De onwetende Nederlander over bont

vos
Photo via Pexels

Sinds kort volg ik de pagina Modepolitie op Facebook, een pagina vol met de meest vreselijke outfits. Denk aan leggings gedragen als broeken, afgetrapte Uggs en héél veel dierenprintjes. Want niets is fijner dan leedvermaak als je bijvoorbeeld een baaldag hebt. Gisteren kwam er een foto van een meisje voorbij gehuld in een Nickelson-jas met een bijpassende tas om haar arm van hetzelfde merk. Alsof deze glimstofjes – die mij vooral aan een vuilniszak doen denken – nog niet erg genoeg zijn, hangen er ook nog een hoop dierenlijkjes aan. Binnen een paar uur waren er al honderden reacties onder de foto geplaatst, bont is nog steeds een onderwerp dat veel discussies op doet laaien. Het ging blijkbaar zo ver dat de foto inmiddels is verwijderd. Gelukkig heb ik de screenshots van de comments nog, ha! Ik deed een klein observatieonderzoekje om te kijken hoe de gemiddelde puber nu eigenlijk over bont denkt.

Ik hoor best vaak dat bont voor imitatiebont wordt aangezien. Terwijl je van een afstandje vaak al wel kan zien of een bontkraag een dierenvachtje of synthetisch is. Onder andere Nickelson staat er juist om bekend dat ze echt bont gebruiken in hun collecties. Net als Gaastra, Airforce en Moscow. Ik denk dat de Nederlander liever naïef blijft, zodat ze toch mee kunnen doen aan de mode trends zonder zich er schuldig over te voelen, heel jammer.

Bont is niet afkomstig uit restafval van de productie van vlees. Uit recent onderzoek van de Bont voor Dieren blijkt dat één op de tien bontdragende jongeren denkt dat bont restafval is van dieren uit de vleesindustrie. De laatste keer dat ik in de supermarkt was, zag ik geen wasbeerhond-filet in de schappen liggen. De dieren worden puur en alleen gefokt, gehouden en gedood voor hun vachtje.

Wasbeerhondjes, nertsen, konijnen, vossen, chinchilla’s en andere dieren met een mooi vachtje die moorden.. Hoe dan? Deze beestjes zitten heel hun leven in een veel te klein hokje en zien vaak niet eens het daglicht. De bontindustrie is door de mens gecreëerd en is dus niet ‘eenmaal het leven’ zoals het er in de natuur aan toe gaat. Er komt natuurlijk ook wel wat bont van wilde dieren vandaan, maar het grootste deel komt toch echt van gefokte dieren.

“Don’t do nothing if you can’t do everything” Oftewel: alle kleine beetjes helpen mee. Als je vlees eet en op dieren geteste cosmetica draagt, wil dat niet meteen zeggen dat je dan ook maar bont moet gaan dragen. Ik ben het absoluut niet eens met de erbarmelijke omstandigheden waar veel landbouwdieren en proefdieren zich in bevinden, maar de omstandigheden waar pelsdieren zich in bevinden gaan nog weer een stapje verder. Levend gevild worden, anale elektrocutie, belachelijk kleine hokjes.. En dat zijn nog maar een paar dingen waar deze onschuldige dieren mee worden geconfronteerd. Enkel en alleen zodat mensen er “mooi” bij kunnen lopen.

Nu ik een tijdje door de reacties heb gescrold, bedenk ik me dat een vervolgonderzoekje over de correlatie tussen intelligentie en het dragen van bont ook erg interessant zou zijn. Wat mijn hypothese is, kan je vast al wel raden.

Voor meer informatie over bont, hoe je in actie kan komen en andere onderzoeksresultaten verwijs ik je graag door naar de website van Bont voor Dieren.

Back to Top