Recept: Wortelhummus

Hummus is lekker! Het is een puree van kikkererwten met wat tahin (dat is een pasta van sesamzaadjes) er aan toegevoegd. Je kan er eindeloos mee variëren en dat maakt het juist zo leuk om het te maken, want je kan eigenlijk niets fout doen. Je kan het ook in bijna elke supermarkt wel kopen maar zelf maken is natuurlijk veel leuker (en lekkerder!) Hier het recept wat ik maakte tijdens mijn vegandagje. De hummus kan je gebruiken als gezonde dip met wortelen en bleekselderij of je kan het met (pita)brood eten.

Wortelhummus

De basis van het recept komt uit het vegetarisch kookboek, zelf vond ik het toen nog iets te flauw van smaak dus ik heb het recept heel iets aangepast.

Basisingredienten:

3 wortels, in dunne plakjes gesneden
300 gram kikkererwten (gekookt of uitgelekte uit blik)
1 snufje kardemompoeder (bijv. van AH eigenmerk)
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel (vers) citroensap
1 eetlepel tahin (sesampasta)
1/2 theelepel knoflookpoeder
Zout & peper
Benodigdheden: blender of staafmixer

Optioneel:

2 takje verse platte peterselie, fijn gehakt
1 bosui, in ringetjes gesneden
Tomaatjes, komkommer en sla om je boterham mee te versieren

Bereiding:

1. Kook de gesneden wortel in een klein laagje water met wat zout en de olijfolie voor 8 minuten tot de wortelplakjes zacht zijn.

2. Laat de kikkererwten uitlekken, eventueel nog omspoelen met water.

3. In een blender (of met een staafmixer) de kikkererwten en wortel met alle andere basisingrediënten mixen. Voeg er ook een beetje van het kookvocht van de wortelen bij, niet alles in een keer, anders wordt de hummus misschien te dun. Eventueel naar smaak nog wat zout en peper aan toevoegen. (De hummus die ik had gemaakt was net iets te dik, zoals je op de foto misschien wel kan zien)

4. Optioneel: roer er de fijn gesneden peterselie en bosui doorheen of gebruik als garnering als je de hummus op het brood heb gesmeerd.

Tip: met hummus kan je heel makkelijk variëren. In plaats van kikkererwten zou je ook andere bonen kunnen gebruiken en je kan er in principe alle kruiden aan toevoegen die je lekker vindt. Ook zou je de wortel nog weer kunnen vervangen voor bijvoorbeeld zoete aardappel of rode bietjes. De opties zijn eindeloos!

Meer hummus recepten:

Klassieke hummus
Hummus van doperwtjes met munt
Hummus met basilicumpesto
Wasabi hummus met appel en dille (oeh, deze lijkt me héél lekker)

Bron: Wortelhummus uit ‘Vegalicious’ (p. 54). Iets aangepast!

Back to Top