Recept: Pulled jackfruit (vegan draadjesvlees van fruit!)

Via Cilla (ja die van de mooie shirts!) las ik over het maken van een vegetarische variant van pulled pork met jackfruit uit blik: pulled jackfruit. Dit is een bekend gerecht in de vegan wereld, maar ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord. Hoe meer ik erover op zocht, hoe meer het me fascineerde. Want huh, wat, draadjesvlees van fruit, HOE DAN?! Ik bekeek meerdere recepten van pulled jackfruit en deed vervolgens mijn eigen ding in de keuken. Het eindresultaat was best lekker. Maar de echte fan was Steve (<- niet-vegetariër), hij vond het súperlekker. Nou, dan moet ik er wel een blogpost over schrijven.

Pulled jackfruit - Recept

Jackfruit uit blik

Voor dit recept gebruik je jackfruit uit blik. Dit is te koop bij toko’s. Let bij het kopen van het jackfruit dat je jackfruit in brine (zout water) koopt en níet in siroop. Dat schijnt te zoet te zijn voor pulled jackfruit. Jackfruit is de Engelse benaming trouwens, officieel het het Nangka. Het is een grote vrucht die aan bomen groeit in delen van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. De smaak zou zoet zijn, maar die uit blik vind ik vrij smaakloos. Het doet me denken aan artisjokken uit blik, maar dan met minder smaak. Perfect voor een hartig gerecht dus!

Pulled jackfruit - Recept

Zo maak je pulled jackfruit

Hoeveelheid: dit recept is voor ongeveer twee personen. Misschien zelfs drie. Probeer maar gewoon wat.

Tip voor als je wat overhoudt: het is de volgende dag nòg lekkerder, zelfs als het koud is.

Dit heb je nodig:

  • 2 blikken jackfruit in brine
  • 1 knoflookteen
  • barbecuesaus
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel tijm
  • peper & zout
  • scheutje olijfolie
  • 4 broodjes
  • tip: maak er rodekoolsalade bij (geraspte rode kool + appel + kikkererwten + (soja)yoghurt + peper en zout)

Pulled jackfruit - Recept

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de stukken jackfruit af in een vergiet, spoel met water en laat goed uitlekken.

Pulled jackfruit - Recept

2. Snij de hele harde stukken eraf en trek het fruit uit elkaar met je vingers of met behulp van een vork zodat het de vorm en textuur van draadjesvlees krijgt.

Pulled jackfruit - Recept

3. Gooi de boel in een ovenschaal en breng op smaak met kruiden, sauzen, wat jij wil. Ik gebruikte: een fijn gesneden knoflookteen, ongeveer 1/3 flesje barbecuesaus, gerooktpaprikapoeder, cayennepeper, tijm, een scheutje olie en versgemalen peper & zout. Meng dit goed door elkaar en laat even staan.

Pulled jackfruit - Recept

4. Zet dit in de voorverwarmde oven, na ongeveer 20 – 30 minuten is het klaar. En dan krijg je zoiets als op bovenstaande foto. Net echt! Stop de broodjes ermee vol. Serveer eventueel met een rodekoolsalade zoals ik deed.

Pulled jackfruit - Recept

Eet smakelijk!

Hadden jullie al eerder van dit gerecht gehoord? Of zelfs al gemaakt? Ik hoor graag jullie tips om het nòg lekkerder te maken!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

26 reacties op “Recept: Pulled jackfruit (vegan draadjesvlees van fruit!)

  1. Wat leuk dat je niet-vegetarische vriend zo enthousiast was! Mijn vriend de carnivoor is dol op de vegetarische wokreepjes van de Spar en vindt ze ‘net echt’. Altijd fijn als ze zo reageren. 🙂 (Ik ben zelf geen vegetariër, maar eet zo weinig mogelijk vlees. Ik koop zelf vrijwel geen vlees noch vis meer en kook er dus ook zo goed als niet mee, maar m’n vriend wel.)

    • Iris

      Ah wat grappig, ja daar ben ik ook altijd heel blij om als dat gebeurt!

  2. Bente

    Ha, nee nog nooit van gehoord (maar ik eet ook vlees dus ga niet regelmatig op onderzoek uit naar vleesvervangers). Las het net op je weekoverzicht voor het eerst over 😉

    Ziet er eigenlijk best wel erg lekker uit! Misschien toch maar eens proberen binnenkort!

  3. Vera

    Yesssss, ik ga dit ZO proberen deze week! Het ziet er super lekker uit! Ben wel blij dat het blijkbaar ook kan zonder Liquid Smoke (zoals in het originele recept wordt gebruikt), want dat spul vind ik een beetje eng eerlijk gezegd.

    • Iris

      Voor de rooksmaak heb ik er extra gerookt paprikapoeder in gedaan! Ik heb nog nooit liquid smoke gebruikt en heb het ook niet in huis dus geeen idee of het dan veel lekkerder wordt. Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje eng klinken haha.

