Vegan Challenge – Week #3

Inmiddels zit ik al in de vierde week van de Vegan Challenge, hoera! Het gaat mij nog steeds heel goed af, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet blij ben dat 1 maart steeds dichterbij komt. Over het algemeen wordt het bedenken van het avondeten steeds makkelijker, maar het checken van alle ingrediëntenlijstjes komt me een beetje de keel uit.

Ook het idee dat ik sommige producten niet ‘mag’ eten terwijl ik ze eigenlijk wel wil eten ligt me niet zo. En dan heb ik het niet zozeer over zuivel of kaas, dat mis ik inmiddels niet zo erg meer. Maar ik doel dan vooral op de producten waar toevallig een paar procent kippenei-eiwit of lactose aan is toegevoegd. Ik vind bezoekjes aan de super al niet zo leuk (zoveel prikkels!1!!!) en als ik dan alles moet nalezen en vaak op zoek moet naar een ander product, word ik helemaal kriebelig.

Maar missie volbracht hoor, ook deze week ben ik doorgekomen zonder te verhongeren:

dag-15 Dag 15: Mijn ontbijt was deze dag waarschijnlijk niet zo spannend, want een foto in mijn telefoon ontbreekt. Ter opvulling de Bionina limonade die ik ooit eens bij de Ekoplaza vond, best lekker! Ik kocht het vooral omdat ik het een paar keer op Jolien’s blog voorbij zag komen en omdat het label zo snoezig is. ’s Avonds een geïmproviseerd gerecht met quinoa, het is een beetje jammer dat ik niet heb opgeschreven wat ik er nu precies in deed. In ieder geval aubergine! Jum.

dag-16 Dag 16: Hummus + Avocado = Hartje. En het gerecht ernaast is ongeveer hetzelfde als wat ik de avond ervoor at, alleen dan met kasha (geroosterde boekweit) in plaats van quinoa. En ja, dat is net zo vies als dat het klinkt. Brr.. En dat zegt wel wat, want over het algemeen ben ik een hele makkelijke eter. Oké, deze maand niet, maar qua smaak dan dan hè ; )

dag-17 Dag 17: De inmiddels beroemde kaastosti zonder kaas. ’s Avonds hele dikke tomatenpaprikasoep met heel veel basilicum, balsamicoazijn en haverroom. Dat is heul lekker.

dag-18 Dag 18: Jummie, de tonijnloze tonijnsalade die ik uit de recepten op de Vegan Challenge website viste (ha-ha). Als avondeten een hele simpele pasta met courgette en vegan mozzarella. Wist je dat die simpele tomatensaus van de Euroshopper maar 28 cent is? Daar kan je de lekkerste pastasaus meemaken, serieus! Normaal koop ik altijd tomaten uit blik, maar dit is veel makkelijker (en goedkoper).

dag-19 Dag 19: We waren op bezoek bij de moeder van mijn vriend en die had – echt waar – speciaal voor moi een veganistische appeltaart én een abrikozentaartje gebakken. Hoe lief is dat? En lekker! En als avondeten pizza, pizza is altijd goed. Pizzabodems willen hier in huis nooit zo goed lukken (ik geef de combi-oven de schuld, ligt heus niet aan mij) dus ga ik altijd voor de kant-en-klare pizzabodems van de AH. Ik durfde het ingrediëntenlijstje bijna niet te lezen. “Zit vast ei in..” mopperde ik al. Maar nee, helemaal goed gekeurd, ze zijn vegan-friendly. Yes!

dag-20 Dag 20: Ik durf het haast niet te zeggen, maar die theedoek onder het bordje met de boterham met pindakaas en banaan was 10 euro. Toen ik ze bij de Bijenkorf zag, kon ik ze echt niet laten liggen (hallo impulsaankoop, heb ik nou niets geleerd van die Buy Nothing New maand?). Maar die fluor roze streepjes komen in ieder geval mooi uit op de foto, toch? Ik vind het een goed excuus. ’s Avonds at ik alweer iets met aubergine, volgens mij zou ik dat elke dag wel kunnen eten. Over de pasta deed ik wat vegan cheddar. Een uitgebreide review over deze vegan kaas komt binnenkort trouwens online.

dag-21 Dag 21: Met mijn mammie – ah, lief – ging ik op een veel te vroege ochtend naar Bagels & Beans. Weer was ik sterk genoeg om niet voor de Paddoburger te gaan (ohhh, wedden dat die straks zo gaat tegenvallen, ik verheug me er veel te veel op!) dus nam ik een bagel met hummus. En mijn standaard soja latte. Soms weet de bediende al wat ik wil voordat ik mijn bestelling heb doorgegeven, dat vind ik superleuk, maar dat betekent stiekem ook dat ik véél te vaak bij B&B lunch. En als avondeten maakte ik die dag een simpele tomatengroentesoep.

