Smartphoneverslaving: 72 uur zonder mijn telefoon

Op één januari rond tien uur ’s ochtends liet ik mijn geliefde smartphone in de wc vallen. “Lekker dan, 2017 begint direct slecht” dacht ik nog. Maar misschien was het het universum dat me een handje probeerde te helpen bij één van mijn goede voornemens: focus. Mijn smartphoneverslaving staat dat namelijk behoorlijk in de weg, heb ik ondervonden na 72 uur zonder mijn telefoon.  

smartphoneverslaving

Smartphoneverslaving

Hallo, ik ben Iris en ik heb de dwangmatige behoefte om elke dag duizend keer op mijn telefoon te kijken. Soms word ik wakker met een zeurderig gevoel in mijn pols en kramp in mijn pink, doordat ik te veel op mijn telefoon bezig was de dagen ervoor. Een paar weken geleden botste ik bijna tegen een meisje omdat ik zo nodig mijn berichten moest checken op de fiets. Het ging net goed omdat ze vrij geërgerd naar me begon te schreeuwen. Ik geef haar groot gelijk overigens, ik schaamde me kapot. Ik wilde ooit een app installeren zodat ik kon zien hoeveel uren per dag ik kwijt ben aan mijn smartphoneverslaving, maar ik durfde niet. Ik weet nu al dat ik er héél erg van zou schrikken. Het eerste dat ik doe als ik wakker word is namelijk mijn telefoon pakken (en gelijk gestrest worden van de onbeantwoorde mailtjes), koffie zetten (terwijl ik ondertussen door Twitter scroll), koffie drinken in bed (terwijl ik Instagram check), wandelen met Ollie (terwijl ik alles vastleg op Snapchat). Standaard moet ik mijn telefoon dan ook twee keer per dag opladen. Volslagen idioot.

En toen plonste mijn telefoon in de wc

Voor een seconde voelde ik me als Ewan McGregor in Trainspotting die zijn opiumzetpillen uit een gore wc moest vissen. Gelukkig was mijn telefoon in de plee gevallen omdat ik hem in de kontzak van mijn broek had zitten. Hij viel godzijdank in een schone wc. Maar de paniek was er niet minder om. Dit was overigens niet de eerste keer dat ik een duur, geliefd apparaat liet verdrinken door onhandigheid. 2009: Blackberry viel in de wc, 2010: iPod buiten in de regen laten liggen, 2013: iPhone laten verdrinken in mijn tas doordat de dop niet goed op mijn waterfles zat. Dus ik wist precies wat ik moest doen. Stap 1: de telefoon direct uit zetten in verband met kortsluiting. Stap 2: zo goed mogelijk droog maken en de simkaart verwijderen. Stap 3: minstens 4 dagen (!), VIER DAGEN (!!!!), in een afgesloten bakje met rijst laten drogen tot je hem weer aan zet. Ik was inmiddels als een junk met ontwenningsverschijnselen aan het googelen of 24 uur drogen ook niet voldoende zou zijn. Want dat zou ik mìsschien nog wel volhouden. Soms probeer ik ’s avonds mijn telefoon boven te laten liggen zodat ik gezellig met Steve een film kan kijken zonder dat ik mijn hoofd constant begraaf in mijn scherm. Het maakt me altijd zo onrustig dat ik tussendoor dan toch maar even naar boven ren. Niet omdat ik last heb van FOMO overigens, maar omdat het constant concentreren op maar één ding (de film) me de grootste moeite kost. Dit artikel over smartphoneverslaving en ADHD gaat daar wat dieper op in.

Een oase van rust

Daarom werd ik ook kriebelig als ik hippietips las over het leven zonder smartphone. Dat dat rust geeft. Doei hoor, voor mij eeeecht niet. Maar toch! Vanaf het moment dat mijn geliefde smartphone in het bakje met rijst lag, voelde ik mijn hoofd leeglopen. Er was geen constante informatiestroom die alleen maar voor ruis zorgde, ik hoefde even niets te delen en vast te leggen en niemand kon me bereiken voor nieuwjaarswensen. Het verschil was dat ik nu niet anders kòn; het ‘moet’-gevoel van dingen delen op social media kon ik zo makkelijk loslaten. De eerste 24 uur verliepen verrassend goed! De volgende dag besloot ik om mijn simkaart in een oude telefoon van Steve te drukken. Dan was ik in ieder geval bereikbaar voor belangrijke dingen. Even Whatsapp installeren zodat ik mijn moeder een berichtje kon sturen dat ik weer bereikbaar was. En de ellende begon gelijk want ik kreeg het allemaal niet voor elkaar. Ik snap geen reet snap van Android-telefoons. Na een half uur kloten was ik zo geïrriteerd dat ik het ding wel uit het raam kon flikkeren. Tot zover de oase van rust zonder smartphone.

smartphoneverslaving

72 uur later

’s Avonds heeft Steve het voor me gefixt. Omdat ik nog steeds niet handig ben in het Android-gebeuren doe ik verder niets met de telefoon. Ik heb er naast Whatsapp dus ook niets op geïnstalleerd. Gisteren belde ik een vriendin dat ik iets later was, vroeg hoe het ging met de verhuizing van een andere vriendin en vandaag stuurde ik een appje dat ik ziek was en niet bij een meeting kon komen. En dat was het ook wel. Hij ligt niet onder mijn kussen als ik slaap, ik heb hem niet constant binnen handbereik liggen, en ik kijk er al helemaal niet om de tien seconden op. Eerder twee keer per dag om te kijken of ik een telefoontje heb gemist want alle meldingen en geluiden staan uit. WAT HEERLIJK.

