Recept: Marokkaanse stoofpot met linzen & sinaasappel

Imara tipte mij op Twitter dit recept voor een vegetarische Marokkaanse stoofpot. Mjam, dat zag er goed uit. Het eindresultaat was nog beter dan ik had verwacht. Zo veel smaak! Ook Steve, die normaal nu niet echt van linzen en zoete aardappel houdt, vond het goed binnen te houden. Nee, serieus, hij vond het ook heel lekker. Gaat dit maken, mensen! Hieronder vind je het recept voor de Marokkaanse stoofpot hoe ik ‘em maakte.

Marokkaanse stoofpotMarokkaanse stoofpot

Ingrediënten voor de Marokkaanse stoofpot:

Hoeveelheid: twee grote porties

 • 1 eetlepel olie om in te bakken
 • 1 ui
 • 2 grote knoflooktenen
 • 2 theelepels komijn
 • 2 theelepels kurkuma
 • 1/2 theelepel chilivlokken
 • 1/2 theelepel kaneel
 • zwarte peper
 • 400 gram tomatenblokjes uit blik
 • 1 rode paprika
 • 1 gele paprika
 • 150 gram rode linzen
 • 375 gram zoete aardappel, in blokjes
 • 1 sinaasappel
 • 50 gram noten, gehakt (ik gebruikte zelf amandelen, gemixte noten kunnen ook)
 • 1 bosje verse peterselie
 • 2 stengels lenteui, optioneel
 • (ongezoete soja)yoghurt, optioneel

Variatietips: Volgens het originele recept horen er ook nog twee preien in (dat vond ik wel heel veel daarom ging ik voor lenteui) én een blik kikkererwten. Dat laatste was ik vergeten mee te nemen van de super, boe. Ik denk wel dat het gerecht nog lekkerder is als je er kikkererwten aan toevoegt! Voeg ze toe bij stap 4 in dit recept.

Ik maakte het gerecht af met volle yoghurt en za’atar, die combinatie vond ik erg lekker! Voor de vegan variant raad ik sojayoghurt van AH eigen merk aan, die is wat zuurder en minder zoet dan die van andere merken.

Bereiding van de Marokkaanse stoofpot:

 1. Voorbereiding: snipper de ui en snij de knoflook fijn. Snij ook alvast de zoete aardappel en paprika’s in blokjes/stukjes. Ga met een dunschiller over de schil van de sinaasappel en schil er een brede strook van af. Snij deze in dunne sliertjes. Pers de sinaasappel.
 2. Zet een pan op het vuur (ik gebruikte mijn Le Creuset, maar een hapjespan of wokpan werkt ook) en verhit de olie. Bak de ui 10 minuten op laag vuur en voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
 3. Voeg nu de komijn, kurkuma, chilivlokken en kaneel toe en bak 2 minuten mee terwijl je regelmatig roert. Voeg naar smaak wat versgemalen peper toe.
 4. Doe nu de tomatenblokjes, paprika, linzen en zoete aardappel erbij. Roer het sap van de sinaasappel en de sinaasappelschilsliertjes erdoor. Voeg ook de noten toe.
 5. Breng aan de kook, roer zo nu en dan en voeg water toe wanneer je merkt dat het te droog wordt. In totaal kook je het ongeveer 15 – 20 minuten. De zoete aardappel hoort zacht te zijn, maar niet kapot te breken als puree.
 6. Serveer het met de verse peterselie en eventueel in ringetjes gesneden lenteui en een flinke klodder yoghurt.

Marokkaanse stoofpot

Eet smakelijk! Deel je creatie vooral op Instagram met de #ikbenirisniet hashtag, vind ik leuk!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

35 reacties op “Recept: Marokkaanse stoofpot met linzen & sinaasappel

 1. Oooh dit ziet er zo lekker uit! Ik heb de afgelopen maand enkel Ayurvedisch gegeten dus ik kan wel weer wat recept inspiratie gebruiken! Deze sla ik sowieso op! ^^

  • Iris

   Yess blij dat je er iets aan hebt! Ik vind het een méga aanrader, waarschijnlijk eet ik het vanavond weer haha <3

 2. Nog twee vrije dagen voor mijn echte werkleven start, dus ik denk dat ik deze vandaag of morgen eens zal klaarmaken! Bedankt voor de inspiratie 🙂

 3. Wahh, ik zag het gisteren al passeren en damn, wat ziet dit er ongelooflijk lekker uit! Voor mij een portie als brunch, alsjeblieft!

 4. Claire

  Wauw super lekker! Ik wil dit maken! Ik ben dol op linzen, zoete aardappel en komijn. Heb alleen een gruwelijke hekel aan warme sinaasappel haha. Proef je die heeeeel erg? Of valt het mee? 🙂

  • Iris

   Oh jammer, je proeft het wel heel goed namelijk! Maar niet de sinaasappel zelf he, alleen het sap en de smaak die van de schil afkomt. Ik vond dat zelf juist lekker icm de andere smaken. Maar anders kan je het natuurlijk ook wel weglaten! Misschien dan wat citroensap eraan toevoegen zodat er iets fris/zuurs in zit?

 5. Jessi

  Klinkt goed Iris! Misschien maak ik hem wel met gewone aardappel, zoete aardappel vind ik zooo vies. 🙂 Goede tip ook van de sojayoghurt, die is idd vaak zoetig.

  • Iris

   Ha wat grappig, ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ze zoete aardappel niet lekker vinden! Maar met gewone aardappel is het ook vast en zeker lekker 😀

 6. Karlijn

  Oeh, klinkt heel erg lekker! Meestal maak ik met linzen en zoete aardappel curry, maar deze stoofpot is ook wel een lekkere variatie 🙂

 7. Laura

  Ik ben het alvast aan het klaarmaken voor morgenavond. Het staat nu te pruttelen op het vuur, ik ben zeeeeer benieuwd! Het ziet er zooooo lekker uit 🙂

  • Iris

   Eet smakelijk alvast voor vanavond! Ik at het gisterenavond weer, het ruikt echt heel lekker met die kruiden en de sinaasappel inderdaad, mmm <3

   • Laura

    Hoe krijg je dit mooi op de foto? Op mijn bordje ziet het er niet zo smakelijk uit haha. Gelukkig smaakt het super lekker, een blijvertje!

    • Iris

     Dat duurde ongeveer een half uur inclusief daglichtlamp, reflectiescherm, Steve als mijn assistent en nabewerking in photoshop hahaha. Wat fijn dat het goed smaakte, yay 😀

 8. Linda

  Wat ziet dit er super lekker uit. Ik sla het recept gelijk op 🙂

 9. Nienke

  Ooh dat ziet er super lekker uit. Jammer dat mn vriend niet van linzen houdt. Hij wil helaas ook geen nieuwe dingen er mee proberen dus dat is wel jammer. Want het klinkt echt verrukkelijk

 10. N

  ik heb het gisteren gemaakt, het was heel lekker! ik at het met wat couscous.

  • Iris

   Wat een goed idee om het met couscous te eten! Blij dat het smaakte 😀

 11. Daphne

  Oh, deze stoofpot was zó lekker! En aangezien we hiero van #teamkoriander zijn, kon dat natuurlijk niet ontbreken. Deze komt sowieso op mijn “moet-ik-vaker-maken”-lijstje!

 12. Merel

  Oeeeeh dit klinkt zo lekker en zo ziet het er trouwens ook uit! Thanks for sharing babe. Liefs, Merel

 13. Kimberley

  Ik heb het gisteren gemaakt en vond het echt heel lekker! 🙂

 14. Pingback: Maandoverzicht februari - Claire Codi

 15. Pingback: Weekoverzicht: stormschade & een weggelopen Ollie | IKBENIRISNIET

 16. Emma

  Gebruik je gedroogde rode linzen? of uit pot? Gedroogde heb ik toevallig in huis:)

  • Iris

   Gedroogde rode linzen inderdaad, goed dat je het zegt, vergeten erbij te zetten 🙂