Als ik het allemaal zo bij elkaar zie staan, verbaas ik mij er elke keer weer over hoe gezond we eten. Ik denk dat dat wel een groot voordeel is van vegetarisch en veganistisch eten. Hoewel je natuurlijk ook genoeg ongezonde vega(n) dingen kan vinden, daar niet van. Maar je stapt niet zo snel naar de snackbar of pizzeria. En omdat het assortiment aan vega diepvriespizza’s en kant-en-klaar maaltijden ook snel gaat vervelen, is zelf koken dan toch veel fijner. Zo ervaar ik het in ieder geval!

mint-hartje Zie ook: veganfoodfoto’s van week 1 & week 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 reacties op “Vegan Challenge – Week #3

 1. Elise schreef:

  Nog steeds erg knap, maar is dit echt het enige wat je eet per dag? o.0 Da’s naar mijn mening echt héél weinig!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha nee! Bij de vorige blogpost had ik het er geloof ik ook wel bijgezet, maar nu weer vergeten. Ik eet zo veel, als ik dat er allemaal op moet zetten dan zou ik de hele dag moeten instagrammen, hihi. Volgens mij heb ik een chronisch honger syndroom, als dat zou bestaan. Ik deed gisteren zelfs nog aan dubbel avondeten. Iris hartje eten.

   | Reageer op deze reactie
   1. Elise schreef:

    Oh oeps sorry, dan heb ik dat niet onthouden! Gelukkig maar 😀 gezond eten is één ding, maar dat zou wel extreem weinig zijn geweest 🙁

    | Reageer op deze reactie
    1. iris schreef:

     Maakt niet uit! Ik blijf altijd voorstander van veel (maar over het algemeen wel gezond) eten. Ik heb ook expres geen weegschaal in mijn huis :’) En ik moest ook een beetje huilen toen ik er vandaag achterkwam hoeveel calorieën er in pindakaas zitten, hahaha!

     | Reageer op deze reactie
 2. Ilse schreef:

  Het ziet er zo lekker uit dat ik je recepten bijna na wil maken, maarja als er dan neppe kaas in moet dan haak ik toch af hoor.. Ilse hartje kaas.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Van mij mag je gewoon echte kaas gebruiken hoor, no worries! 😉

   | Reageer op deze reactie
 3. Britt schreef:

  Jumjumjum, ziet er lekker uit allemaal! Erg knap dat je het nog steeds volhoudt en ik ben errug benieuwd hoe straks die paddoburger smaakt!

  | Reageer op deze reactie
 4. Eva schreef:

  Ik krijg er honger van en dat terwijl ik net ontbeten heb. Goede foto’s dus 😉

  | Reageer op deze reactie
 5. Daphne schreef:

  Mooie foto’s van lekker eten en het is inderdaad een prachtige theedoek ;).

  Dat lezen van de etiketten is vooral de eerste tijd heel frustrerend. Als je een tijdje veganistisch eet, weet je eigenlijk wel wat je wel en niet kunt pakken en ga je wat sneller door zo’n (vervelende ;)) supermarkt heen. Lang leve de toko’s en natuurwinkels, waar toch wat meer veganspulletjes te krijgen zijn.

  | Reageer op deze reactie
 6. Benthe schreef:

  Alles ziet er zo jummie uit, je zou bijna overwegen om vegan te worden om dit soort redenen 😉

  | Reageer op deze reactie
 7. Femke schreef:

  Oeh ik vind die tomatenpaprikasoep er erg lekker uit zien! En vet lief dat de mama-van-je-vriend zelf vegan taart had gemaakt!

  En een theedoek van een tientje. Poeh. Ik weet gewoon even niet wat ik daar op moet zeggen. :’)
  Oh jawel! Pas op met rode wijn! 😉

  | Reageer op deze reactie
 8. Sophie schreef:

  Die AH pizza bodems hebben mij zo geholpen tijdens mijn vegan challenge vorig jaar haha! Erg herkenbaar, ik miste ook niet zo de zuivel of ei (well, wel een beetje de eieren) maar de vlees vervangers met ei-eiwit, mijn ontbijtgranen met melkpoeder: de etenswaren die veggie zijn maar net niet vegan door 1% dierlijk iets. Ik denk dat ik daarom op dit moment ook nog niet 100% vegan eet: zuivel laat ik staan, eieren ook vaker maar ik heb bepaalde snacks/vleesvervangers/etc nog wel nodig. Succes in je laatste week!

  | Reageer op deze reactie
 9. Lisa schreef:

  Alles ziet er heerlijk uit. Het lijkt me echt vet moeilijk om de hele tijd zo op te moeten letten op die kleine percentages, dus respect!

  | Reageer op deze reactie
 10. Harrie schreef:

  Inderdaad, na een tijdje is het niet moeilijk meer. Want je doet het met liefde, uit respect voor dieren. De enige valide reden.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik vond het niet zo’n succes. De smaak is wel wat kaasachtig maar verder is het qua smaak en textuur niet met mozzarella te vergelijken. Ik vond het op zich wel lekker om door de pasta te mengen, maar ik denk niet dat ik het nog vaker koop 😉 Misschien dat ik nog een ander merk ga proberen!

   | Reageer op deze reactie
 11. Liv schreef:

  Ik zie steeds vaker boterhammen met pindakaas en banaan. Is dat echt zo lekker? 🙂 Ik ga het ook eens proberen. De rest ziet er overigens superlekker uit!

  | Reageer op deze reactie
  1. Emmelien schreef:

   Dat is heerlijk! Of pindakaas met komkommer… Pindakaas is gewoon de bom!

   | Reageer op deze reactie
 12. Kaline schreef:

  Iris wil je plies een keer voor me koken?
  Alles wat jij maakt ziet er zo goddelijk uit. 😀

  | Reageer op deze reactie
 13. Laura schreef:

  Goed bezig!

  Waarom lukken pizzabodems niet? Of tenminste, wát lukt er niet?

  Ik maak namelijk altijd zelf pizza als we pizza eten, dus ook deeg enzo, en ze worden heerlijk. Alleen onze combimagnetronoven is een sukkel en wordt niet warm genoeg, dus we doen het altijd in onze gewone oven. Helemaal heet, de bakplaat erin laten zitten zodat die ook gloeiend heet is en dan worden ze perfect.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah oke, ik heb dus ook zo’n combimagnetronoven. De bodem wordt nooit echt goed gaar, en als hij wel redelijk gaar is, is de bovenkant van de pizza verbrand :’) Maar het zou ook goed kunnen dat ik gewoon elke keer een te dikke bodem maak. Of omdat ik de ovenplaat er niet van te voren in doe? Ik weet het niet, moet het nog maar eens een keer op jouw manier proberen met een dunne bodem! En als het dan nog steeds niet lukt is het gewoon de schuld van de oven! 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. Laura schreef:

    Dunne bodem + pizza op hete bakplaat leggen doet bij mij in ieder geval wonderen. Works like a charm 😀 Ben benieuwd hoe het de volgende keer gaat!

    | Reageer op deze reactie
 14. Amber schreef:

  Het ziet er allemaal heerlijk uit!! En dan nog zijn er mensen die denken dat veganisten (en zelfs vegetariërs) alleen maar sla en wortels eten. 😛

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Haha klopt! Iemand heeft wel eens gezegd “Maar als je vegetariër bent kan je zo weinig variëren, dan eet je altijd maar groente, zo saai!”. Is nogal wat onwetendheid over inderdaad, want ik eet alles behalve saai hoor 😀

   | Reageer op deze reactie
 15. Ayla schreef:

  Wauw, ik vind dit echt super knap van je! Ik probeer op dit moment wat bewuster te eten met wat minder vet en meer goede dingen zoals groente en fruit, maar dat vind ik al moeilijk! Het lijkt me wel leuk om eens vegan te gaan, want je eet denk ik inderdaad snel gezonder, maar het lijkt me zo moeilijk.

  | Reageer op deze reactie
 16. Martine schreef:

  Goed bezig! Merk je ook dat je afvalt door een maand vegan te eten? I.v.m. bijvoorbeeld geen chocola 😛

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik heb geen idee eigenlijk, ik heb geen weegschaal in huis, haha! Ik moet zeggen dat ik wel veel pure chocolade eet hoor, toen ik zag dat de Bio chocolade van AH eigenmerk veganistisch was, ik er ook meteen heel veel van heb ingeslagen :’) En ik eet nu ook veel meer pindakaas op brood dan dat ik eerst deed, dus ik denk niet dat ik van dit nieuwe ‘dieet’ (of lifestyle, hoe noem je zoiets?) afval.

   | Reageer op deze reactie
 17. Lindsay schreef:

  Wauw je bent echt goed bezig! Ik heb door omstandigheden enkele keer gezondigd en op ‘verborgen ingrediënten’ gestuiterd maar ik blijf , ook na de challenge, mijn best doen. 🙂 Nog eventjes doorbijten!

  | Reageer op deze reactie
 18. Pingback: November: Vegan Challenge | IKBENIRISNIET
Back to Top