Een ode aan mijn vader

Twee jaar geleden was de laatste dag dat mijn vader ooit nog in een ziekenhuis hoefde te liggen. Mama belde mij op terwijl ik met Steve een Harry Potter film keek. Ineens had ik geen vader meer. Maar dit is geen sentimenteel verhaal over hoe erg dat allemaal is. Dit is gewoon een verhaal van een meisje dat blij is dat ze 22 jaar een nuchtere Achterhoekse timmerman als vader had.

een ode aan mijn vader

Heanig an en loat goan

Mijn vader lag wel vaker in ziekenhuizen, want hij was al heel lang heel erg ziek. Elke week kreeg hij bloedtransfusies en de dokters waren verbaasd dat hij zelf het ziekenhuis nog binnen kon wandelen. Jarenlang bikkelen, dat deed hij. De laatste keer dat hij in het ziekenhuis werd opgenomen, was toen hij een infectie aan zijn hartklep had. Hij lag er een paar weken en zijn lichaam ging alleen maar achteruit. Het is gewoon onmenselijk om iemand zo te zien wegkwijnen. Dat vond ik echt. Ik zat in een volle collegezaal en ineens ging mijn telefoon af, mensen keken mij aan. Maar dat deed mij niets omdat ik niet eens naar mijn scherm hoefde te kijken om te weten wat eraan de hand was. Want mijn vader had besloten dat hij zo niet meer verder wilde. Een paar dagen later overleed hij. Ik vond het altijd heel erg verdrietig dat hij zo ziek was en ik was opgelucht dat hij afscheid kon nemen van dat stomme, zieke lichaam. Hij zei nog dat het best laf was dat hij zomaar opgaf. Misschien omdat hij zo gewend was te overleven. Terwijl ik juist denk dat je echt wel ballen hebt als je zo’n beslissing durft te nemen, dat heeft niets met opgeven te maken.

Door mijn vader leerde ik dat het leven soms hartstikke oneerlijk, kut en zwaar is, maar dat je gewoon door moet gaan en niet zo moet neul’n. Ik leerde dat een mens onvoorstelbaar veel kan hebben. Hij was het toonbeeld van Achterhoekse nuchterheid, iets dat ik niet altijd kon waarderen, maar later bewonderde. Het maakte hem niet uit wat mensen dachten; als iemand belde die hij niet mocht, dan hing hij gewoon op. Niet zo moeilijk doen. Dus dit is ook geen sentimenteel verhaal, want dat zou mijn vader helemaal geen eer aandoen. Hij wilde immers ook niet de hemel in geprezen worden, want als er al een hemel zou zijn dan is hij daar toch al. Met zijn nuchtere levenshouding heeft hij mij de beste levenswijsheid mee kunnen geven die er is: doe heanig an en loat goan. De Achterhoekse variant van keep calm & let go.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

127 reacties op “Een ode aan mijn vader

 1. Jamilla schreef:

  Wat een lief verhaal, lijkt me toch heel naar om zo snel al een van je ouders te verliezen. Mooi dat je er zo op terug kan kijken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 2. Mille Pagine schreef:

  “Want als er een hemel is, dan is hij daar toch al.”

  Wat een dankbare dochter ben je. Heel mooi dit stuk.

  | Reageer op deze reactie
 3. hester schreef:

  Zo veel sterkte gewenst, jij beschrijft iets waar ik zo bang voor ben, de grootste angst 🙁
  Ik vind je heel sterk

  | Reageer op deze reactie
 4. Nancy schreef:

  Zo herkenbaar. Mijn vader is 3 jaar plotseling overleden en ik heb een speech gehouden op zijn crematie die begon met de woorden: ‘Over de doden niets dan goeds’. Dat zei mijn vader altijd en daar was hij van overtuigd dus heb ik eerst verteld wat er niet zo leuk aan hem was, want laten we wel wezen: Niet iedereen is een schatje van begin tot eind 😉 en daarna wat er allemaal zo geweldig was aan mijn pa.
  Het is mooi klote om mee te maken op jonge leeftijd dat je een ouder verliest, maar hoe dan ook (en dit vond ik verschrikkelijk kut in het begin om te horen, want: zum kotsen) leer je er wel van. Ik waardeer het leven op een ander niveau en dat is ondanks de ellende toch een mooie les die velen zelfs op 50-jarige leeftijd nog niet geleerd hebben.

  | Reageer op deze reactie
  1. Nancy schreef:

   …. Ja snotver, helemaal geen post comment! ….

