Stoppen met de pil: mijn ervaring

Het was mijn bedoeling om te schrijven over mijn ervaring met stoppen met de pil als mijn lichaam zou zijn afgekickt. Maar omdat ik er zo vaak vragen over krijg, toch een artikel tussendoor. In dit artikel leg ik uit waarom ik vijf maanden geleden met de pil stopte en hoe het hormoonvrije-leven tot nu toe bevalt. Spoiler: niet zo goed.

Stoppen met de pil

VERGIF!!1!

Ik weet dat er mensen zijn die de anticonceptiepil puur vergif/troep/ellende vinden en daarom groot voorstander zijn van stoppen met de pil. Tot die groep behoor ik niet. Ik bekijk het liever wat genuanceerder. Ik heb in totaal ongeveer 10 jaar de Yasmin pil geslikt, en écht, wat ben ik dankbaar dat ik nooit tienermoeder heb hoeven worden. Dat ik gewoon een onbezonnen, impulsieve puber kon zijn, die soms dingen deed die misschien niet altijd even handig waren. Maar godzijdank nooit met een baby tot gevolg. Ook heb ik in die 10 jaar nooit last gehad van rare bijwerkingen, zoals ik van anderen soms hoor. Ik had last van acne, maar dit verdween in zijn geheel toen ik met de pil begon. Dat was juist wel prettig. Vaak hoor je verhalen van mensen die door de pil psychische klachten zoals stemmingswisselingen kregen, of juist een heel vlak gevoel. Een aantal van die mentale mankementen had, en heb, ik ook wel, maar die waren ook al aanwezig voordat ik aan de pil begon. Dus ik probeer alle horrorverhalen over de pil altijd maar met een korrel zout te nemen. Als ik terug kon gaan in de tijd had ik er zo weer voor gekozen.

Stoppen met de pil

Toch heb ik de keuze gemaakt om te stoppen met de pil. Waarom? Ik weet het eigenlijk niet zo goed, die beslissing was vrij impulsief, zoals alle beslissingen die ik maak. Het idee dat ik elke dag mijn lichaam volstop met hormonen ging mij steeds meer tegen staan. En jullie weten hoe vergeetachtig ik ben: ik vertrouwde de pil nooit zo, omdat ik hem weleens vergat in te nemen. Het past trouwens ook beter bij mijn hippie-vibes om mijn lichaam zijn natuurlijke ding te laten doen. Dus toen een vriendin besloot om te stoppen met de pil, omdat ze wilde testen of ze zich beter zou voelen, deed ik gezellig mee. Niets spannends verder, er is dus ook geen Iris Junior op komst, sorry voor deze anticlimax. Omdat ik er niet zo over had nagedacht, had ik mij dus ook niet voorbereid op eventuele afkickverschijnselen. Daar heb ik helaas wel last van, en hóe!

Dit merk ik sinds ik 5 maanden geleden ben gestopt met de pil:

 • Mijn huid veranderde in een oorlogsgebied van terrorjeugdpuistjes;
 • mijn haren vallen met bosjes uit mijn hoofd, het is inmiddels merkbaar dunner;
 • maar mijn buik en bovenbenen zijn ook dunner geworden;
 • qua mentale toestand (m.u.v. een natuurlijker libido) merk ik geen verschil;
 • behalve in tijden van PMS, daar heb ik nu veel meer last van dan voorheen; buikkramp, duizeligheid, hoofdpijn, algehele malaise, bleh.

Ik hoopte dat het na een paar maanden wel klaar zou zijn met ‘ontpillen’, maar dat is helaas nog niet het geval. Het schijnt wel een jaar (of zelfs nog langer!) te kunnen duren voordat je lichaam weer een beetje in balans is. Al was mijn cyclus gelijk vanaf het begin weer vrij regelmatig. Ik heb de pil een behoorlijk lange tijd geslikt, dus het is logisch dat mijn lichaam een tijdje in de war is en dat het even duurt. Nog even doorbijten dus.

