Boek: De grens

de grensVorige maand was ik op school om aan een onderzoeksrapport te werken met een klasgenootje. Ik ben dan wel gestopt met de opleiding, maar een aantal dingen moest ik nog afronden. Zo als altijd kon ik weer nét niet mijn bus halen waardoor ik een half uur langer op het prachtige Saxion vast zat. Ik ben toen maar even naar de boekhandel in school gegaan. Ik zocht een boek dat een beetje leek op ‘De eenzaamheid van de Priemgetallen’ van Giardono. Mijn oog viel op het boek ‘De grens’ van Rikka Pulliken. Op de kaft zat een sticker met de tekst “Gezocht en gevonden: de vrouwelijke tegenhanger van Paolo Giardono”. Ik was benieuwd.

boek review

Het boek wordt verteld in vier verhaallijnen; Anja is literatuurprofessor, haar man werd steeds vergeetachtiger. Mari zit nog op de middelbareschool, ze is 16 maar anders dan haar leeftijdsgenoten. Julian is de Fins leraar van Mari. En tenslotte Anni, een jong meisje, zij is de oudste dochter van Julian. Het boek zit vol met diepzinnige levensvragen en ethische kwesties, maar dit wordt allemaal op een luchtige manier gebracht. Het verhaal komt somber over, maar er komen ook veel mooie dingen in voor.

In zekere lijnen vertoont het verhaal wel overeenkomsten met De eenzaamheid van de Priemgetallen, maar helaas is het lang niet zo goed. Ik vond het boek wel heel fijn om te lezen, maar toch voelde ik me niet helemaal betrokken bij sommige personages. Julian vond ik een grote viezerik, ook al zit er natuurlijk wel meer achter waarom hij de dingen doet die hij doet. Ook ergerde ik me aan de moeder van Mari.

Een lege gelukzaligheid. De mens is opgebouwd uit iets wat niet door het begrip te bevatten is, door iets ongrijpbaars. Een soort fundamentele melancholie die je maar heel af en toe te zien krijgt, op onverwachte momenten zoals nu – overweldigd door gelukzaligheid.

Pluspunten: súper mooi geschreven en het zet je aan het denken. Daar hou ik wel van. De verhaallijnen worden ook heel mooi bij elkaar gebracht.

Minpunten: ik vond Julian geen leuk personage, misschien als er meer emoties van hem werden beschreven dat ik meer compassie voor hem op zou kunnen brengen.

Cijfer: 7-

Back to Top