Vegan Challenge eetdagboek: terugblik

I did it! Ik at de hele maand vegan. Dus dit is voorlopig mijn laatste eetdagboek. Even een traantje wegpinken, hoor. (Terwijl ik naar de supermarkt ren voor een reep melkchocolade in de smaak karamel-zeezout, eindelijk!)

vegan eetdagboek

Woensdag

Ik begin de dag met koffie en koffie en nog meer koffie. Ik ben een beetje levensmoe omdat mijn tentamens en het studeren niet gaan zoals ik zou willen. Gelukkig word ik al een stuk blijer door het ideale comfort food: brood met een dikke laag pindakaas, een dikke laag aardbeienjam én plakjes banaan. Erg gezond zal het wel niet zijn, maar lekker is het zeker. ’s Middags maak ik wraps met de linzen-hummus die ik gisteren had gemaakt, als vulling doe ik er tomaat, rode ui en sla in. ’s Avonds wil ik héél graag sushi laten bezorgen, maar ik houd mij in en kook braaf zelf ons eten, we eten gnocchi met tomatenblokjes, veel kruiden, groenten en edelgist. Heel simpel en budgetvriendelijk en onwijs goed te eten. Bij de AH XL ontdekte ik trouwens amandel-chocomelk van Alpro, misschien bestaat het al heel lang hoor, maar ik had het nog niet eerder gezien in ieder geval. Ook goedgekeurd! Al is zelfgemaakte warme chocolademelk natuurlijk het allerlekkerste, vooral met hazelnootmelk, hmm.. Bunny von D eet een stukje banaan (dan smakt ze zo schattig) en een paar takjes peterselie.

vegan eetdagboek

Donderdag

Ik begon de dag met koffie, nog meer koffie, tosti’s en koffie. Omdat variatie belangrijk is at ik bij de tosti’s zowel ketchup als curry. ’s Middags had ik een tentamen (dat rampzalig ging overigens) en eenmaal thuis had ik honger als een paard. Ik maak een salade met spinazie, zeewier, gebakken champignons in sojasaus, avocado, lenteui en sesamolie. Ik houd echt veel van sojasaus. ’s Avonds eten we stamppot zuurkool met veel te veel zout en veel te veel jus, veel te lekker. Ik hoop niet dat mijn aderen inmiddels zijn dichtgeslibd. Bij de Albert Heijn vond ik vegan chocolade van Ethiquable in de smaak karamel-zout. Ik hoopte dat deze net zo lekker zou zijn als die van Tony’s, waar ik de hele maand al zin in heb, maar dat was helaas niet zo. De pure chocoladesmaak is overheersend en de karamel-zout smaak proef je nauwelijks. Jammer! Maar ik heb chronisch honger dus ik eet toch de hele reep op. Bunny von D eet een klein stukje banaan en een paar stukjes komkommer. Ze wil ook graag een stukje van mijn chocolade maar dat mag niet, soms is het leven van een konijn ontzettend oneerlijk.

vegan eetdagboek

Vrijdag

Jammie, alweer zuurkool op brood! Ik maak altijd expres veel van het zuurkoolmengsel dat door de aardappelpuree gaat, zodat ik het de volgende dag als broodbeleg kan gebruiken. Steve en ik zijn de hele dag bezig voor een verslag en we zijn zo druk dat ik helemaal vergeet te lunchen. Mijn lunch bestond dus vooral uit kopjes thee. ’s Avonds maak ik deze bulgursalade, hij lijkt veel op mijn lievelingssalade alleen bevat deze geen feta en zit hier ook paprika en kikkererwten in. Ook erg lekker (al vind ik mijn eigen versie toch wel het allerlekkerst). ’s Avonds kijk ik Dexter (seizoen 6 alweer!) en drink ik superlekkere wijn die best fancy is voor mijn doen want hij was duurder dan 4 euro. Bunny von D eet peterselie en witlof.

