Vegan Challenge – Week #4

De laatste week is voorbij, hiephoi! Althans dat dacht ik, blijkbaar hoorden 1 en 2 maart ook nog bij de Vegan Challenge, oeps. Die haal ik een andere keer wel in, want ik zit nu al aan de Kinder Bueno’s. Al met al vond ik het een hele leuke en leerzame ervaring. Maar ik ben ook wel blij dat het voorbij is. Vooral de laatste week kon ik aardig gepikeerd raken door het checken van alle ingrediëntenlijstjes.

Nee, een veganist pur sang ga ik niet worden, dat weet ik nu zeker. Toen ik vegetarisch ging eten, heb ik dit nooit als een beperking gezien. Ik at wat ik wilde eten en had nooit het idee dat ik iets niet ‘mocht’ eten. Een veganistische lifestyle is voor mij toch een stuk moeilijker. Vooral ook omdat het niet alleen eten betreft. Qua cosmetica en verzorgingsproducten probeerde ik sowieso al voor natuurlijke producten te gaan maar zo nu en dan even snel een goedkope mascara bij de Hema scoren vind ik toch wel handig. En dan heb ik het nog niet eens over schoonmaakproducten, mijn warme dekbed van de wol van Texelse schaapjes, camerafilmpjes, tattoo inkt, de pil, paracetamol, keelsnoepjes met honing, supermarktwijn, en niet-kosher zout en suiker. Zelfs veganistische kookboeken afgedrukt met standaard inkt zijn niet veganistisch! Ammehoela. Oké, ik geef toe, ik draaf nu wel een beetje door. Maar waar trek je de grens?

Ik denk dat iedereen dat uiteindelijk voor zichzelf moet bepalen, balans is hier het magische woord. En door een maand lang deze Vegan Challenge te doen, heb ik mijn eigen balans qua voeding in ieder geval goed kunnen bepalen. De puur dierlijke producten als zuivel en eieren kan ik makkelijk laten staan en kaas stiekem ook wel. Veganistische mayonaise, kaastosti’s met edelgist, spreads op basis van kikkererwten, sojaroom en veel nieuwe gerechten die ik deze maand probeerde verwelkom ik in mijn leven. Ik ben een stuk bewuster gaan eten, dus ik ben tevreden. (Maar niemand komt aan mijn Kinder Bueno!)

lijn

En dit is hoe mijn laatste week als veganist verliep:

vegan-dag-22 Dag 22: Lekker gezond de tweede week in gaan met broodjes met hummus en avocado.. en patat! Stiekem at ik ook een groentekroket waar ik met expres de ingrediënten niet van opzocht, ik had er zo veel zin in dat ik niet teleurgesteld wilde worden. Later zag ik dat er melk en ei in zat. Toen heb ik de hele nacht niet kunnen slapen van schuldgevoel. Grapje. Ik deed er in ieder geval vegan mayonaise bij!

vegan-dag-23 Dag 23: Brr, Havermout au naturel. Was toch niet zo’n succes, gelukkig kunnen gekleurde sprinkles een hoop goed maken! En portebello’s zijn momenteel mijn lievelingsgroente, als je al zoveel jaar geen vlees meer hebt gegeten, is het net alsof je dan een mals biefstukje eet. Alleen dan goedkoper en diervriendelijker. Win-win!

vegan-dag-24 Dag 24: Een smoothie met verse jus d’orange, mango, banaan, avocado, kiwi en chiazaadjes, jum! En de beste ‘knienveur’ salade ooit (‘konijnenvoer’ betekent dat, zo zou mijn vader het hebben genoemd in ieder geval). Is een beetje te vergelijken met dé maaltijdsalade van Iooon (aanrader!) alleen dan met avocado in plaats van feta en wat andere kleine aanpassingen.

vegan-dag-25 Dag 25: Alweer havermout, alleen nu met een shitload aan suiker en agavesiroop in de vorm van een hartje erbij. Jaaaa, dat smaakte al een stuk beter. ’s Avonds probeerde ik voor het eerst de Teriyaki stukjes van De Vegetarische Slager met groenten en rijstnoodles. Wow! Ik vond het een beetje eng dat het zo erg op vlees leek maar het was wel heel lekker. Zonde dat de producten van DVS zo duur zijn, anders lag dit véél vaker op mijn bord.