Bevindingen

Nog steeds grijp ik uit automatisme om me heen naar mijn denkbeeldige telefoon. Het valt me op dat ik dit doe als mijn hoofd overprikkeld begint te raken en ik me niet goed meer kan concentreren. Mijn telefoon gebruik ik dan om in te verdwijnen zodat ik me kan afsluiten van de wereld om me heen. Op het moment zelf werkt dat goed, maar waarschijnlijk is doelloos scrollen door Twitter niet de beste manier om te ontprikkelen. Iets anders dat ik mis, is mezelf geruststellen met mijn telefoon. Denk aan: neurotisch mijn banksaldo checken als ik in de rij bij de kassa sta, duizend keer mijn cyclus-app checken om te zien of ik niet per ongeluk zwanger ben (een vrij irritante fobie overigens) en obsessief Google Maps checken als ik naar een nieuwe plek moet ook al weet ik de route best wel. Én de hoofdreden van mijn verslaving: ik mis mijn dopamine-boosts. Negen van de tien keer als ik mijn telefoon ontgrendel zie ik dat ik leuke berichtjes op mijn blog heb, likes op mijn laatste Instagramfoto of een lief mailtje van een lezer. Elke keer lichten mijn dopaminereceptoren op als ik mijn telefoon erbij pak. Het is net als roken.

Conclusie

 1. Blijkbaar is het makkelijker om zonder mijn smartphone de dag door te komen dan ik dacht.
 2. Ik ben productiever: in plaats van dat ik nog een uur in bed blijf hangen en doelloos door social media scroll, ga ik gelijk uit bed en iets doen.
 3. Ik heb meer tijd en energie voor de dingen die ik echt leuk vind. Gisterenavond heb ik zowaar een boek gelezen voordat ik ging slapen.
 4. Ik heb meer focus. In plaats van dat ik elke blogreactie die binnenkomt gelijk lees, spaar ik ze op en kan ik ze allemaal in één keer lezen achter de computer. Is ook nog eens extra leuk om te doen!
 5. Op mijn smartphone had ik altijd al alle meldingen en geluiden uit staan, ik dacht dat dat genoeg hielp om me niet af te leiden. Blijkbaar niet.
 6. Het is pijnlijk om toe te geven, maar hoe ik met mijn smartphone omga, moet écht veranderen.

Officieel mag ik morgen mijn telefoon uit het bakje met rijst halen om hem weer aan te zetten. Als het goed is, is de telefoon dan helemaal droog zodat er geen kortsluiting zal ontstaan. Als dat nog niet is gebeurd. Maar misschien laat ik hem voor de zekerheid nog wel een dag langer in de rijst liggen. Of twee.

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

84 reacties op “Smartphoneverslaving: 72 uur zonder mijn telefoon

 1. Renata

  Confronterend stukje Iris. Misschien moet ik wat vaker mijn telefoon uitzetten. Denk ik nog even over na.

 2. Anneke

  Mooi stuk! En zo herkenbaar: ik ben ook altijd aan het checken of ik geen nieuwe berichtjes heb en voordat ik ga slapen móet ik nog even iets op mijn telefoon doen. Nogal vermoeiend allemaal. Knap van je dat je het al 72 volhoudt! Misschien is het een leuk idee om elke week een smartphonevrije dag in te stellen om een beetje te ont-stressen 🙂

  • Iris

   Echt heel vermoeiend inderdaad! En ja dat is best een goed idee 😀

 3. Julia

  Leuk geschreven dit en echt heel herkenbaar. Mijn telefoon was laatst kapot en ik ben serieus met de trein naar huishuis (3 uur) gegaan omdat ik dan een vervangend toestel had. Natuurlijk ook wel belangrijk om bereikbaar te zijn.. Maar verder ben ik wel veeel te veel met mijn telefoon bezig. Ik heb wel een app geïnstalleerd die bijhoudt hoeveel ik op mijn telefoon zit… als ik die tijd nou eens aan studeren zou besteden had ik vast betere cijfers hahah 🙁

  • Iris

   Hahaha oeps. Ik herken het hoor, ik wil ook echt niet weten hoeveel uren ik erop spendeer. In die tijd kan ik gewoon elke dag het huis mooi netjes houden. Maarja, dat is toch wat minder leuk om te doen 😛

 4. Mascha

  Wat goed van je dat het je zo makkelijk afgaat.
  Ik ben iets minder verslaafd dan jij, maar ik check mijn telefoon nog steeds veel te vaak. Ik probeer hem tegenwoordig ook op stil te hebben, maar dat vind ik maar wat lastig. Want daardoor merk ik dat ik vaker kijk dan dat trillen aanstaat. Gewoon om te zien of ik niet iets heb gemist. Terwijl ik, als trillen aanstaat, veel vaker denk. Oh berichtje. okay. laat maar, niet belangrijk.

