Recept: Tarte tatin van ui

Ik houd van de food blog Yellow Lemon Tree. Mijn lievelings! Ik heb al best een aantal van de vegetarische gerechten gemaakt en het werd altijd een succes. Kennen jullie deze rode bietjes risotto van haar al? Oh em djie. Een paar dagen geleden maakte ik de tomaten tarte tatin, ook al zo lekker. ‘Tarte tatin’ klinkt heel chique, maar eigen is het gewoon een ander woord voor op-de-kop-bladerdeeg-taartje (vrije vertaling van moi). Ik bedacht meteen honderd andere versies die ik zou kunnen maken. Tarte tatin met appel, hmm.. Of aardappeltjes en veel kruiden. Gisteren maakte ik er één met ui. Heel simpel, héél lekker. Een paar volgers vroegen om het recept, hier is ‘ie!

Recept tarte tatin met ui

Je kan dit als voorgerecht serveren voor 4-6 personen, of als onderdeel van het hoofdgerecht voor 2-3 personen. Ik at het samen met Steve op als lunch. Buiten in het zonnetje. Lekker met een beetje Parmezaanse kaas of geitenkaas erop, maar met alleen een beetje zout en tijm ook al súperlekker. Bij het recept van de tarte tatin van Yellow Lemon Tree vind je ook een mini-receptje voor geitenkaascreme: één deel geitenkaas mengen met één deel crème fraîche, ook lekker om hier op te scheppen!

Ingrediënten

geel_hartje 750 gram uien
geel_hartje Plantaardige boter
geel_hartje Olijfolie
geel_hartje Tijm (ik gebruikte gedroogde tijm uit een potje)
geel_hartje 1/2 eetlepel bruine suiker
geel_hartje 1 el balsamicoazijn (ik gebruikte rodewijnazijn)
geel_hartje 250 gram bladerdeeg
geel_hartje Extra: Parmezaanse kaas of geitenkaas

tarte tatin maken

Bereiding

rood_hartje 1. Verwarm de oven voor op 200 ºC.

rood_hartje 2. Snijd kleine uien doormidden en grote in partjes. Smelt de boter met een scheutje olijfolie in een pan, voeg tijm en uien toe, bestrooi met de suiker, besprenkel met de azijn en voeg zout en peper toe. Draai het vuur laag en bak 15 minuten onder af en toe roeren. De uien mogen best donker worden, op mijn foto’s kan je zien dat ze eigenlijk nog iets te licht waren (ik had honger en mijn geduld raakte op).

rood_hartje 3. Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel uit die iets groter is dan de bakvorm die je gaat gebruiken. Ik had plakjes bladerdeeg, die liet ik eerst ontdooien en daarna kneed ik er een bal van die ik uitrolde op een snijplank met bloem.

rood_hartje 4. Schep de uien voorzichtig in een bakvorm en leg het bladerdeeg er over; stop de rand in en druk een beetje aan. Prik een paar gaatjes in het midden. Bak 20–25 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

rood_hartje 5. Laat 5 minuten rusten buiten de oven en keer de tarte voorzichtig om op een bord of snijplank. Bestrooi eventueel met geitenkaas of parmezaan.

recept tarte tatin ui

Bron: Tarte tatin van ui via Jamie Magazine.

Back to Top