Persoonlijkheid

Weer een week school achter de rug, het bevalt me steeds beter dat studentenleven. De eerste paar schooldagen dacht ik dat ik de grootste fout van mijn leven had gemaakt door voor een tweede keer te kiezen voor psychologie als studie, maar ik moet zeggen dat ik dat gevoel steeds minder heb. De colleges en opdrachten die ik heb gekregen gaan me tot nu toe heel goed af. Ik leer ook steeds wat meer mensen van de opleiding kennen, wat het naar school gaan ook al een stuk leuker maakt.

study

 

Het hoorcollege Persoonlijkheidsleer van laatst vond ik erg interessant. Dit vak gaat over hoe de “normale” persoonlijkheid van de mens in elkaar zit, dus zonder psychische ziekten. Ik heb dit vak op het hbo al gevolgd, dus ik wist wat ik er van kon verwachten, maar op de universiteit vind ik het vak nog interessanter omdat er dieper op de stof wordt ingegaan.

Tijdens het college ging het over hoe de persoonlijkheid van iemand in verschillende categorieën kan worden ingedeeld. Hier zijn ook testen voor ontwikkelt, bijvoorbeeld The Big Five. De vijf categorieën waar, volgens deze theorie, de persoonlijkheid van iemand in kan worden gedeeld zijn: extraversie (hoe je je opstelt in sociale situaties), meegaandheid (heeft te maken met hoe vriendelijk je bent, ook wel ‘altruïsme’ genoemd), zorgvuldigheid (gestructureerdheid), neuroticisme (emotionele stabiliteit) en openheid (of je openstaat voor nieuwe ervaringen, etc.). Meer informatie over deze verschillende dimensies is o.a. te vinden op deze pagina.

Een test die je kan doen om te zien hoe je scoort per persoonlijkheidskenmerk is deze gratis test, helaas wel in het Engels. (Een kortere en eenvoudigere test kan je hier vinden, deze is in het Nederlands) Natuurlijk is de test niet volledig betrouwbaar, een professionele persoonlijkheidstest bevat veel meer vragen en er wordt op een nauwkeurigere manier je score berekend, maar deze gratis test geeft wel een leuk beeld van wat je kan verwachten van een “echte” test.

TestresultaatOp de linker afbeelding zie je het resultaat wat ik na het beantwoorden van de vragen te zien kreeg. Ik kan me hier opzich wel redelijk in herkennen. Ik had wel verwacht dat ik hoger zou scoren op ‘Open to new experiences’, blijkbaar ben ik toch niet zo ontzettend open-minded als dat ik dacht.

Voor degenen die de test ook hebben gemaakt; wat kwam er bij jullie uit? En herken je je er in?

Back to Top