik nog mooier vind, zijn de producten van het Nederlandse merk O My Bag. In India eten ze over het algemeen geen vlees van koeien dus het leer is vooral afkomstig van koeien die een natuurlijke dood zijn gestorven (meer info hier). Daarnaast hechten ze veel waarde aan gezonde en eerlijke arbeidsomstandigheden.

Een duurzame mindset

Duurzaam shoppen zie ik dus meer als een andere mindset. In plaats van je blind staren op keurmerkjes en gefrustreerd raken dat je niet meer bij je favo winkels terecht kan om vervolgens huilend de Primark leeg te kopen. Ik vind het wel belangrijk, hoor. Je zult me nooit in een Primark zien en ik steun het liefst duurzame merken die investeren in goede arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productieprocessen. Maar nòg belangrijker vind ik het om bewust te shoppen. Dus: kleding kopen van goede kwaliteit nadat ik er goed over heb nagedacht of ik het echt nodig heb. En waarvan ik zeker weet dat ik me er mooi in voel, dat het bij me past en dat ik het daardoor veel zal dragen. Discussies over duurzame kleding kunnen weleens hoog oplopen omdat mensen snel in de verdediging schieten. Want winkelen is leuk en je wil dat helemaal niet associeren met fabrieken die op instorten staan. BAM, morale ontkoppeling (zoals dat zo mooi heet) slaat toe en het doet je allemaal geen zak meer. Maar misschien hoeft het in praktijk allemaal niet zo ingewikkeld te zijn, zoals ik je hopelijk met deze blogpost heb kunnen laten zien.

Heb jij ook een lievelingskledingsstuk dat je gelijk aan doet als het uit de was komt? Tell me!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

22 reacties op “5x favoriete duurzame kleding

 1. Het is een moeilijke discussie, he. Ik probeer eco en fair te kopen, maar het lukt gewoon niet voor alles. Inderdaad, beter 90 % goed en 10 % iets minder goed, dan 100 % niets-goed.

 2. Hahaha, ik moet zo lachen om de eerste zinnen over de O My Bag-tas, hahaha. You go girl! Lekker je eigen keuzes maken.
  Maar ja, leer is wel lastig hoor. Ik heb een tijd in dubio gezeten en nu heb ik besloten geen leer meer te kopen. Maar ja, als ik heb een paar leren laarsjes die ik al jaaaaren draag. Dat is veel duurzamer dan de plastic schoenen die na één seizoen op zijn.

 3. Jeroen

  Ik ben heel erg blij dat KOI en O My Bag ook spullen voor mannen verkopen! Een hoop merken/webshops verkopen vooral voor vrouwen aangezien dat de meest bewuste doelgroep lijkt te zijn.

 4. Eva

  Spijker op zn kop, echt. Ik vind ’t zoveel meer belangrijker dat mensen echt nadenken over hun aankopen en dus niet voor tientallen euro’s honderden tassen kleding kopen bij H&M/Primark die na 2x wassen weer weggegooid wordt. Dat laatste vind ik echt een issue. Random blind kopen om het kopen, geen idee hoeveel invloed dat heeft. Het is waar, mijn lievelingsmerken zijn misschien niet duurzaam maar ik doe vervolgens wel ja-ren met de jurkjes in kwestie. Dus ja.. Eigenlijk: gewoon doen wat goed voelt, mét oh my bag-tas <3

 5. Mieke

  OMG waaaaar heb je de Salt Water Sandals gevonden, ik wil ze ook al jaren, maar kan ze in nl maar niet vinden…
  Dus waar????pretty please 😉

 6. Jiska

  Ik snap eigenlijk niet waarom mensen, zoals Eva eerder zei, kopen om het kopen en het daarna na 2x wassen/1 seizoen weer weggooien. Ik kan daar met m’n hoofd niet bij. Dat hele fast fashion is altijd al langs me heen gegaan. Misschien moet ik maar eens opzoeken wat mensen motiveert om zoiets te doen. Ben serieus benieuwd, omdat ik nooit die neiging heb gehad.

  Maar goed ik ben blij dat er steeds meer mensen over na gaan denken waar de gekochte kleding vandaan komt of dat ze met zorgvuldig wassen jaaaaren mee kunnen gaan. Dit geld voor nieuwe kleding, maar ook voor 2e hands. Zit er een klein gaatje in kan dit genaaid worden ipv gelijk weggegooid.

 7. Sanne

  Mooooie spullen!
  Ik heb die jurk van Miss Green ook besteld, nog steeda verliefd <3

 8. Mascha

  Ik koop vaak gewoon bij hm, om er vervolgens jaren in rond te lopen. Tot ze echt versleten zijn. De rest van mijn kleren koop ik tweedehand. En ook die draag ik tot ze versleten zijn. ( of ik geef ze aan vriendinnen als ikze niet meer zo mooi vind.

