Vegan Challenge eetdagboek: terugblik

I did it! Ik at de hele maand vegan. Dus dit is voorlopig mijn laatste eetdagboek. Even een traantje wegpinken, hoor. (Terwijl ik naar de supermarkt ren voor een reep melkchocolade in de smaak karamel-zeezout, eindelijk!)

vegan eetdagboek

Woensdag

Ik begin de dag met koffie en koffie en nog meer koffie. Ik ben een beetje levensmoe omdat mijn tentamens en het studeren niet gaan zoals ik zou willen. Gelukkig word ik al een stuk blijer door het ideale comfort food: brood met een dikke laag pindakaas, een dikke laag aardbeienjam én plakjes banaan. Erg gezond zal het wel niet zijn, maar lekker is het zeker. ’s Middags maak ik wraps met de linzen-hummus die ik gisteren had gemaakt, als vulling doe ik er tomaat, rode ui en sla in. ’s Avonds wil ik héél graag sushi laten bezorgen, maar ik houd mij in en kook braaf zelf ons eten, we eten gnocchi met tomatenblokjes, veel kruiden, groenten en edelgist. Heel simpel en budgetvriendelijk en onwijs goed te eten. Bij de AH XL ontdekte ik trouwens amandel-chocomelk van Alpro, misschien bestaat het al heel lang hoor, maar ik had het nog niet eerder gezien in ieder geval. Ook goedgekeurd! Al is zelfgemaakte warme chocolademelk natuurlijk het allerlekkerste, vooral met hazelnootmelk, hmm.. Bunny von D eet een stukje banaan (dan smakt ze zo schattig) en een paar takjes peterselie.

vegan eetdagboek

Donderdag

Ik begon de dag met koffie, nog meer koffie, tosti’s en koffie. Omdat variatie belangrijk is at ik bij de tosti’s zowel ketchup als curry. ’s Middags had ik een tentamen (dat rampzalig ging overigens) en eenmaal thuis had ik honger als een paard. Ik maak een salade met spinazie, zeewier, gebakken champignons in sojasaus, avocado, lenteui en sesamolie. Ik houd echt veel van sojasaus. ’s Avonds eten we stamppot zuurkool met veel te veel zout en veel te veel jus, veel te lekker. Ik hoop niet dat mijn aderen inmiddels zijn dichtgeslibd. Bij de Albert Heijn vond ik vegan chocolade van Ethiquable in de smaak karamel-zout. Ik hoopte dat deze net zo lekker zou zijn als die van Tony’s, waar ik de hele maand al zin in heb, maar dat was helaas niet zo. De pure chocoladesmaak is overheersend en de karamel-zout smaak proef je nauwelijks. Jammer! Maar ik heb chronisch honger dus ik eet toch de hele reep op. Bunny von D eet een klein stukje banaan en een paar stukjes komkommer. Ze wil ook graag een stukje van mijn chocolade maar dat mag niet, soms is het leven van een konijn ontzettend oneerlijk.

vegan eetdagboek

Vrijdag

Jammie, alweer zuurkool op brood! Ik maak altijd expres veel van het zuurkoolmengsel dat door de aardappelpuree gaat, zodat ik het de volgende dag als broodbeleg kan gebruiken. Steve en ik zijn de hele dag bezig voor een verslag en we zijn zo druk dat ik helemaal vergeet te lunchen. Mijn lunch bestond dus vooral uit kopjes thee. ’s Avonds maak ik deze bulgursalade, hij lijkt veel op mijn lievelingssalade alleen bevat deze geen feta en zit hier ook paprika en kikkererwten in. Ook erg lekker (al vind ik mijn eigen versie toch wel het allerlekkerst). ’s Avonds kijk ik Dexter (seizoen 6 alweer!) en drink ik superlekkere wijn die best fancy is voor mijn doen want hij was duurder dan 4 euro. Bunny von D eet peterselie en witlof.

vegan eetdagboek

Terugblik

Zo, de maand vloog voorbij! Dit was de derde (of vierde? ik ben de tel kwijt) vegan challenge waar ik aan mee deed en ik vond deze ook de makkelijkste om vol te houden. Wat ik eerder als grootste nadeel ervaarde, was dat ik elke keer alle ingrediëntenlijsten af moest speuren om te checken of iets wel vegan was. Nu wist ik gelukkig al van veel producten uit mijn hoofd of ik ze wel of niet kon eten, dat scheelde mij een hoop frustraties. Soms hoor je mensen wel eens zeggen dat als ze een tijdje vegan hebben gegeten ze nooit meer terug willen, dat ze zich beter en fitter dan ooit voelen. Of dat bij mij ook zo is? Nou, daar kan ik een kort antwoord op geven: nee. Maar ik heb ook niet extreem anders dan normaal gegeten, dus het zou best gek zijn als ik mij een herboren mens zou voelen nu. Waar ik wederom achter ben gekomen, is dat 100% veganistisch eten gewoon echt niet mijn ding is. Vegetarisch eten heb ik nooit als een beperking gezien, het hele idee van het eten van vlees of vis komt niet eens in mij op. Maar puur plantaardig, oei, dat is toch wel een ander verhaal. Melk en eieren kunnen mij gestolen worden. Maar de Oreokoekjes komen mij de strot uit en ik verlang naar een stukje Fair Trade karamel-zeezout chocolade van Tony’s. En een bol mozzarella van de Twentse buffalo farm bij de spaghetti aglio e olio. En een stukje biologische oude kaas van het kaasboertje in de stad. En ik doe een moord om gewoon zo nu en dan eens een pizza te laten bezorgen als ik geen zin heb om te koken. Met superonverantwoorde kaas. En zolang ik daar van kan genieten en er ’s nachts niet van wakker lig, is dat ook geen probleem wat mij betreft.

Maar ach, misschien denk ik daar in de toekomst ook weer anders over, ik weet het niet. Ik heb de eerste paar jaar dat ik vegetarisch at nog wel vis gegeten bijvoorbeeld. Op dat moment had ik daar totaal geen problemen mee, maar later voelde het toch niet helemaal goed waardoor ik besloot het niet meer te eten. Dus soms wil ik best wat inleveren om volgens mijn principes te kunnen leven. ‘Balans’ is hier het magische woord. Maar niemand ontzegt mij van mijn reep Tony’s Chocolonely. In ieder geval de aankomende tijd nog niet, ha. Maar ik moet toegeven; al met al vond ik het een geweldige ervaring. Ik ontdekte nieuwe gerechten die ik zeker nog vaker ga maken en ik ontdekte producten die ik zeker nog vaker ga kopen.

De vijf beste vegan gerechten die ik at:

De vijf beste vegan producten die ik ontdekte:

  • Met stip op nummer 1 Wilmersburger vegan kaas – o.a. te koop bij Jumbo
  • De vegan roomkaas van Totuffi – o.a. te koop bij Ekoplaza
  • De appel-mierikswortelspread van Healthy Planet – ook te koop bij Ekoplaza
  • Agave-siroop, ideaal om de honing in mijn thee mee te vervangen – bij elke super te koop
  • Peanutbutter jelly time! Oké, bio jam en pindakaas zijn niet bepaald nieuw ontdekte producten, maar ik koop het eigenlijk nooit, tot ik mij bedacht dat beide vegan zijn, hoera!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze maand mee te lezen wat ik allemaal heb gegeten en hoe ik dit allemaal heb ervaren. Ik vond het erg leuk om de eetdagboekjes samen te stellen en wil jullie bedanken voor de toffe reacties! Als je de artikelen nog eens terug wil lezen, kan je ze hier vinden

Back to Top