Stoppen met de pil: mijn ervaring

Het was mijn bedoeling om te schrijven over mijn ervaring met stoppen met de pil als mijn lichaam zou zijn afgekickt. Maar omdat ik er zo vaak vragen over krijg, toch een artikel tussendoor. In dit artikel leg ik uit waarom ik vijf maanden geleden met de pil stopte en hoe het hormoonvrije-leven tot nu toe bevalt. Spoiler: niet zo goed.

Stoppen met de pil

VERGIF!!1!

Ik weet dat er mensen zijn die de anticonceptiepil puur vergif/troep/ellende vinden en daarom groot voorstander zijn van stoppen met de pil. Tot die groep behoor ik niet. Ik bekijk het liever wat genuanceerder. Ik heb in totaal ongeveer 10 jaar de Yasmin pil geslikt, en écht, wat ben ik dankbaar dat ik nooit tienermoeder heb hoeven worden. Dat ik gewoon een onbezonnen, impulsieve puber kon zijn, die soms dingen deed die misschien niet altijd even handig waren. Maar godzijdank nooit met een baby tot gevolg. Ook heb ik in die 10 jaar nooit last gehad van rare bijwerkingen, zoals ik van anderen soms hoor. Ik had last van acne, maar dit verdween in zijn geheel toen ik met de pil begon. Dat was juist wel prettig. Vaak hoor je verhalen van mensen die door de pil psychische klachten zoals stemmingswisselingen kregen, of juist een heel vlak gevoel. Een aantal van die mentale mankementen had, en heb, ik ook wel, maar die waren ook al aanwezig voordat ik aan de pil begon. Dus ik probeer alle horrorverhalen over de pil altijd maar met een korrel zout te nemen. Als ik terug kon gaan in de tijd had ik er zo weer voor gekozen.

Stoppen met de pil

Toch heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met de pil. Waarom? Ik weet het eigenlijk niet zo goed, die beslissing was vrij impulsief, zoals alle beslissingen die ik maak. Het idee dat ik elke dag mijn lichaam volstop met hormonen ging mij steeds meer tegen staan. En jullie weten hoe vergeetachtig ik ben: ik vertrouwde de pil nooit zo, omdat ik hem weleens vergat in te nemen. Het past trouwens ook beter bij mijn hippie-vibes om mijn lichaam zijn natuurlijke ding te laten doen. Dus toen een vriendin besloot om te stoppen met de pil, omdat ze wilde testen of ze zich beter zou voelen, deed ik gezellig mee. Niets spannends verder, er is dus ook geen Iris Junior op komst, sorry voor deze anticlimax. Omdat ik er niet zo over had nagedacht, had ik mij dus ook niet voorbereid op eventuele afkickverschijnselen. Daar heb ik helaas wel last van, en hóe!

Dit merk ik sinds ik 5 maanden geleden ben gestopt met de pil:

 • Mijn huid veranderde in een oorlogsgebied van terrorjeugdpuistjes;
 • mijn haren vallen met bosjes uit mijn hoofd, het is inmiddels merkbaar dunner;
 • maar mijn buik en bovenbenen zijn ook dunner geworden;
 • qua mentale toestand (m.u.v. een natuurlijker libido) merk ik geen verschil;
 • behalve in tijden van PMS, daar heb ik nu veel meer last van dan voorheen; buikkramp, duizeligheid, hoofdpijn, algehele malaise, bleh.

Ik hoopte dat het na een paar maanden wel klaar zou zijn met ‘ontpillen’, maar dat is helaas nog niet het geval. Het schijnt wel een jaar (of zelfs nog langer!) te kunnen duren voordat je lichaam weer een beetje in balans is. Al was mijn cyclus gelijk vanaf het begin weer vrij regelmatig. Ik heb de pil een behoorlijk lange tijd geslikt, dus het is logisch dat mijn lichaam een tijdje in de war is en dat het even duurt. Nog even doorbijten dus.

Stoppen met de pil

“Maar ehh, hoe doe je dat nu dan?”

Krijg ik vaak als voorzichtige vraag gesteld. Ik vind dat altijd zo schattig als mensen mij voorzichtig ‘gênante’ vragen stellen. Lieve lezers ik ken toch geen schaamte, laat die vragen maar komen hoor, open boek hiero. (Voor iedereen die nu denkt: jezus Iris, TOO MUCH INFORMATION. Wat had je dan verwacht bij een blogpost met als onderwerp ‘Stoppen met de pil’?) Maar om terug te komen op die vraag; ik wil liever geen hormonen meer in mijn lichaam. Net als dat gewroet in mijn baarmoeder om er een stuk koper in te haken ook niet welkom is. Als ik op een woensdagmiddag door de Albert Heijn wandel tussen de schreeuwende kinderen lijkt een sterilisatie mij fantastisch. Maar daar vind ik mijzelf nog te jong voor. Het enige dat dan nog overblijft zijn ouderwetse condooms. Of natuurlijke anticonceptie zoals de Ladycomp, maar daar ben ik veel te neurotisch voor. Soms droom ik dat ik zwanger ben en dan word ik badend in het zweet wakker, het is werkelijk mijn allergrootste nachtmerrie. Sommige mensen vinden condooms vervelend, maar ik heb er eigenlijk geen problemen mee. Het voelt voor mij veel betrouwbaarder dan de pil. Ik houd ook alles goed bij met een app (Clue, voor zover ik weet de enige ‘period tracker’ die níet babyroze is), zodat ik kan zien wanneer mijn lijf de meeste kans heeft om een baby te ontwikkelen en wanneer juist niet. En misschien is het in het begin allemaal wat onhandig, maar stoppen met hormonen zorgt er ook voor dat je natuurlijke libido weer tot leven komt. Dan moet je dat gepruts met condooms maar voor lief nemen, want elk nadeel heeft zijn voordeel.

Meer lezen over dit onderwerp:

P.S. Mocht je subiet willen stoppen met de pil na het lezen hiervan (al kan ik mij dat nauwelijks voorstellen gezien de staat van ontbinding waarin mijn lichaam zich momenteel begeeft), gooi je medicijnen dan níet in de prullenbak, wc of gootsteen. Maar breng ze naar de apotheek zodat het op een verantwoorde manier kan worden vernietigd en het niet in het milieu terecht komt.

Hopelijk kan ik over een half jaar een nieuwe blogpost schrijven en vertellen dat het stoppen met de pil mij inmiddels veel beter gaat! Ik wacht ietwat ongeduldig af..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

201 reacties op “Stoppen met de pil: mijn ervaring

 1. Rachel Kromdijk schreef:

  Ik lees nergens dat mensen ”last hebben ” van de pil. Ik slik het namelijk vanaf mijn 17e en ben nu 23.
  Dus ik slik het nu al ongeveer 6/7 jaar.. het vervelende bij mij is dat wanneer ik die week stop met de pil om ongesteld te worden dat ik nergens last van heb. Wel 1 dag hele erge rugpijn maar dan weet ik ook gelijk dat ik het word. Stel dat ik weer begin met een nieuwe strip krijg ik gelijk een rare opgezette buik, kramp, rugpijn etc. Hoe kan dit?! en hebben meer mensen last van deze dingen?

  | Reageer op deze reactie
 2. Pingback: Dierproefvrije make-up stash deel 1: gezicht | IKBENIRISNIET
 3. Pingback: Een allerlaatste terugblik: Een random best of 2015 | IKBENIRISNIET
 4. Hannah schreef:

  Ha Iris, ik zit in hetzelfde schuitje. Sinds begin oktober gestopt met de pil en mijn haar valt in bosjes uit.. Nog steeds helaas. Hoe gaat het daar nu bij jou mee?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Vervelend! Dat is bij mij al wel iets minder geworden. Ik gebruik tegenwoordig een shampoo met cafeïne tegen haaruitval (eigenlijk bedoelt voor vrouwen in de menopauze haha) en die helpt geloof ik wel. Of het is gewoon toeval, dat kan natuurlijk ook.

   | Reageer op deze reactie
 5. Randy schreef:

  Hoi,
  Ik ben in september 2015 gestopt met de pil na zo ie zo 8 jaar doorslikken zonder stop week..
  (Jaja ik hoor jullie al denken, maar is allemaal navraag naar gedaan zelfs in t ziekenhuis. Kan geen kwaad in de zin je wordt onvruchtbaar. En zolang je geen doorbraakbloeding heb kan het)

  In september 2015 heb ik samen met mn vriend besloten om te stoppen voor de volgende stap in onze relatie: een kindje..

  Na tig jaar doorslikken kwam de eerste menstruatie dan ook sneller dan verwacht.
  Namelijk begin november 2015. En wat een hel was die week zeg.. Durfde niks meer voelde me heeel erg onzeker..

