Review: Versapers Slowjuicer

Natuurlijk had ik hier al een blogpost geschreven over mijn geliefde slowjuicer, maar dat was toen ik hem net had gekocht. Ik krijg er nog steeds vaak vragen over, dus tijd voor een uitgebreide review! Inmiddels gebruik ik hem al 8 maanden, dus ik kan er nu wat meer over vertellen.

review versapers slowjuicer

Slowjuicer vs. normale juicer

Waarom een slowjuicer? Ik houd van groentesapjes! Normaal kocht ik veel fruit- en groentesap bij Ekoplaza, maar dat tikt ook behoorlijk aan, daarom wilde ik graag zelf sapjes maken. Het leek mij ook gewoon heel leuk om te doen, zelf lekkere combinaties bedenken en van alles proberen. En als ik dan iets wil, dan wil ik het ook meteen goed doen. Dus ik wilde geen normale juicer of sapcentrifuge, maar een slowjuicer. Een slowjuicer is vele malen duurder doordat de technologie erachter complexer is, maar ik had tijd om te sparen en uiteindelijk vond ik een slowjuicer met korting bij de Bijenkorf. Nu heb ik nooit een normale juicer gehad, dus echt vergelijken kan ik niet, maar van wat ik heb begrepen heeft een slowjuicer veel voordelen ten opzichte van een normale juicer. In een normale juicer wordt het sap eruit gecentrifugeerd op hoge snelheid, hierdoor ontstaat ook warmte waardoor er vitamines verloren gaan. Een slowjuicer ‘kneed’ het fruit en de groente als het ware, dit gaat op een lage snelheid en het apparaat wordt dus niet warm. Hierdoor komt er meer sap uit de groente en dit sap bevat nog alle goede stofjes. Daarom is sap dat uit een slowjuicer komt ook langer houdbaar dan dat uit een normale juicer of blender. Sap of smoothies kan je beter direct opdrinken, maar sap uit een slowjuicer kan je tot zo’n 24 uur bewaren. Mits gekoeld, luchtdicht afgesloten en het meer groente dan fruit bevat (in verband met suikers). Deze informatie heb ik in de loop der tijd bij elkaar gesprokkeld van het internet, ik ben dus absoluut geen expert op het gebied van juicers. Doe dus ook gerust zelf nog even onderzoek!

Versapers Emotion 2G

Ik heb de Versapers Emotion Titanium 2G. Inmiddels is er ook een 3G, deze heeft een sap-stop (een klepje op het tuitje waar het sap uitkomt) en heeft een nieuw ontworpen persvat met betere doorstroming van het sap. Ik zag dat je een ‘upgrade set’ kan kopen om van je 2G juicer een 3G te maken, voor 60 euro. Misschien dat ik dat nog wel doe! Een Versapers slowjuicer kost rond de 300 euro. De Versapers komt uit dezelfde fabriek als de Hurom slowjuicers. Hurom werkt op de Amerikaanse markt en Versapers is importeur en distributeur voor de Nederlandse markt. De Versapers is dus eigenlijk gewoon een wat oudere Hurom slowjuicer. Als je graag het nieuwste van het nieuwste wil, en je hebt geld te veel, dan zou je dus ook nog naar de nieuwere Hurom modellen kunnen kijken.

Onderdelen van de Versapers

versapers review
1 Ronde schraper / 2 Fijne zeef / 3 Schroef / 4 Persvat / 5 Basismachine / 6 Vulopening / 7 Drukker. Wat ook in de doos zit, maar niet op deze foto staat: twee opvangbakken (één voor pulp en één voor sap), een grove zeef voor zacht fruit en een schoonmaakborsteltje. In totaal weegt het hele apparaat 5,2 kilo en is het 40 centimeter hoog.

Juice it

I love it! Ik denk dat mijn slowjuicer echt één van de betere aankopen is die ik ooit heb gedaan, naast mijn Macbook. Ik gebruik hem nog steeds veel om sapjes mee te maken. Niet dagelijks, zoals mijn bedoeling eigenlijk was, maar zeker 2-3 keer per week. Het lekkerste vind ik groen sap met veel bleekselderij. Bleekselderij bevat alleen wel veel vezels, hierdoor raakt het pulp-tuitje van de slowjuicer snel verstopt, niet handig. Het helpt wel als ik de bleekselderij eerst schil en in kleine stukjes snijd. Verder heb ik weinig last van andere nadelen. Of nouja, het schoonmaken. Het liefst zou ik de slowjuicer elke dag gebruiken, maar het schoonmaken houdt mij dan tegen. Verder alleen maar hartjes hoor, hij was dat rib uit mijn lijf zeker waard. In een handomdraai heb ik vers rode bietensap, jus d’orange of amandelmelk. En dat smaakt vers honderd keer lekkerder dan wanneer je het bij een winkel koopt.

