Vegan Challenge – Week #4

De laatste week is voorbij, hiephoi! Althans dat dacht ik, blijkbaar hoorden 1 en 2 maart ook nog bij de Vegan Challenge, oeps. Die haal ik een andere keer wel in, want ik zit nu al aan de Kinder Bueno’s. Al met al vond ik het een hele leuke en leerzame ervaring. Maar ik ben ook wel blij dat het voorbij is. Vooral de laatste week kon ik aardig gepikeerd raken door het checken van alle ingrediëntenlijstjes.

Nee, een veganist pur sang ga ik niet worden, dat weet ik nu zeker. Toen ik vegetarisch ging eten, heb ik dit nooit als een beperking gezien. Ik at wat ik wilde eten en had nooit het idee dat ik iets niet ‘mocht’ eten. Een veganistische lifestyle is voor mij toch een stuk moeilijker. Vooral ook omdat het niet alleen eten betreft. Qua cosmetica en verzorgingsproducten probeerde ik sowieso al voor natuurlijke producten te gaan maar zo nu en dan even snel een goedkope mascara bij de Hema scoren vind ik toch wel handig. En dan heb ik het nog niet eens over schoonmaakproducten, mijn warme dekbed van de wol van Texelse schaapjes, camerafilmpjes, tattoo inkt, de pil, paracetamol, keelsnoepjes met honing, supermarktwijn, en niet-kosher zout en suiker. Zelfs veganistische kookboeken afgedrukt met standaard inkt zijn niet veganistisch! Ammehoela. Oké, ik geef toe, ik draaf nu wel een beetje door. Maar waar trek je de grens?

Ik denk dat iedereen dat uiteindelijk voor zichzelf moet bepalen, balans is hier het magische woord. En door een maand lang deze Vegan Challenge te doen, heb ik mijn eigen balans qua voeding in ieder geval goed kunnen bepalen. De puur dierlijke producten als zuivel en eieren kan ik makkelijk laten staan en kaas stiekem ook wel. Veganistische mayonaise, kaastosti’s met edelgist, spreads op basis van kikkererwten, sojaroom en veel nieuwe gerechten die ik deze maand probeerde verwelkom ik in mijn leven. Ik ben een stuk bewuster gaan eten, dus ik ben tevreden. (Maar niemand komt aan mijn Kinder Bueno!)

lijn

En dit is hoe mijn laatste week als veganist verliep:

vegan-dag-22 Dag 22: Lekker gezond de tweede week in gaan met broodjes met hummus en avocado.. en patat! Stiekem at ik ook een groentekroket waar ik met expres de ingrediënten niet van opzocht, ik had er zo veel zin in dat ik niet teleurgesteld wilde worden. Later zag ik dat er melk en ei in zat. Toen heb ik de hele nacht niet kunnen slapen van schuldgevoel. Grapje. Ik deed er in ieder geval vegan mayonaise bij!

vegan-dag-23 Dag 23: Brr, Havermout au naturel. Was toch niet zo’n succes, gelukkig kunnen gekleurde sprinkles een hoop goed maken! En portebello’s zijn momenteel mijn lievelingsgroente, als je al zoveel jaar geen vlees meer hebt gegeten, is het net alsof je dan een mals biefstukje eet. Alleen dan goedkoper en diervriendelijker. Win-win!

vegan-dag-24 Dag 24: Een smoothie met verse jus d’orange, mango, banaan, avocado, kiwi en chiazaadjes, jum! En de beste ‘knienveur’ salade ooit (‘konijnenvoer’ betekent dat, zo zou mijn vader het hebben genoemd in ieder geval). Is een beetje te vergelijken met dé maaltijdsalade van Iooon (aanrader!) alleen dan met avocado in plaats van feta en wat andere kleine aanpassingen.

vegan-dag-25 Dag 25: Alweer havermout, alleen nu met een shitload aan suiker en agavesiroop in de vorm van een hartje erbij. Jaaaa, dat smaakte al een stuk beter. ’s Avonds probeerde ik voor het eerst de Teriyaki stukjes van De Vegetarische Slager met groenten en rijstnoodles. Wow! Ik vond het een beetje eng dat het zo erg op vlees leek maar het was wel heel lekker. Zonde dat de producten van DVS zo duur zijn, anders lag dit véél vaker op mijn bord.

vegan-dag-26 Dag 26: Deze keer niet de beroemde kaastosti zonder kaas, maar een tosti met vegan cheddar uit de natuurwinkel. Was best goed te doen, echter blijf ik de hippietosti toch lekkerder vinden. Ik moet nog steeds de review online zetten van de vegan kaas die ik laatst kocht, ik vergeet het alleen steeds. Hij komt eraan hoor! O ja, en ik at een maaltijdsalade met stukjes aubergine maar dat was niet zo goed gelukt, de aubergine werd een beetje zompig door de dressing met olie, ieh.

vegan-dag-27 Dag 27: My strawberry almondmilkshake brings all the vegans to the yard. Ik legde een banaan in plakjes een paar uur in de vriezer en maakte daarmee een ‘milkshake’ met amandelmelk, heel veel aardbeien (en héél veel suiker, oeps). Héél lekker! Dat was een soort van toetje, daarvoor at pizza zuurkool. Had ik al gezegd hoeveel ik van zuurkool houd? ; )

vegan-dag-28 Dag 28: Op een late donderdagavond zat ik aan de groene thee en zeewiersalade terwijl ik een docu keek. Ik ben de allersaaiste en meest burgerlijke student ooit. Ook at ik een gepureerde tomatengroentesoep. Ik wilde er met sojaroom een mooi kunstwerkje van maken, maar in mijn hoofd leek het van te voren mooier dan dat de daadwerkelijke uitvoering werd. Die overpriced theedoek maakt een hoop goed vind ik, ja, was sowieso het geld waard. (Ik moet die tien euro die ik eraan uitgaf nog steeds een beetje goed praten voor mijzelf.)

lijn

Ik werd iets minder consequent in het maken van foodfoto’s dus een paar ontbijtfoto’s heb ik opgevuld met foto’s van smoothie’s. Stiekem eet ik elke dag véél meer hoor, no worries. Denk aan: zes tot acht boterhammen, de hoeveelheid avondeten voor een heel weeshuis (I kid you not), pure chocolade en die schattige chips in de vorm van beertjes. En ik ben nog steeds dun, dus vegetarisch eten is superawesome.

(Oké, dat laatste voegde ik er vooral aan toe om mensen over te halen tot een vega lifestyle. Eigenlijk ben ik gewoon gezegend met een supersonischsnelle stofwisseling. Sorry voor de eventuele teleurstelling.)

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit veganistische avontuur van de afgelopen maand vonden. Iets voor jou of toch net iets te heftig? Heb je nog nieuwe ideeën opgedaan qua eten? Ik hoor het graag! mint-hartje

Back to Top