   En ik wens je veel sterkte vandaag, want het blijft toch een bijzondere dag. Zo kan je terugdenken aan een bijzondere en dappere man. Want te lezen aan je verhaal, was hij dat zeker.

   x

   | Reageer op deze reactie
 5. Jill schreef:

  Wat een prachtig stuk tekst Iris! Je vader was net als jij een heel sterk persoon, dat siert jullie enorm. Heel veel sterkte toegewenst vandaag!

  | Reageer op deze reactie
 6. Sophie schreef:

  Aah, mooi geschreven lieve Iris <3 Veel hartjes en konijnen hugs voor jou vandaag!

  | Reageer op deze reactie
 7. Sterkte vandaag Iris! Heel mooi geschreven, ik heb er een brok in mijn keel van. Je vader zou vast trots op je zijn 🙂

  Wel toevallig dat dit vandaag is.. Vandaag is mijn vaders verjaardag, hij is in 2006 overleden. Ik heb net een taartje gehaald voor vanavond, dat probeer ik ieder jaar te doen om er toch even bij stil te staan.

  | Reageer op deze reactie
 8. Lotte schreef:

  Wauw, ondanks het niet was bedoeld als een sentimenteel stuk, heb je me zeker weten raken. Prachtig geschreven.

  | Reageer op deze reactie
 9. Anne-Miep schreef:

  Mijn verhaal is bijna hetzelfde. Mijn vader is ook op mijn 22e overleden. De mijne had alleen geen lang ziektebed maar een hartaanval. Succes en sterkte vandaag! <3

  (Bizar om te lezen dat er meerderen zijn met een dergelijk verhaal. Sterkte aan iedereen die een ouder mist!)

  | Reageer op deze reactie
 10. Angelique schreef:

  Wat fijn dat je 22 jaar met hem hebt kunnen lachen, huilen, bekvechten…gewoon zijn.

  Veel sterkte deze moeilijke dagen!

  | Reageer op deze reactie
 11. Cariena schreef:

  Wat mooi geschreven Iris, ik heb met veel aandacht gelezen. Sterkte!

  | Reageer op deze reactie
 12. Anne schreef:

  Tranen in mijn ogen, op het werk. Prachtig geschreven.

  | Reageer op deze reactie
 13. Netty schreef:

  Mooi geschreven, Iris. Heb het voorrecht gehad hem nog langer te kennen dan jij. Helemaal zoals hij was en dacht. Denk aan jullie. XXX

  | Reageer op deze reactie
 14. Veerle schreef:

  Dat heb je enorm mooi geschreven, als ik dit zo lees, ben je volgens mij echt een kind van je vader. Nuchter, mooi en sterk!
  <3

  | Reageer op deze reactie
 15. Datmeisje schreef:

  Mooi geschreven en fijn dat je aan je vader blijft denken hoe hij was. Veel sterkte vandaag! Xx

  | Reageer op deze reactie
 16. Kim schreef:

  Ik verloor zelf mijn vader 2 jaar geleden en sommige dingen waar je over spreekt zijn echt herkenbaar. Mooi en oprecht verwoord. 🙂 Echt goed van je dat je zo positief in het leven staat!

  | Reageer op deze reactie
 17. Michelle schreef:

  Wat onwijs moooi dit! <3
  Hij zal vast trots op je zijn als hij dit zou lezen en jou zou zien. Bikkelkanjer!

  | Reageer op deze reactie
 18. Pauline schreef:

  Ik kreeg toch wel even een brok in mijn keel.. Prachtig geschreven! Sterkte vandaag!

