Ik vond een superhandig artikel hoe je het beste een groene smoothie kan maken, geschreven door Claire Charters die zichzelf een ‘Holistic Lifestyle Consultant’ noemt. Ik heb geen idee wat dat inhoudt, ik denk iets met yoga en heel veel spiritueel spul. Dat fascineert me altijd wel (ook al zie mijzelf nog niet zo snel zwetend op een yogamatje in een zaaltje tussen de menopauze-vriendinnen). Op haar blog Serene Wellness plaatst ze artikelen over hoe je tot je ‘authentieke zelf’ kan komen maar ook een hoop healthy smoothie recepten. Deze mevrouw heeft hier duidelijk verstand van, dus dit stappenplan voor de perfecte smoothies wil ik graag met jullie delen en voor mijzelf vind ik het natuurlijk ook fijn om altijd bij de hand te hebben.
Hoe maak je de perfecte groene smoothie?
Stap 1: Kies de basis vloeistof
(Gefilterd) water: Water is goedkoop en gezond. En het tast de smaak van het verse fruit in je smoothie niet aan.
Kokosnootwater: Bijvoorbeeld van Vita Coco of Dr. Antonio Martin. Súpergezond (althans, daar zijn de meningen over verdeeld) maar helaas best prijzig. Van de smaak moet je ook echt houden (ik hou er niet van, brr).
Vruchtensap: Gebruik dan wel zo vers mogelijk sap, het liefst zelf geperst. Want commerciële vruchtensappen uit de supermarkt zijn helemaal niet zo vers omdat ze gepasteuriseerd moeten worden zodat ze langer houdbaar zijn. Tijdens dit proces wordt het sap blootgesteld aan hitte waardoor de natuurlijke vitaminen die het fruit bevat afnemen.
Melk: Groene smoothies zijn perfect detox-voedsel dus je kan hier beter geen dierlijke producten aan toevoegen omdat dit de detox-werking tegen gaat. Als je toch graag melk wil gebruiken dan kan je het beste voor rijst-, haver- of amandelmelk gaan. Dit is vaak allemaal wel te koop in een standaard supermarkt en anders zou je een natuurwinkel kunnen proberen.
Stap 2: Kies het basis fruit
Banaan, mango, perzik, peer, appel, papaya of kiwi: zorgt ervoor dat je smoothie wat dikker wordt. Zelf kies ik vaak voor een halve banaan of een peer, jummie!
Avocado of kokosnoot: zorgt er ook voor dat je smoothie wat dikker wordt en geeft daarbij je smoothie extra calorieën en (gezonde!) vetten zodat je smoothie een maaltijdvervanger wordt.
Groente: Door groente toe te voegen in stap 4 wordt je smoothie ook dikker, dus hoe meer groente je toevoegt, hoe minder ‘basis fruit’ je nodig hebt.
Stap 3: Kies de smaak (optioneel)
Fruit: Goede combinaties zijn bijvoorbeeld banaan (als basis fruit) met aardbeien of mango (als basisfruit) met ananas. Wees creatief!
Kruiden e.d.: Bijvoorbeeld kaneel, vanille of cayennepeper.
Stap 4: Kies de groente
Groente: Denk aan spinazie, rucola, boerenkool (súúúpergezond), bleekselderij, broccoli, etc.
Verhouding: de perfecte smoothie bestaat uit 40% groente en 60% fruit. Je kan beginnen met een lager percentage groente en dit steeds meer opbouwen.
Varieer: Je lichaam heeft een variëteit aan groente nodig, maak dus niet altijd dezelfde groene smoothie maar blijf variëren qua groente en fruit.
Stap 5: Blend! (30 – 60 sec.)
Stap 6: Extra toevoegingen (optioneel)
Proteïnepoeders: zoals hennepproteïne of spirulina.
Vitamines: Hoewel je natuurlijk al heel veel vitamines binnen krijgt door het fruit en de groente in de smoothie, zou je er nog extra vitamine B12 en ijzer aan toe kunnen voegen als je geen dierlijke producten eet.
Superfoods: Bijvoorbeeld goji-bessen, hennepzaad, etc.
Noten en zaden: Bijvoorbeeld amandelen, chia, vlaszaad (?) etc.
Enjoy!
Bron: ‘Green Smoothie Revolution: How to Make a Delicious Green Smoothie’ via Greenster.com
Een groene smoothie heb ik nog niet durven maken. Wist niet wat wat ik er allemaal in bij moest doen. Ja, ok, selder, spinazie…maar heb nooit aan avocado gedacht bijv.
Merci voor het duidelijke uitleg! Is zien wat mijn kinders er van zullen vinden. 😮
Iris, wat een fijn artikel zeg 🙂 Ik gooi er vaak maar wat in en doe het vooral op gevoel. Maar misschien moet ik eens via dit stappenplan een groene smoothie maken!
Ah ja, groene smoothies! Ik eet/drink er bijna elke dag eentje, al ben ik echt een hele luie smoothiemaker. Het is vrijwel altijd groentesap, de sla die ik op dat moment in huis heb, en dan een banaan of peer. En spirulina 🙂
Goh, ik had eigenlijk nooit zo over een smoothie nagedacht :p
Mijn ouders maken elke ochtend zo’n smoothie voor zichzelf. Ik walg echt van spinazie in de ochtend maar ’s avonds vind ik het erg lekker.
Wat een handig lijstje! Ik ben de laatste tijd veel aan het juicen, maar zit er ook over te denken een blender aan te schaffen!
Ik wil juist heel graag zo’n juicer kopen! Maar die zijn zo prijzig 🙁
Klinkt heel goed! Wat moet ik me voorstellen bij gefilterd water eigenlijk?
Ik las dat het wordt aangeraden om gefilterd water te gebruiken in een smoothie (Amerikaans artikel), daar heb je van die apparaten voor om het kraanwater te filteren. Maar omdat in Nederland het kraanwater al van hele goede kwaliteit is, is dat filteren niet noodzakelijk. Vandaar dat ik het tussen haakjes zette 🙂
Dit is handig! Dank je!
Ik zou eigenlijk vaker smoothies moeten maken 🙂
amen!
Pingback: Hoe maak je de perfecte groene smoothie?
aanrader: 50 Groene Smoothies in een Handomdraai Ebook!
http://www.paypro.nl/producten/50_Groene_Smoothies_in_een_Handomdraai/3925/20992
Mijn blog is geen reclamebord.
Perfect om ook te volgen , c q te doen mooi joh .
Pingback: こんなに簡単でいいの?グリーンスムージーのすすめ