vegan eetdagboek

Terugblik

Zo, de maand vloog voorbij! Dit was de derde (of vierde? ik ben de tel kwijt) vegan challenge waar ik aan mee deed en ik vond deze ook de makkelijkste om vol te houden. Wat ik eerder als grootste nadeel ervaarde, was dat ik elke keer alle ingrediëntenlijsten af moest speuren om te checken of iets wel vegan was. Nu wist ik gelukkig al van veel producten uit mijn hoofd of ik ze wel of niet kon eten, dat scheelde mij een hoop frustraties. Soms hoor je mensen wel eens zeggen dat als ze een tijdje vegan hebben gegeten ze nooit meer terug willen, dat ze zich beter en fitter dan ooit voelen. Of dat bij mij ook zo is? Nou, daar kan ik een kort antwoord op geven: nee. Maar ik heb ook niet extreem anders dan normaal gegeten, dus het zou best gek zijn als ik mij een herboren mens zou voelen nu. Waar ik wederom achter ben gekomen, is dat 100% veganistisch eten gewoon echt niet mijn ding is. Vegetarisch eten heb ik nooit als een beperking gezien, het hele idee van het eten van vlees of vis komt niet eens in mij op. Maar puur plantaardig, oei, dat is toch wel een ander verhaal. Melk en eieren kunnen mij gestolen worden. Maar de Oreokoekjes komen mij de strot uit en ik verlang naar een stukje Fair Trade karamel-zeezout chocolade van Tony’s. En een bol mozzarella van de Twentse buffalo farm bij de spaghetti aglio e olio. En een stukje biologische oude kaas van het kaasboertje in de stad. En ik doe een moord om gewoon zo nu en dan eens een pizza te laten bezorgen als ik geen zin heb om te koken. Met superonverantwoorde kaas. En zolang ik daar van kan genieten en er ’s nachts niet van wakker lig, is dat ook geen probleem wat mij betreft.

Maar ach, misschien denk ik daar in de toekomst ook weer anders over, ik weet het niet. Ik heb de eerste paar jaar dat ik vegetarisch at nog wel vis gegeten bijvoorbeeld. Op dat moment had ik daar totaal geen problemen mee, maar later voelde het toch niet helemaal goed waardoor ik besloot het niet meer te eten. Dus soms wil ik best wat inleveren om volgens mijn principes te kunnen leven. ‘Balans’ is hier het magische woord. Maar niemand ontzegt mij van mijn reep Tony’s Chocolonely. In ieder geval de aankomende tijd nog niet, ha. Maar ik moet toegeven; al met al vond ik het een geweldige ervaring. Ik ontdekte nieuwe gerechten die ik zeker nog vaker ga maken en ik ontdekte producten die ik zeker nog vaker ga kopen.

De vijf beste vegan gerechten die ik at:

De vijf beste vegan producten die ik ontdekte:

 • Met stip op nummer 1 Wilmersburger vegan kaas – o.a. te koop bij Jumbo
 • De vegan roomkaas van Totuffi – o.a. te koop bij Ekoplaza
 • De appel-mierikswortelspread van Healthy Planet – ook te koop bij Ekoplaza
 • Agave-siroop, ideaal om de honing in mijn thee mee te vervangen – bij elke super te koop
 • Peanutbutter jelly time! Oké, bio jam en pindakaas zijn niet bepaald nieuw ontdekte producten, maar ik koop het eigenlijk nooit, tot ik mij bedacht dat beide vegan zijn, hoera!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze maand mee te lezen wat ik allemaal heb gegeten en hoe ik dit allemaal heb ervaren. Ik vond het erg leuk om de eetdagboekjes samen te stellen en wil jullie bedanken voor de toffe reacties! Als je de artikelen nog eens terug wil lezen, kan je ze hier vinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

37 reacties op “Vegan Challenge eetdagboek: terugblik

 1. Marion schreef:

  Mijn oprechte complimenten! Ik weet hoe moeilijk het is. Ik heb wegens mijn gezondheid een poos vegan moeten eten en het is echt niet makkelijk. Dus top!

  | Reageer op deze reactie
 2. Maaike schreef:

  Ontzettend goed van je dat je het alweer hebt volgehouden! Ik snap wel dat je dan cravings krijgt naar bepaalde producten die je een maand lang niet mag hebben

  | Reageer op deze reactie
 3. Elodie schreef:

  Echt goed dat het je weer gelukt is! Ik weet niet of ik het zou kunnen en dan vooral omdat het voor mensen in mijn omgeving al zou moeilijk lijkt te zijn dat ik geen vlees eet… Ik voel mij nu al een lastpak als ik bij iemand ga eten en niet gewoon eet wat de pot schaft.
  Oh, en dat geluid van konijntjes die banaan eten <3

  | Reageer op deze reactie
 4. cheyenne schreef:

  goed zeg! nu die reep halen 😉 en die kaas soufflés zien er wel heerlijk uit zeg, die moet ik ook snel eens maken!
  xo, cheyenne

  | Reageer op deze reactie
 5. Mirne schreef:

  Ik vind wel dat je het super goed hebt gedaan, je hebt een stuk gevarieerder gegeten dan ik tijdens mijn vegan periode! En geniet van je chocolade. 😀

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hahaha, ik heb geen zalm tijdens de vegan challenge gegeten hoor 😉

   | Reageer op deze reactie
   1. Merel schreef:

    :’) en buiten de vegan challenge om ook niet. Ik vraag me wel eens af hoe goed mensen lezen 😉

    | Reageer op deze reactie
 6. Sophie schreef:

  Ik vind het echt superknap van je! Ik vind het heel inspirerend om te lezen, maar ik denk dat ik nooit echt vegan zou worden. Vega wellicht wel, hoewel dat ook nog lastig word :’) Geniet van de chocola en al het andere lekkers wat je nu weer mag eten. En je mag trots zijn op jezelf 😀

  | Reageer op deze reactie
 7. Danielle schreef:

  ik vond het erg leuk om je eetdagboek te volgen en je hebt zeker inspiratie gegeven om zelf ook wat meer vegan te gaan eten. ik ben al vegetariër en zou ook echt niet zonder kaas willen leven, maar hoe meer dierlijke producten ik kan vervangen hoe beter 🙂

  | Reageer op deze reactie
 8. Anneleen schreef:

  Knap dat je dit zo goed hebt volgehouden! Grappig om te lezen wat Bunny von D voorgeschoteld kreeg 😉

  | Reageer op deze reactie
 9. Hesteranne schreef:

  Zelf zou ik ook nooit vegan kunnen worden maar het is wel goed om er af en toe bij stil te staan hoeveel dierlijke producten we eigenlijk eiten. Knap dat je het zo goed volgehouden bent (ondanks alle tentamenstress)!

  | Reageer op deze reactie
 10. margriet schreef:

  Echt super knap. Ik doe het je echt niet na. Al die producten waar eieren en melk in zitten… Maar zo een keer een dagje vegan lijkt me wel het proberen waard. Fijn dat je een hoop van je recepten hebt gedeeld.

  | Reageer op deze reactie
 11. Rosan schreef:

  super goed gedaan!

  verder wil ik je er graag op wijzen dat agave-siroop waarschijnlijk niet gezond is. dit melden verschillende bronnen, met een goede uitleg waarom. dus als je dit nu gaat vervangen voor de honing die je normaal eet, raad ik aan om het even te lezen en dan een beslissing erover te maken of je het nog wilt.

  | Reageer op deze reactie
 12. Michelle schreef:

  Goed gedaan hoor Iris! En alsjeblieft geniet nu even lekker van je sushi, pizza en vooral TONY’S (: Je eetdagboekjes en het feit dat je de vegan challenge volhoudt is voor mij enorm inspirerend geweest. Juist de afgelopen maand ben ik echt veel bezig geweest met vegan eten. Ondertussen ben ik ook gewoon een keer naar de snackbar geweest en heb ik héél misschien ook een pizza pepperoni besteld, maar ik ben er veel mee bezig. En ik vind het leuk! Ik herken me enorm in het laatste wat je zegt over niet altijd vegan willen eten, maar wel verantwoord. Meestal dan. Ik heb precies hetzelfde! Daarbij eet ik dus ook nog heel af en toe vlees, maar ook dat begint steeds gekker te voelen…
  Bedankt voor de goede invloed en de inspiratie! <3

  | Reageer op deze reactie
 13. Susanne schreef:

  Echt super goed dat je het een hele maand hebt volgehouden! Vooral omdat je je niet perse beter voelde, dan zou ik het echt niet kunnen volhouden als ik ineens zin in pizza zou hebben :-).

  | Reageer op deze reactie
 14. Emilia schreef:

  Jippieee, ik vind dit zo leuk om te lezen! Ik vind het stiekem zelfs jammer dat de vegan challenge is afgelopen, omdat ik toch altijd weer inspiratie uit jouw food-artikelen haal, al eet ik toch best al een tijdje vegan. 😀 De paella ga ik deze week als het goed is maken (ja, ik weet dat ik dat afgelopen vrijdag ook al zei, maar toen had mijn omnivorenvriendje ineens trek in vis en friet, eh), ik ben heeel benieuwd.
  Geniet lekker van je Tony’s, want die heb je dik verdiend! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 15. Iris schreef:

