Boek: Vandaag ben ik Alice

vandaag ben ik aliceIk had al een tijdje niet meer gelezen wegens gebrek aan motivatie. Dus vorige week nam ik een kijkje bij de plaatselijke boekhandel. Ik kon eigenlijk niets vinden dat mijn interesse wekte, tot mijn oog op het boek van Alice Jamieson viel; ‘Vandaag ben ik Alice – Een meisje met negen persoonlijkheden vertelt haar hartverscheurende levensverhaal’. Na het lezen van de samenvatting op de kaft leek me dit een interessant boek om te lezen. Ik ben altijd al ge├»nteresseerd geweest in persoonlijkheidsstoornissen en de verhalen van de mensen die onder zo’n stoornis te lijden hebben. (Misschien toch maar weer Psychologie studeren dan?)

boek review

Alice heeft een Dissociatieve identiteitsstoornis (ook wel ‘meervoudige persoonlijkheidsstoornis’ genoemd*) dit boek is haar autobiografie. Als tiener heeft Alice al last van vreselijke nachtmerries en heeft ze stemmen in haar hoofd die haar vertellen dat ze een mislukking is. Jaren leeft ze zo verder. De nachtmerries die ze heeft worden steeds heftiger, evenals de stemmen in haar hoofd. Van kleins af aan is Alice door haar vader misbruikt, dit komt terug in al haar nachtmerries. Ze vraagt zich af waarom ze zulke vreselijke dromen heeft, maar al snel wordt voor haar duidelijk dat het niet alleen dromen zijn maar werkelijke herinneringen. Ze beseft dat ze dit echt heeft meegemaakt.

In het boek lees je hoe het misbruik er voor heeft gezorgd dat ze een meervoudige persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt. De ontwikkeling van deze vreselijke psychische aandoening vond ik een interessant aspect van het verhaal. Tijdens de studie Psychologie heb ik wel geleerd over deze stoornis, maar we zijn er nooit heel diep op in gegaan. In die zin is het boek op een manier voor mij heel leerzaam geweest.

Het is een verscheurend horror verhaal. Seksueel misbruik, verkeerde diagnoses, psychiatrische instellingen, eetstoornissen, depressies, zelfverminking en zelfmoordpogingen, alles komt er in voor. Het seksueel misbruik wordt tot in de details omschreven. Soms kon ik nauwelijks verder lezen omdat ik er fysiek misselijk van werd. Als je nogal gevoelig bent aangelegd raad ik het je af om dit boek te lezen. Het is zeer shocking, vooral omdat je weet dat het waargebeurd is.

In het voorwoord schrijft ze hier over:

“Ik verontschuldig me niet voor het directe taalgebruik en de onverbloemde waarheden die verteld moeten worden. Kindermisbruik is onvoorstelbaar voor wie het niet heeft meegemaakt. Het is een hel voor degenen die te lijden hebben onder het dagelijkse gevoel van schaamte, de nachtelijke angst dat de deur zal opengaan en die man – het is vrijwel altijd een man – hun slaapkamer binnenkomt.”

Pluspunten: Zeer aangrijpend en openhartig verhaal, heel meeslepend. Ook is het boek indirect “spannend” om te lezen en moeilijk weg te leggen omdat je wil weten of ze haar vader gaat confronteren, hoe hij dan zou reageren en of het ├╝berhaubt nog goed gaat komen met de hoofdpersoon.

Minpunten: Ik vond het niet zo mooi geschreven, misschien dat het origineel in het Engels (Today I’m Alice) beter te lezen is. Er komt ook veel herhaling in voor wat soms aardig storend kan zijn. Verder vond ik het ook apart dat ze Psychologie heeft gestudeerd maar nog nooit heeft gehoord van schizofrenie en meervoudige persoonlijkheiddstoornissen. Je zou zeggen dat ze hier dan toch enige kennis van zou moeten hebben.

Cijfer: 7-

*Update januari 2018: Deze blogpost is geschreven in 2010, inmiddels wordt de term ‘meervoudige persoonlijkheidsstoornis’ voor deze stoornis niet meer gebruikt.

Back to Top