vegan-dag-26 Dag 26: Deze keer niet de beroemde kaastosti zonder kaas, maar een tosti met vegan cheddar uit de natuurwinkel. Was best goed te doen, echter blijf ik de hippietosti toch lekkerder vinden. Ik moet nog steeds de review online zetten van de vegan kaas die ik laatst kocht, ik vergeet het alleen steeds. Hij komt eraan hoor! O ja, en ik at een maaltijdsalade met stukjes aubergine maar dat was niet zo goed gelukt, de aubergine werd een beetje zompig door de dressing met olie, ieh.

vegan-dag-27 Dag 27: My strawberry almondmilkshake brings all the vegans to the yard. Ik legde een banaan in plakjes een paar uur in de vriezer en maakte daarmee een ‘milkshake’ met amandelmelk, heel veel aardbeien (en héél veel suiker, oeps). Héél lekker! Dat was een soort van toetje, daarvoor at pizza zuurkool. Had ik al gezegd hoeveel ik van zuurkool houd? ; )

vegan-dag-28 Dag 28: Op een late donderdagavond zat ik aan de groene thee en zeewiersalade terwijl ik een docu keek. Ik ben de allersaaiste en meest burgerlijke student ooit. Ook at ik een gepureerde tomatengroentesoep. Ik wilde er met sojaroom een mooi kunstwerkje van maken, maar in mijn hoofd leek het van te voren mooier dan dat de daadwerkelijke uitvoering werd. Die overpriced theedoek maakt een hoop goed vind ik, ja, was sowieso het geld waard. (Ik moet die tien euro die ik eraan uitgaf nog steeds een beetje goed praten voor mijzelf.)

lijn

Ik werd iets minder consequent in het maken van foodfoto’s dus een paar ontbijtfoto’s heb ik opgevuld met foto’s van smoothie’s. Stiekem eet ik elke dag véél meer hoor, no worries. Denk aan: zes tot acht boterhammen, de hoeveelheid avondeten voor een heel weeshuis (I kid you not), pure chocolade en die schattige chips in de vorm van beertjes. En ik ben nog steeds dun, dus vegetarisch eten is superawesome.

(Oké, dat laatste voegde ik er vooral aan toe om mensen over te halen tot een vega lifestyle. Eigenlijk ben ik gewoon gezegend met een supersonischsnelle stofwisseling. Sorry voor de eventuele teleurstelling.)

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit veganistische avontuur van de afgelopen maand vonden. Iets voor jou of toch net iets te heftig? Heb je nog nieuwe ideeën opgedaan qua eten? Ik hoor het graag! mint-hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

33 reacties op “Vegan Challenge – Week #4

 1. Elise schreef:

  In week 1 had je er zo’n vegan pasta bijstaan, die heb ik gelijk geprobeerd en sindsdien nog 5 keer gemaakt. Dus een idee opgedaan, maar wel heel erg opgedaan, ofzo 😛 weet jij trouwens misschien een lekkere side-dish daarbij die wat meer eiwitten bevat? Om de hele maaltijd wat gebalanseerder te maken?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Als je edelgistvlokken over de pasta strooit bevat het in ieder geval al veel meer eiwitten, dat doe ik zelf altijd in ieder geval. Wel pas na de bereiding aan het eten toevoegen, bij het verhitten gaat er heel veel van de voedingsstoffen verloren. Ik ben ook fan van kikkererwten die ook wel wat eiwitten bevatten, daar maak ik vaak een simpele salade van met wat citroensap, lenteui, peper en zout (of wat je ook in huis hebt) voor erbij. Of een salade met andere bonen, bonen zijn altijd goed! Ik weet niet of dat wel echt bij pasta past qua smaak maar ik eet sowieso altijd van alles door elkaar, haha! Zeewier bevat over het algemeen ook veel eiwitten maar dat is vast een hele rare combinatie met pasta :’) Wel leuke vraag trouwens! Ga ik eens wat beter over nadenken en meerdere dingen uitproberen 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Djoeke schreef:

  Hihi ik snap heel goed dat je uitkeek naar het einde van de maand. Superknap dat mensen fulltime veganistisch eten, maar ik wil af en toe gewoon een kaasbroodje op het station of een pizza (ok, heel veel pizza’s). Vegetarisch eten is voor mij dus ook een prettigere optie. Die veganistische tosti’s wil ik wel een keer gaan proberen, ben benieuwd!
  Oh en 10 euro voor een theedoek, dat moet je zien als een (diepte?)investering, waarschijnlijk kun je je hele leven die theedoek bewonderen. 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Heel knap inderdaad! Ik had sowieso al veel respect voor veganisten (zolang ze niet de hele tijd lopen te preken, haha!) maar nu ik echt heb ervaren wat er allemaal bij komt kijken, heb ik er helemaal eindeloos veel respect voor. En ik ga heel goed voor de theedoek zorgen zodat ‘ie m’n hele leven mee kan, haha!