  Gelukiig kan ik mijn telefoon heel goed negeren als ik met anderen ben. Dan zijn die genoeg afleiding om er niet meer aan te denken. Maar toch.. Als water niet zo onwijs slecht was voor je telefoon zou ik hem BIJNA expres laten vallen in het toilet.

  • Iris

   Hahaha nou doe maar niet inderdaad, kan een duur grapje worden! Dat met melding uit en dan toch kijken herken ik ook. Ik moet daar toch iets van een middenweg in zien te vinden. Maar hoeee.

 5. Eva

  Volgens mij zijn die gedwongen momenten altijd de beste om erachter te komen dat je ook zonder iets kan. Dus half hoeraatje voor dat je telefoon in de wc viel. Ik ben volgens mij ook echt veel verslaafder aan mijn telefoon dan ik zou denken, het is écht het laatste wat ik doe voordat ik ga slapen. Best erg toch? Heb al eens geprobeerd om ‘m in de woonkamer te laten liggen ’s nachts maar omdat het ook mijn wekker is, werkt dat dan weer niet (goed smoesje).

  • Koop een andere wekker! Ik laat mijn telefoon altijd beneden liggen en ik vind het heerlijk. Nu word ik elke dag wakker door een wake-up light; ook heel fijn 🙂

 6. Jeetje wat heftig en voor een groot deel juist omdat het herkenbaar is.. Ook ik heb de goede voornemens (ieder jaar weer trouwens), om minder op de telefoon te kijken. Eens in de zoveel tijd gooi ik alle social media apps er weer af. Om ze dan een paar dagen later maar weer erop te zetten. Het blijft toch echt heel lastig blijkbaar om dit uit jezelf vol te houden! Misschien is het dus inderdaad goed geweest dat je telefoon in het water viel, want dan word je gewoon gedwongen. Hopelijk helpt het je om een beetje af te kicken en het vol te houden! Want het is toch echt wel zonde van de tijd..

 7. Berber

  Wat goeeed! Ik wil eigenlijk mijn telefoon niet meer opladen naast mijn bed, dus ik denk dat ik dat ook maar eens ga doen. En nu ligt hij ook aan de andere kant van de kamer. Beetje jammer alleen dat ik wel Whatsapp heb geïnstalleerd op mijn laptop..

 8. Nienke

  Ik miste je Snapchats al! Ik heb hier ook wel een beetje last van. Nieuwe tactiek: ik leg mijn telefoon in een andere kamer, zodat ik niet steeds erop kijk zonder reden, alleen als ik echt iemand wil appen bijvoorbeeld. Als er iemand belt gaat mijn activity tracker af (en dat gebeurt toch niet vaak). Ik kijk alleen als ik opsta en naar bed ga even op social media. Ten minste, dat is mijn nieuwe plan. Ik ben benieuwd of het gaat lukken..

  • Iris

   Wat goed! Dat klinkt heel slim, ben benieuwd hoe het je af zal gaan. Het zal wel wat discipline kosten maar uiteindelijk geeft het wel veel meer rust denk ik.

 9. Herkenbaar! Ik zat 3 weken zonder telefoon (ook in de wc laten vallen) omdat Hi/kpn geen iphones op voorraad had. Had toen een verzekering. Eerste paar dagen waren moeilijk maar na 1 week zeeën van rust. Al was ik na 3 weken toch wel blij dat ik weer bereikbaar was :’)

 10. Iris

  Het leven zonder smartphone is heerlijk. Ik heb er gewoon nooit eentje gekocht. Mijn oude Nokia (in mijn bezit sinds groep acht, ik studeer inmiddels) doet het nog steeds en ik heb geen behoefte om steeds bereikbaar te zijn. Mensen kunnen me bellen en sms’en als ze me direct willen bereiken, anders bestaat er nog mail en sociale media die ik meestal alleen ’s avonds doorneem. Ik vind het top.

 11. Simone

  Echt heel herkenbaar. Al moet ik zeggen dat ik het de laatste tijd steeds meer los kan laten. Zeker als ik bij mijn vriend ben, want die vindt dat echt niet fijn… En ik geef hem groot gelijk hoor. Is ook niet leuk als iemand de hele tijd op de smartphone bezig is, terwijl de ander daar niet van houdt… Ik vind het knap dat je het wel nu anders wilt gaan doen.

