De eerste week van de Vegan Challenge

..ging goed! Ik heb er eigenlijk niet zo veel bij stil gestaan maar ben nergens de fout in gegaan, dus volgens mij is dat juist hartstikke goed. Het gaat allemaal wat makkelijker dan de Vegan Challenge die ik in februari deed, ik ken nu wat meer recepten en producten en eet sowieso best vaak vegan na de vorige challenge. Ik was ook redelijk goed voorbereid door op de eerste dag een hoop hippievoer bij de Ekoplaza te kopen:

Vegan Challenge week 1

Beste ontdekking van de week:

De vegan paté, links onder op de bovenste foto, viel alleen niet zo in de smaak. Hij smaakte te ‘echt’ naar paté, jakkes. Maar verder was het allemaal heel lekker, vooral de Lovechock pure/Nibs. Oeh, en de Healthy Planet wilde kruiden spread was de beste ontdekking van de week. Zó lekker! Ik had hem 300 jaar geleden ook al eens geprobeerd maar vergat het toen weer een beetje, dus ik ben blij dat ik deze spread heb herontdekt. Waar zo’n challenge toch wel niet goed voor is.

wilde kruiden spread

Ontbijt en lunch

Ik heb netjes van al m’n avondeten foto’s gemaakt, dus een eetdagboekje van de afgelopen week! Foto’s van ontbijt en lunch heb ik niet, maar dat is bij mij sowieso nooit heel spannend. Dat bestaat meestal uit brood, koffie, een sapje of wat nog over bleef van het avondeten van de vorige dag.

vegan ontbijt

Vegan Challenge – week 1

Oké, komt ‘ie dan. Alle mensen die foto’s van eten lame vinden (what is er mis met jullie?!?!?) moeten even weg kijken. Wat we (ik en carnivoorvriendje die nog steeds leeft en die ik niet dwing om mee te doen, no worries) aten deze week:

Vegan Challenge dag1

geel_hartje Dag 1: De Vegan Hachee (soort van) waar je het recept misschien al van voorbij hebt zien komen. Het was súperlekker en terwijl ik dit typ heb ik er alweer zin in, ook al heb ik het avondeten van vandaag net op.

Vegan Challenge dag2

geel_hartje Dag 2: Noodlesoep! Ook al zo lekker. Ik heb alleen altijd na de tijd nog honger, ook al eet ik er een hele pan van leeg. Mijn mag is een zwart gat, zegt Steve wel eens. Wat kan ik zeggen; ik houd van eten! Dus na het eten gingen we aan de limoen yoghurt die ik ontdekte via De Groene Meisjes. Ook een aanrader! Normaal ben ik niet zo van de toetjes na het avondeten, ik vind dat zo zonde van het lekkere eten (klinkt dat logisch?) maar deze soja-yogurt is lekker fris en er zit niet zo’n vieze soja-smaak aan.

Vegan Challenge dag3

geel_hartje Dag 3: Ik heb nooit echt zín in fast food, het is meer dat ik soms heel erg géén zin heb om boodschappen te doen en te koken en een snackbar op 1 minuut loopafstand heb.

Vegan Challenge dag4

geel_hartje Dag 4: Alles-in-één-pan-spaghetti, dit idee stond ooit eens op Last Days Of Spring en daar ben ik nog steeds dankbaar voor. Je mietert alle ingrediënten in een pan (pasta, tomatenblokjes, groenten, kruiden, tofu gehakt en bouillon) en laat het even koken en BAM je hebt pasta. Zo makkelijk, en het beste van alles: nauwelijks afwas.

Vegan Challenge dag5

geel_hartje Dag 5: I love deze vegan worstjes, beetje jammer dat ze 3 euro zijn, dus ik koop ze niet héél vaak. We aten ze met rozemarijn/zeezout krieltjes met schil en gebakken portobello met bosui, sojasaus en geroosterde sesamzaadjes. Jum!

Vegan Challenge dag6

geel_hartje Dag 6: Quinoa salade, mijn favoriet. Het leek een beetje op dit recept. En de Alpro toetjes kwamen gewoon uit de normale supermarkt, heel-heel lekker. Het proberen waard, mocht je ze tegenkomen.

Vegan Challenge dag7

geel_hartje Dag 7: Het ziet er op de foto misschien niet heel smakelijk uit, maar dat was het wel. Het was een simpele gnocchi met aubergine en tomatensaus. En edelgist, een goede vervanger voor geraspte kaas.

Vegan Challenge dag8

geel_hartje Dag 8: Pompoensoep met stokbrood en hummus! Ik kan dit elke dag wel eten.

Ik hoop dat ik deze week ook weer foto’s van alles maak zodat ik volgende week weer een eetdagboekje online kan zetten. Ziet er best goed uit toch? Dat veganistische eten is zo slecht nog niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

52 reacties op “De eerste week van de Vegan Challenge

 1. Elisa schreef:

  Wat ziet het er heerlijk uit allemaal, ik wou eerst ook mee doen echter had ik wel een probleem, ik werk in een kaasfabriek en moet regelmatig keuren… Daarom maar op mijn eigen manier blijven eten 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. marlies schreef:

   vol inspiratie begon ik ook aan mijn eerste weekje veganistisch leven.Ik moet je eerlijk bekennen dat dat niet helemaal is gelukt .Er is heel af en toe een visje tussendoor geglipt en verder ben ik nog even aan het uitzoeken hoe ik het vit b12 tekort buiten de deur hou.Iemand nog tips daarover ? Verder is het eigelijk heel goed en lekker te doe zo veganistisch leven.

   | Reageer op deze reactie
   1. Lisa schreef:

    Als je elke dag een b12 pil slikt, zou dat voldoende moeten zijn 🙂 Ook kun je producten eten met toegevoegde b12 (sojayoghurt, sojamelk, amandelmelk etc.), maar meestal krijg je dan niet genoeg binnen. Ik heb nooit b12 tekort gehad sinds ik veganist ben geworden en b12 pillen bijslik. Hoop dat dit helpt!

    | Reageer op deze reactie
 2. Emilia schreef:

  Wat fijn dat het zo goed gaat zonder dat je er al te veel bij na moet denken! 🙂 De foto’s van je avondeten zien er in ieder geval ontzettend lekker uit. Hier haal ik zelfs nog inspiratie uit, al eet ik al jaren (nouja, 2 jaar) full time vegan. Die hachee moet ik echt snel een keer maken en ik schaam me ook diep dat ik die noodlesoep nog niet heb getest!

  | Reageer op deze reactie
 3. Suzet schreef:

  Wat heb je lekker gekookt! Ik zou me denk ik eerst even geen raad weten! Maar gelukkig heb je veel ervaring van de vorige vegan challenge! Ik wil zelf ook een keer mee doen! Volgens mij word je er super creatief van in de keuken!

  | Reageer op deze reactie
 4. Janine schreef:

  Wauwie! Ziet er super lekker uit. Ik dacht serieus dat veganistisch zijn een heleboel dingen uitsloot maar het eten wat je hebt gemaakt is super gevarieerd! Misschien ga ik het ook wel een keer proberen…

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ik probeer juist veel nieuwe dingen nu, dus ik vind het eerder een verrijking dan dat het dingen uitsluit eigenlijk! 😀 Ja oké, eerlijk toegegeven, ik mis de ‘normale’ melkchocolade wel. Maar dat overleef ik voor een maandje wel 😛

   | Reageer op deze reactie
 5. ellen schreef:

  Wat knap! Alle gerechten zien er lekker uit 🙂 ik vind het zo jammer dat veel gezond en biologisch eten duur is, maar ook wel begrijpelijk.

  | Reageer op deze reactie
 6. Marianne schreef:

  Ik vind vooral de champignonpaté juist geweldig want mijn carnivoren dochter eet hem ook en zo zorg ik dat zij ook minder dierlijk vet binnenkrijgt. Is het niets voor je vriendje? En 3 euro voor worstjes vindt je veel? Ten opzichte van wat? Echt vlees die op de meest bizarre manier wordt verkregen? Het probleem bij de (carnivore) consument is dat het zo goedkoop mogelijk moet met alle trieste toestanden van dien in die industrie.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Gewoon veel, niet in vergelijking met vlees want ik eet nooit vlees dus ik heb ook geen idee hoeveel dat kost. Maar als student zijnde wil ik niet al te duur eten en dan vind ik 3 euro voor een paar ieniemini-worstjes wel veel. Is relatief enzo. Mijn vriend houdt niet van paté dus ik kon hem niet aan dat smeersel krijgen, haha.

   | Reageer op deze reactie
 7. Myrthe schreef:

  Je inspireert me! Ik eet al jaren vegetarisch maar sinds jij deze challenge aangegaan bent, ben ik me gaan verdiepen in vegan. Nu eet ik ook steeds vaker vegan. Niet alleen maar, maar ben er toch veel bewuster mee bezig. And it feels good! Dus dankje! Echt super hoe jij in het leven staat! 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ah jawel! Het is een kwestie van wennen, maar dat gaat best snel hoor 🙂

   | Reageer op deze reactie
   1. Romee schreef:

    Ik volg gewoon jou challenge en dan ga ik er over nadenken!
    Tof dat je het doet 🙂

    | Reageer op deze reactie
 8. me schreef:

  Ik moet ook zeggen dat ik ervan opkeek dat je 3 euro voor die worstjes veel vindt. …). Je zou ook 1-2 worstjes kunnen eten als je het duur vind want ik zie minstens 4 worstjes op je bord liggen :P….dan is vlees ook duur hahaha. Zelf eet ik wel vlees maar inderdaad maar weinig,, als ik zoveel vlees zou eten als jij worstjes eet zou het me na het eerste worstje al tegenstaan.

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Oh oke. Ik eet nooit vlees dus ik vergelijk het qua prijs niet op die manier. En ik ben een grote eter, super awesome dat jij op 1-2 worstjes kan leven maar dat is voor mij een no go.

   | Reageer op deze reactie
 9. Lenneke schreef:

  Als ik jou nou help met lijstjes maken en zo en wat-je-maar-wenst, mag ik dan bij je wonen en eten?

  | Reageer op deze reactie
 10. Angelika schreef:

  Leuke blog en super foto’s van inspirerende gerechten. Ik zou zeggen … ga zo door!
  Groet,
  Angelika

  | Reageer op deze reactie
 11. Teske schreef:

  Waaaat vind je Tartex niet lekker? Dat is echt een van mijn favoriete soorten broodbeleg (ik eet ook vegetariër). Je hebt ook varianten met tomaten, kruiden, champignon enzovoort. Maar ik heb al zo lang geen vlees meer gegeten dat ik de smaak van echte paté een beetje vergeten ben gok ik.

  | Reageer op deze reactie
 12. Judith schreef:

  Leuk om te zien wat je zoal eet! Ook inspirerend, omdat vegan eten er daardoor helemaal niet moeilijk uitziet 🙂
  De vegan hachee ga ik een keer uitproberen!

  | Reageer op deze reactie
 13. Nena schreef:

  Niks voor mij, ik eet te graag vlees. Maar cool dat je het doet en wat een leuke foto’s heb je erbij gemaakt! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 14. Suzanne schreef:

  Ik vind het super knap van je, ik vond suikervrij ook een hele uitdaging maar het ging al vrij snel vanzelf. Vegan zou ik niet kunnen, ik ben te dol op bepaalde producten (zoals Tony’s!).

  | Reageer op deze reactie
 15. Gwen schreef:

  Vegan eten lijkt mij altijd zo moeilijk maar door deze post zie ik toch wel dat het ook heel simpel kan zijn (en lekker natuurlijk 😉 ). Succes met de komende weken en ik hoop dat we volgende week weer zo’n blogje kunnen zien 😀

  | Reageer op deze reactie
 16. Ina schreef:

  Lekkere, vrolijke maaltijden, zeg, gedurende je eerste Vegan Challenge week! Inspirerend!
  En wat een enorm leuke soepkom met die inkepingen voor je chopsticks en porseleinen lepeltje! <3

  | Reageer op deze reactie
 17. Sas schreef:

  Oeh die Alpro toetjes ga ik zeker even op letten. Mjamm. Je bent goed bezig Iris!

  | Reageer op deze reactie
 18. LNNK schreef:

  Het ziet er allemaal heerlijk uit zeg! Ik denk dat ik vanavond je pompoensoep eens ga proberen!

  | Reageer op deze reactie
 19. Marcella schreef:

  Wauw, erg lekkere gerechten! Doet me eraan herinneren dat ik snel weer quinoa ga eten. En die choco toetjes van Alpro heb ik ook, ze zijn errug lekker!!

  | Reageer op deze reactie
 20. Mille Pagine schreef:

  Ik krijg er honger van, lekker ziet het eruit allemaal! Ik denk dat ik morgen die spaghetti eens ga proberen…. Succes deze week!

  | Reageer op deze reactie
 21. cheyenne schreef:

  wat goed zeg, het klinkt allemaal heel erg lekker! ik ga denk ik beetje bij beetje eens wat vegan gerechten uitproberen 🙂
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 22. Nib schreef:

  Wat ontzettend goed dat je de veganchallenge doet! You go girl! <3

  | Reageer op deze reactie
 23. fay schreef:

  Ik weet niet of iemand het al gezegd hebt maar geroosterde quinoa in de oven is ook lekker!!

  | Reageer op deze reactie
 24. Daniëlle schreef:

  Jemig, dat ziet er allemaal lekker uit. Ik zou willen dat ik de tijd, energie en aanleg had om dagelijks zo te koken, haha.

