Vegan Challenge – Week #2

Het gaat mij steeds beter af, dat veganistische eten. Als je je er eenmaal op instelt valt het eigenlijk heel erg mee met hoe moeilijk het is. Maar ondertussen hunker ik wel naar de nieuwe Paddoburger (neee mama, daar zitten geen drugs in, die noemen ze zo omdat ‘ie van paddenstoelen is gemaakt, no worries!) die nu bij Bagels & Beans op de kaart staat.

Ik stuurde ze een berichtje via Twitter met de vraag of deze burger vegan friendly is, maar helaas, er zitten melkproducten en kaas in de burger. Toen ik van de week bij B&B was, vroeg ik of de burger in maart ook nog op de kaart zou staan, en ze hebben mij verzekerd dat hij er dan nog was. Ik vertelde dat ik bezig was met een Vegan Challenge en dat ik het heel graag vol wilde houden, maar zo graag die Paddoburger wilde proberen. De eigenaar grapte dat hij er persoonlijk één voor mij achter zou houden mochten ze ineens op raken en wenste mij veel succes met de challenge. Ze zijn daar altijd zo lief, mijn favoriete plek om te lunchen!

Goed, die Paddoburger moet dus nog even wachten. Maar dat is helemaal prima, want deze week heb ik genoeg lekkers gegeten:

Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

Dag 8: Het eerste werkcollege van Statistiek 2, great. Het was zo vroeg dat het nog donker was, dat helpt niet echt mee voor een goede gemoedstoestand als je al niet zo’n ochtendmens bent. Maar zo’n lief omakopje met een waxinelichtje erin maakt al een hoop goed. En warme havermout met pure chocolade ook! ’s Avonds at ik mijn allerliefstelievelingseten: zuurkool! Ik was een foto vergeten te maken dus die foto rechts is een oude foto, de vega-rookworst van de AH zat er deze keer niet bij want die is niet vegan (en dat vind ik heel erg stom).

Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

Dag 9: Zuurkool. Ik hou van zuurkool. Heel veel. Vooral gebakken met een gesnipperd uitje, gehakte amandelen, zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden en gerookt paprikapoeder. Ik maak altijd een hele voorraad en zet het dan in een bakje in de koelkast. Superlekker op brood (koud) of in stamppot zoals bij dag 8 of op deze home made vegaburger. Goede zelfgemaakte vegaburgers lukken me nog steeds niet zo goed, ze vallen altijd een beetje uit elkaar (omdat ik er geen ei in doe denk ik?) maar ze smaken altijd wel heel goed, en dat is het belangrijkste.

Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

Dag 10: Oeps, ik heb helemaal geen foto’s van deze dag. Volgens mij at ik hetzelfde als de dag ervoor, het was een luie zondag. Ter opvulling twee kooktips: kokosolie is superhip, ik gebruik nu sinds een jaar altijd dit spul om mee te koken. Ik was nooit zo’n fan van bakken in boter dus gebruikte ik meestal zonnebloem- of olijfolie, maar deze ‘cooking cream’ van Royal Green vind ik nog fijner. Lees hier wat meer over de voordelen van kokosolie. Het is o.a. te koop bij De Tuinen, Ekoplaza of online via VitamineStore. De kruidenblokjes op de rechter foto vond ik bij Ekoplaza, volgens mij hebben ze ook nog twee of drie andere smaken. Ik maakte er laatst een soort van dressing mee door een half blokje te verkruimelen en te mengen met olijfolie en citroensap. Alhoewel het meer bedoelt is om op het laatst in een soep of stoofpotje te gooien.

Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

Dag 11: Deze kaastosti’s zonder kaas blijven zó goed. Volgens mij heb ik er de afgelopen weken al minstens twintig van gegeten. I’m hooked. En als je deze tomatensoep nog nooit hebt gemaakt, sowieso doen. Onwijs lekker! Het is een hele simpele tomatensoep maar door de rijst, kokosroom, kikkererwten en citroensap wordt het ineens súperlekker soepje.

Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

Dag 12: De dag dat deze psychologiestudente voor het eerst naar een psycholoog ging en een 1-jarig jubileum had met het vriendje! Om het te vieren (dat jubileum, niet dat ik een intakegesprek had) gingen we naar B&B. Ik had de avocado bagel met hummus in plaats van de cream cheese, ik denk dat ik hem vanaf nu altijd zo ga bestellen. Ik was ’s avonds helemaal kapot en had niet zoveel zin om moeite te doen. Dus het werd pasta + pastasaus uit een potje + nep-kip + diepvries sperziebonen + héél veel knoflook. (Ik faalde alweer trouwens, in de nep-kip zat 0,0001% ei. Oeeeeeps.)

Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

Dag 13: Op Instagram zag ik een appeltaart-smoothie van Merel van De Groene Meisjes voorbij komen, dus dat werd mijn ontbijt voor deze dag. Amandelmelk, banaan, appel, dadels en chiazaadjes. Ik ben er ook achter gekomen dat ik dadels onwijs ranzig vind, iew. Maar in deze smoothie was het goed te doen. ’s Avonds maakte ik een risotto met rode ui, champignons, artisjokken en rozemarijn. En dat is goddelijk. Maak maar een keer. Nee, maar echt.

Vegan Challenge | IKBENIRISNIET

Dag 14: Ik maakte een smoothie met de zelfverzonnen naam ‘tropische shit’. Amandelmelk, kokosmelk, banaan, kiwi in de blender en chiazaadjes en kokosrasp om het af te maken. Ik ga dat een keer ergens drinken in mijn bikini aan het strand, gewoon omdat het kan. Oh, en ik had een romantisch Valentijn diner: patat met ketchup! Ik voelde me niet zo lekker dus ik had weinig zin om te koken, ik stuurde mijn vriend maar naar de snackbar. “Let food be thy medicine” zei Hippocrates eens, heel leuk en aardig, maar dan moet je wel de puf hebben om te koken. Ach, en dit was de eerste keer deze maand dat ik ongezond voedsel had, dus een keer mag dat wel.

mint-hartje Food foto’s van week 1 vind je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

31 reacties op “Vegan Challenge – Week #2

 1. nikkie. schreef:

  klinkt erg goed! misschien toch ook maar eens gaan koken..alleen de kosten houden me tegen!
  was verrast dat een frietje ketchup gewoon vegan is…dan moet het wel in plantaardige olie zijn toch?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Koken hoef niet duur te zijn hoor! Alhoewel het er ook wel aan ligt wat je dan kookt, bij mij wordt het vaak nogal duur omdat ik elke avond iets anders wil eten en veel verse producten enzo, haha. Beetje prijzig voor een student, maar ik hou van mijn eten dus daar ga ik nevernooitniet op besparen 😉

   De snackbar bij mij in de buurt bakt alles in plantaardig vet in ieder geval! Volgens mij doen de meeste snackbars dat tegenwoordig wel (weet ik niet zeker hoor!). Ik weet alleen niet zeker of ze één aparte frituurpan hebben voor patat en andere voor vlees of dat ze alles in hetzelfde frituurvet bakken.. Nouja, nog maar eens navragen. Maar is niet echt iets waar ik me druk om maak.

   | Reageer op deze reactie
 2. Marloes schreef:

  Haha, je bent echt de eerste persoon die ik tegenkom die ook gek is op zuurkool. Veel mensen maak je dara toch niet gelukkig mee. I don’t care, I love it! 😛

  | Reageer op deze reactie
 3. Wendy schreef:

  Houd jij van zuurkool? Smaken verschillen, zullen we maar zeggen. 😉 Ik vind dat namelijk zo níet lekker. De enige manier dat ik het nog redelijk te eten vind, is in stampotvorm met ananas.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ohhh brrr, ik heb één keer zuurkool met ananas gegeten en ik vond dat zo’n vieze combinatie, haha! Maar smaken verschillen inderdaad 😉 Mijn vriend vond zuurkool altijd supergoor maar als ik het maak met die zongedroogde tomaatjes, etc. vindt hij het heel lekker!

   | Reageer op deze reactie
 4. Suikerspinsels schreef:

  Ziet er goed uit allemaal! Dat omakopje vind ik trouwens het meest geweldige idee in lange tijd, ik wil ook zo’n kopje om een kaarsje in te doen! Hoe snoezig en cool is dat 😀

  | Reageer op deze reactie
 5. Priscilla schreef:

  Goed bezig iris! Ik krijg spontaan zin in vegan-smoothies. Die zien er echt goddelijk uit. Heb respect dat je ’t zo goed kan volhouden. Ik zou echt al 3000x gefaald hebben, leuk deze verslagjes! Ga zo door he!

  | Reageer op deze reactie
 6. Suzanne schreef:

  Ik vind het echt zo knap. Ik ben echt op zoek naar een goed ritme en (heel) veel gezonde recepten.

  | Reageer op deze reactie
 7. Mylène schreef:

  Ik kwam deze foto’s ook al tegen op Instagram en dacht iedere keer: oeoeoeoeoeoeehhhhh

  | Reageer op deze reactie
 8. LNNK schreef:

  Oh het ziet er allemaal heerlijk uit! Vind het erg knap van je. Vegetarisch dat zou me prima lukken, maar vegan? Misschien toch ook eens een leuke uitdaging voor mij.
  Succes met de rest van de periode. Je kunt het!

  | Reageer op deze reactie
 9. Nadine schreef:

  Dat ziet er allemaal heerlijk uit! Ben benieuwd naar het risotto gerecht, kun je daar misschien een blog post over schrijven of is het alleen die ingrediënten? Ik heb vroeger een keertje artisjok gegeten maar toen vond ik het heel vies. Ik zou het graag nog een keertje willen proberen :).

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Het is gewoon een standaard risotto, alleen dan met rode ui in plaats van ‘normale’ ui. En dan even een beetje rozemarijn met de ui en knoflook meebakken, afblussen met een beetje droge witte wijn, risottorijst toevoegen koken met bouillon, etc. In een andere pan de champignons bakken en op het laatst toevoegen samen met de artisjokken! Ik gebruikte artisjokken uit blik (van AH eigen merk) en die vind ik altijd wel lekker, verse artisjokken heb ik nog nooit gehad maar die smaken vast een stuk beter, denk ik. Oh ik had laatst ook artisjokken in een glazen potje gekocht, gemarineerd met olie enzo, maar die vond ik zó vies. Dus daar kan het ook nog aan liggen!

   | Reageer op deze reactie
 10. James schreef:

  Ik vind de paddoburger een beetje tegenvallen, hij smaakt heel erg olie-achtig en gefrituurd. Ook niet echt lekker op een bagel vind ik. Maar hij klonk wel heel erg lekker dus misschien dat ik er ooit een eigen, minder vettige variatie op ga verzinnen. En ik wilde je als vegan optie de avocado met hummus aanraden maar dat heb je dus al gehad 😛 Hij is zo echt veel lekkerder dan met creamcheese vind ik! Je kunt ook een eer proberen om de Japanse zalm met avocado ipv zalm te nemen, dat vind ik ook erg lekker (maar ik weet niet of hij compleet veganistisch is want ik weet niet uit mijn hoofd wat er in die wasabisaus zit)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh noo! Al m’n dromen vallen in duigen 😉 Waarschijnlijk gaat hij mij 1 maart ook onwijs tegenvallen omdat ik er al een maand naar uitkijk, haha! En I looove wasabi, ik ga eens navragen wat er in dat sausje zit. Klinkt als een goede combo namelijk, bedankt voor de tip!

   | Reageer op deze reactie
 11. Sanne schreef:

  Men, Iris! Wat ziet jouw eten er goed uit 😀 En wat een onwijs leuk idee van die theekopjes! Goed bezig 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Dankjewel! Er zit een superschattig winkeltje onder mijn huis en daar zag ik die theekopjes met waxinelichtjes in de etalage staan, toen dacht ik meteen ‘dat wil ik ook!’, hihi. Ik vind het zo snoezig staan als het donker is, d’aww.

   | Reageer op deze reactie
 12. annouska schreef:

  Hey kokosolie toevallig had mijn moeder het daar vorig weekend ook over. Het is dan wel iets wat prijzig maar volgens haar doe je wel heel lang met zo een potje. Als mijn salaris er is ga ik het toch eens halen en proberen.

  Ik vind het wel goed dat je het zo gevarieerd kan houden en volhoudt, al lijkt het mij niet makkelijk.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Klopt, ik schrok ook even van de prijs hoor. Maar ik doe er inderdaad ook heel lang mee, dus dat maakt een hoop goed. En het is ook heel fijn om bijv. op droge plekjes van je huid ofzo te smeren, of als masker in droog haar. Heel multifunctioneel!

   | Reageer op deze reactie
 13. bndesign schreef:

  Vegan is voor mij nog een stapje te ver (hoewel ik sowieso al geen melkproducten mag dus dat scheelt) maar ik merk wel dat ik steeds meer vegatarisch ga eten (onbewust) En ik heb mijn eerste potje kokosolie ook al klaar staan (precies die die jij ook hebt) vooral omdat ik laatst ook weer een stuk las over transvet en dat schijnt ook in olijfolie enz te zitten :/ Ik moet dat soort dingen ook niet lezen durf bijna niets meer te eten.