  Ik zou het niet kunnen vanwege de taarten waarin eieren zitten. Ik moet toch echt proeven wat ik bak.

  | Reageer op deze reactie
 16. Olga schreef:

  Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je iets doet waar je je zelf prettig bij voelt en niet omdat je het gevoel krijgt dat het ‘moet’, omdat het beter zou zijn, of omdat je anders een denkbeeldige eetpolitie achter je aan krijgt lopen 🙂

  | Reageer op deze reactie
 17. Paul schreef:

  Knap dat je het hebt volgehouden, Iris! Ik ben al vegetariër en heb niet de behoefte om veganistisch te gaan eten. Dat is voor mij verantwoord genoeg.

  | Reageer op deze reactie
 18. Marjolein schreef:

  Bedankt voor je inspirerende blogs :)! Ik heb deze maand ook vegan gegeten… Wat mij heel blij gemaakt heeft is dat het eigenlijk heel makkelijk is om een voedzame maaltijd te maken zonder dierlijke producten én met stip op 1: ik denk dat ik slecht tegen melkproducten kan. Ik had hiervoor bijna elke dag last van een opgeblazen buik en vaak ook pijn en dat heb ik deze maand bijna niet gehad. Ik weet dat veel vrouwen hier last van hebben en ik zou hen aan willen raden ook een maand proberen zonder (koeien)zuivel te leven om te kijken of het iets oplevert 🙂
  Ik ga zeker door met veel vegan eten maken en eten, maar ik ga mezelf nu ook weer cheats gunnen (KAAAAS, CHOCOLAAA, MOSSELSSS)

  | Reageer op deze reactie
 19. Cariena schreef:

  Erg leuk om te lezen en wat goed dat het je gelukt is! Ik ben helaas helemaal de mist in gegaan omdat ik nog bij mijn ouders woon en mijn moeder eigenlijk een beetje tegen vegan challenge was. Dus ik heb het maar stil gehouden en erg mijn best gedaan, maar ondertussen kocht mijn moeder wel biologische kaas en vega filet american (die ingrediëntenlijst was wel suuper lang) en dat moest op anders kon het de prullenbak in. Ook bij mijn vriend thuis was alles non-vegan. Ik vond het leuk om te lezen hoe jou oktober is verlopen en vind het ook wel erg knap dat je de parmezaanse kaas links hebt kunnen laten liggen!

  | Reageer op deze reactie
 20. Marloes schreef:

  Super knap gedaan van je, en heel leuk om nog even een terugblik te zien. Ik vind de foodies er stuk voor stuk heerlijk uitzien <3

  | Reageer op deze reactie
 21. Lotte schreef:

  Gisteren zag ik op 24kitchen een programma van Jamie Oliver waarin hij liet zien hoe de kippenindustrie in elkaar zit. Zowel wat betreft het vlees als de eieren. Ik zou er bijna veganist van worden! Ik wist wel wat er met de haantjes gebeurde (die gaan zonder pardon door de shredder), maar dat hier geen verschil in zit tussen de kooikippen of de biologische industrie was wel even een eye opener. Goed dat je het een hele maand vol hebt gehouden. Vegetarisch eten zal al grotendeels in mijn systeem, maar ik ga nu ook zeker proberen wat vaker veganistisch te eten. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 22. Saar schreef:

  Gefeliciteerd! Je hebt het alvast een stuk beter gedaan als ik! En je hebt gelijk: vegetarisch eten is helemaal zo moeilijk niet, maar potverdorie, vegan is toch een stuk lastiger 😀

  | Reageer op deze reactie
 23. yvonne schreef:

  supergoed van je! En bedankt voor alle uitgebreide beschrijvingen en recepten!
  Gek vraagje misschien omdat ik weet dat het niet je doel was:
  Ben je ook afgevallen? Of hebben de Oreokoekjes dat teniet gedaan 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Graag gedaan, ik hoop dat er iets lekkers voor je tussen zit 😀 En wat betreft het afvallen, ik heb geen idee, ik heb geen weegschaal! Maar mijn kleding zit niet losser dan normaal, dus ik vrees van niet 😉

   | Reageer op deze reactie
Back to Top