 12. Sytske

  Best wel herkenbaar en confronterend inderdaad! Goed dat je het eigenlijk best wel volhoudt!
  Ik heb het in wel iets mindere mate, maar probeer nu al echt een tijdje te minderen. Op 1 januari heb ik de Facebook app van mijn telefoon gegooid, nog geen idee voor hoe lang maar dat was echt mijn grootste verslaving, en het is best rustig moet ik zeggen. inderdaad gewoon tv kijken en je alleen focusen op het programma.
  Ik probeer de telfoon ook vaker echt bewust buiten handbereik te leggen. En op stil heb ik hem sowieso altijd al staan (maar trillen hoor je meestal toch wel dus dat maakt niet zo’n verschil).

  • Iris

   Heel slim! Dat heb ik ongeveer een jaar terug gedaan want ik vind FB één van de stomste social media, het zuigt zo veel energie omdat iedereen er lekker uitgebreid zijn mening op kan zetten, haha.

 13. Dit stuk is een goede reminder om wat vaker m’n mobiel weg te leggen. Ik merkte laatst al dat ik mijn mobiel àltijd aan heb staan en ontzettend onrustig word als ik ‘m even uit zet (en dat doe ik vervolgens dus ook nooit). Misschien moet ik m’n mobiel ook maar even in de wc gooien.

 14. Interessante links en best confronterend. Wat minder op de smartphone zou bij mij eigenlijk wel mogen, maar ik zou het er toch ook moeilijk mee hebben. Je leest vaak op blogs dat mensen proberen een dag of week zonder te leven. Ik heb mij dat nog nooit voorgenomen, bij mij zou dat ook eerder uit noodzaak voorkomen, denk ik. Meer focus lijkt me wel interessant …

 15. Lotte

  Heel duidelijk geschreven. Misschien kan het een oogopener zijn voor sommigen die als het ware vastgeketend zijn aan hun smartphone. Ik heb zelf geen smartphone, waardoor het voor mij heel hard opvalt hoe vaak vrienden plots unaniem beslissen om allemaal samen hun social media te checken.

  • Iris

   Dankjewel! Nu je het zegt. Het is inderdaad vaak zo dat één iemand even op zijn telefoon kijkt en ineens zit iedereen doodstil in zijn eigen wereldje begraven in z’n scherm. Al kan ik het bij sociale dingen vaak wel laten om op mijn telefoon te kijken, focussen op het gesprek vraagt dan al al mijn aandacht haha. Maar in grotere groepen kijk ik wel best vaak op mijn telefoon, om me even af te zonderen denk ik.

 16. Ayla

  Oef, ja! Maar ik wil hem ook niet weg doen want ook ik vind het erg fijn om een schaamtevol moment bij de kassa te voorkomen door nog even wat geld op mijn rekening te zetten. Vorig jaar heb ik Forest gedownload, een hele fijne app! Je plant een boom en die volgroeit alleen als je je telefoon niet gebruikt. En boomknuffelaar als ik ben vind ik het dan ook heel stom als ik per ongeluk wel aan mijn telefoon zit en het boompje dan doodgaat. Leuk: als je een x-aantal bomen hebt geplant dan plant het bedrijf achter de app een echte boom!

 17. Vet confronterend dit. Ik herken heel veel. Ik ga de artikeltjes die je noemt eens bekijken! En ik wéét dat ik twitter gewoon uit kan zetten, bijvoorbeeld, maar ik vergeet ’t gewoon? Gedachteloos ga ik er naartoe. (Heb het nu over m’n browser trouwens, maar same thing.)
  Ook zo met een serie of film kijken. M’n spanningsboog is ongeveer 10 seconde en dan pak ik vanzelf m’n telefoon. Ik weet zelf heel goed dat ik dat ook niet kan doen, maar vriendinnen moesten met de suggestie komen om ook echt actie te ondernemen. En toen heb ik m’n telefoon eens een hele aflevering lang (een HEEL UUR omg) op vliegtuigstand gehad. Nou applaus hoor. Wauw.

 18. Naomi

  Ik zou dit ook wel eens willen hoor! Ik merk altijd hoe fijn ik het al vind als ik op vakantie ben en ik alleen wifi in het huisje heb. Geeft me al zoveel rust. Zou wel eens echt een weekje op vakantie willen gaan zonder internet!

  xx

 19. Cato

  Gelukje bij een ongelukje, als ik het zo lees. Ik wil al tijden van mijn smartphone verslaving af, maar het is zo moeilijk. Ik dacht dat ik er vlak voor mijn bevalling redelijk klaar mee was. Mensen belden en appten me continu en ik werd er zó gek van. Ik verstuurd een massabericht dat ik nog niet bevallen was en het zou laten weten als het zover was en me nu even terugtrok. Na de geboorte van mijn zoontje heb ik ook 2 weken lang mijn telefoon nauwelijks bij me gehad en als ik hem had, stond hij standaard in stiltestand.
  Ik heb geen idee wat er is gebeurd dat ik hem weer ben gaan checken, maar misschien moet ik er nu ook echt eindelijk vanaf.

  Ik heb nog een vraagje, iemand wees me laatst op een blogartikel op je site over een Amerikaans platform waar je bloggers/artiesten kan ondersteunen. Je had zelf ook een account aangemaakt zodat mensen je konden steunen. Ik ben alleen vergeten hoe het platform heet en kan het blogartikel dus niet zo gauw vinden. Zou je me die kunnen sturen? Ik wil je graag steunen met een kleine bijdrage – je post van vandaag wees me op mijn eigen verslaving en daarvoor wil ik je bedanken.