 9. Jantine

  Ik heb een paar favorieten, en de meeste daarvan zijn toch ook Miss Etam bijvoorbeeld. Zoals mijn favoriete spijkerbroeken (tweedehands gekregen, maar voor mij ingekort, en van het type die ik echt heel graag draag), en twee jurkjes (van dezelfde persoon tweedehands gekregen). Al die dingen waren eigenlijk fast fashion, want gekocht en vervolgens nieuw in de kast gelegd – ik heb dus een stapel kleding gekregen waar ik soms de prijskaartjes nog vanaf moest knippen, en ik krijg er toch complimenten over! En dan komen ze maar uit een massale goedkoop-geproduceerd-keten.

  Verder heb ik een leren tas, echt prachtig, van de kledingbank. Eerst liet ik hem steeds liggen, want ik vond dat ik genoeg tassen had, maar ze waren eigenlijk allemaal al versleten. Na een jaar of zo lag hij er nog, en heb ik hem gewoon meegenomen. Mijn smoes was dat ik er bij een sollicitatiegesprek netjes uit wil zien, maar ik was eigenlijk al een jaar lang verliefd 😉

  En mijn effen shirts en longsleeves van de Zeeman. Ik doe daar ook jaren mee, en ze passen (bijna) overal bij, dus ik kan ze heel veel dragen.

  UIteindelijk sta ik er dus een beetje hetzelfde in 😉

 10. Iris

  Meestal let ik niet op labels/herkomst van het kledingstuk, maar ik zorg er wel voor dat ik alleen dingen in huis haal die over een paar jaar nog leuk en mooi zijn.

 11. Whooo die top van ONLY heb ik ook nog steeds in mijn kast (en ik draag ‘m ook nog steeds). Wat een goeie is dat blijkbaar he?!? En ik heb een laptopsleeve van O My Bag waar ik ook zo zo zo enorm blij mee ben 🙂 En bedankt voor de andere tips, die ga ik bekijken!

  • Iris

   Haha woooow hoe toevallig is dat! Ik vind hem qua stof er ook nog best mooi uit zien, terwijl ik hem misschien al wel 300x heb aangehad haha. Nog even en hij is vintage 😉

 12. Nicole

  Wat een leuk artikel. Ik let op labels en vooral op arbeidsomstandigheden. Dat vind ik echt belangrijk. En omdat ik inmiddels duidelijk een eigen smaak heb die niet heel extreem verandert gaat kleding lang mee. Verder kies ik kleuren die goed staan en bij elkaar passen. Ik laat daarom kleuren waarvan ik weet dat ze me niet staan links liggen, hoe leuk ik het er ook uit zie vinden. Dat voorkomt dat ze achter in de kast belanden.
  Verder maak ik graag zelf kleding, bv. van stoffen van Cloud9 of andere stoffenmerken die het goed doen qua materiaal en omstandigheden. Alleen heb ik nu niet zoveel tijd om zelf te maken. Favoriet zijn Monkee Genes. Zo fijn vind ik die.
  Ik las laatst over de capsule wardrobe, wat erop neer komt dat je iedere hetzelfde draagt. Daar vond ik best iets voor te zeggen 🙂

  • Judith

   Superleuk dat je op deze manier laat zien hoe een bewuste kledingkast eruit kan zien! Ik probeer wel vooral duurzame merken en tweedehands te kopen, maar het grootste gedeelte van m’n kledingkast is dit niet. Omdat ik het al langer had, maar ook omdat ik t nog best lastig vind, de meeste merken zijn niet mijn smaak of mij te duur. Maar ik blijf het lekker proberen 🙂

 13. Saar

  Voorlopig ben ik zo’n persoon die onder duurzaam begrijpt dat ik zo lang mogelijk met kleding doe. Dus pas weg als ik er niet meer in pas of er gaten inzitten die er niet horen te zitten.
  Onlangs heb ik wel een pak overbodige kleding weg gedaan, ook al was het nog draagbaar. Ik had echt gewoon teveel als gevolg van een oude ‘koopverslaving’. Dus moest er opgeruimd. Maar nu probeer ik echt zo lang mogelijk met kleren te doen. En als ik dan nog eens wat nieuw moet kopen, ga ik eens voor een groen merk gaan, denk ik 🙂

 14. Mijntje

  Leuk dat je laat zien, dat je op veel manieren duurzaam bezig kan zijn met kleding. En dat het niet altijd perfect hoeft te zijn.
  Ik droom al jaren van echt duurzame (eco / fair trade) kleding uit dure webshops. Vooralsnog houd ik het bij wat minder duurzame (maar betaalbare) biokatoenen basics en HEUL VEUL van de Kringloop. Ik heb mijzelf en het milieu inmiddels toch veel gespaard door allerlei “prulletjes” uit de aanbieding te laten liggen.

 15. Kim

  Dat ‘gemiep’ over wat je wel en niet mag doen vermoeit mij ook zo erg! Sinds ik ben overgestapt naar bewust shoppen krijg ik wel eens gezeur als ik iets aan heb van de zara. Dat terwijl ik het tweedehands heb gekocht… give me a break denk ik dan. Echt soms 😛

 16. Merel

  Hoi Iris leuk/goed artikel!
  Erg gaaf je Salt Water sandalen! Hoe vallen ze qua maat?

  • Iris

   Dankjewel! Gewoon normaal, ik heb maat 39/40 en 39 zit perfect 🙂

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten