Poging tot studeren #fail

Nu ik ben begonnen met een nieuwe opleiding wil ik heel goed mijn best doen met studeren. Niet meer dat uitstellen en uitstellen en uiteindelijk stressen voor de deadline. Nee. Iris zit nu op de universiteit en het is tijd om volwassen te worden (ik en volwassen? NOOO! Dat wordt toch niet wat. Ik bedoel meer volwassen qua inzet en doorzettingsvermogen). Maar met dat voornemen lukt het nog niet zo aardig.

studeren

Inmiddels zit ik alweer in de vierde week van het eerste kwartiel. Het wordt tijd om eens flink aan de slag te gaan. Want ook al is deze periode nog maar net begonnen, ik loop al flink achter met het vele leeswerk. En hoe meer ik achterloop, hoe minder zin ik heb om er daadwerkelijk aan te beginnen. Voornamelijk omdat ik op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zie.

Ik weet best wel hoe het moet. Een planning maken zodat je overzicht krijgt. Elke dag een beetje doen, zodat je niet aan het einde van de periode in eens 2000 bladzijdes moet lezen. Samenvattingen maken, tussendoor pauzes houden, niet afgeleid raken, bladiebla..

Dus afgelopen weekend begon ik heel verstandig met het maken van een planning en plakte die op de muur voor mijn neus. Mijn bureau had ik ook netjes opgeruimd. Mijn bedoeling was om elke dag aan één vak te besteden en daar een paar hoofdstukken voor te lezen om er uiteindelijk een samenvatting van te maken zodat ik het beter onthoud. So far so good. Totdat ik daadwerkelijk begon met het lezen en het maken van de samenvattingen. Na één hoofdstuk, waar ik ongeveer anderhalf uur mee bezig was, had ik er gewoonweg genoeg van. En sindsdien heb ik het studeren ook weer aan de kant geschoven.

Bah, ik baal gewoon van mijzelf vandaag. Want ik weet dat ik het best wel kan, maar ik ben gewoon lui. Nee, lui is niet eens het goede woord. Ik wil te veel. Ik wil zo veel meteen doen en kunnen en af hebben dat het totaal niet realistisch is. En omdat ik dan al wel aan zie komen dat het mij niet gaat lukken, geef ik maar op. Maar morgen is er weer een nieuwe dag, ik ga dan écht proberen om te beginnen en ook door te zetten met het studeren. Maar het vertrouwen in mijzelf ben ik inmiddels wel een beetje kwijt. Blehh..

Hoe studeren (of studeerden) jullie? En hoe hou je jezelf gemotiveerd?
Ik ben wanhopig op zoek naar studeer-tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 reacties op “Poging tot studeren #fail

 1. Elisa schreef:

  Herkenbaar, maar hoe studeer ik? Wij krijgen huiswerk mee en daar ben ik wel een uitsteller van. Maar ik zorg wel dat ik het af heb voor die dag. Want bij ons als je het ni af hebt moet je vrijdag de laatste twee uur komen. En laat ik daar geen behoefte in hebben.

  maar echte vele leeswerk hebben wij niet. Enige wat ik kan zeggen gewoon inderdaad planning en elke dag proberen, tot het lukt. 🙄

  | Reageer op deze reactie
 2. ioon schreef:

  Hm ik ben wat dat betreft geen haar beter dan jij. Ik download meestal ergens een samenvatting en die lees ik… half…

  Ik ben een echt laatste moment persoon en ik heb die stress nodig om ook echt te kunnen presteren. Zucht. Heel storend is dat.

  Wat bij mij helpt met studeren is om in ieder geval naar alle hoorcolleges te gaan en netjes aantekeningen te maken. Dan blijft een groot deel al hangen. 🙂

  Ennuhh op tijd naar bed he!

  | Reageer op deze reactie
 3. Sharr2403 schreef:

  He die plakkertjes heb ik ook 😀

  Maar in ieder geval, je opzet is goed hoor, want zo doe ik het ook!
  Bij alles wat we moeten doen schrijf ik gewoon in mn agenda een L (lezen) en een T (typen) voor de samenvatting. Het klopt dat je dan inderdaad per vak even 2 x zo lang bezig bent, maar dat scheelt je tegen de tijd van je tentamens zoooooveel dat je het al hebt samengevat!
  En samenvatten is mij bij dus gewoon nadat ik het heb gelezen, en gemarkeerd, de gemarkeerde stukjes overtypen.
  Tot nu toe werkt het heel goed 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Me! schreef:

  Het is toch echt gewoon na het avondeten aan tafel gaan zitten en beginnen tot klaar…

  | Reageer op deze reactie
 5. Saskia schreef:

  Met studeren wisselde ik het meestal af. Half uurtje studeren, dan even wat anders doen… Hoewel het dan weer lastig was om het weer op te pakken lukte me dit toch wel door doorzettingsvermogen. Ook een manier van mij was dat ik met mezelf afsprak 1 of 2 opdrachen per dag af te werken of te lezen e.d. Ik hou van structuur dus dit lukte mij meestal wel.

  Succes met studeren! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Manon schreef:

  Je bureau ziet er netjes uit hoor! 😉

  Ik maak elke zondag een nieuwe weekplanning. Daarin schrijf ik precies wat ik elke dag moet doen, dus ook als ik ga shoppen of als er een leuk programma op tv komt. Zo houd ik het een beetje realistisch voor mezelf. En daarbij ziet de planning er zo een stuk gezelliger en makkelijker uit.

  Ik zet mezelf er ook altijd toe om eerst een hoofstuk af te maken en dan pas pauze te nemen. Als ik dat tussendoor doe, heb ik geen zin meer om het af te maken.

  Je moet gewoon eventjes in je eigen ritme komen en jezelf niet oneindig veel dingen te doen geven elke dag. Studeren moet ook leuk zijn en als het dat niet meer is, dan houd het op (vind ik dan).

  Succes! Alles komt vast wel goed.

  | Reageer op deze reactie
 7. Tizzalicious schreef:

  Pfff, herkenbaar! Ik heb een tijdje via de LOI gestudeerd en dat ging dus echt helemaaaaaaaal niet! Ik moet echt deadlines hebben. Advies heb ik dus eigenlijk niet 🙁

  | Reageer op deze reactie
 8. Niek schreef:

  Ik heb ook altijd problemen met motivatie te vinden. Zeker hoe minder les je hebt, hoe meer je zelf moet doen, hoe vaker je die boeken blijft zien, hoe geïrriteerder je erdoor wordt ;p
  Ik heb daarom gewoon soms dat ik 1 dag helemaal niets doe, gewoon de hele dag lekker niks aan school doen.. En dan de volgende dag weer wel..
  En daarnaast planning maken met wanneer welke verslagen af moeten, wanneer welke tentamens zijn, en wanneer dan je samenvatting af moet zijn enzo (helpt echt.. ;))

  | Reageer op deze reactie
 9. Andy schreef:

  Wat herken ik je verhaal goed zeg!!
  Ik loop altijd achter op schema en dat is ontzettend frustrerend.
  Daarnaast werk ik het beste onder druk, dus totdat ik die druk voel gaat alles heeeeel langzaam, waardoor ik op de laatste dag nog altijd net een dagje tekort kom.
  Ook ik leer door samenvatten en daar gaat nu eenmaal meer tijd inzitten.
  Ik heb het maken van schema’s inmiddels opgegeven, dat geeft minder stress
  en ik moet zeggen dat het bij mijn eerste tentamen van dit collegejaar aardig is gelukt!
  Succes met je studie! x

  | Reageer op deze reactie
 10. Annojo schreef:

  Je studieplek ziet er in elk geval aantrekkelijk uit, daar ligt het niet aan.
  Ik heb ook psychologie gestudeerd (ben helaas vastgelopen op statistiek…), denk er nu over mijn rechtenstudie (jaja, ook nog aan begonnen) weer op te pakken. Ik maakte aan het begin van elk nieuw semester eenzelfde soort plan als jij: elke dag een vak, goed bijhouden en samenvattingen maken. In de praktijk kwam het er echter op neer dat ik de hele nacht voor een tentamen samenvattingen van anderen in mijn kop stampte. Dat werkte ook (behalve bij statistiek dan).

  | Reageer op deze reactie
Back to Top