 20. Haha, herkenbaar: ’s ochtends je telefoon pakken, mails lezen, hoppa stress. Ik schreef ooit een blogpost waarvoor ik een dag zonder telefoon deed (dát vond ik al hel!), merkte inderdaad dat ik mijn telefoon vaak greep ter ontspanning, als mijn concentratie weg was. Dan was ik na vijf minuten weer opgeladen. Kon toen dus niet en merkte echt een verschil. Maar die avond bleek wel dat ik bijna geen bericht gemist had, dus wat dat betreft hoef ik toch minder bereikbaar te zijn dan ik denk 😉

 21. Goed bezig! Nou ja, met het afkicken dan. Ik begrijp dit heel goed, want twee weken geleden ging mijn modem stuk van mijn internet thuis. Het duurde door omstandigheden 5 dagen voordat ik een nieuwe had! Ik ben niet zo verslaafd aan mijn telefoon maar juist eerder aan mijn computer thuis. Ik was ook nog eens net 3,5 dag vrij in die 5 dagen…. Dat voelde voor mij ook echt als afkicken, geen Netflix enzo, maar ik bedacht me dat ik ook een hele hoop dingen offline kon doen! Zo schreef ik alsnog een paar dingen voor mijn blog (en maakte ik foto’s en alles) en dat ging eigenlijk zoveel beter. Ik ben normaal na 2 zinnen schrijven al afgeleid, haha.
  Dus ja, ergens was het wel fijn. Ik ging heel andere dingen doen, zoals ineens rustig op de bank tv kijken (dat heb ik al jaren niet meer gedaan), lezen en breien enzo. Natuurlijk doe ik al die dingen niet meer toen mijn internet het weer deed, maar ja 😉 Het was best een productief weekje! Meer focus idd 🙂

 22. Zo herkenbaar!!! Ik merk echt dat ik gespannen wordt als ik veel op mijn telefoon zit en dat het moeilijk is je te focussen op iets omdat ik constant afgeleid word… Misschien moet ik hem ook maar eens bewust uit zetten.

 23. Sofie

  Herkenbaar hoor, zeker als ik alleen ben is er altijd die neiging om die telefoon te pakken. Als ik bij mensen ben heb ik het iets minder moeilijk 🙂 Wat moet het vroeger rustig geweest zijn zonder die constante stroom aan social media!

  • Iris

   Echt he! Ik kan me er niets bij voorstellen. Al ben ik ook wel heel blij dat ik zo altijd onderweg dingen kan op zoeken (de route, of iemand laten weten dat ik later ben).

 24. Kelly

  Op mijn iPhone staan ook alle meldingen uit, behalve smsjes en oproepen. Ik heb ook geen mobiel internet, ik kan enkel op wifi. Dus standaard functioneert hij als gewone gsm. Thuis staat de wifi vaak aan, maar ook niet constant. Ik ga sinds een goed jaar ook altijd slapen zonder iPhone (dat was ik beginnen doen omdat ik geen wekker meer had en mijn iPhone dus als wekker diende) en als we samen naar Netflix ofzo kijken, negeer ik mijn telefoon ook. En toch vind ik dat mijn smartphonegebruik ook nog moet veranderen, want ik heb hem toch net iets te vaak vast. Vroeger was dat onder andere voor mijn job (social media verantwoordelijke, logisch dus), maar op dit moment heb ik eigenlijk geen reden om er zo veel mee bezig te zijn … Hoppa, ik ga meteen maar eens doen wat ik al langer wilde doen: ik heb de app Moment gedownload. Spannend! 🙂

  • Iris

   Wat goed! Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan. Ik merk nu dat ik zo veel meer tijd heb zonder dat stomme ding haha.

 25. Haha mooi, die foto alleen al! Maar wel balen, ondanks dat het relaxt is.
  Ik ben ook wel veel met mijn smartphone bezig maar kan hem ook rustig een avond aan de kant leggen.
  Maar na een paar uur wil ik toch wel weer even checken of ik iets gemist heb… 🙂

  • Iris

   Ohh maar dat is al een stuk beter! Ik hoop dat het ook op die manier kan doen als mijn telefoon het straks (hopelijk) weer doet.

 26. Lilian

  Nou wat een avonturen in het nieuwe jaar, haha 🙂 Ik denk dat ik niet zoveel telefoon, ik heb hem ook bijvoorbeeld nooit mee naar bed, omdat ik nog steeds denk dat ik dan kanker krijg (dat krijg ik nu van de telefoon van mijn man, maar goed…). En verder moet ik er wel erg op letten, omdat mijn dochter (5) ook een telefoon heeft (vond ooit een oude zonder simkaart en dat werkt dus blijkbaar ook gewoon) en anders gaat zij mij nadoen qua frequentie. Maar heb wel eens een week gedaan dat ik alleen ’s avonds even keek en dat is inderdaad ook wel erg ontspannend. Succes nog een dagje! 😉

  • Iris

   Wat goed! Ik snap dat je dan wat meer verantwoordelijkheidsgevoel hebt om er bewuster mee om te gaan inderdaad. Ik denk dat Ollie mij niet zo snel na gaat doen hahaha. Dankjewel!

