Mijn toekomstige hippie droomhuisje

hippiehuisje
Photo by Tranmautritam from Pexels

Mijn droomhuis is geen riante villa met een groot zwembad, vloerverwarming en een grote garage gevuld met dure, grote auto’s. Alhoewel ik het he-le-maal niet vervelend zou vinden om zo te leven later, wil ik veel liever een schattig hippie-huisje. Zo’n self sufficient huisje gemaakt van ecologische klei ergens in the middle of nowhere. Met een tuin met groenten, fruit en kruiden. Enkele los lopende kippen voor eieren en een hangbuikzwijntje, gewoon omdat die lief zijn, niet om op te eten.

Maar deze droom geef ik op omdat dit niet erg realistisch is: ik kan niet zonder wifi en ik ga écht niet zelf een huis kleien. En ook omdat het vriendje dit waarschijnlijk al helemaal niet ziet zitten, die is namelijk niet zo van de hippie dingetjes. Dus moeten we voor later maar een gulden middenweg vinden wat betreft dat duurzaam wonen.

Duurzaam wonen

Ik heb even nagedacht over hoe ik dan wél zou willen wonen (sowieso met een hangbuikzwijntje in de tuin, maar dat even terzijde want dat heeft niet zoveel met duurzaamheid te maken). Ik zou in ieder geval niet te groot willen wonen en sowieso in een stad. Op het platteland wonen heeft misschien een wat hoger hippie-niveau maar aangezien ik geen rijbewijs heb, en ook niet van plan ben om ooit op rijles te gaan, is goed openbaar vervoer en weinig reistijd een must. Ook zou ik duurzaam gebruik willen maken van natuurlijke energiebronnen: onuitputtelijke bronnen zoals zonne-energie voor het opwekken van elektriciteit. Dat laatste klinkt wat ingewikkeld voor een leek als ik, maar dat hoeft dus helemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Door de zon verwarmd water

VELUX® heeft bijvoorbeeld milieuvriendelijke SOLAR systemen in hun productassortiment. Deze zonnepanelen worden niet gebruikt voor het opwekken van elektriciteit maar voor het verwarmen van water. Er wordt dan een zonnepaneel op het dak geplaatst en die zorgt ervoor dat het water in een boiler wordt verwarmd. Dus in plaats van gas, stookolie of elektriciteit (boe!) gebruik je gewoon de zon (yay!) om het water te verwarmen. Dat is misschien wat prijzig in de aanschaf maar na zo’n 10 jaar heb je dat geld alweer terug verdiend omdat je zoveel op de stookkosten bespaart. Handig! En naast dat je bespaart op geld, kan je met zo’n SOLAR systeem een ton CO2 uitstoot per jaar besparen. Daar wordt een wannabe-hippie meisje als ik erg blij van!

In één van de webshops van VELUX, Itzala genaamd, kun je er naast de bovenstaande zonnepanelen ook nog voor kiezen om je rolgordijnen te bedienen en op te laden met behulp van de zon. Dit heeft natuurlijk iets minder prioriteit dan warm water, maar ik zie mezelf wel in mijn perfecte hippie-huisje wonen die helemaal door de zon opgeladen kan worden.

Hoewel het misschien even sparen is in het begin, staan zonnepanelen zeker op mijn ‘voor als ik later groot ben wish list’, voor het opwekken van elektriciteit én om water te verwarmen. Wat is iets dat jij graag in je droomhuis zou willen?

Dit is een gesponsorde blogpost.

Back to Top