Stoppen met de pil

“Maar ehh, hoe doe je dat nu dan?”

Krijg ik vaak als voorzichtige vraag gesteld. Ik vind dat altijd zo schattig als mensen mij voorzichtig ‘gênante’ vragen stellen. Lieve lezers ik ken toch geen schaamte, laat die vragen maar komen hoor, open boek hiero. (Voor iedereen die nu denkt: jezus Iris, TOO MUCH INFORMATION. Wat had je dan verwacht bij een blogpost met als onderwerp ‘Stoppen met de pil’?) Maar om terug te komen op die vraag; ik wil liever geen hormonen meer in mijn lichaam. Net als dat gewroet in mijn baarmoeder om er een stuk koper in te haken ook niet welkom is. Als ik op een woensdagmiddag door de Albert Heijn wandel tussen de schreeuwende kinderen lijkt een sterilisatie mij fantastisch. Maar daar vind ik mijzelf nog te jong voor. Het enige dat dan nog overblijft zijn ouderwetse condooms. Of natuurlijke anticonceptie zoals de Ladycomp, maar daar ben ik veel te neurotisch voor. Soms droom ik dat ik zwanger ben en dan word ik badend in het zweet wakker, het is werkelijk mijn allergrootste nachtmerrie. Sommige mensen vinden condooms vervelend, maar ik heb er eigenlijk geen problemen mee. Het voelt voor mij veel betrouwbaarder dan de pil. Ik houd ook alles goed bij met een app (Clue, voor zover ik weet de enige ‘period tracker’ die níet babyroze is), zodat ik kan zien wanneer mijn lijf de meeste kans heeft om een baby te ontwikkelen en wanneer juist niet. En misschien is het in het begin allemaal wat onhandig, maar stoppen met hormonen zorgt er ook voor dat je natuurlijke libido weer tot leven komt. Dan moet je dat gepruts met condooms maar voor lief nemen, want elk nadeel heeft zijn voordeel.

Meer lezen over dit onderwerp:

P.S. Mocht je subiet willen stoppen met de pil na het lezen hiervan (al kan ik mij dat nauwelijks voorstellen gezien de staat van ontbinding waarin mijn lichaam zich momenteel begeeft), gooi je medicijnen dan níet in de prullenbak, wc of gootsteen. Maar breng ze naar de apotheek zodat het op een verantwoorde manier kan worden vernietigd en het niet in het milieu terecht komt.

Hopelijk kan ik over een half jaar een nieuwe blogpost schrijven en vertellen dat het stoppen met de pil mij inmiddels veel beter gaat! Ik wacht ietwat ongeduldig af..

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

201 reacties op “Stoppen met de pil: mijn ervaring

 1. Marion

  Oh meid, wat knap dat je het al 5 maanden volhoudt. Doorzetten, hè! Mij is het niet gelukt. Ik ben weer terug aan de pil. De Diane zelfs. Ik heb geprobeerd, maar het was te erg. Nu was mijn timing ook niet echt denderend. Als ik nu terugkijk besef ik me dat dat precies in de periode was dat mijn depressie begon, maar ja, dat wist ik toen nog niet! Wat een toestand allemaal met die pil. Nogmaals, succes. Ik weet hoe zwaar het is, maar uiteindelijk is het idee dat je lichaam weer lekker zelf alles aanmaakt ook wel lekker toch? Daar doe je het voor.

  • Iris

   Ja precies, gewoon het idee dat nu alles natuurlijk gaat vind ik heel fijn. Ook al zit dat meer tussen mijn oren natuurlijk. Dankjewel!

   • Patricia

    Hoi Iris, per toeval kwam ik hier terecht. Ik ben nu 4,5 mnd gestopt met de yasmin en ook ik heb puistjes maar nog veel erger haaruitval, ben soms bang dat het niet meer goed komt en ik toch maar weer moet beginnen met de pil. Hoe is het nu met jou? Is je haaruitval gestopt en hoe lang heeft dat geduurt?