Filmpje!

Drink it

Even een paar snelle tips tussendoor om het meeste uit je juice te halen:

  • Drink het sap ’s ochtend op een lege maag;
  • Kauw als het ware het sap terwijl je het drinkt, dit lijkt heel gek maar hierdoor worden de goede stofjes beter opgenomen door je lichaam;
  • Maak niet elke keer hetzelfde groentesap maar varieer met verschillende groentes;
  • Maak het sap niet te zoet door te veel fruit te gebruiken, dit worden echte suikerbommetjes, dan gaat het gezonde effect een beetje weg;
  • Als je het maximale van je gezonde juice wil, drink hem dan direct op.

Clean it

Tja. Dat schoonmaken. Nu moet ik wel toegeven dat ik echt écht een hele grote hekel heb aan afwassen en schoonmaken. Ik wil gewoon een lekker sapje maken, klaar. Maar dan moet ik dat ding nog schoonmaken, en dat stel ik dan weer uit. Maar in principe valt het mee. Vooral wanneer je alle onderdelen direct na gebruik met lauw water afspoelt. Op de foto hieronder kan je alle onderdelen zien na het maken van een bietensapje. Het ligt er een beetje aan wat je voor een groentes hebt gebruikt, na het juicen van bleekselderij is het best een klus om het goed schoon te maken. Maar als je bijvoorbeeld sinaasappelsap hebt gemaakt, hoef je het alleen even om te spoelen en af te drogen. Ik heb meerdere mensen horen zeggen dat ze het schoonmaken niet zo’n gedoe vinden, maar er zijn ook mensen die het een groot nadeel vinden. En één van die laatst genoemde mensen ben ik dus.

versapers schoonmaken

Voordelen & nadelen op een rij

Voordelen:
mint-hartje Handig formaat, hij staat bij mij standaard op het aanrecht.
mint-hartje De pulp die eruit komt is heel droog, hij perst echt goed al het sap eruit.
mint-hartje Je kan ook hele harde dingen juicen, zoals wortel, biet of zoete aardappel.
mint-hartje Je kan er tarwegrassap mee maken (dit kan niet met een normale juicer).
mint-hartje Je kan er healthy bananenijs mee maken door er bevroren bananen in te doen.
mint-hartje Je kan er notenmelk mee maken, jum!
mint-hartje Goede investering, na 8 maanden werkt hij nog net zo goed als in het begin.
mint-hartje De meeste onderdelen kan je los bestellen, mocht er iets kapot aan gaan.
mint-hartje Maakt niet zoveel kabaal als een normale juicer of blender.

Nadelen:
gebroken-hartje De prijs, een rib uit mijn lijf.
gebroken-hartje De slowjuicer raakt verstopt als je er veel bleekselderij in gooit.
gebroken-hartje Het is mij nog niet gelukt om spinazie te juicen (maar misschien lag dat aan de spinazie?) Update: het is gelukt! Verse spinazie er als eerste in doen en daarna de harde groente/fruit zoals appel en komkommer.
gebroken-hartje Het schoonmaken van het apparaat blijft vervelend.
gebroken-hartje Ik dacht dat alles met schil en al er in zijn geheel in gepropt kon worden, maar sinaasappels moeten bijvoorbeeld geschild worden omdat de smaak van het sap anders bitter wordt en harde groentes moeten in kleine stukjes worden gesneden om te veel druk op de zeef te voorkomen.

Sommigen vinden het zonde dat er veel pulp overblijft. Persoonlijk vind ik dit niet zonde, omdat hier alle goede stoffen al uit zijn gehaald. Je zou hier nog een vegaburger van kunnen maken, maar ik gooi het gewoon in de groene container. Als je graag alles van het groente en fruit wilt gebruiken, inclusief de vezels, dan kan je beter smoothies maken met een blender. Zelf gaat mijn voorkeur altijd uit naar juice in plaats van een smoothie, door de textuur, maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak. Conclusie: Heb je een juicer nodig in je leven? Nee. Maar een leuk ding is het wel! Het is handig om extra groente en fruit binnen te krijgen op een makkelijke manier en het is gezonder, verser én lekkerder dan de sapjes uit de supermarkt.

juicer recepten

Het is een behoorlijk lang artikel geworden, maar ik hoop dat het zo duidelijk is. Als je nog vragen hebt, kan je ze hieronder natuurlijk in de comments stellen!

Back to Top