  Die limoenyoghurt is inderdaad waanzinnig!

  | Reageer op deze reactie
 25. Linda schreef:

  Vind het knap dat je het zolang volhoud, en de maaltijden zien er ook héérlijk uit!

  | Reageer op deze reactie
 26. Ina schreef:

  Nou ik er zo eens over nadenk, zie ik dat het mereldeel van mijn vegetarische avondmaaltijden ook vegan is! 🙂
  Maar ontbijtjes en lunches… Leven zonder kaas en yogurt, en creme in m’n koffie? Nog voor geen dag!

  | Reageer op deze reactie
 27. Nadia schreef:

  Leuk altijd, die foto’s van eten! Bij mij gaat de Challenge ook wel goed, ik mis vlees totáál niet en zou best vegetariër kunnen zijn, heb er echt geen moeite mee. Veganistisch eten vind ik echter wel wat lastiger, je kunt bijvoorbeeld nooit spontaan in de stad iets eten of uit eten gaan, want je weet nooit wat er in zit… En ik heb al 1,5 week enorm last van m’n darmen, dat vind ik wel echt vervelend… ik weet niet of dat toeval is (buikgriepje?) of dat het door het plantaardige eten komt.

  | Reageer op deze reactie
 28. Veerlez schreef:

  Wonderbaarlijk krijg ik door deze blogpost zin om te koken, ik en zin om te koken, whaaaaat? that’s like magic! Nu heb ik zin om pompoen soep en dat terwijl ik niet echt van pompoen hou en het snel te veel vind, ik heb gewoon zin in pompoensoep! Het moet niet gekker worden!
  Toen ik een aantal jaar geleden stage liep, aten we altijd alleen maar spul van de Eko plaza en de tartex is echt het enige wat ik serieus mis! Ik vond dat lekker! Maar ik moet zeggen, het hangt er enorm van af welke smaak je hebt, de ene is lekkerder dan de andere!

  | Reageer op deze reactie
 29. Pauline schreef:

  Leuk!
  Waar ik wel benieuwd naar ben: Was je niet duurder uit met boodschappen?

  | Reageer op deze reactie
 30. WeHeartFit schreef:

  Wat ziet dat er allemaal super uit! Je geeft me echt inspiratie. De toetjes van Alpro zijn inderdaad heerlijk, ik eet vaak hun vla!

  | Reageer op deze reactie
 31. Aline schreef:

  Holy moly dat ziet er nog best goed uit allemaal Iris! Ik ben na de uiensoep van jou helemaal overtuigd van je kookkunsten ( 😛 ) dus ik ga komend weekend weer een receptje van je doen. Leuk he? Zaterdag Irisreceptendag.

  | Reageer op deze reactie
 32. Stella schreef:

  Ik ben echt verliefd geworden op je schrijfstijl & lay-out Iris! En wat super dat het tot nu toe goed gaat met de challenge! Keep on going, het ziet er allemaal onwijs lekker uit! Liefs, Stella.

  | Reageer op deze reactie
 33. Marleen schreef:

  Wait, what, chocolade? Jaaaah! En die sandwichspread ziet er heerlijk uit. Hummus is sowieso mijn verslaving en dat terwijl ik niet vega eet (slechts een flexitarier)
  Misschien toch maar wat meer vegan in mijn leven verwerken. Ben benieuwd hoe de komende weken gaan en of je verschil merkt met jouw vegetarische leefstijl.

  | Reageer op deze reactie
 34. Yvonne schreef:

  Knap joh zo’n vegan week. Er zit veel bij wat me wel lekker lijkt, vooral de gnocchi en de hachee. Jumm!

  | Reageer op deze reactie
 35. Pingback: De derde week van de Vegan Challenge | IKBENIRISNIET
 36. Elise schreef:

  beetje late reactie, maar sinds dit stuk maak ik heel vaak de one pot wonder pasta 🙂 het gaat ook zo heerlijk ruiken als hij op het vuur staat!

  | Reageer op deze reactie
 37. ruby schreef:

  Hmmmm, die vegan gerechten zien er veel aantrekkelijker uit dan de patatjes! Ik probeer vanaf vandaag vegan te leven. Lijkt me wel heel lastig met boodschappen doen…

  | Reageer op deze reactie
Back to Top