   En ja, heel veel pizza! <3

   | Reageer op deze reactie
 3. Tamarah schreef:

  Ik vind het erg knap dat je het geprobeerd hebt maar ik kan me helemaal voorstellen dat je het niet als lifestyle wil toepassen. Ik zou er ook niet tegen kunnen om op zoveel zaken te moeten letten. Er zit van alles verstopt in eten en om dat steeds te moeten ontrafelen lijkt me niets. Alhoewel het met de tijd natuurlijk wel steeds makkelijker zal gaan omdat je dan gewoon weet waar bepaalde ingrediënten inzitten etc. Ik vind het persoonlijk al een uitdaging om 2x per week vegetarisch te eten maar wil het graag voor dier, milieu en voor mezelf :). Ik heb met veel plezier je vegan challenge gelezen en ben me meer bewust en heb meer respect voor een ieder die vegetarisch of vegan eet!

  | Reageer op deze reactie
 4. Caroline schreef:

  Ik ben echt een vlees-eter, dus dat gaat um niet worden. Toch probeer ik er wel op te letten.
  Voor met lichaams/gezichtsverzorging en make up. Ik merk dat mijn huid beter reageert op natuurlijke producten.

  Echt super knap van je!
  Het is inderdaad, waar leg je jou grens

  Liefs

  | Reageer op deze reactie
 5. Liv schreef:

  Leuk om te lezen, maar lijkt me vooral lastig met exact uitzoeken wat waar in zit. En hoe was het qua geld? Is vegan eten een stuk duurder?

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik denk dat het niet per sé duurder hoeft te zijn, uiteindelijk eet je juist veel simpeler. Want koken met dure pakjes en kant-en-klaar dingen wordt ook lastig. Maar wat ik deze maand aan boodschappen uit heb gegeven, kon volgens mij een gezin met 6 kinderen van eten :’) Ik durf niet ook niet zo goed naar mijn saldo te kijken nu, haha! Ik hou wel van alle dure ecologische dingetjes uit natuurwinkels enzo. En ik kan niet zonder chocolade dus dan kocht ik van die overpriced bio chocolade zonder melk (heel vaak, heel veel). Maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik hou te veel van lekker (en véél!) eten, denk ik.

   | Reageer op deze reactie
   1. Liv schreef:

    Ik denk dat ik morgenmiddag even een bezoekje breng aan een natuur/ecowinkel. Ben nu toch wel erg benieuwd! Door jou, hihi!

    | Reageer op deze reactie
 6. Marlous schreef:

  Erg knap, maar die kinder bueno’s heb je dubbel en dwars verdiend hoor! Ik doe het je niet na.

  | Reageer op deze reactie
 7. Mmmm, die teriyaki-stukjes hebben hier al op de barbecuerooster gelegen, heerlijk! Een pizza met zuurkool? Dat klinkt als een uitdaging! En ik heb toevallig nog een pakje zuurkool liggen, dus misschien probeer ik het wel eens.

  | Reageer op deze reactie
 8. Jesdiny schreef:

  Knap hoor, want het lijkt me best lastig inderdaad. Nu kom je er opeens achter waar allemaal dierlijke producten inzitten. Ik eet wel af en toe vegatarisch, maar echt veganistisch lijkt me best lastig. Al zag ik wel fijn recepten voorbij komen dus die kan ik zeker eens uitproberen.

  | Reageer op deze reactie
 9. Harrie schreef:

  *maar zo nu en dan even snel een goedkope mascara bij de Hema scoren vind ik toch wel handig*
  Hoezo? Alle cosmetica van de Hema -en meestal ook de eigen merken van drogisterijketens- is dierproefvrij hoor! Op de site van Proefdiervrij staan alle merken die zonder dierenleed zijn.
  Na ruim 25 jaar vegetarisme en bijna een jaar veganisme voel ik me beter dan ooit (afgezien van de gevolgen van een ongeluk), ben nooit verkouden, heb nooit griep en het belangrijkste: ik voel me nu niet meer schuldig. Ik mis niets en zal gelukkig geen osteoporose krijgen door melk- en eigebruik. Mijn vegetarian shoes zijn prachtig en ze stinken nog steeds niet. Ik ga zsm al mijn wol, leer en zijde wegdoen en dan heb ik plotseling weer zalig lege, echoënde kasten! Nee, het leven wordt beter en goedkoper. Ik ben ook gestopt met ‘vervangers’, want zolang ik in ‘vervangers’ blijf denken kick ik nooit af.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja klopt, ze zijn inderdaad wel dierproefvrij. Die voorwaarde heb ik sowieso als ik een nieuw product koop. Maar het liefst wil ik dan ook nog dat het product natuurlijk is, dus zonder dierlijke ingrediënten zoals dierlijk vet, collageen, etc. Dat zit in vrijwel alles, tenzij je naar een natuurwinkel gaat of iets als De Tuinen, daar maken ze vaak wel gebruik van vegan keurmerken als het een natuurlijk product betreft. Nadeel is alleen dat die producten vaak nogal duur zijn (in vergelijking met Hema eigen merk bijvoorbeeld).

   | Reageer op deze reactie
 10. Linda schreef:

  Respect dat je het toch die hele maand (oké, op die twee dagen na, sssst) hebt volgehouden! Ik zou dat écht niet kunnen. Sowieso niet omdat ik totaal niet-vegetarisch ben al, laat staan veganistisch.
  Hoewel vegetarisch eten soms bést lekker is. Nepvlees vind ik dan weer helemaal niets, maar goed, ieder z’n ding.

  Ik ben wel erg nieuwsgierig naar de broodjes hummus en avocado, dat lijkt me heel lekker!
  En de maaltijdsalade van dag 24, haha! Die ziet er namelijk errug lekker uit 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. Harrie schreef:

  Veganisten preken overigens niet (behalve degenen die dominee of kapelaan zijn), maar er wórdt tegen ons gepreekt. En als je gewoon een vraag beantwoordt beschuldigen ze je van drammerigheid…..
  Het valt me telkens op dat mensen héél paniekerig zijn over de proteïnen. Daar hebben we echter maar weinig van nodig. Met één pakje sojabrokken oid doe ik bijna een hele week en ik ben nog steeds niet dement. Bij pasta kun als peulvruchten bij uitstek erwtjes eten. Combineert verrukkelijk met uien, knoflook, basilicum, oregano, tomaten en munt(!). Sinds mijn ongeluk werd ik dik, ondanks vegetarisch eten, maar nu vréét ik echt en val toch af, terwijl ik gezond blijf. Het gaat langzaam, maar zeker. Ik ben nu nog zo’n 15 kilo te zwaar. Van veganistische chocola word je ook niet dik.
  Net als jij ben ik ook zuurkoolgek en ik gooi er steeds een heleboel knoflook bij. Zuurkoolsap, daar ben ik ook verzot op, al is het te duur voor mij.
  Tegen mij zeggen ze ook steeds: “Goh wat knap, dat je dat volhoudt!”. Maar dat zeg ik toch ook niet tegen dierenleedgebruikers?
  Ik heb een slogan bedacht. ‘Dierenleedverslaving, óf beschaving’. Maar dat zal wel weer agressief zijn.

  | Reageer op deze reactie
 12. Gaia schreef:

  Jaa, was een leuke serie! Ik heb die pasta uit week 1 ook al een paar keer gemaakt; erg lekker. Dé tosti moet ik nog eens proberen, maar hij klinkt in ieder geval fantastisch!

  | Reageer op deze reactie
 13. lisa schreef:

  Die theedoek is totaal wowie en heeft zijn geld nu al opgebracht. Waarom lelijke theedoeken kopen voor 4 euro als je drie keer zo gelukkig wordt van die van 10? It’s worth it!

  | Reageer op deze reactie
 14. Eline schreef:

  Wat een lekker eten op die foto’s allemaal.. En echt knap dat je de uitdaging bent aangegaan!

  | Reageer op deze reactie
 15. Femke schreef:

  En wat gaat je volgende experiment worden? 😀

  Heel knap, ik ga het je niet nadoen. Ik werd al knettergek van calorieen checken op de etiketten, laat staan dit soort dingen uitzoeken. Zou eigenlijk ook een speciaal Vegan-keurmerkje moeten komen voor vegan producten in supermarkten. Zoals je nu ook het Vega-logootje hebt. (Of is dat er al?) Respect voor de mensen die dat goed kunnen uitzoeken! Als je eenmaal weet wat je wel en niet kunt eten, en wat je wel en niet kunt kopen zal dat zoeken op etiketten natuurlijk sowieso wel veranderen.

