Eet Geen Dieren Dag: Eetdagboek

Zoals jullie in mijn vorige blogpost konden lezen, eet ik vandaag volledig veganistisch. Ik heb gekozen voor gerechten die ik nog nooit eerder heb gemaakt of gegeten zodat ik wat nieuwe dingen kan proberen en die ik misschien vaker ga eten. Ook beloofde ik om alle foodporn van vandaag te posten, hier is ‘ie dan, mijn eetdagboek van vandaag:

Ontbijt

9:00 uur Ik stond vroeg op om vandaag voor het eerst sinds drie weken weer naar een college te gaan. Twee minuten voordat ik naar de bus wilde lopen, realiseerde ik me dat deze week het college niet door gaat. Oeps! Maar ik heb gelukkig wel lekker ontbeten: muesli met rijstmelk (de hazelnootmelk vond ik toch iets te prijzig voor mijn budget), geraspte peer, gehakte amandelen en agave siroop. En een soja latte, thank god dat koffie vegan is! De peer had ik gisterenavond al geraspt en met een scheutje vers citroensap (dan wordt de peer niet bruin) in een bakje gedaan. Jammie, lekker fris en zoet. Normaal neem ik niet echt de tijd om ’s ochtends goed te ontbijten, vaak sla ik het ontbijt helemaal over (dat is héél slecht, weet ik!) maar dit is wel iets waar ik vaker de dag mee wil beginnen.

Lunch

13:00 uur Omdat ik al zo vroeg wakker was, probeerde ik nog wat van de ochtend te maken door mijn houten bureau te verven. Jeetje, dat schuren was echt een bitch. Best vermoeiend ook eigenlijk, dus ik kon wel een stevige lunch gebruiken. Gisterenavond had ik alvast de wortelhummus gemaakt, op basis van kikkererwten en met 3 wortels en wat kardemom. Ik vond het nog wat flauw van smaak dus roerde ik er vandaag nog wat gesneden bosui en verse platte peterselie doorheen die ik nog in mijn koelkast had liggen. Ik smeerde het op een plak vijf zaden brood van de natuurwinkel (2,50 euro, auw! Maar wel héél lekker én voedzamer dan standaard supermarktbrood).
Ik had nog veel wortels in huis en ook nog wat gember van de supersoep. Hier maakte ik een sinaasappel/wortel/gember-smoothie van. Dit idee heb ik stiekem een beetje gejat van Bagels & Beans, deze smoothie staat daar op de kaart als het ‘Geen Stress Drankje’. Daar krijg je er Royal Jelly (van honing) bij, ik wil geen boete van de vegan politie dus verving ik dit door een eetlepel agave siroop.

Diner

19:30 uur Een beetje laat avond gegeten, ik kreeg tussendoor een beetje trek en werkte een halve chocoladereep (op basis van rijstmelk, ja ja!) weg. Toen ik eenmaal weer honger kreeg, wat gelukkig altijd wel snel weer gebeurd want ik heb áltijd “honger”, kookte ik een mainstream risotto met wortel, tuinbonen en citroen waarbij ik plantaardige boter gebruikte, vegan wijn (ja, zelfs daar hield ik rekening mee!) en edelgistvlokken om de Parmezaanse kaas te vervangen. En het was lékker! Vooral met dat wijntje erbij. Ik hou wel van een wijntje (of vijf) namelijk.

Nu ga ik de rest van mijn rijstmelk-chocolade op eten terwijl ik warme chocolade-havermelk drink met zelf opgeklopte soja-slagroom. Met een arty film over monniken erbij. Dat was me het super ecologische, biologische, übergezonde, diervriendelijke, veganistische dagje wel weer. Vooral ook een duur dagje. Ik zou makkelijk voor de rest van mijn leven zo kunnen blijven eten, ik denk alleen niet dat het roodgekleurde saldo op mijn bankrekening daar erg blij van wordt.

Zit er trouwens iets bij waar je een gedetailleerder recept van wil? Let me know! Dan zal ik het volledige recept alsnog op mijn blog plaatsen of ik mail het je.

Wat aten jullie vandaag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties op “Eet Geen Dieren Dag: Eetdagboek

  1. Femke schreef:

    Wauw, ziet dat er even goed uit! Vooral die wortelhummus, kwijl! Het lijkt me allemaal ont-zet-tend lekker, maar ik vind het jammer dat het zo duur is allemaal. Dat maakt de stap om het te herhalen zo ontzettend groot, lijkt me. Maar het ziet er wel echt heerlijk uit! Is het bureau uiteindelijk gelukt?

    (Ik had het trouwens vanmiddag nog even nagevraagd in ‘mijn’ dierenwinkel, maar ik werd erg glazig aangekeken door het winkelmeisje toen ik over vega of biologisch dierenvoer begon, haha! Ze ging het opzoeken voor me, maar er kwam niks uit. Weten we dat ook weer. 😆 )

    | Reageer op deze reactie
    1. Djoeke schreef:

      Vega dierenvoer heb ik ook nog nooit gezien, maar de AH heeft biologisch kattenvoer! Jawel, ook katten kunnen milieubewust eten bij de AH. 🙂

      | Reageer op deze reactie
    2. iris schreef:

      Erg jammer, inderdaad! Het moet ook vast wel goedkoper kunnen maar ik hou zo erg van lekker eten met allemaal kruiden en van alles extra erbij, hihi. Dan kom je al snel veel duurder uit natuurlijk. Het bureau heeft nog zeker drie laagjes verf nodig dus daar ben ik nog wel even druk mee 😉

      Haha, wat grappig, ik had het hoofd van dat winkelmeisje wel willen zien! Maar ik zie dat Djoeke al had gereageerd dat er bij de AH wel bio-kattenvoer is! Leuk dat dat bestaat, haha!

      | Reageer op deze reactie
      1. Melanie schreef:

        Op internet heb je ook een goed aanbod biologisch diervoer, bijvoorbeeld Yarrah ook te koop bij o.a. Ekoplaza.

        | Reageer op deze reactie
  2. Melanie schreef:

    haha ziet er heerlijk en ook mooi uit! Ik vind alle ‘natuurwinkel’ producten ook reuze interessant en leuk, maar prijzig zijn sommige dingen zeker!

    | Reageer op deze reactie
    1. Melanie schreef:

      Oh en ik at vandaag zelfgebakken brood met zelfgemaakte zonnebloempitten/tomaat/knoflook-spread. Een kiwi.. cherrytomaatjes… Muesli met rijstemelk/kaneel/kiwi/banaan.. en savonds zelfgemaakte patat met non vegan mayonaise en een kaassouffle, peultjes en peen.. en ik heb chocola gesnoept.. 😉 Dus echt veganistisch was het vandaag niet.. maar redelijk diervriendelijk :). En de kat kreeg Biologisch DARF EKO voer :).

      | Reageer op deze reactie
      1. iris schreef:

        Oeh, dat klinkt heeel lekker allemaal! Vooral die zelfgemaakte spread, ik koop wel eens spreads op basis van zonnebloempitten bij de Jumbo of Ekoplaza, ik had er eigenlijk nog nooit aan gedacht om dat zelf te maken. Kan je dat gewoon allemaal in een blender gooien of met een staafmixer mixen?

        | Reageer op deze reactie
        1. Melanie schreef:

          Oh ik wist niet dat ze zulke spread ook bij Jumbo hadden, eens een keer kijken. Bij Ekoplaza issie zo duur ;).

          Ik gooi gewoon alles voor die spread in dat potje wat bij de staafmixer hoort.. (hoe heet zo’n bakje met mesjes? ;)) Meestal zet ik de zonnebloempitten even onder water, maar dat is niet eens perse nodig volgens mij. Vervolgens gaat er meestal wat water/olie bij om het te verdunnen en dan kun je je uitleven met de rest van de ingredienten :).
          Ken je deze blog al? Erg leuk ook met veel recepten e.d. http://blog.deplantaardigekeuken.nl/

          Ik heb trouwens door jouw blog het boek Vegalicious gekocht! 🙂 Mooi boek en tweedehands gevonden ;).

          | Reageer op deze reactie
          1. iris schreef:

            Ah tof! Is één van m’n favo vega kookboeken 😀 En bedankt voor het recept, dat gaat wel lukken.
            Ik weet trouwens niet of ze het bij alle Jumbo’s hebben, de Jumbo hier in de stad heeft zo’n bio-hoekje waar het staat, nog steeds wel rond de 2 euro geloof ik. De plantaardige keuken ken ik ja! Ik kijk er wel eens op voor wat kookinspiratie, maar heb ik er eigenlijk nog nooit een recept van gemaakt.

            | Reageer op deze reactie
  3. Laura schreef:

    Waar heb je die edelgist vlokken vandaan getoverd? Die zoek ik al een tijdje. Smaakt dat een beetje?

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Die heb ik gekocht bij de Ekoplaza hier in de stad! Het is een paars/witte bus, staat helemaal links ergens vooraan. Het was wel rond de 4 of 5 euro geloof ik, maar er zit superveel in dus volgens mij kan je daar wel een paar maanden mee vooruit.
      Ik vind de smaak niet heel bijzonder, het is wat zoutig met een wat kaasachtige smaak. Maar de smaak is niet zo sterk als dat van bijv. Parmezaanse kaas. Maar opzich wel lekker! En een handige manier om wat extra eiwitten en andere stofjes (ik weet niet meer precies wat er in zit) binnen te krijgen.

      | Reageer op deze reactie
      1. Laura schreef:

        Zie dit nu en ben net terug uit de stad, volgende week maar is even kijken dan. Rondneuzen bij de ekoplaza is nooit vervelend 🙂

        | Reageer op deze reactie
  4. Chantal schreef:

    Ziet er weer delicious uit!! Ik ging uit eten, maar koos voor een super lekkere vegetarische pompoenlasagne met gorgonzola :).

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Wauw, wat een leuke combinatie, had ik nog nooit van gehoord. Ik ben echt geen moeilijke eter, maar lasagne vind ik toch zo vies. Of nouja, ik vind de saus etc. altijd wel lekker maar die deegbladen haal ik er altijd uit :’) Dan is het niet echt meer lasagne natuurlijk, haha!

      | Reageer op deze reactie
  5. ioon schreef:

    Je mag de hummus wel wat uitgebreiden delen 😀 😀 ik heb er al vaker over gelezen, bij Waymadi bijvoorbeeld maar misschien dat ik het aan kan om te proberen als ik het vaker zie…

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

      Ga ik doen! Het is best lekker hoor. Mijn vriend houdt bijv. totaal niet van kikkererwten maar hummus vindt hij dan weer wel lekker. Ik stop die arme jongen helemaal vol met gek vegan eten, hahaha.

      | Reageer op deze reactie
      1. Melanie schreef:

        Mijn vriezer ligt ook vol met ingevroren, gekookte kikkererwten dus volgende week weer hummus maken.. of iets wat daarvoor kan doorgaan ;).

        | Reageer op deze reactie
  6. Pingback: Recept: Wortelhummus | IKBENIRISNIET
  7. judith schreef:

    Goed artikel! Ik moest gisteren een nieuwsverhaal schrijven en die ging hier over! Xo

    | Reageer op deze reactie
  8. Als ik dit allemaal lees en zie denk ik dat ik best een veganistisch dagje ga overleven! Even wat plannen en wat boodschappen inslaan, maar ik ga het zeker een keer doen! 🙂

    Het lijkt op de een of andere manier zo simpel wat je hebt klaargemaakt. En lekker. Dat heeft het woord ‘veganistisch’ niet echt, dus lang leve jouw blogs! 😉

    | Reageer op deze reactie
Back to Top