      • Helen

        Liquid smoke is supersupersuperlekker! Je koopt het oa bij Veggideli en het is onmisbaar wanneer je tempeh maakt. Of bijv gebakken kikkererwten om over je salade te doen (bij wijze van baconstukjes). Echt een heel lekkere smaak en niet eng.

        • Iris

          Ik heb inmiddels al een tijdje liquid smoke in mijn keuken staan en het is inderdaad erg lekker! (Deze blogpost is al wat ouder)

  4. Sanne

    Wow, ik ben hier héél benieuwd naar! Ik heb volgens mij nog nooit draadjesvlees gegeten, maar door al die pulled pork, word ik er wel heel nieuwsgierig naar.

  5. Ayla

    Fascinerend! Ik vind pulled pork helemaal niet zo lekker, maar maak wel vaak Mexicaanse gerechten met pulled chicken. Ben echt superbenieuwd hoe dit smaakt en hoe de textuur is enzo! Vanavond even geen broodjes voor ons, maar ik denk dat ik het deze week wel ga proberen!

    • Iris

      Ik ben heeel benieuwd wat je ervan vindt! Ik heb nog nooit ‘echte’ pulled pork of pulled chicken gehad, dus geen idee of het er echt mee te vergelijken is hoor. Maar het is in ieder geval wel lekker!

  6. Astrid

    Wauw, dit lijkt me heel bijzonder. IK ben niet vega en mijn man (die ooit vega was) is nu te dol op varkensvlees om een veganistische variant te willen proberen denk ik. IK had ook nog nooit van jackfruit gehoord. Geen idee dus of ik het lust.

  7. Brechtje

    Oh, het lijkt net echt! Ik had hier ook nog nooit van gehoord. Ik eet vegetarisch, maar mijn vriend niet en hij houdt stiekem wel erg van vlees, dus ik ga het ook eens proberen!

  8. Karlijn

    Bijzonder, ik had nog nooit van jackfruit gehoord. Maar het ziet er echt mega lekker uit en een recept wat niet te hoog gegrepen is voor mijn kookkunsten, dus dit wil ik zeker wel eens gaan proberen 🙂

    • Iris

      Nee precies het echt heel makkelijk om te maken! Het belangrijkste is dat je het gewoon goed op smaak brengt, omdat jackfruit uit blik gewoon heel smaakloos is.

  9. Judith

    Ik heb juist wel van jackfruit gehoord, maar niet van draadjesvlees. Geen idee dus waar het op zou moeten lijken, maar toch leuk om te proberen lijkt me

    • Iris

      De laatste keer dat ik draadjesvlees at was volgens mij 15 jaar geleden dus ik weet ook niet of het er nu echt op lijkt haha. Ik lees op internet dat het precies dezelfde structuur heeft als heel mals pulled pork/draadjesvlees, daar heb ik dus geen idee van. Maar lekker is het wel!

  10. Iris

    Het lijkt me ook een leuk experimenten om een hele jackfruit te ‘slachten’ voor draadjesvlees, alleen aan de vrucht in z’n geheel te zien is dat wel een erg grote operatie.

  11. Romy

    Wat een apart spul en ik had nooit verwacht dat dit van fruit gemaakt zou zijn. Misschien toch eens hiernaar op zoek gaan in de winkels!

  12. Galina

    Ik had het al eerder voorbij zien komen en zelfs opgeslagen op pinterest om eens te maken, maar steeds vergat ik het. Nu ga ik het echt echt echt maken!! Mijn moeder maakt echt een goddelijke bbq saus van ketchup, knoflook en nog wat ingrediënten (goed verhaal dit), dat ga ik erbij maken.

    • Iris

      Oooh wat goed, met zelfgemaakte saus is het vast súperlekker! Want het spul zelf is gewoon heel smaakloos, dus het gerecht moet het echt hebben van een goede marinade/kruiden/saus.

  13. Eva

    Wat goed! Ik heb hier ook echt nog nooit van gehoord en toen ik de titel las en daarbij de eerste foto zag, dacht ik ook echt dat ik iets verkeerd had begrepen, maar het kan dus echt. Ik ga eens kijken of ik het hier een keer kan maken als Joppe aan het werk is, kijken of hij het verschil merkt als hij thuis komt! 😉

  14. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze keer niet zo enthousiast word van het idee 😉 Maar dat komt puur door de vervanger, normaal gesproken krijg ik altijd trek van je gerechten 😉

  15. Cilla

    Whaaaah wat leuk Iris, ik zie nu pas dat je mijn genoemd hebt in je artikel 🙂
    Thanks! En wat fijn dat je het recept zo lekker vindt!

    Liefs xx

  16. Pingback: Zo vervang je vlees | Florette

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten