Groene Tip #34: Kleiner wonen

O jongens, wat een heb ik een leuke gastblogger voor deze Groene Tip weten te strikken! Ik volg haar al een tijd op Twitter en kwam zodoende op haar blog ‘Van groot naar klein‘ uit. Natasja wil samen met haar verloofde Gerbrand kleiner wonen in een Tiny House. Op het moment wonen ze in een best groot huis dus verhuizen naar een Tiny House gaat niet van de één op de andere dag. Over het proces dat hieraan vooraf gaat vertellen ze op hun blog. En vandaag ook in deze Groene Tip! 

Natasja en Gebrand over kleiner wonen

Voor het Waterlandhuisje waar Gerbrand Natasja ten huwelijk heeft gevraagd

Gastblog door Natasja – De meeste mensen zijn blij wanneer ze hun ieniemienie studentenkamer kunnen verruilen voor een huurhuis en wat later misschien voor een nog ruimer koophuis. Gerbrand en ik pakken het net even anders aan: wij willen juist zo klein mogelijk wonen.

Wat is het?

Ons droomhuis staat op wielen en heeft alles wat een ‘normaal’ huis ook heeft: een woonkamer met fijne zithoek, een keuken met vierpitsfornuis én een goede oven, een badkamer en toilet en een slaapgedeelte. Het grote verschil met de meeste andere huizen: ons huisje zal maximaal 27m2 groot (eh, klein) zijn: een tiny house.

In zo’n klein huis passen niet veel spullen; alles wat erin staat zal bruikbaar en nuttig moeten zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat alle meubels die nu nog in onze jarendertig-huurwoning staan, niet mee verhuizen. Niet de bij het grofvuil gevonden salontafel, niet de drie boekenkasten vól boeken en niet de bierglazenverzameling. Er is geen ruimte voor spullen die we ‘misschien, ooit, je weet maar nooit’ nodig zullen hebben.

Een tiny house is niet alleen maar klein, we willen het huisje ook zo milieuvriendelijk mogelijk maken. Onze energie komt van zonnepanelen op het dak, ons water komt gewoon uit de lucht vallen en de ‘grote boodschap’ wordt verwerkt tot compost. We zullen geen wasmachine hebben, geen tv, geen vaatwasser. Zomaar een fles douchegel uit de supermarkt grijpen of wasmiddel met het bekende beertje gebruiken kan ook niet meer. Alles moet biologisch afbreekbaar zijn, zodat ons plantenfilter er weer bruikbaar water van kan maken.

Waarom kleiner wonen?

Sjouwen met je eigen uitwerpselen uit het composttoilet, in de winter wakker worden in een ijskoud huisje omdat de stroom is uitgevallen, geen water meer omdat het niet geregend heeft: leven in een tiny house zal niet altijd makkelijk zijn. Toch zijn er drie belangrijke redenen die volgens ons elk nadeel overtreffen:

 • Een tiny house kun je al (laten) bouwen voor zo’n 35.000 euro. Een behoorlijk bedrag, maar heel wat minder dan de kosten voor een gemiddeld koophuis. Binnen afzienbare tijd kunnen we zo’n bedrag afbetalen: bye bye huurlasten én geen hypotheek! Kosten voor stroom en water hebben we ook niet, want dat regelen we lekker zelf. Zo blijft er meer geld over en kunnen we gemakkelijker kiezen voor de dingen die we écht leuk vinden.
 • Dat het niet goed gaat met het milieu, dat weet iedereen. Gewoon maar doorleven en onze ogen sluiten, dat willen we niet meer. In ons tiny house kunnen we groener leven. We weten dat we daarmee maar een druppel op een roodgloeiende plaat zijn, maar niets doen helpt zeker niet.
 • Waarom zouden we betalen voor een huis dat eigenlijk voor het grootste gedeelte opslag voor spullen is? We kunnen best met minder net zo comfortabel leven. Minder bezittingen hebben en kopen zorgt voor meer rust én we hoeven niet te betalen voor onderhoud van overbodige spullen. En wanneer je gewoon geen plaats hebt voor iets nieuws, denk je wel twee keer na over die ene aankoop.

Hoe dan?

In kleine stapjes (haha). Zo zijn we hard aan het sparen om ons tiny house zoveel mogelijk zelf te kunnen betalen. Ook zijn we al druk aan het ontspullen: de een na de andere boodschappentas verdwijnt richting kringloopwinkel, familie en vrienden of afvalbak. En van alle spullen die tot nu toe de deur uit gegaan zijn, hebben we nog helemaal niets gemist. Verder proberen we ons leven alvast te ‘vergroenen’: we gebruiken zoveel mogelijk biologisch afbreekbare producten voor de schoonmaak en lichamelijke verzorging, zijn superzuinig met energie en water, eten nog nauwelijks vlees en scheiden ons afval tot op de kleinste snipper.
Wonen in een tiny house is niet iets wat je ‘even’ regelt: er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden en je kunt het huisje niet zomaar ergens neerzetten. Daarom struinen we het internet af op zoek naar informatie, gaan in gesprek met mensen die ook tiny willen leven en volgen een aantal Nederlandse tiny-house-bewoners op de voet. Binnen twee jaar hopen we in ons eigen kleine groene paleisje te wonen. Met minder spullen en ruimte, maar met meer tijd en middelen om van elkaar en het leven te genieten.

Bedankt voor deze inspirerende Groene Tip Natasja en Gerbrand! Meer lezen over kleiner wonen en het proces dat daaraan vooraf gaat? Hun avonturen kan je volgen op vangrootnaarklein.nl.

Ik vind Natasja’s verhaal heel inspirerend, ik ben benieuwd hoe jullie denken over kleiner wonen. Is een Tiny House iets dat je aanspreekt of juist totáál niet?

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

37 reacties op “Groene Tip #34: Kleiner wonen

 1. Claire

  Wat gaaf! Ik zou ook wel meer zelfvoorzienend willen zijn. Naast een moestuin doe ik namelijk niks zelf hah. Ik woon nu in een klein appartement met m’n boyfriend en ben daar eigenlijk heel tevreden mee! Ik heb niet snel de wens van: koophuis nu!!! Vraag me wel af hoe zij het doen als ze kinderen willen.

 2. Maartje

  Interessant! Het idee van (meer) zelfvoorzienend zijn, spreekt me erg aan. Het kleine wonen daarentegen juist totáál niet! Ik vind samenwonen op 40m2 al best een uitdaging en ik word juist heel gelukkig van mijn goed gevulde boekenkast. Ik ben wel benieuwd naar het proces, dus ik check zeker even hun blog!

 3. Wat tof! Ik denk niet dat het iets voor mij zou zijn maar vind het wel heel inspirerend om te lezen 🙂

 4. Rianca

  Ik vind Tiny Houses echt superleuk! Ik heb zowel Marjolein (van marjoleininhetklein) en Shirly en Roy van TinyHouse Shirly en Roy bezocht om te fotograferen. En het is zo inspirerend hoe die mensen leven in zo een klein huisje. Vooral bij Shirly en Roy vond ik het ook heel erg bijzonder. Ze zijn nog zo jong en vrij en weten al zo goed wat ze willen. En het idee dat je gewoon het huisje mee kan nemen naar alle delen van de wereld is fantastisch.

  Ik heb zelf op 27m2 samengewoond. Het went, het is prima te doen, maar ik vind een klein beetje ruimte om me heen ook wel fijn. Al zou ontspullen misschien geen gek idee zijn.

  • Iris

   Oh wat leuk! Ik heb ook op 26 m2 samengewoond, voor anderhalf jaar ofzo, maar wij werden op een gegeven moment wel een beetje gek van elkaar haha! Maar goed, dat was een klein studiootje zonder balkon, midden in het centrum en we waren beide veel thuis. We deden ook nog beide dezelfde studie op dat moment dus het kwam er eigenlijk op neer dat we 24/7 samen waren. Ik kan me voorstellen dat als je met een tiny house in een groen gebied zit en je zit niet constant op elkaars lip het juist ook wel heel ruim en vrij kan voelen.

 5. Bente

  Hm ik heb net een paar maanden geleden juist een ‘groot’ koophuis gekocht ;). Ik woonde al ruim 5 jaar op zo’n 40m2 met mijn vriend en hoewel dat prima ging wilden wij juist wat meer ruimte!

 6. Nancy

  Ik vind de Tiny Houses Movement echt enorm interessant, maar ik zou het zelf niet willen. Wel zou ik zelfvoorzienend(er) willen leven, ik heb er al heel veel boeken over verzameld. Toevallig hebben wij wel dit jaar een huis gekocht en zijn we net over gegaan daar naartoe. Dat is een stuk groter, maar voorafgaand heb ik al wel heel veel spullen uitgezocht en weg gedaan. Ik ben flink aan het ontspullen (want waar heb je al die troep voor nodig?) geslagen maar ben er nog steeds niet helemaal. Een Tiny House ziet er mega-inspirerend uit, maar ik zou het toch (nog) niet willen verruilen voor mijn huisje nu.

 7. Iris

  Wat een leuke blogpost! Ik ga zeker even kijken op hun blog. Ik vind het heel interessant om te leven en zou wel meer zelfvoorzienend willen zijn. Nu hebben we bijvoorbeeld geen tuin en zou graag een moestuintje hebben bijvoorbeeld. We leven nu in een kleine ruimte samen, maar ik zou toch later wel echt meer ruimte willen hebben. Ik vind ruimte gewoon heel fijn, niet eens om de spullen, want ben ook juist aan het ontspullen. Ach ieder zo zijn ding en het is leuk om elkaar te inspireren met verschillende dingen!

 8. Lorain

  Heel interessant zeg. Ik denk hier zeker af en toe wel over na, maar ben altijd bang dat het te klein is (en hoe doe je dat als je ooit kinderen krijg?). Maar door dit verhaal ga ik er wel weer eens opnieuw over nadenken.

 9. Eva

  Ik wil later heel graag zelfvoorzienend zijn, stiekem is onze boerderij in onze gedachten dan ook al helemaal uitgetekend. Maar inderdaad, wel een boerderij ja en geen tiny house. Ik ben graag thuis en vind niks fijner dan in verschillende kamers een beetje aanrommelen, dat er altijd plek is voor onbeperkt logees en mensen die mee willen eten én dat ik me ook kan afzonderen als ik gewoon even alleen wil zijn. Een medium house, zou me dan iets beter liggen 😉

 10. Shirley

  Ik vind het een heel mooi idee. Voor mij zou 27m2 toch wat te klein zijn denk ik. Ik heb nu 44m2 (wel voor mij alleen op dit moment) en dat vind ik een perfecte oppervlakte. Oke, behalve dat ik nu in een oude en niet zo milieuvriendelijke flat woon.

 11. Iris

  Het concept is heel goed en slim, maar ik weet niet of in in zo’n klein ‘hokje’ kan aarden. Ik heb toch liever wat meer ruimte. Een enorm groot huis hoeft ook weer niet, alleen een heel klein huis lijkt me lastig.

 12. Nadia

  Ik heb zoveel bewondering voor jullie en mensen die deze keuze maken, want het is ook niet zo vanzelfsprekend.
  Ik probeer zelf heel minimalistisch en milieuvriendelijk te leven, dat is toch een uitdaging in momenten. Wij hebben
  zonet terug een huisje gekocht, maar kleiner dan waar we woonden, ook een bewuste keuze. Misschien gaan in de toekomst meer mensen kleiner gaan wonen of samenwonen met enkele mensen om de kosten te delen. Ik geef toe dat een Tiny house net iets te Tiny zou zijn voor ons. Maar leuk dat jullie allebei er voor gaan, succes! (En bedankt Iris voor dit leuke idee) Ik kijk ook es op de blog, ik vind zoiets heel inspirerend!

 13. Ik vind deze tiny homes al heel lang super interessant. Ooit zou ik best zo willen wonen, maar met de komende veranderingen krijg ik vriendlief nooit zo gek 😀

 14. Lies

  Oh mijn god, dat zou ik echt nooit kunnen (en willen).
  Maar wel bewondering voor hen dat ze dit aandurven.

 15. Ooh ik vind tiny houses zooo inspirerend! Lijkt me aan de ene kant heerlijk om zo klein en knus te wonen. Maar aan de andere kant heb ik ook weer zoveel hobby’s dat ik denk ik snel ruimte tekort zou komen, haha! Maar wel heel gaaf!

 16. Kelly

  Oh, interessant! Wij zijn zelf groot aan het bouwen omdat we van onze woning ook een ontmoetingsplek willen maken (nu ja, dat klinkt heel hoogdravend, ik bedoel een plek waar veel mensen op hetzelfde moment kunnen zijn om samen iets leuks te doen, een workshop te volgen in ‘mijn groene atelier’ etc.). We hebben an sich nu niet zo heel veel spullen (in vergelijking met de gemiddelde persoon), maar we hebben wel ruimte nodig in ons huis, voor onszelf maar ook om bezoek te ontvangen, hebben we gemerkt toen we ook eens tijdelijk op zo’n 30 m2 woonden. En ja, voor mijn atelier heb ik natuurlijk ook wel wat oppervlakte nodig 🙂
  Maar het idee van tiny houses heeft me wel altijd aangesproken, dus ik ga die blog volgen! We zouden trouwens ook gewoon meteen zo’n huisje kunnen kopen … ik wist niet dat het zo goedkoop was!

 17. Jantine

  Voor ons zou het echt niets zijn, maar ik vind het wel altijd supergaaf om te zien bij anderen!

 18. Ik vind het superknap dat mensen zo kunnen leven, maar zelf zou ik knettergek worden! Ik heb toch echt wat meer ruimte nodig en een eigen plekje. En die kinderen en rolstoelen nemen ook best wat ruimte in. Voor ons is het nu eerst maar eens ons huis stap voor stap verbeteren, o.a. isoleren.

 19. Paula

  Tiny Houses zijn een erg leuk concept, het is alleen erg jammer dat de bouwwereld hier nog niet goed op in kan spelen. Passief bouwen is erg in opmars (en succesvol en erg duurzaam), deze bouwwerken zijn van goede kwaliteit en voldoen aan moderne wet- en regelgeving. Het nadeel is dat het relatief gezien kostbaar is. Ik vraag mij af of Tiny Houses voldoen aan de huidige regelgeving aangezien dit wettelijk gezien niet noodzakelijk is. Als er brand uitbreekt fikken dit soort huisjes in een erg rap tempo af.. terwijl er geen rookmelders of Co-detectie aanwezig is in een woonwagen, dit levert gevaarlijke situaties op. daarnaast vraag ik me af hoe lang deze bouwwerken meegaan, van de bouwmaterialen wordt erg veel gevraagd. De meeste woonwagens hebben een levensduur van maximaal 15 jaar, terwijl passieve woningen steeds vaker een levensduur van 75 jaar opgedrukt krijgen (de huidige woningvoorraad heeft een levensduur van 50 jaar). Ik investeer liever in een kwalitatief (en duurder) bouwwerk dat voldoet aan het toekomstbeeld in de bouw met vernieuwende concepten. Ik kan met dit ontwerp duurzame energie leveren aan de overheid en met een duurzame energieconcept (all electric) hoef ik geen gas meer te gebruiken. Daarnaast kan gelet worden op een duurzame keuze in bouwmaterialen die bijvoorbeeld in de nabije omgeving verkregen kunnen worden. Ik zie hier persoonlijk meer toekomst in..

 20. Sofie

  Dit is mijn grote droom, of eerder kleine 🙂 Ik woon nu in een klein huisje . Ik wil vooral tijd in plaats van spullen.

 21. Sophie

  Ik vind dit zo fascinerend! Alleen zou ik het zelf niet willen haha. Al hoef ik ook niet heel ruim te wonen – een appartement van 60m2 is eigenlijk wel prima, zo wonen ik, mijn vriend en onze kat nu al zo’n 5 jaar.

  Ik vind het wel heel leuk om video’s en foto’s van tiny houses te zien. Succes Natasja en Gerbrand!

 22. Paul

  Ja, ik zoek regelmatig op Tiny Houses op Pinterest. Helaas blijft het bij dromen, want ik krijg mijn vriend met geen stok in een kleiner huis.

 23. Ise

  Wat een inspirerend verhaal! Ik zou dat ook best wel willen doen, maar dan voor een paar jaar denk ik 😉 Goed dat er mensen toch zo bij het milieu stil staan.

 24. Karlijn

  Wat gaaf, zo’n zelfvoorzienend huisje! Ga gelijk hun blog bekijken. Ik ben alleen bang dat op een gegeven moment de muren op me af zouden komen als ik in zo’n klein huisje zou wonen 😛

 25. Lilian

  Interessant om te lezen! Had toevallig de blog zelf ook al ontdekt! Wel grappig om te zien dat 27m² als klein wordt beschouwd. Ik woon in Parijs op 27m² en van mijn teamgenootjes ben ik degene met zo’n beetje ’t grootste huis. En dat heb ik ook nog eens een aparte slaapkamer!
  Ik blijf jullie zeker volgen!

  • Natasja

   Leuk dat je ons blog al gevonden had 🙂 En wat een mooie tegenstelling: dat perspectief op ruimte!

 26. Miriam

  Tof dat je dit als groene tip plaatst! Ik ga hun site zeker even bekijken want wij zijn momenteel ook druk bezig met ontspullen omdat we van plan zijn volgend jaar kleiner te gaan wonen. (Niet zo klein, maar wel veel kleiner dan nu). Wel leuk om te lezen (ook bij de reacties) dat er nog best veel mensen zijn die liever kleiner willen wonen in plaats van groter!

 27. Linda

  Het lijkt me heerlijk om klein te gaan wonen. Vanwege mijn handicaps en hulpmiddelen kan ik dat niet. Ik jeb op youtube ook al veel gezien van het TinY wonen principe en dat spreekt me aan. Ik vind het dan ook bijzonder dat jullie dat gaan doen, kom zeker eens op jullie site kijken. Succes met alle voorbereidingen.

 28. Ilse

  Dit is ook echt mijn droom voor de toekomst! Heel veel succes met het uitvoeren van jullie plannen Natasja, en ik ga jullie voortgang vanaf nu ook volgen 🙂

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten