Kookboekentips!

Alweer een blogpost over eten, ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Van kookboeken trouwens ook niet, ik begin een heuse kookboeken-fetisj te ontwikkelen. Omdat ik toch al een heel hokje van mijn Ikea kast kan vullen met kookboeken, wilde ik hier even de pareltjes uit mijn kast benoemen (behalve #6, dat kookboek is gewoon stom).

1. Wat de pot schaft – Lisette Kreischer: Dit geweldige kookboek had ik ook al eens genoemd op de Facebook pagina, want wat ben ik blij met deze aankoop! In het voorwoord staat dat dit boek vooral voor mensen is die graag wat bewuster willen gaan eten maar schrikken van ingewikkelde recepten met gekke overpriced ingrediënten die je bij een natuurwinkel moet kopen. Dit kookboek is dus perfect als je graag wat meer vega(n) recepten uit wil proberen. Er staan voornamelijk traditionele gerechten in, denk aan stamppot zuurkool en spaghetti bolognese, maar dat met een ‘ecofabulous twist’. Ik heb er al heel wat gerechten uit gemaakt en ze smaakten stuk voor stuk naar meer. Ondanks de negatieve recensies op Bol.com is dit kookboek écht wel een aanrader!

2. Vegalicious – Alice Hart: De nectarine-salade, taboulé met bulgur en wortelhummus die je op mijn blog kunt vinden, komen allemaal uit dit kookboek. Dit boek kreeg ik cadeau van mijn vriend (lief!) en ik ben er hartstikke blij mee. Ook hier kook ik graag uit en blader ik graag doorheen voor de mooie food-photography. Naast de mooie foto’s is de verdere vormgeving ook erg leuk en overzichtelijk, niet geheel onbelangrijk bij een kookboek.

3. Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 – Mirjam van der Rijst: Niet een vegetarisch kookboek maar wel een hele leuke. Dit is volgens mij het eerste kookboek dat ik zelf kocht. Toen was die nog best prijzig maar ik zie dat ze hem nu ook in paperback hebben uitgebracht voor slechts 12,95 euro. Ook dit kookboek is heel mooi vormgegeven en er staat superveel lekkers in. Vooral de courgettesoep met verse roomkaas is één van mijn favorieten en maak ik best vaak (mocht je het boek niet hebben, hier kan je dit recept ook vinden).

4. Veg! – Hugh Fearnley-Whittingstal: Een paar dagen geleden was ik in zo’n ontzettend rothumeur dat ik vergat dat ik eigenlijk geen geld had maar toch even bij de Bijenkorf tussen de kookboeken ben gaan neuzen. De meeste kookboeken koop ik op die manier, omdat ik altijd instant happy wordt van het bladeren in kookboeken. Daar kwam ik ‘Veg!’ tegen; een aardig dik kookboek dat bomvol vega recepten staat, een derde ervan is vegan (makkelijk te herkennen aan een v’tje) en nog een derde is makkelijk aan te passen zodat het geen dierlijke producten bevat. Er staan enkele suffe gerechten tussen, zoals ‘Radijsjes met boter’ (ingrediënten: radijsjes, boter & zeezout, en als bereiding: dip de radijsjes in de boter en strooi er zeezout over. Eh.. niet heel verrassend) maar gelukkig staan er ook heel veel culinaire hoogstandjes in.

5. Everything Vegan Cookbook – Jolinda Hackett: Deze heb ik voor nog geen tientje op Markplaats gekocht. Er staan veel mooie vegan gerechten – zoals mijn lievelingspasta! – in die heel makkelijk te bereiden zijn maar ik vind het zo jammer dat er geen foto’s staan en dat de vormgeving supersaai is.

6. Peta’s Vegan College Cookbook – PETA & Starza Kolman: Dit kookboek is eigenlijk helemaal geen aanrader maar ik heb hem er maar bij gezet zodat ik een even aantal aan kookboeken had voor het bovenste plaatje, hihi. Op de cover staat dat er gemakkelijke recepten in staan, dit klopt. Ook staat op de cover dat de recepten cheap zijn, dit klopt niet. Er staan voornamelijk hele makkelijke dingen in als een broodje met mozzarella, pesto en tomaat waarbij je vegan “mozzarella” en pesto (zonder Parmezaanse kaas) uit een potje moet kopen: hartstikke duur en totaal niet spannend. Een beetje een miskoop dus.

Tip: Omdat kookboeken vaak toch best wel prijzig zijn, is het soms niet onverstandig om eerst Markplaats te checken voordat je naar de winkel rent of je virtuele Bol.com winkelmandje vult. Ik heb hier al heel wat kookboeken kunnen vinden voor soms zelfs de helft van de nieuwprijs. Scheelt toch altijd weer wat!

Hebben jullie nog tips voor leuke kookboeken? Hoeft niet per se vegetarisch te zijn hoor, ik wil niet discrimineren, love all the cookbooks! (Behalve als er ‘konijn’ als ingrediënt in staat..)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

25 reacties op “Kookboekentips!

 1. Tizzalicious schreef:

  Oooeh, ik hou van kookboeken! Vooral met mooie foto’s. Ik heb er zelf eigenlijk veels te weinig, en die die ik heb zijn voor allerlei koekjes en baksels, terwijl ik zelf geen suiker meer eet 😮 Toch eens iets aan veranderen!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat knap dat je geen suiker meer eet. Ik zou ook eens moeten gaan minderen maar aahhh, zo moeilijk!

   | Reageer op deze reactie
 2. Djoeke schreef:

  Kookboeken zijn geweldig, ik heb nu bijna een meter aan kookboeken. 🙂
  Vegalicious heb ik laatst geleend en wauw, echt hele mooie foto’s!
  Aanraders: ‘Plenty’ van Ottolenghi, dat kookboek is echt heel heel heel erg tof. Hele aparte gerechten en het smaakt allemaal heerlijk. (en alles vegetarisch!)
  Verder is ‘Vegetarisch nieuwe stijl’ een origineel kookboek, de recepten staan ingedeeld op kookmanier (stomen, grillen, oven). Hele mooie foto’s en lekkere recepten.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh ja, Plenty bladerde ik laatst nog door in de winkel. Zag er mooi uit inderdaad maar twijfelde tussen dat kookboek en ‘Wat de pot schaft’ en ging uiteindelijk toch voor de laatste.

   | Reageer op deze reactie
   1. Djoeke schreef:

    Als je binnenkort geld over hebt, zou ik Plenty erbij kopen. 🙂 Wel wordt er regelmatig gebruik gemaakt van ‘exotische’ ingrediënten, maar als je een toko/Turkse supermarkt om de hoek hebt is dat geen probleem.
    ‘Wat de pot schaft’ ga ik ook maar eens proberen dan. 🙂

    | Reageer op deze reactie
 3. Natasja schreef:

  Vegeterranean! Italiaans én vegetarisch! Staat bij mij al een tijdje in de kast, zou het eigenlijk vaker moeten gebruiken.

  | Reageer op deze reactie
 4. Tamara schreef:

  Het Wannée, ik raad het iedere student aan. Alles qua koken staat er in, van het bereiden van verschillende soorten groente tot de lekkerste nagerechten. Een must!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dat is zo’n oud huishoudschool kookboek toch? Volgens mij heeft mijn moeder die nog in de kast staan!

   | Reageer op deze reactie
 5. Eva schreef:

  Haha die heb ik ook! Ik gebruik ook vaak het appie basiskookboek als ik even vergeten ben hoe lang de aardappels ook alweer moeten koken. Laatst heb ik bij de C1000 het wereldskookboek op z’n Nederlands gekocht. Ook zeker een aanrader!

  | Reageer op deze reactie
 6. Marloes schreef:

  Wat een fijne tips, nieuwe vega en vegan kookboeken zijn altijd welkom!

  | Reageer op deze reactie
 7. Marlies schreef:

  Leuk leuk leuk! Ik ben ook echt een kookboekenverslaving aan het ontwikkelen. Mijn laatste aanwist is jouw nummer #3. Heerlijk boek! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Krabbelpoot schreef:

  Vegalicious heb ik met kerst cadeau gedaan aan mijn beste vriendin . Die was er ook erg gelukkig mee hahaha

  X

  | Reageer op deze reactie
 9. Dat kookboek van die voor meisjes van 8 tot 88 heb ik net vorige week gekocht! Heel erg tof is die!

  Overigens staan alle andere boeken op mijn wishlist… 😉

  | Reageer op deze reactie
 10. Sophie schreef:

  Leuke boeken, ik ga ze meteen allemaal even bekijken! Ik houd van goede kookboeken, zolang er maar mooie foto’s in staan 🙂 Mijn favoriete kookboek is ‘Chloe’s Kitchen’ – een vegan kookboek vol met fijne recepten en mooie foto’s. En ook niet te ingewikkeld, ik ben dan ook van vrij ‘simpel’ koken met eenvoudige ingrediënten.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oeh, die kende ik nog niet. Klinkt leuk! Die gaat op mijn verlanglijstje. Ik vind simpele gerechten ook altijd fijner (en goedkoper) vooral als je het dan zelf nog een beetje op kan leuken met kruiden enzo 😀

   | Reageer op deze reactie
 11. Femke schreef:

  Ik vind die boeken er zo leuk uitzien, haha.

  Toen ik nog maar net samen was met Luc-de-vegetarier, kocht ik eens online het boek “De parttime vegetarier”. Was niet zo’n succes. Ik vind het altijd zo jammer als kookboeken een ingredientenlijst hebben waarvan je denkt: “Wanneer ga ik dát ingredient nou ooit nog gebruiken?” omdat dat ingredient dan per kilo verkocht wordt zeg maar. 😛 Ik vind het fijn als gerechten gewoon met normale huis-tuin-keuken apparaten/ingredienten bereid kan worden.

  God, nu klink ik wel echt als een suffe muts. Maar ik woon gewoon heel klein. :’)

  | Reageer op deze reactie
 12. Caecelia schreef:

  Ik vind de site vegadutchie.nl heel leuk en inspirerend

  | Reageer op deze reactie
 13. Carmen schreef:

  Ik kwam hier via Olga’s site, en kon me direct heel erg vinden in jouw manier van leven en je afkeer van bont en dierenleed enz. Zelf ben ik ook vegetarisch maar ik heb me eigenlijk nooit verdiept in vegetarische kookboeken… ik eet gewoon wat de rest ook eet, maar dan zonder vlees. Niet zo spectaculair dus en ik heb dan ook gelijk het Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 besteld! Thnx voor de tip!

  | Reageer op deze reactie
 14. Pingback: Een vegetarische kerst | IKBENIRISNIET
Back to Top