Het grote ‘Zo word je weer een Rich Bitch’-plan™

Nu heb ik al jaren een extreme verslaving, waarschijnlijk duurder dan roken of aan de crack zitten. Ik koop. Ik koop extreem veel. En dat maakt mij blij! Met een volle spaarrekening en een studentenkrediet ging dat wel goed voor een tijdje, maar vorige week vernam ik dat mijn ernstige koopgedrag de spuigaten uitliep. Daar werd ik minder blij van. Want ik ben arm! There, I said it.

Gelukkig heb ik geen enge leningen, creditcards of deurwaarders die mijn huis leeghalen, dus de situatie is nog niet hopeloos. Tijd voor een crisisinterventie. Iris gaat budgetteren. Als ervaringsdeskundige weet ik precies hoe het níet moet en als intelligente psychologie-studente weet ik hoe het via een simpele crisisinterventie wél moet. Ook koopziek? Zie hier het ‘Zo word je weer een Rich Bitch’-plan™ opgezet door dr. Iris. Dit gaat een héle lap tekst worden, ben je al een Rich Bitch, sla deze blogpost dan maar gewoon in zijn geheel over.

Zo word je weer een Rich Bitch:

geld besparen

 

1. Erken je probleem en sta open voor verandering

Als de rode cijfers van je bankrekening als laserstralen in je ogen prikken, dan móet je wel je koopgedrag aanpassen. Maar de wil om te veranderen is ook belangrijk, anders hebben de volgende stappen helemaal geen zin. Een beetje motivatie is dus van fundamenteel belang om het plan met succes af te ronden. Denk aan je rooskleurige toekomst met een volle spaarrekening, of de dingen die je dan uiteindelijk kan kopen! En hoe fijn het zal zijn als je helemaal op eigen kracht je rekening weer hebt bijgevuld, dan mag je jezelf een schouderklopje geven hoor.

2. Organiseer je shit

Ik ben een enorme sloddervos, de meeste brieven die ik krijg van de belastingdienst of van de bank maak ik niet eens open en gooi ik ergens in een hoekje. Maar met uitstellen los je niets op en krijg je alleen maar rommel om je heen en in je hoofd, dus regel je shit!

 • Verzamel al je papieren (belastingdienst, rekeningafschriften, openstaande rekeningen, etc.) en orden ze in een map, zodat je wat meer overzicht hebt.
 • Indien het financieel mogelijk is; al je openstaande rekeningen betalen, dan ben je daar van af. En heb je verder nog dingen je moet regelen zoals iets voor je stufi, het aanvragen van een toeslag, you name it, niet uitstellen maar gewoon doen.
 • Voor dingen als gemeentelijke belastingen e.d. kan je een kwijtschelding aanvragen. Ik was hier te lui voor, maar ik ga het nu alsnog doen. Het is even wat werk, maar het scheelt uiteindelijk heel veel geld! Als je een kneus bent (zoals ik) met dit soort volwassendingen, kan je ook vragen of iemand je er mee wil helpen (thanks Annemiekie!).

3. Inzicht in je financiën

Het enige dat ik van mijn financiën wist was dat ik (veel) meer uitgaf dan dat er binnen kwam. Maar waar het geld allemaal bleef wist ik niet en wilde ik eigenlijk ook helemaal niet weten. Ignorance is bliss. Hoe verleidelijk is het om deze stap over te slaan, niet doen! Inzicht is heul belangrijk, want dan weet je hoeveel je uitgeeft en waar je eventueel op kan besparen.

 • Je kan heel ouderwets een huishoudboekje bijhouden, maar we leven in 2011 en dit is veel te veel gedoe. Gelukkig kan het digitaal veel makkelijker!
 • Tip! Via afaspersonal.nl kan je een account aanmaken waar je je rekeninggegevens kan importeren. De website maakt er allemaal grafiekjes en andere mooie dingetjes van zodat je heel goed kan zien waar al je geld naar toe gaat.

4. Geld besparen

Bij de vorige stap heb je inzicht gekregen in je uitgaven en inkomsten, op welke kostenposten zou het best wel wat minder kunnen? In mijn geval zijn dat voornamelijk de boodschappen (ik koop normaal alleen dure biologische A-merken) en allemaal stomme dingen die ik koop maar niet eens nodig heb (DVD’s, kleding, schoenen, nog meer DVD’s en nog meer kleding). Hoe meer je uitgeeft, hoe makkelijker het is om te gaan budgetteren. Positief denken.

 • Stel per kostenpost een maandelijks (of wekelijks) budget op. Ik geef bijvoorbeeld per maand gemiddeld 300 euro (!) aan boodschappen uit. Whut? Dit kan véél minder. Mijn budget ligt nu tussen de 100 en 150 euro per maand. Dit kan je ook doen voor uitgaan, koffie drinken en lunchen buitenshuis, sigaretten, etc.
 • Het is wel belangrijk om niet een te hoog doel voor jezelf te stellen, want dan moet je jezelf teleurstellen omdat je dat doel toch niet bereikt. Begin eenvoudig, een maand later kan je het budget altijd nog meer verlagen.
 • Ik stel voor mijzelf tegenwoordig ook een eenmalig budget op als ik bijvoorbeeld uitga. Ik pin 15 euro, meer dan dat mag ik niet uitgeven en ik hou me daar dan ook aan. En je mag soms ook best een etentje of stapavondje overslaan hoor, ga je niet dood aan.
 • Winkelen en andere onzinaankopen moet je he-le-maal wegstrepen. Je kast hangt waarschijnlijk al helemaal vol met kleding, dus shoppen is voor de aankomende tijd helemaal niet nodig. Back to basics, alleen de essentiële dingen mag je kopen.
 • Word cheapass! Focus met tunnelvisie op enkel de goedkope merken als je aankopen moet doen. Euroshopper, Aldi, Kruidvat eigenmerk. De horror. Maar het went hoor.

5. Geld verdienen

Nu komen we bij het leuke deel; makin’ money, hellz yeah.

 • Bedenk manieren om aan geld te komen en wees creatief. Ik wilde mijn eigen webcamsekswebsite openen, maar het vriendje en mijn moeder waren het hier niet mee eens. Jammer. Dus nu ben ik maar gaan Marktplaatsen. Inmiddels al 11 studieboeken verkocht! In tha pocket. Iedereen die aan koopziekte lijdt heeft genoeg spullen in het verleden gekocht ‘voor de heb’ en doet daar nu niets meer mee. Verkoop het gewoon. Kleding, (studie)boeken, sieraden, tijdschriften, elektronica, dat kastje wat al 3 jaar op zolder staat, je vervelende broertje, alles!
 • Nog steeds te weinig geld? Een tweede baantje kan ook een uitkomst zijn, desnoods een paar uur per week extra werken in een callcenter, alle kleine beetjes helpen mee.
 • LENEN IS NOT DONE. Ik dacht; fuck al deze onzin, ik ga gewoon een dikke lening bij DUO aanvragen, alle problemen opgelost! Nee, hier stel je je problemen alleen maar mee uit. Lenen mag alleen als je al weinig uitgeeft en dan nog steeds écht niet genoeg geld voor de belangrijke dingen als boodschappen, huur of collegegeld hebt.

6. Het plan langer volhouden dan een week

(Be)sparen is een totale hel. Geld uitgeven is veel makkelijker en gaat veel sneller dan het sparen ervan. Geduld hebben dus. En tussendoor mag je best wel leuke dingen doen hoor, je hoeft niet meteen heel armoedig te gaan leven. Zolang je maar voor jezelf bedenkt wat voor jou belangrijk is. Die nieuwe schoenen zijn vast heel leuk om te kopen, maar heb je ze nodig? Nee. Maar bijvoorbeeld een avondje naar de bios gaan kan best leuk zijn, en dat hoef je dan ook niet meteen af te slaan. Zolang je het geld uitgeven maar met mate doet! Dan houd je je nieuwe budgetteerlifestyle ook veel langer vol.

P.S. Als ik dit kan volhouden als chaotisch dwangmatige koper, dan kan iedereen het.

Andere links:
Budgetteren voor Dummies: drie stappen! – Met een eenvoudige budgetformule
Jouw redding in de recessie: Versla materialisme – Waarschuwing: hoog zweefteefniveau
Voorkom impulsaankopen in 6 stappen – Voor de koopziekelingen onder ons
Hoedoe: besparen – Heel veel stappenplannen voor besparen, consuminderen, etc.
Nibud: Budgettips – Van-alles-en-nog-wat-tips m.b.t. money

Back to Top