  Liefs,
  Pauline

  | Reageer op deze reactie
 19. Lisanneleeft schreef:

  Ontzettend mooi geschreven zeg, Iris, kippenvel.

  Heel bijzonder dat exact wat jij schrijft hier precies naar voren komt in jouw hele blog en hoe eigenlijk jouw persoonlijkheid en instelling over komen op mij 🙂 Daar heb ik echt onwijs veel bewondering voor!

  | Reageer op deze reactie
 20. Anneke schreef:

  Je kan wel zeggen dat dit geen sentimenteel artikel is, maar ik kreeg toch echt tranen in mijn ogen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Anneke schreef:

   Oh en dat bedoel ik dus niet vervelend. Prachtig geschreven!

   | Reageer op deze reactie
 21. Jody schreef:

  Mooi geschreven meid!

  Ook ik kom uit de Achterhoek en hoop op een gegeven moment iets meer de nuchterheid te krijgen. Ik merk dat ook heel erg bij mijn vader!

  Btw ik moest grinniken om neul’n. Al een tijdje niet gehoord aangezien ik nu in Utrecht woon… Maar heerlijk bekend <3

  | Reageer op deze reactie
 22. Nicky schreef:

  Prachtig geschreven Iris. Je vader zou vast heel trots op je zijn!
  Veel sterkte vandaag.

  | Reageer op deze reactie
 23. Rachel Kromdijk schreef:

  wauw wat een verhaal.. kippenvel wat lijkt het mij erg om geen vader meer te hebben… ik kan mij er weinig bij voorstellen ik ben ook bijna mijn broer kwijt geweest toen die op zijn 19e een zwaar auto ongeluk kreeg.. ik was 12 jaar en ging elke avond om 18:00 naar het UMC in Utrecht.. het waren drama tijden en hij had het eigenlijk niet kunnen overleven.. er is wat afgebeden in de kerk en hij is er bovenop gekomen.. bizar hoe het leven kan gaan.. heel veel sterkte met alles.. het blijft altijd moeilijk.. want hij was je vader… prachtig dat je dit zo op je blog zet..

  | Reageer op deze reactie
 24. Margriet schreef:

  Wat mooi om dit met ons – de lezers – te delen, fijn dat we dit mochten lezen. Sterkte deze dagen.

  | Reageer op deze reactie
 25. merel schreef:

  Kijk dit vind ik nou een mooie instelling. Ben het helemaal met je eens ik sta precies hetzelfde in het leven.
  Mijn moeder overleed 5 jaar geleden toen ik 19 jaar was. Ze was de mooiste moeder die ik hebben kon en ik ben heel blij dat ze niet meer ziek hoef te zijn. Ik haal het allermooiste uit mijn leven nu zoals zij dat ook gewild had.

  | Reageer op deze reactie
 26. Esther K. schreef:

  In plaats van waterige oogjes zat ik met een glimlach op mijn gezicht; zo mooi hoe je vol trots, nuchter en open over je papa schrijft 🙂 Veel sterkte!

  | Reageer op deze reactie
 27. Naomi schreef:

  Mooi & sterk! Ik vind het knap met hoeveel liefde, bewondering & een portie eigen nuchterheid over je vader schrijft….sterkte en bedankt voor het delen van dit persoonlijke verhaal

  | Reageer op deze reactie
 28. Marlies schreef:

  Mooi lieve Iris! <3 Ik herken veel in je stukje, vooral dat steeds zieker worden en niet meer willen. Zo moeilijk en dapper om juist dat te kunnen zeggen. x

  | Reageer op deze reactie
 29. Tamarah schreef:

  Wat bijzonder om te lezen! En wat mooi dat je deze ode aan je vader schrijft! Het is goed om nuchter in het leven te staan, maar er mogen ook momenten van verdriet zijn. Ik wens je veel sterkte rond deze tijd ook voor de anderen die hem liefhadden.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top