  Oh, Soja Aardbei is ook te doen 😉 (nu las ik ook ergens dat soja ook helemaal niet zo gezond is als het lijkt maar goed zo vaak eet ik het niet)

  | Reageer op deze reactie
 14. Sas schreef:

  Oh bah Zuurkool is zó vies.

  Oh en geweldig:
  Ik maakte een smoothie met de zelfverzonnen naam ‘tropische shit’. :’)

  | Reageer op deze reactie
 15. Femke schreef:

  Men, dit ziet er echt lekker uit! Ik ben niet een heel groot fan van zuurkool, maar dat spullie op brood en op de burger ziet er dan wel weer heerlijk uit. En ik moest heel hard lachen om je tropische shit hahaha! 😀

  Blijf je na je vegan-challenge trouwens kaastosti’s zonder kaas eten? (puur uit nieuwsgierigheid)

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Jaaaa, sowieso! Ik vind deze tosti’s veel lekkerder dan kaas-tosti’s 😀 En ik vind het een gróte schande dat je niet van zuurkool houdt, die arme groente voelt zich vast heel ondergewaardeerd. Ah, zielig. Ik eet wel dubbel zoveel zuurkool om het te compenseren.

   | Reageer op deze reactie
   1. Femke schreef:

    Hihi wat grappig! Je zou bijna een eigen lunchroompje moeten beginnen met dit soort eye-opener-recepten!

    Jamaarjamaar, ik zou dít dan dus wel weer uit willen proberen! :O Ik heb gewoon nog een beetje een trauma van de tijd dat we er alleen aardappels bij aten en al die sliertjes aan mijn slotjesbeugel bleven hangen en ik een soort lianen-zuurkool-oerwoud in mijn mond had….

    | Reageer op deze reactie
 16. Amber schreef:

  Die zuurkool op brood ziet er ZO lekker uit! Zorgde voor m’n eerste honger van vandaag (ben ziek geweest dus m’n lichaam staat nog op ‘eten-is-niet-nodig stand’. Heb je daar een receptje van of niet? Ik eet het normaal altijd gewoon met aardappels en vega spekjes van AH, maar ik heb altijd een beetje over dus dit lijkt me wel lekker eens te proberen. 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Het recept komt uit het kookboek ‘Wat de pot schaft’ van Lisette Kreischer, staan allemaal simpele Nederlandse gerechten in alleen dan net iets anders (minder suf) en ‘geveganiseerd’. Ik kijk nooit echt naar de juiste hoeveelheden en in het recept staat dat je walnoten moet gebruiken maar ik vind het met geroosterde amandelen lekkerder, zo maak ik het altijd:

   1 gesnipperde ui fruiten in een wokpan of andere grote pan om mee te bakken. Daarna een handje fijn gehakte amandelen (of andere noten) toevoegen, ongeveer 6 zongedroogde tomaatjes in reepjes gesneden en de uitgelekte zuurkool (gewoon uit zo’n standaard pakje) toevoegen. Dan doe ik er ongeveer 1 theelepel gerookt paprikapoeder bij, is te koop bij Dille&Kamille, of van die kleine winkeltjes waar je ook olijfolie en andere kruiden kan kopen. En dan denk ik ongeveer zo’n 10 minuten bakken op hoog vuur met veel roeren tot het vocht is verdampt. En eventueel nog even afblussen met wat sojaroom. Dan heb je wel een hele pan vol, meestal gebruik ik dan de helft om stamppot mee te maken en de rest doe ik in een bakje in de koelkast en doe ik de volgende dag op brood. Of ik gebruik gewoon alles voor in de koelkast zodat ik een hele voorraad heb. Jummie! Oh en ik heb dat mengseltje ook een keer op een zelfgemaakte pizza gedaan, ook superlekker! Ik hoop dat je er iets aan hebt 😀

   | Reageer op deze reactie
 17. Pingback: Gewoon een hele lekkere smoothie - BringingHappiness.nl | LNNK
Back to Top