    • Iris

     Mijn haar is inmiddels al weer langzaam aan het terug groeien en is gelukkig weer wat dikker! De haaruitval stopte bij mij rond de 7-8 maanden, ik weet het niet meer precies hoor. Ik ben rond die tijd ook een cafeineshampoo gaan gebruiken tegen haaruitval (eigenlijk bedoeld voor vrouwen in de menopauze). Die shampoo gebruik ik al heel lang niet meer, maar met mijn haar gaat het nog steeds goed 🙂

    • claudia

     Hey Patricia
     hoe is het met jouw haaruitval? is dit gestabiliseerd?
     groetjes
     Claudia

     • Patricia

      Hoi Claudia, bij mij is het pas begonnen met de uitval. Heb wel het idee dat het wat minder is nu. Mijn haar is wel voor de helft dunnner geworden. Heb jij er ook last van?

      • Claudia

       Ik ben nu 4 maand gestopt en het is na een maand hevig beginnen uitvallen. Zo erg dat ik meer dan de helft al kwijt ben. 😞 Ik heb ook zo’n gloeiend gevoel soms p mijn hoofd. Waarschijnlijk ontsteking. Sinds wanneer ben jij gestopt? Was ook diane35?

       • Patricia

        Ik ben sinds juli gestopt en heb ook jeuk op m’n hoofd. Ik had de yasmin pil.

         • Patricia

          Nee dat heb ik niet. Zou niet weten wat. Heb jij dat echt nodig?

          • claudia

           Ik kan het niet meer in model brenge zoals vroeger. ik heb nu een bloedonderzoek gedaan, eind deze week weet ik meer. Ik had gelezen over T-parting lijkt mij nog een degelijke tussenoplossing

 2. Sas

  Ik ben ruim een jaar nu op de prikpil, ideaal voor mij! Met de gewone pil had ik idd ook vaak last van vergeetachtigheid, en wilde ook geen gevroed met koperen dingen. Het blijft natuurlijk hormoon, maar naar mijn idee ben ik veel rustiger. Condooms wilden nog wel eens scheuren en ook hier mega baby angst… Vandaar toch een shot met hormonen elke 3 maanden. Wat ik vooral prettig vind is dat ik niet meer ongesteld wordt, had altijd verschrikkelijke PMS inclusief heksengedrag en pijnen, zelfs met pil. Dus toch een shot met hormonen elke 3 maanden, maar voor mij voelt dit het beste. Wel echt bedankt voor het delen van je verhaal, ik merk ook dat vriendinnen hier ook erg mee bezig zijn.

  • Ina

   Wat zegt Steve van dit alles? Ik heb nog nooit een man ontmoet die het leuk vindt om een condoom te gebruiken…

   • Iris

    Het is niet ideaal, maar een baby is nog net een tikkeltje vervelender.

    • Ina

     Maar er zijn toch ook wel ‘groene’ Pillen, die geen ‘vergif’ zijn? Wie weet raak je dan ook weer van je acne af…

     • Iris

      Wat bedoel je precies met een groene pil? Alle anticonceptiepillen zijn namelijk medicijnen op basis van hormonen die de ovulatie/vruchtbaarheid onderdrukken. Een ecologische, natuurlijke pil zou heel mooi zijn, maar ik denk niet dat die dan zou werken haha.

 3. Laura

  Ik ben indertussen alweer 2 jaar gestopt met mijn pil, om medische redenen. Ik maakte namelijk geen eigen hormonen meer aan en dat was niet goed (bij lang wachten geraakte je dan in een schijnmenopauze volgens de gynae en kon de botontkalking vroeger stoppen). Verschillende dokters raden toch een spiraaltje aan, maar na lang wikken en wegen heb ik besloten deze niet te laten zetten. Het heeft bijna een jaar geduurd voor ik mijn terug regels kreeg. Toen dat terug normaal was, was ik eigenliji best tevreden. Zonder pil heb ik veel minder last van moodswings, hevige hoofdpijn en minder last van PMS.
  Grappig dat ik niet de enige ben die angstdromen heeft om zwanger te worden. Gelukkig zijn condooms erg veilig mits correct gebruik.
  Ik ben echt tevreden met mijn beslissing om met de pil te stoppenen zou nooit meer terug gaan.

 4. Saskia

  In februari mijn spiraaltje eruit laten halen (mirena) (heb ik ook een blog over geschreven). Het idee dat er iets in mijn lichaam zit wat er niet in hoorde stond me steeds meer aan. Daarnaast was ik erg bang voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap met misschien het gevolg dat er van alles moest worden uitgehaald en dan zou ik nooit meer kinderen kunnen krijgen (hier wel een hele grote kinderwens). Nachtmerries dus. Vriendlief vond het in eerste instantie niet zo prettig, maar merkte wel dat mijn gemoedstoestand veel leuker en beter werd. Libido ging omhoog en met een beetje cyclus planning weet je wanneer je t veilig of niet veilig kan doen.

 5. Lotte

  Jeetje wat lastig zeg! Knap dat je stug vol blijft houden. Ik ben ik augustus vorig jaar gestopt met de pil, na deze 8 jaar gebruikt te hebben. Wel heb ik er een spiraal voor in de plaatst. Dus helemaal natuurlijk is het niet. Wat jij beschrijft over haaruitval, daar had ik ook enorm veel last van. Plukken haar kwamen eruit, ik kon wel janken! De huisarts weet dit ook aan ontpillen. Gelukkig is dat wel weer goedgekomen, al heeft het wel een lange tijd geduurd! Ook in het begin was mijn huid een stuk erger, veel onderhuidse ontstekingen enzo 🙁 De spiraal vind ik wel echt een dikke aanrader. Je hoort er verschillende verhalen over, maar ik neem echt nooit meer een andere vorm van anti-conceptie. Het blijven hormonen, dat wel, maar in veeeel mindere mate dan de pil.

 6. Frances

  Ik ben sinds ongeveer een maand gestopt met hormonen, ik had een spiraaltje. Ik voelde me zo ellendig (mentaal) dat ik besloot dat ding eruit te halen en ik voel me echt al een stuk beter! Is toch voor iedereen anders denk ik.

 7. Evera

  Goed omjouw ervaringen te lezen! Ik stopte bijna 3 jaar geleden met de pil ivm stemmingswisselingen en dergelijke en ik wil nooit meer terug! Hoe meer ik er over ging nadenken, hoe meer ik het gevoel kreeg dat die pillen mijn leven beheerste. Aan het begin had ik ook meer last van menstruatieklachten, maar op een gegeven moment niet meer. Alhoewel het ook kan zijn dat ik nu niet meer beter weet. 😉

 8. Ik stopte zo’n 3 jaar geleden met de pil omdat mijn libido serieus onder nul gezakt was.. Ik heb enkel en alleen maar positieve ervaren bij het stoppen van mijn pil.. en ja mijn libido is back on track ;p
  Enige nadeel is dat mijn regels heviger geworden zijn en dat ik minstens 2 dagen heel veel buikpijn heb. Maar liever 2 dagen afzien dan jaren die rommel innemen!
  Liefs,
  Eefje

 9. Desi

  Hahaha ik moest heel hard lachen km je p.s. Medicijnen moet je inderdaad gewoon terugbrengen naar de apotheek. Ik wil eigenlijk ook heel graag van de hormonen af, maar ben van plan om een koperspiraal te nemen. Dat lijkt me toch betrouwbaarder dan condooms, en ook wel wat minder gedoe. Waarom wilde jij eigenlijk geen spiraaltje Iris?

  • Iris

   Ah oke! Mooi dat je iets hebt gevonden dat bij je past. Ik vind het zoals het nu gaat prima, dus ik hoef geen spiraaltje. Het is niet iets dat ik überhaupt heb overwogen eigenlijk. Lijkt me helemaal geen prettig idee dat gewroet in je baarmoeder en dat er dan zo’n ding in je buik zit. Maar dat is gewoon persoonlijk hoor, ik denk dat het een heel goed middel kan zijn.

 10. Ilse

  Ik zit er ook wel eens aan te denken om te stoppen met de pil, ik ben bijna 10 jaar aan de pil en de helft van de tijd was het niet eens echt nodig omdat er toch geen man was haha. Maar ergens is het ook zo normaal geworden en ben ik (heel erg) bang voor de afkickverschijnselen. Ik ben nu al een soort van emotioneel wrak als ik ongesteld ben, ik ben gewoon bang dat het nóg erger wordt als ik stop met alle hormonen.. Al hoeft dat natuurlijk niet zo te zijn. Maarja, ergens steekt het ook wel om me niet meer vol te proppen met alle hormonen. Ik ben er in ieder geval nog niet over uit!

  • Daniëlle

   Je kan er ook voor kiezen om de pil door te slikken! De bloeding die je in de stopweek krijgt is in feite niet nodig. Mijn huisarts gaf wel de tip om eens in de 4 maanden een stopweek te houden om zo doorbraakbloedingen te voorkomen.

   • Ilse

    Dat doe ik ook! Ik slik ongeveer 3 maanden door en dan een stopweek, maar het maakt bij mij niet heel veel verschil of ik nou wel of niet doorslik.

 11. Ester

  Ik ben er ook een tijd mee gestopt, omdat ik de pil weleens vergat. En ik dacht wat nog erger is dan hormonen in je lijf, zijn onregelmatige hormonen. Ik heb aan het stoppen en weer beginnen geen verschil gemerkt, behalve dat ik met pil ‘de leukste tijd van de maand’ veel beter aan zie komen. Inmiddeld heb ik de oplossing: een pillendoosje. (€1 op Ebay) Iedere zaterdag vul ik de vakjes van iedere dag (ook vitaminen, ADHD medicatie) en ’s ochtends in de auto neem ik ze. Ik ben al maanden geen pil meer vergeten!

 12. Anna

  Haha ai, ‘deze staat van ontbinding’… Klinkt best heftig allemaal zeg! Ik vind het knap van je, zelf zou ik denk ik niet zomaar stoppen met de pil. Al is het inderdaad niet goed natuurlijk om iedere dag maar hormonen naar binnen te proppen… Gelukkig merk ik ook niet veel van de slechte bijwerkingen, vandaar ook niet de drang om te stoppen. Hopelijk ben je er wel sneller dan pas na een jaar vanaf, al deze vervelende klachten. Sterkte :(!

 13. MS

  Ohja..haaruitval check✅ ook last van gehad. Nu niet meer, al heb ik wel het idee dat het nu wat fijner Is dan voorheen. Belangrijkste Is denk ik voor iedereen die denkt over stoppen; iedereen reageert echt compleet anders op het ontpillen. Dat heb ik wel gemerkt in mijn omgeving, sommige hebben (bijna) nergens last van.
  Ik Had ook zoiets van je lichaam heeft toch een beetje stilgelegen de afgelopen 10 jaar en nu moet ie weer ineens alles zelf gaan regelen, dus vrij logisch dat zoiets wat langer kan duren. Zou ik ook moeite mee hebben 🙂
  Succes verder nog met de pilloze avonturen 😉

 14. Elaine

  Wat een fijne eerlijke post. Ik had geen idee dat dit zo leeft onder de jonge vrouwen. Ik ben 4 jaar geleden gestopt omdat ik hem te vaak vergat, en liet een spiraaltje plaatsen. Inmiddels weet ik dat die ook helemaal niet zo betrouwbaar is als ik altijd dacht (per jaar worden 1/1000 eigenaressen van een spiraaltje zwanger) en houd ik alsnog m’n cyclus in de gaten. Maar een voordeel vind ik dat mijn menstruaties veel minder heftig zijn en ik ook minder klachten heb dan zonder. Je hebt me in ieder geval weer aan het denken gezet, haha

 15. Iris

  Na 8 jaar aan de pil, nu 4 jaar zonder. Ik moet zeggen dat ik geen afkickverschijnselen had, alleeen echt een heel vervelend ding. Ik ben dikker geworden na het stoppen van de pil :(! En ik krijg t er ook niet zomaar meer van af (het is al 4 jaar een geworstel).
  Verder voel ik me stukken beter zonder die hormoontroep in mn lijf, ook al ken ik de PMS-klachten ook erg goed. Week van te voren; überchagrijnig, hoofpijn, pijnlijke borsten, super emotioneel.
  Nohja.. ik heb het er voor over, want de andere 3 weken voel ik me vaak heeel goed en dat was wel anders toen ik de pil gebruikte.

  • Carolijn

   Herkenbaar! Ik ben even lang als jij gestopt met de pil nu en heb ook last van puistjes.. alhoewel ik dat toen ik aan de pil was ook wel last van had.. het is wel ietsje erger geworden. Ik ben trouwens 30 🙁 nog steeds niet klaar met puistjes dus. Ik heb ook meer haaruitval helaas.. Wat ik wel merk is dat ik totaal geen menstruatiepijn meer heb! Ik ben tot nu regelmatig ‘verrast’ door een ongesteldheid, omdat ik het niet voelde aankomen! Totaal geen pijn, heel apart. Hoe is dat bij jou? Misschien dat het wel weer komt, dat het een soort gelukje is in het begin, who knows 🙂

   • Carolijn

    Oke, dit is geen reactie op deze reactie. Ik ben hier blijkbaar niet zo goed in 😛

    • Iris

     Haha no worries, maakt allemaal niet uit! 🙂 Ik merk wel dat ik juist meer pijn heb, maar niet heel lang dus ik kan er op zich wel mee leven. Het is niet dat ik echt ziek thuis moet blijven ofzo, slechts onaangenaam. Wel fijn voor jou dat dat bij jou juist beter is geworden!

 16. Lastige kwestie hoe je omgaat met anticonceptie wanneer zwangerschap één van je grootste nachtmerries is. Ik vond het dus wel eens even leuk om te lezen hoe dat voor iemand anders is in hetzelfde pakket.

  Ik heb zelf een inplanon. Als ik het goed heb 0,5 % risico dus dat is netjes. Betrouwbaarder zelfs als sterilisatie zei mijn vriend laatst (pin me er niet op vast). Daar werd ik niet zo vrolijk van. Bij zo’n heftige ingreep wil je toch 100 procent garantie?

  Sterkte meid! Hopelijk duurt de ontgiftingsperiode niet meer zo lang en word het vlug draaglijker! Bedankt voor het delen!

  • Iris

   Ja nou inderdaad. Ik heb inderdaad ook begrepen dat een sterilisatie bij een vrouw betrouwbaarder is dan bij een man. Dankjewel!

   • Bij de man kan het potdikke weer aan mekaar groeien, dus idd een risico van 1%. En als een man op jonge leeftijd het laat doen is die kans nog groter.

    Een kind krijgen kan moeilijk zijn, maar t voorkomen ook een gedoe hoor!

 17. Margo

  Ik vind dit altijd een heel spannend onderwerp. Ik zou het graag willen vanwege de hormonen en shit, maar ben veel te panisch voor een baby. Tuurlijk zijn condooms prima, maar toch, meh. En ik ben ook begonnen met de pil voor m’n acne vroeger en nu ik een lichtere pil gebruik, is dit al in een zekere mate teruggekomen. En vette huid, en zweten. Pff, ben ik daar 27 voor geworden? Anyway: bedankt voor je info! Ik ga het nog eens in overweging nemen. En waarschijnlijk blijf ik toch maar doorgaan 🙂

 18. Anneke

  Ik heb jarenlang moeite gehad met de pil. Inderdaad het idee van al die hormonen in je lichaam en daarnaast werd ik er ook niet gezelliger op. Na een tijdje wilde ik daarom een spiraal. Nou, dat was helemaal een drama. Na twee weken heb ik ‘m al laten verwijderen en sindsdien ben ik dolgelukkig met de pil. Ik moet daar wel bij zeggen dat ik echt een schijterd ben qua anticonceptie en ik kan niet tegen condooms, dus er blijft niet zoveel over.
  Wel ben ik blij als ik ooit er helemaal mee kan stoppen. 🙂

  • Christianne

   Ik heb bijna hetzelfde. Ik vind het naar om hormonen te slikken maar ik zie ook geen betere opties. Ik ben trouwens een paar maand gestopt met de pil zonder duidelijke afkickverschijnselen. Condooms waren echter vooral voor hem plezier dodend en kunnen ook scheuren (of dat je door het voorvocht bevrucht raakt, daar zou ik het levend bewijs van zijn. Ik heb daar echter niet op doorgevraagd.. 😉 ), daarom weer begonnen met de pil. Aangezien ik net als Iris echt nog geen kinderwens heb, voel ik me daar ook niet helemaal gerust bij. En ik wil me daar juist niet zorgen over maken. Zelf drink ik elke dag wijn (bij eten en ’s avonds) en ben als de dood dat je dan drinkt terwijl je zwanger bent zonder het te weten!
   Sterilisatie vind ik dan weer te rigoureus. Ik zeg niet dat ik nooit kinderen zou wilen, wie weet dat mijn eierstokken nog gaan rinkelen :p

   En wat betreft het spiraaltjes.. ik had gehoord dat deze (weet niet precies of dit voor alle spiraaltjes geldt) werkt het op de manier dat ze nesteling van de bevruchte eicel voorkomen i.p.v. überhaupt een bevruchting. Het idee dat je zonder het te weten meerdere keren bevrucht raakt vind ik erg naar. Plus dat het me heel naar lijkt zoiets onnatuurlijks in mijn lichaam te hebben. Ook al is het een manier om plaatselijk en dus minder tot geen hormonen te slikken. Dan houd ik het toch liever bij de ongewenste hormonen. (Mocht ik weer single worden, dan stop ik gelijk ! Al schrik ik wel van dit verhaal van Iris, was me niet zo bekend dat je daar zo last (en lang ook!) van kan hebben.

 19. Sara

  Wat een super leerzaam artikel (en nog grappig ook, maar dat wist je al) – dankjewel hiervoor! Ik zit hier ook al lang over te twijfelen maar ik ben zo’n enorme control freak, ik vind het té relaxt dat ik kan bepalen wanneer ik ongesteld word en ook dat het een hele lichte ongesteldheid is (heb er amper twee dagen last van, dan heb ik wel echt killing hoofdpijn en buikpijn maar dan is het ook meteen over). Maar I feel ya wanneer het gaat om al die hormonen in je lichaam pompen en dat dat niet zo goed voelt. Ik slik ‘m al 12 jaar!! that’s a whole lot of hormones.

  Trouwens, hoe staat jouw vriend in de hele ik-wil-geen-kinderen discussie/standpunt?

  • Iris

   Hij staat er wel hetzelfde in als ik, gelukkig! Lijkt me zo lastig als je daar heel verschillende meningen over hebt. Al is hij er, denk ik, wel wat makkelijker in dan ik. Ik moet er echt niet aan denken, en hij ziet het meer als ‘liever niet’.

   Ik ben trouwens nu veel korter ongesteld dan toen ik nog aan de pil zat, dus daar hoef je denk ik niet zo bang voor te zijn! Maar misschien dat dit ook heel afhankelijk is van hoe het was voordat je aan de pil begon. Dat als je toen ook al een zware menstruatie had dat dat dan weer terug komt. (Zoals mijn acne bijvoorbeeld.) Ik vind het inderdaad ook wel vervelend dat ik niet meer kan bepalen wanneer ik ongesteld ben, ik slikte de pil meestal 4 maanden aan één door om het uit te stellen. