Zachte kriebeltruien

Ach, wat een lief zacht konijntje! Dat is een Angora konijn. Die hebben een hele zachte vacht, lekker om mee te knuffelen. Maar helaas worden deze lieve sociale konijntjes ook voor andere doeleinden dan alleen knuffelen gebruikt.

kleding

Ken je die lekkere zachte kriebeltruien? Kijk maar eens op het label aan de binnenkant van zo’n trui, vaak zit er dan angorawol in verwerkt. Deze wol wordt gemaakt van de haren van konijnen van het Angora ras (wol van Angorageiten wordt als ‘mohair’ aangeduid op het kledinglabel). Angorakonijnen hebben een “foutje” in hun genetische opmaak waardoor hun vacht maar blijft doorgroeien. Dit is een handige bijkomstigheid voor mensen die Angorawol verkopen. Maar voor de konijnen is dit een stuk minder leuk.

Zoals je in dit filmpje kan zien worden de konijnen in de zogeheten angoraboerderijen in zeer kleine kooien gehouden. De bodem van de kooien is gemaakt van gaas, erg vervelend voor deze lieve beestjes want Angorakonijnen hebben hele kwetsbare voetzolen waardoor ze dan last krijgen van problemen aan hun poten. Hierdoor lijden ze erg veel pijn.

De meeste wol komt trouwens van de vrouwtjes konijnen, omdat zij meer vacht produceren. De mannetjes konijnen worden vaak vlak na de geboorte al gedood, aangezien ze daar minder geld aan kunnen verdienen. Tsjah, dan is de keus natuurlijk makkelijk gemaakt.. Ik heb er geen woorden voor hoe boos ik hier om kan worden.

Ik wil niet zeggen dat het er in alle angoraboederijen zo aan toe gaat, maar in de wat minder welvarende gedeelten van landen als India en China gebeurt dit wel. En laat nu net de grootste angorawol-markt daar zitten. Je kan er dus wel vanuit gaan dat de meeste angorawol die in kleding zit verwerkt voortkomt uit puur dierenleed.

Ik kocht sowieso al nooit kleding van angorawol omdat ik er ontzettend allergisch voor ben. Maar goed ook, want nu ik al deze nare foto’s en filmpjes heb gezien ben ik blij dat ik nooit indirect in deze horror markt heb geïnvesteerd. Ik wil jullie met deze blogpost niet verbieden om kleding te kopen waar deze wol in zit verwerkt, dat mogen jullie helemaal zelf beslissen. Ik vind het gewoon heel belangrijk om dit onder de aandacht te brengen aangezien veel mensen hier niets van weten.

Zou jij nu nog steeds een leuk truitje kopen waarvan je weet dat er angorawol in zit verwerkt?

Bronnen:

Back to Top