Kookboekentips!

Alweer een blogpost over eten, ik kan er maar geen genoeg van krijgen. Van kookboeken trouwens ook niet, ik begin een heuse kookboeken-fetisj te ontwikkelen. Omdat ik toch al een heel hokje van mijn Ikea kast kan vullen met kookboeken, wilde ik hier even de pareltjes uit mijn kast benoemen (behalve #6, dat kookboek is gewoon stom).

1. Wat de pot schaft – Lisette Kreischer: Dit geweldige kookboek had ik ook al eens genoemd op de Facebook pagina, want wat ben ik blij met deze aankoop! In het voorwoord staat dat dit boek vooral voor mensen is die graag wat bewuster willen gaan eten maar schrikken van ingewikkelde recepten met gekke overpriced ingrediënten die je bij een natuurwinkel moet kopen. Dit kookboek is dus perfect als je graag wat meer vega(n) recepten uit wil proberen. Er staan voornamelijk traditionele gerechten in, denk aan stamppot zuurkool en spaghetti bolognese, maar dat met een ‘ecofabulous twist’. Ik heb er al heel wat gerechten uit gemaakt en ze smaakten stuk voor stuk naar meer. Ondanks de negatieve recensies op Bol.com is dit kookboek écht wel een aanrader!

2. Vegalicious – Alice Hart: De nectarine-salade, taboulé met bulgur en wortelhummus die je op mijn blog kunt vinden, komen allemaal uit dit kookboek. Dit boek kreeg ik cadeau van mijn vriend (lief!) en ik ben er hartstikke blij mee. Ook hier kook ik graag uit en blader ik graag doorheen voor de mooie food-photography. Naast de mooie foto’s is de verdere vormgeving ook erg leuk en overzichtelijk, niet geheel onbelangrijk bij een kookboek.

3. Kookboek voor meisjes van 8 tot 88 – Mirjam van der Rijst: Niet een vegetarisch kookboek maar wel een hele leuke. Dit is volgens mij het eerste kookboek dat ik zelf kocht. Toen was die nog best prijzig maar ik zie dat ze hem nu ook in paperback hebben uitgebracht voor slechts 12,95 euro. Ook dit kookboek is heel mooi vormgegeven en er staat superveel lekkers in. Vooral de courgettesoep met verse roomkaas is één van mijn favorieten en maak ik best vaak (mocht je het boek niet hebben, hier kan je dit recept ook vinden).

4. Veg! – Hugh Fearnley-Whittingstal: Een paar dagen geleden was ik in zo’n ontzettend rothumeur dat ik vergat dat ik eigenlijk geen geld had maar toch even bij de Bijenkorf tussen de kookboeken ben gaan neuzen. De meeste kookboeken koop ik op die manier, omdat ik altijd instant happy wordt van het bladeren in kookboeken. Daar kwam ik ‘Veg!’ tegen; een aardig dik kookboek dat bomvol vega recepten staat, een derde ervan is vegan (makkelijk te herkennen aan een v’tje) en nog een derde is makkelijk aan te passen zodat het geen dierlijke producten bevat. Er staan enkele suffe gerechten tussen, zoals ‘Radijsjes met boter’ (ingrediënten: radijsjes, boter & zeezout, en als bereiding: dip de radijsjes in de boter en strooi er zeezout over. Eh.. niet heel verrassend) maar gelukkig staan er ook heel veel culinaire hoogstandjes in.

5. Everything Vegan Cookbook – Jolinda Hackett: Deze heb ik voor nog geen tientje op Markplaats gekocht. Er staan veel mooie vegan gerechten – zoals mijn lievelingspasta! – in die heel makkelijk te bereiden zijn maar ik vind het zo jammer dat er geen foto’s staan en dat de vormgeving supersaai is.

6. Peta’s Vegan College Cookbook – PETA & Starza Kolman: Dit kookboek is eigenlijk helemaal geen aanrader maar ik heb hem er maar bij gezet zodat ik een even aantal aan kookboeken had voor het bovenste plaatje, hihi. Op de cover staat dat er gemakkelijke recepten in staan, dit klopt. Ook staat op de cover dat de recepten cheap zijn, dit klopt niet. Er staan voornamelijk hele makkelijke dingen in als een broodje met mozzarella, pesto en tomaat waarbij je vegan “mozzarella” en pesto (zonder Parmezaanse kaas) uit een potje moet kopen: hartstikke duur en totaal niet spannend. Een beetje een miskoop dus.

Tip: Omdat kookboeken vaak toch best wel prijzig zijn, is het soms niet onverstandig om eerst Markplaats te checken voordat je naar de winkel rent of je virtuele Bol.com winkelmandje vult. Ik heb hier al heel wat kookboeken kunnen vinden voor soms zelfs de helft van de nieuwprijs. Scheelt toch altijd weer wat!

Hebben jullie nog tips voor leuke kookboeken? Hoeft niet per se vegetarisch te zijn hoor, ik wil niet discrimineren, love all the cookbooks! (Behalve als er ‘konijn’ als ingrediënt in staat..)

Back to Top