Herbivoor

Vanaf vandaag begin ik met mijn (tijdelijke) veganistische levensstijl. Dus vanaf heden geen bijenkots 1 meer in mijn thee, geen pus 2 meer bij mijn cornflakes en niet meer de gebakken ongesteldheid van een kip 3 als ontbijt. En natuurlijk geen vlees en vis meer, maar als vegetariër at ik dat sowieso al niet.

En ik vergeet het belangrijkste; geen tosti’s meer. Ik hóu van tosti’s waar het kaas uitdruipt. Maar gelukkig wonen we in een welvarend land waar genoeg alternatieven op de markt zijn gebracht. Nep-kaas, soja melk, soja yoghurt, soja ijs, vleesvervangers, etc. Dus ik heb het idee dat ik dit wel voor even kan volhouden. Ik ben benieuwd.

“Maar, Iris, waarom?!”
Ik zal het je vertellen. Ik at sowieso al geen vlees, omdat ik het volslagen idioot vind dat dieren lijden enkel zodat ik kan genieten van een medium gebakken biefstukje. De smaak van dat sappige stukje vlees is mij dat niet waard. Ik eet mijn lieve konijn of jouw speelse hond niet op, dus waarom zou ik wel een varken of een koe eten? Een varken is minstens zo intelligent als een hond trouwens.

Nu ik het boek ‘Dieren eten’ door Jonathan Safran Foer (een must-read voor iedereen!) lees, ben ik tot de conclusie gekomen dat het nuttigen van andere dierlijke producten als melk en eieren net zo erg is. Dieren lijden daar net zo goed onder. Niet alleen lijden, maar ze worden er ook voor gedood. Want wat denk je dat er gebeurt met de baby haantjes waar legkippen van bevallen? Die worden vermoord. Want aan een “leghaan” die geen eieren kan leggen hebben we niets. Daarnaast zijn de leefomstandigheden van legkippen en ook melkkoeien niet echt optimaal te noemen.

En het is niet eens van belang voor je gezondheid om dierlijke producten te nuttigen (veel mensen geloven mij niet als ik dit zeg, want oh God, je hebt eiwitten en calcium en weet-ik-veel nodig. Bullshit. Er is genoeg wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en door de juiste voeding te nemen leef je als vegetariër of veganist net zo gezond als een vleeseter, misschien nog wel gezonder). Maar makkelijker is het wel natuurlijk. Gelukkig hou ik er wel van om het mijzelf wat moeilijker te maken.

Eigenlijk mag ik nu ook niet meer roken (waarschijnlijk zit er varkensbloed in het filter van een sigaret, maar dit is nog niet bewezen) en moet ik stoppen met de pil (zitten dierlijke producten in), toch gaat me dit net iets te ver. Maar wat moet ik dan doen met mijn leren schoenen en riemen die ik in een ver verleden heb gekocht? En mijn Dior foundation die een godsvermogen kostte en is getest op dieren? Moet ik die nu laten verstoffen in mijn kast? Moeilijk.

1 Honing; komt uit de maag van een bij, dus kots [ bron ]
2 Koeienmelk; bevat per paar liter een vingerhoedje aan pus en etter [ bron ]
3 Eieren; zijn eigenlijk de menstruatie van een kip??? Nasty [ bron ]

Back to Top