Choose Happiness

Op Pinterest, Tumblr en Weheartit word je doodgegooid met fleurige plaatjes waar optimistische quotes op staan. “Optimism is the faith thats leads to achievement”, “Think positive” en “Be so happy that when others see you, they become happy too”. Ik moest daar altijd een beetje van walgen. En van de term ‘levensgenieter’ kreeg ik spontaan kokshalsneigingen. Wellicht kunnen de lezers die al wat langer op mijn blog rondhangen zich nog wel herinneren hoe ontzettend goed ik was om alles vanuit het meest pessimistische daglicht te bekijken. Alhoewel mijn pessimistische kijk op het leven soms best vermakelijke blogposts opleverde, ben ik toch blij dat ik inmiddels het label ‘levensgenieter‘ op mij heb kunnen plakken. Jep. There, I said it!

dood spoor

 

Vorige week wilde ik ontbijten in bed met bagels, mjam. Dus met mijn net uit bed haar liep ik naar de Bagels & Beans, gelukkig zijn daar vaak veel hippie-meisjes met warrige kapsels dus viel ik niet uit de toon. Om de tijd te doden terwijl ik wachtte op mijn bagels pakte ik een willekeurig tijdschrift van de tafel. Slurpend aan mijn ‘wachtdrankje’ las ik iets in het tijdschrift – volgens mij was het Flow Magazine of Happiness – dat is blijven hangen: “Optimisme is een keuze”. Mijn eerste reactie was “hè bah, wat zweverig”. Maar toen ik er wat langer over nadacht, realiseerde ik mij ineens dat het nog helemaal niet zo gek was wat ik net had gelezen. (Ik had ineens zo’n ‘wow ik zie het licht!!’ gevoel, je kent het vast wel).

Ik werk in de horeca en dat is soms best stressen. Voor de grap zeg ik wel eens met een zweverig stemmetje “Ik zit in een bubbel.. Er zit alleen positieve energie in deze bubbel en er kan geen negatieve energie van buitenaf bij in komen..”. Maar stiekem is het wel zo. Als je er heel bewust voor kiest om je niets aan te trekken van de stress en het commentaar (lees: hongerige mensen die moeten wachten op hun eten kunnen bitches zijn) blijf je veel beter in je eigen flow werken en word je ook niet zo snel chagrijnig of gestrest.

Volgens mij zijn er best een aantal mensen die van nature gelukkig en optimistisch zijn, mensen die er automatisch voor kiezen om positief te denken. Maar ik denk ook dat positief denken best aan te leren is voor de mensen die helaas niet gezegend zijn met deze gave. En als je je dat eenmaal aanleert wordt het ook een soort van automatisme om optimistisch te blijven. Als je een slechte dag hebt dan zijn het toch altijd je eigen gedachten die er een slechte dag van maken, er kunnen wel allemaal nare dingen gebeuren (daar ontkom je niet aan) maar het gaat er maar net om hoe je daar zelf mee omgaat.

Hoe dan?

Ik probeer minder commentaar te hebben op alles. Als ik op een slechte dag door de Albert Heijn loop, denk ik “Jezus, wat heeft zij een belachelijk kapsel” en “Kan dat oude mens niet even doorlopen” (gecensureerde versie) en nog een hoop andere nare dingen. Daar word je niet blij van! Ik probeer dan aan dingen te denken die wel leuk zijn, op elk moment van de dag zijn er wel duizend dingen waar je van houdt en die je blij maken.
Ik probeer meer tevreden te zijn met de dingen die ik wél hebt. Ik wil een iMac, een nieuwe camera, een ander groter huis, meer geld, betere cijfers, etc. Maar ik mag ook best blij zijn met mijn lieve vriendje, het lekkere eten dat ik vanavond maakte, die voldoende voor Onderzoeksopdracht en nog véél meer.
Luke: “I can’t believe it” Yoda: “That is why you fail” (uit Star Wars, Episode V) Regel nr. 1: Yoda heeft altijd gelijk. Je moet er natuurlijk wel een beetje in geloven.

xoxo Dr. Iris

(Zou ik al een zelfhulpboek kunnen schrijven?)

Back to Top