BERLIN

Ik ben sinds gisteren weer terug van een paar dagen Berlijn. Ik heb zo veel dingen gezien, gedaan, gegeten en gekocht dat ik niet eens weet waar ik moet beginnen. Wat een stad. Het is zonder twijfel één van de leukste steden die ik ooit heb bezocht! Ik wil er graag nog weer een keer naar toe om nóg meer te zien, en om wat meer van het Berlijnse nachtleven mee te krijgen.

berlijn

De must-see’s volgens het toeristenboekje

Met mijn moeder had ik afgesproken dat we maar één toeristisch/historisch-iets zouden bezoeken en ons verder bezig zouden houden met de leuke moderne dingen. Maar per ongeluk werden we toch nog dood gegooid met de Duitse geschiedenis. Toen we maandag middag aankwamen in Berlijn hebben we meteen al Reichstag gezien, het parlementsgebouw ontworpen door Paul Wallot. Gezien dus, en niet bezocht. Er wordt gezegd dat je boven in het gebouw een mooi uitzicht over Berlijn hebt, het is daarom een echte publiekstrekker geworden. Dat het een publiekstrekker is was niet te missen (lees: wachtrij van tientallen meters), het uitzicht hebben we daarom wél moeten missen. Ook aan het bekende Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie ontkwamen we niet. De tweede dag kwamen we tijdens het winkelen de Gedächtniskirche tegen, een kerk die geruïneerd is door de Tweede Wereldoorlog. De derde dag zijn we langs de East Side gallery gelopen, 1316 meter Berlijnse Muur, beschilderd door 118 kunstenaars uit 21 verschillende landen. Het bekendste werk dat er op geschilderd is, is toch wel de Broederkus van Dimitri Vrubel.

Arty Farty

Twee mensen gaven mij al de tip om kunsthaus Tacheles te bezoeken, dit leek me heel interessant. We kwamen uit bij een vervallen gebouw, vol met graffiti, niet goed wetend wat te verwachten. In de “tuin” stonden allemaal experimentele kunstwerken van kunstenaars van over de hele wereld. Gewapend met mijn polaroid camera ben ik nog even binnen geweest, ook al rook het er naar pis, het zag er super vet uit. Een echte aanrader als je ooit nog eens in Berlijn bent.

Na Tacheles hebben we het moderne museum Hamburger Bahnhof bezocht. Hier waren collecties van onder andere Andy Warhol en Cy Twombly te zien. De speciale exposities waren de plastic vazen van Gerd Rohling (als je snel keek dacht je dat het om dure antieke vazen gemaakt van glas ging, maar niets is minder waar; de vazen bestonden uit plastic afvalmateriaal). De korte oscar winnende film “Spielzeugland” door Jochen Alexander Freydank, en het indrukwekkende “Shadowplay” van Hans Peter Feldman. En ik heb natuurlijk nog véél meer mooie dingen gezien daar, het museum heeft dan ook een oppervlakte van 13.000 (!) vierkante meter.

Shoppen

Whoa. VEEL winkels. Abnormaal. Ik ben onder andere bij het decadente KaDeWe warenhuis geweest, om heel Hollands alleen te kijken en niets te kopen. Er was daar nog een leuke konijnenknuffel te koop, hij leek net echt, ik schrok er bijna van (net als van de prijs: 59 euro, voor een knuffel!).

Ik was al heel lang op zoek naar een Adidas jasje, nadat mijn eigen lievelingsjasje van Adidas was gejat uit de bus toen ik hem daar per ongeluk had laten liggen. Het perfecte jasje heb ik uiteindelijk gevonden bij Karstadt Sport, een groot warenhuis met alleen sport artikelen. Ik ben er súper blij mee. Ook al was hij wel erg prijzig, hij is het geld dubbel en dwars waard. Verder ook wat kleding bij de H&M gekocht, en in het Hamburger Bahnhof museum heb ik nog wat leuke kaartjes en twee boeken (Bansky – Wall and Piece en How to be an explorer of the world) die al heel lang op mijn verlanglijstje stonden gekocht. Daar ging mijn zuurverdiende geld.

Eten

Van Starbucks-koffie tot Sushi van een lopende band. Jammie! Een collectie van al het voedsel dat ik in vier dagen naar binnen heb gewerkt:

1k2k3k4k5k6k7k8k9k11k12k13k14k15k16k

1. Latte macchiato & chocolade muffin @ Starbucks, 2. Garnalen @ Tres Tapas, 3. Hotelontbijt, 4. Latte macchiato & chocolade muffin @ station, 5. Goulash soep & cappuchino @ museum, 6. Voorgerecht @ sushi-bar, 7. Miso soup @ sushi-bar, 8. Sushi @ sushi-bar, 9. Hotelontbijt, 10. Latte macchiato & chocolade broodje @ station, 11. Caramel macchiato & broodje @ Starbucks, 12. Asperge soep @ burgerlijks Duits rest., 12. Mixed vis @ idem, 13. Hotelontbijt, 14. Latte macchiato & chocolade broodje @ station.

Ik zou er wel willen wonen. Nu alleen nog Duits leren.

Back to Top