  Ik gun je echt een 12-pack Kinderbueno’s. Dat heb je wel verdiend!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik weet het nog niet! Ik zat eerst te denken aan een maand geen suiker, maar ik ga nog liever een jaar lang veganistisch eten dan dat ik een maand lang suiker moet laten staan denk ik :’) Lastig! En dat keurmerkje zou echt heel handig zijn, dat zit alleen op sommige producten in natuurwinkels maar nooit op ‘normale’ dingen. Wel zo’n lactose-vrij keurmerkje en als ik dat zag dan dacht ik ‘JIPPIE!’ maar dan bleek er uiteindelijk weer ei in te zitten. Zo’n deceptie.

   Ik heb gisteren al vier dubbele Kinder Bueno’s weggewerkt, hahaha JUMMIE <3

   | Reageer op deze reactie
 16. Desi schreef:

  Je hebt me echt enorm geinspireerd met deze vegan blogposts. Alles ziet er zo mega lekker uit! Ik ga ook vaker vegan eten. Thanks a lot!

  | Reageer op deze reactie
 17. Kim schreef:

  Hoi! Leuk om je ervaringen te lezen. Ze lijken eigenlijk erg veel op mijn Vegan Challange ervaringen, incl. het denken dat het wel klaar was op 28 Feb. ;-).
  Ik ben vooral wat creatiever geworden met koken, en heb geleerd dat je ook heel lekker kan koken zonder geraspte kaas, geitenkaas, morzarella, etc. wat ik wel erg vaak gebruikte.
  Maar pakjes checken op 1% ei of melk ga ik echt niet meer doen. En af en toe kaas of een eitje bouw ik ook wel weer in. Ik wilde je nog wel een recepttip meegeven uit het kook boek’ Puur Plantaardig’ (ook een aanrader!): http://www.devegetarier.nl/recepten/puur-plantaardig/penne-avocado-met-erwten-en-zeekraal
  Zo lekker!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Wat lekker! Ik hou van avocado en zeekraal, lijkt me een hele lekkere combo bij pasta dit. Jummie, dankje voor de recepttip, ga ik sowieso even opslaan 😀 Ik gebruikte ook heel vaak kaas in mijn gerechten en dacht dat ik dat heel erg zou gaan missen, maar dat viel inderdaad reuze mee.

   | Reageer op deze reactie
 18. Nanda schreef:

  Wat een heerlijke gerechten. Ik heb nu gigantische zin in een broodje met avocado. Heerlijk!

  | Reageer op deze reactie
 19. Vief schreef:

  Balans is inderdaad een goed woord. [Ik bedoel ik ben zelf vegan maar nooit meer foto’s maken omdat negatieven en fotopapier met gelatine zijn gemaakt… je moet je best doen maar soms houdt het op, op die kleine vlakjes.] Pizza met zuurkool ga ik ook eens proberen!

  | Reageer op deze reactie
 20. Maura schreef:

  Wauw wat een leuke post! Ik heb je blog pas net ontdekt, dus heb niet alles kunnen volgen. Maar ik ga die kaastosti sowieso proberen (ik ben wel een enorme kaasfanaat dus ben benieuwd!!)

  | Reageer op deze reactie
 21. Zina schreef:

  Iris, ik ben écht supertrots op je! Ik zou het zelf echt never nooit volhouden, haha. Sowieso ga ik de komende weken nog veel van jouw recepten uitproberen, het ziet er allemaal superlekker uit! En nu: lekker veel pizza eten!

  | Reageer op deze reactie
 22. Kris10 schreef:

  Ik vond het de laatste week ook “moeilijker” worden. 1 maart heb ik wel kaasfondue gegeten… oopsie, die dag was het ook nog vegan challenge. Ik denk dat ik een aantal van jouw receptjes hier ga gebruiken om dat deze week goed te maken

  | Reageer op deze reactie
 23. LNNK schreef:

  Het ziet er allemaal weer heerlijk uit. Knap dat je het zo goed hebt volgehouden. Veganistisch leven lijkt mij zo vreselijk moeilijk!

  | Reageer op deze reactie
 24. Marcella schreef:

  Goed gedaan, lijkt me best veel uitzoekwerk en vooral ook creatief zijn met diervrije producten. Ik ben benieuwd hoeveel invloed de challenge heeft op je nieuwe eetpatroon.

  | Reageer op deze reactie
 25. Elise schreef:

  Tof! Netjes gedaan!
  En prettig, zo’n stofwisseling. Ik geloof dat die van mij ook wel goed op peil is aangezien ik 3 zakken chips per week wegvreet, minstens, en nog steeds niet uit m’n maatje 36 puil.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top