 27. Kelly

  4 dagen in een bakkie rijst? Jeetje! Zo lang houd ik het ook niet vol hoor. Bij ons doet alles het overigens weer na een paar uurtjes in de rijst (thank god) want in die vier dagen had ik waarschijnlijk allang een nieuwe telefoon aangeschaft. Verslaafd? Valt best mee, toch..

  • Iris

   Haha ja echt bizar lang he! Hij was voor meerdere seconden echt helemaal koppie onder, dus ik doe het maar zo lang mogelijk zodat ik zeker weet dat ‘ie straks heeeelemaal droog is aan de binnenkant en er geen kortsluiting kan ontstaan als ik hem aan zet. Ik hoop echt dat ‘ie het nog gaat doen!

 28. Sofie

  Hier nog eentje met een smartphone-verslaving! Al lijkt het iets minder dan bij jou, maar ik heb dan ook niet zoveel volgers en dus minder berichten. Ik probeer zelf ook niet té veel mensen te volgen. Bij mij was de grootste boosdoener facebook. Ik heb facebook en messenger geblokkeerd op mijn smartphone en ik merk nu al dat ik hem sneller op zij leg.

  Misschien is de app FOREST iets voor jou, daarbij kun je zelf de tijd bepalen waarop je niet op je smartphone mag kijken en na bv een half uur krijg je melding dat je een boompje laten groeien hebt. Zo kun je boompjes planten.

  • Iris

   Heel goed! Ik heb een jaar geleden de Facebook app van mijn telefoon verwijderd omdat ik heel vaak uit verveling door Facebook zat te scrollen en dat is echt niet goed voor je humeur. Ik vind FB in ieder geval één van de meest energiezuigende-socialmedia omdat mensen er vaak zo uitgebreid hun mening op zetten haha. Dus hoppa, weg ermee! Nu gebruik ik het alleen nog voor mijn blog en de beagles-groep waar ik in zit haha.

   Oeh ja en Forest is een goede tip, dankjewel! Ik had het ooit geïnstalleerd toen ik nog bezig was met afstuderen, maar daarna eigenlijk niet meer gebruikt. Dat kan ik wel weer eens gaan doen, is een goed bedachte app inderdaad!

  • Iris

   Ik kan het alleen maar aanraden! Al zou ik het laten verdrinken van je telefoon achterwege laten, hoor.

 29. Saskia

  Ik heb alle meldingen, behalve whataspp uitstaan op mijn telefoon. Zo fijn. Ook gebruik ik nu de app OFFLINE, om meer bewust bezig te zijn en minder tijd door te brengen op mijn mobiel. Ik hoop dat uiteindelijk je telefoon het heeft overleefd…

  • Iris

   Wat goed dat je er al zo bewust mee bezig bent! Ik hoop dat ik dat straks ook kan volhouden als ‘ie het weer doet. Als ‘ie het heeft overleefd dan he, ik ga er vandaag achterkomen, dus dat is nog even spannend 😛

 30. Afgelopen weekend waren we in de Efteling. Dat betekende dus dat ik niet aan mijn Belgische data-abonnement kon zonder extra roamingkosten. Op een paar plekken in het park was er gratis wifi en dus hebben we het daarmee moeten doen. Onderweg naar huis zei ik nog tegen mijn vriend hoe heerlijk het eigenlijk niet was om niet heel de tijd verbonden te zijn met de wereld. Doordat ik niet heel de tijd Instagram en Facebook aan het checken was en niet wist dat mijn mailbox overstroomde, heb ik des te meer genoten van mijn weekendje Efteling. Dus het is zeker iets wat ik vaker wil doen, zo een uitstapje naar het buitenland waar je dan niet heel de tijd verbonden bent met de buitenwereld. Ideaal excuus om reisjes te boeken. 😉

  • Iris

   Oh wat heerlijk! Dat is inderdaad het beste excuus. En dan heb je ook écht een vakantiegevoel!

 31. Ja herkenbaar. Toen ik net was verhuisd had ik boven geen internetconnectie, ik sliep eerder en ging meteen mijn bed uit. Nu check ik alle social kanalen voor het slapen gaan en wanneer ik wakker word, het is echt te erg voor woorden.

  • Iris

   Oh ja precies, met internet is dat net zo! Ik weet nog wel dat laatst de stroom uitviel hier. Ik wist mijn god niet wat ik moest doen hahah, is toch erg.

 32. Ik heb het ook een tijdje gehad, toen mijn telefoon was gestolen heb ik hem zo’n 3 weken moeten missen. Op zich was dat toen best bevrijdend! Ik was op vakantie en hoefde me niet echt druk te maken wat er in NL gebeurde. Echter kon ik het niet laten om tóch mijn iPod Touch als Facebook machine te gebruiken, dus of ik nou echt ben afgekickt?

  • Iris

   Whoa, dat vind ik wel heel knap want bij dit kan ik in ieder geval nog denken ‘mijn eigen domme schuld’. Maar als mijn telefoon gestolen zou zijn, zou ik best boos worden ook nog! Ik weet niet of ik het dan zo makkelijk zou kunnen loslaten.

   • Ja, ik had niet echt keuze, wel naar het politie bureau gegaan voor de verzekering. Ik ging toch even liever van mijn vakantie genieten dan in te zitten over de telefoon! En stiekem dus ook wel fijn, geen gespam aan je hoofd 😉

 33. Wat heb je het geweldig omschreven Iris! Ik bedacht me dat ik eigenlijk dit jaar ook wil proberen om een aantal offline weekenden in te plannen, ik ben dan ook altijd veel productiever. Wat je zegt over de momenten waarop je je telefoon pakt, dat herken ik heel erg. Wanneer ik vast loop, pak ik mijn telefoon. Even een spelletje spelen, even een pokemon vangen of whatever. Ik vind het ook gewoon schandalig hoe vaak ik tijdens een gesprek de neiging heb om mijn telefoon te pakken. Dus ja, binnenkort ook weer even de telefoon opbergen voor een weekend lang.. En ik hoor mijzelf nu al met smoesjes komen, hoe maak ik dan fotos voor mijn blog? hmmm..

  • Iris

   Ik herken echt precies wat je zegt. Ik dacht nog: misschien als mijn telefoon het straks weer doet, moet ik in ieder geval alle social media apps eraf halen. Maar dan denk ik gelijk: hmm, ja maar ik wil toch ook wel graag actief zijn op Snpachat, en zo nu en dan iets op Instagram zetten, en als ik iets leuks tegen kom is het natuurlijk wel handig als ik dat gelijk kan delen op Twitter.. Blegh 😛

   • Ik denk ook dat het daarom niet te doen is, geen social media apps op je telefoon. Je hebt ze ook te vaak wel nodig. Ik leg vaak mijn telefoon in een andere kamer, whatsappen kan dan nog wel met web whatsapp, maar ik kan niet meer elke keer een spelletje spelen als ik over prikkelt ben. En wat voor mij heel erg scheelt is dat wanneer ik naar bed ga, ik mijn telefoon buiten handbereik leg. Hierdoor kan ik ontspannen een boek lezen zonder elke keer afgeleid te raken.

    • Iris

     Dat is heel slim! Mijn leentoestel heb ik nu constant op een plankje beneden liggen. Ik pak hem alleen als ik de kamer binnenloop om te kijken of ik niet een oproep heb gemist of doe hem in mijn jaszak als ik de deur uit ga en kijk er verder niet meer naar om. Ik hóóp dat ik dit ook kan gaan doen als mijn eigen telefoon het (hopelijk) weer doet. Maar dan kost het toch iets meer discipline haha. Hopelijk is dit al een goede oefening voor me waardoor ik het straks beter kan volhouden!

     • Wat mij helpt is om me hier bewust van te zijn. Er met mensen over te praten of over te lezen. Ik heb het boek een jaar offline van Bram van montfoort als je dat zou willen lezen? Ik merk ook dat wanneer ik er voor mijn blog iets mee wil, ik het veel eerder ook in uitvoering breng. Stok achter de deur om daarna over de ervaring te schrijven bijvoorbeeld 🙂 Zoek wat voor jou daarin werkt!

 34. Woeps, herkenbaar… Ik heb het geluk dat ik tijdens een werkdag niet aan mijn gsm kan, dus gedurende die uren ben ik prikkelvrij op gsm-vlak. Zodra het 17u is, is het een ander verhaal…

  • Iris

   Haha ojee, en waarschijnlijk denk je er dan ook niet veel aan omdat je al druk bent met je werk, of niet? Dat is wel heel goed!

 35. Dat is knap van jou dat jij het zo lang vol houdt.
  Verschrikkelijk zo een begin van het nieuwe jaar.
  Ik zou het zeker een aantal dagen langer in de bak met rijst laten liggen…..
  Succes en ben zo benieuwd of die weer zal werken.

  Xoxo

  • Iris

   Ja het is behoorlijk lang! Misschien dat ik hem ook al wel eerder aan zou kunnen zetten, maar hoe langer hoe beter natuurlijk. Dan weet ik in ieder geval zeker dat er geen drupje water meer in zit die voor kortsluiting zou kunnen zorgen als ik hem aan zet. Dankjewel!

 36. Ooh wow dat lijkt me inderdaad echt zo’n baalmoment meteen op 1 januari. Maar inderdaad, volgens mij is het eerder een geschenk, haha! Ik heb zó’n haat-liefde verhouding met mijn telefoon, dat ik soms echt jaloers ben op de personages in That 70’s Show, die lekker allemaal geen mobiel hebben en lekker knullig alles zonder moeten oplossen. Wat een rust! Ik hoop dat je een deel van die rust weet te behouden als je telefoon het weer helemaal doet. 😉 Good luck!

  • Iris

   Jaaa ik heb dus precies hetzelfde! Aan de ene kant is mijn telefoon één van mijn meest geliefde bezittingen, maar aan de andere kant is het ook gewoon te gek voor woorden dat ik er zoveel tijd door verspil haha. Ik hoop ook dat ik het vol kan houden om de telefoon vaker weg te leggen als ‘ie het weer doet. Ben een beetje bang dat ik gelijk weer in mijn oude patronen terugval. Maar ik ga er in ieder geval op proberen te letten!

 37. Susan

  Heerlijk artikel! Ik zou hem inderdaad ook wat vaker weg moeten leggen.. Hopelijk werkt je telefoon wel weer helemaal goed.

  • Iris

   Ik kan het toch niet laten om vandaag te kijken of ‘ie het nog doet denk ik, haha. Ben heel benieuwd, hoop het ook! Al is het alleen al voor de foto’s, contacten, etc. (Had uiteraard al een tijdje geen backup gemaakt..)

 38. Aniek

  Dit is zó herkenbaar! Vooral het gedeelte over de telefoon pakken als je je niet meer kunt concentreren en even in een andere wereld wil verdwijnen. Dit heb ik ook. Zodra ik iets niet snap van mijn studiestof, pak ik mijn telefoon erbij. Op zoek naar prikkels die makkelijker zijn om te verwerken (zoals berichtjes op Rtl Boulevard en foto’s op Instagram, zo triest hoeveel uur ik hier eigenlijk aan besteed). Ik heb ook echt het gevoel dat mijn concentratieboog de afgelopen vijf jaar flink heeft afgenomen. Ik wil hier dit jaar ook echt aan werken!

 39. Mooi stukje en inderdaad heel herkenbaar! Ik heb mijn telefoon bewust eens drie maanden uitgezet.. Wat merk je dan hoeveel je dat ding eigenlijk gebruikt. Inmiddels staat ie alweer aan, maar helaas gebruik ik hem nog net zoveel als daarvoor.. xD
  Wel vind ik het heel jammer dat iedereen het ding zoveel gebruikt.. Had je vroeger nog de leukste gesprekken in de wachtkamer van de dokter/de trein/enzovoorts, tegenwoordig zit iedereen continu op zijn mobieltje te staren. 🙁

 40. Jaa het is echt zo lekker! Zo heb ik geen facebook meer en heb ik alle meldingen (behalve iMessage, dat doe ik alleen met m’n liefje) uit staan. Ik kijk wanneer ik kijk en als je en prangende vraag hebt, dan moet je me maar bellen. Whatsappjes ga ik steeds meer lezen als de SMSjes van vroeger. Toen het nog een klein fortuin moest kosten om gebruik te maken van de short message service. Whatsapp is tenslotte geen on-going babbelbox.

  Geniet van je rust! En stel je voor: als je iPhone het helemaal niet meer doet, heb je deze rust voor altijd met het Android toestel 😉 Haha, just kidding.

  X

 41. Saar

  Grappig, ik ben net een androidfan.
  Het smartphone probleem is me bekend. Mijn Lief werd er gek van en we hadden er regelmatig wel eens ruzie over ook. Maar vier dagen in een bos zonder bereik, hebben me geconfronteerd en nu laat ik die telefoon soms bewust achter om mezelf even rust te gunnen.
  Het zal best nog een uitdaging worden om van die verslaving af te raken als het je net zoveel rust geeft. Ik ben benieuwd naar je ‘oplossing’ 🙂

 42. Sheline

  Hoi Iris!
  Ik weet niet of je dit al eens eerder hebt besproken op je blog, maar ik gebruik best wel regelmatig ColdTurkey op mijn laptop voor als ik moet studeren of een essay moet schrijven – je hebt dat blijkbaar ook op je telefoon. Dat programma zorgt ervoor dat je een bepaalde tijd die je zelf instelt niet op sites/apps kan, die je ook zelf kan instellen. Ik had ooit ‘www.ikbenirisniet.nl’ tussen die geblokkeerde sites gezet, omdat ik een keertje lekker op je blog ging scrollen toen ik niet zoveel zin meer had om verder te leren… oeps
  Maar het helpt wel heel erg – ik heb het programma nu niet meer nodig omdat ik geen problemen meer heb met doorzetten/concentratie bij studeren 🙂
  Zal overigens ook best handig kunnen zijn voor als je om een andere reden je wil afsluiten van de sociale media voor een paar uurtjes.

  • Iris

   Oh wat slim! Ik kende het wel voor de computer, al had ik het zelf nog nooit gebruikt (kuch helemaaaal niet eigenwijs hoor). Ik wist niet dat het ook voor telefoon was, handig! Bedankt voor de tip 🙂

 43. Pingback: Weekoverzicht: werken aan mijn doelen | IKBENIRISNIET

 44. Haha, wat hilarisch geschreven! 😀 I actually read the whole thing en dat zegt wat met ADHD 😉