  2de keer was begin januari. Dus december nergens last van gehad.
  En toen kwam begin februari.
  Bloedverlies en een hoop slijm (sorry voor de details). Maar bloedverlies in zown kleine hoeveelheid dat ik het geen menstruatie kan noemen.. Dan was het helder en dan weer totaal niet en onwijs donker.
  Verder heb ik last van:
  Gevoelige en pijnlijke borsten/tepels
  Zware drukkende zeurende pijn bij mn linkerborst
  Opgezwolle schaamlip (af en toe)
  Hele erge vochtige schaamlippen
  Zwaar emotioneel
  Krampen/harde buiken
  Last van mn ogen
  Hoofdpijn
  Snel moe maar niet kunnen slapen
  Maagzuur

  Ik heb het hier met een vriendin over gehad die van de 2de zwanger is.. En die herkent wel alles en gaf t advies die test te doen die ook aangeeft hoeveel weken je zwanger bent.

  Dus die heb ik gehaald en gedaan en krijg de uitslag niet zwanger.
  Zijn t “afkickverschijnselen” van t stoppen met de pil??
  Is t verstandig om binnekort een nieuwe test te doen??
  Of kan t iets anders zijn??

  | Reageer op deze reactie
 6. Sanne schreef:

  Hoi Iris,

  Bedankt voor je verhaal! Ik dacht dat ik de enige was met dit probleem.ik ben sinds 3,5 maanden gestopt met de pil en mijn haar komt er met bosjes tegelijk uit. Ik word er ontzettend verdrietig van. Bovendien jeukt het heel erg.

  Ik vroeg me even af. Is bij jou de haaruitval afgenomen? En gebruik je nog steeds de cafeineshampoo?

  Groeten

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bij mij hield het na ongeveer 8 maanden (zo uit mijn hoofd) helemaal op met de haaruitval! Ik gebruik al meer dan een maand weer normale shampoo en de haaruitval is gelukkig niet terug gekomen. Dus er is hoop!

   | Reageer op deze reactie
   1. Sanne schreef:

    Ok dat klinkt inderdaad hoopvol! Gebruikte je nog andere dingen? Vitamientjes ofzo? En groeit je haar inmiddels al wat terug of is de uitval slechts gestopt? En bedankt overigens voor je snelle reactie!

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Het begint al wel terug te groeien, ik zie overal babyhaartjes in ieder geval haha. Maar ik heb sowieso al heel dun haar van mezelf dus of het nou al echt dikker is geworden, dat merk ik niet. Verder doe ik niets anders dan normaal, ik eet zoals ik altijd doe en neem geen extra vitamines. Het is een kwestie van geduld, komt het op neer, al je hormonen moeten weer in balans komen en helaas duurt dat even. Succes ermee!

     | Reageer op deze reactie
 7. Sanne schreef:

  Geduld inderdaad, ik doe mijn best….Hierbij echt mijn allerlaatste vragen. Gebruikte je toevallig Plantur 39 shampoo? Ik verfde mijn haar altijd heel licht blond. Heb jij ze tijdens de uitval geverfd of maar even met rust gelaten? Alvast super bedankt voor al je reacties!!!

  | Reageer op deze reactie
 8. Lean schreef:

  Hallo allen,

  Ik slik sinds mn 17e de pil, nu ruim 9 jaar geleden. Ik heb een vaste relatie waarmee ik sinds kort een huis heb gekocht. Nu ik in een leeftijd kom waarbij ik niet meer iedere vrijdag en zaterdag in de kroeg wil hangen en er steeds vaker baby gedachtes voorbij vliegen, begin ik te twijfelen aan mijn trouwe pil. Ik merk steeds vaker dat ik in mijn stopweek veel meer zin heb om intiem te zijn en ik minder last heb van stemmingswisselingen. Wel de normale huilbuien, maar ik ben geen draak meer tegen mijn vriend. Nu merk ik verschillende negatieve en positieve dingen op aan de pil. Bijvoorbeeld is de pijn tijdens mijn ongesteldheidsperiode aanzienlijk minder maar de dagen en hoeveelheid bloed dat ik verlies blijft hetzelfde. Verder merk ik dat ik tijdens de 3 weken dat ik de pil slik vaak moe, geirriteerd en afwezig ben. Dit was toen ik begon met de pil niet. Ook dat is een van de redenen waarom ik zou willen stoppen. Echter vind ik het ook doodeng om te moeten stoppen, wat als mijn periode nu weer zo zwaar (pijnlijk) wordt als eerst? Wat als ik in plaats van vocht verliezen juist nog meer vocht ga vast houden? Wat als ik zonder pil nog steeds geen zin heb in intimiteit? Dit zijn enkele vragen die door mijn hoofd spoken.

  Zijn er mensen die hier toevallig advies op kunnen geven?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik ben niet echt bevoegd om er advies over te geven, maar je zou altijd tijdelijk kunnen stoppen met de pil en gewoon zien hoe het gaat! Mocht het echt niet bevallen dan kan je hem weer gaan slikken. Dat was mijn insteek toen ik ermee stopte. Je kan altijd met je huisarts overleggen of dat verstandig is om te doen.

   | Reageer op deze reactie
 9. Pingback: Hormonale acne door stoppen met de pil | IKBENIRISNIET
 10. Veronique schreef:

  Goedemorgen, ik ven in de maand mei gesteriliseerd op de ouderwetse manier met klemmetjes.. en dus ook gestopt met de pil.. ongesteldheid is regelmatig last van het gebruikelijke maar meest last van acne in gezicht en nek borst gedeelte… ik vind dit verschrikkelijk.. het lijkt of het met de maand erger wordt. Ben je net van de acne af komt het er weer aan omdat ik ongesteld wordt.. kan iemand mij vertellen hoe lang dit zou duren het ontgiften dan? En weet iemand goed spul voor je huid voor goede en gezonde behandeling. Kan ik er überhaupt iets tegen die acne doen.. het begint met kleine puistjes tot grote rode bulten/ onstekingen..

  | Reageer op deze reactie
   1. Veronique schreef:

    Dank je wel.. het is zeker rot behalve dat het er niet uit ziet.. gaat je huid ook nog kapot.. ongemerkt ga je er toch aan zitten terwijl je weet dat het niet goed is..
    Je schrijft (typt) mooie en duidelijke blogs.

    | Reageer op deze reactie
 11. Claudia schreef:

  Hallo
  Ik ben 4 maand geleden gestopt met diane35 sindsdien is mijn haar met plukken beginnen uitvallen, met als resultaat dat ik voor 60%al kwijt ben. Heeft iemand ervaring met deze pil en de dr raadt me aan om Yasmine te starten. Ik zou dit liever niet doen, in eerste instantie omdat het uitstel van executie is, je kan dit niet voor altijd innemen en ben er ondertussen 40. Ook omdat mijn gemoed hiervan negatief is. Weet er iemand hoelang de haaruitval duurt?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Bij mij hield de haaruitval rond de 7 maanden langzaam op, mijn haar was ook heel dun geworden. Mijn haar begint nu (na 1,5 jaar te zijn gestopt) eindelijk weer mooi bij te groeien en is weer wat dikker gelukkig. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   | Reageer op deze reactie
   1. Claudia schreef:

    Dag Iris,
    Zeker en vast dankjewel voor jouw reactie. Heb je dan ook nog iets extra aangesmeerd of ingenomen? Ik neem vitaminen en gebruik speciale shampoo en lotions alsook om de 4 weken een detox bij een Haarspecialist.

    | Reageer op deze reactie
    1. Iris schreef:

     Oh wat doe je al veel! Ik ben wel een caffeine-shampoo tegen haaruitval gaan gebruiken (speciaal voor vrouwen in de menopauze haha, daar komt dat ontpillen uiteindelijk toch wel een beetje op neer) van het merk Plantur 39. Ik gebruik die shampoo al heel lang niet meer maar met mijn haren gaat het nog steeds goed, dus of het ooit echt heeft gewerkt of dat de haartuitval gewoon vanzelf stopte durf ik niet te zeggen. Maar denk wel dat het uiteindelijk vooral neer komt op heeeel veel geduld hebben helaas. Heel veel succes!

     | Reageer op deze reactie
     1. Claudia schreef:

      Hey Iris,
      Ben zo radeloos, het weegt enorm door. In welk stadium was jou haar op het einde? Droeg jij eventueel extensions of andere zaken om het te camoufleren? De specialist raadt aan om te herbeginnen en nu met Yasmine ipv diane35 sta enorm in twijfel…

      | Reageer op deze reactie
      1. Iris schreef:

       Ik heb zelf de Yasmin pil geslikt, ik was er altijd wel tevreden over, maar je krijgt dan dus wel weer precies dit probleem als je ooit weer stopt. Of je moet hem gewoon door blijven slikken, dat kan natuurlijk ook. Vond ik alleen persoonlijk geen fijn idee, maar dat is iets dat je voor jezelf moet beslissen natuurlijk. Mijn haar was echt heel dun op het laatst, ik heb sowieso al fijn/dun haar van mezelf, en als ik een staartje in had zag je echt dunne/kale plekjes op mijn hoofd. En als ik het los had hing het heel zielig in sliertjes langs mijn hoofd. Ik deed verder niks om het te camoufleren, ik vond vooral de acne heel vervelend. Om mijn haar heb ik me eigenlijk niet zo heel druk gemaakt. Ik had al van anderen gehoord dat het uiteindelijk wel weer terug zou groeien. Maar mijn wangen zitten nog steeds onder de acne-littekentjes 🙁 Hoop heel erg voor je dat het snel ophoudt of dat je een andere oplossing vindt! Ik weet hoe rot het is en hoe machteloos het voelt.

       | Reageer op deze reactie
       1. claudia schreef:

        Dag Iris, sorry had geen melding van jouw berichtje gekregen.
        Aan de hand van jouw foto’s zie je er super uit niets op je haar aan te merken.
        Bij mij is het anders. Ik ga nog even volhouden en pilloos blijven het is nl mijn 4de maand dat ik pilvrij ben.

        | Reageer op deze reactie
  1. claudia schreef:

   ik ben bij het stoppen van de pil 8kg afgevallen dit op een maand of 2. Ik voel me opgewekter.
   Hier en daar krijg ik een pukkel maar mijn haaruitval dat is het ergste.
   nu bijna 5 maand gestopt en sta dagelijks in twijfel om terug de pil te nemen.

   | Reageer op deze reactie
 12. Pepita Aarts schreef:

  Hoi Iris, ik lees deze flog nu anno 2016 en vond het een genot om te lezen (je schrijfstijl bedoel ik, niet je afkick verschijnselen). Ik ben zelf momenteel bijna 4 maanden gestopt en heb ik geen last van afkick verschijnselen maar dat is juist het probleem… Ik merk níks! Ik ben ook met de rede van ‘liever geen troep in mijn lichaam doen als dat niet nodig is’ gestopt en dat ik zeer emotioneel instabiel was, bijna down. Maar helaas merk ik geen positief effect op mijn psygisch toestand… Ben ik nu van mezelf een huilteef geworden? Of heeft mijn lichaam meer tijd nodig!? Allemaal vragen waar alleen tijd andwoord op heeft ben ik bang. Maar als het niet verbeterd zie ik niet in waarom ik de pil niet meer zou slikken.

  | Reageer op deze reactie
 13. Jon schreef:

  Leuk artikel! ik ben nu net een maand gestopt ongeveer, en had me totaal niet voorbereidt.
  m’n pillen waren op dus ik had de keuze om of even naar de apotheek te fietsen om nieuwe te halen of te stoppen.. mijn luiheid overheerste dus besloot ik te stoppen, niet bedacht dat er ook nadelen zaten aan stoppen.
  Sinds ik gestopt ben heb ik bijna elke dag last van heftige hoofdpijn ( wat ik nooit gehad heb) en buikkrampen. Plus dat ik vreselijk zit te zenuwen dat ik elk moment ongesteld kan worden ( ik werk in de zorg dus spierwitte uniformen, dikke stress!) daarbij ook stress dat ik zwanger ben aangezien ik voor mn gevoel al lang ongesteld had moeten zijn ( ja ook ik heb zwangerschapsnachtmerries )
  Ik had me zelfs bedacht dat ik misschien wel gestopt ben omdat t m’n moederlijke oerinstinct was die besloot te stoppen met de pil? toch maar is een testje doen…
  ik lees verschillende reacties dat het vet lang kan duren allemaal dus ga nu wel heel erg twijfelen om weer te beginnen maar ik ga het zeker nog 2 maanden proberen, in de hoop dat t beter gaat!

  | Reageer op deze reactie
 14. Pingback: Ontpillen: een jaar na het stoppen - WANDER WOMEN
 15. Pingback: Stoppen met de anticonceptiepil | Mijn ervaring na 1 maand!
Back to Top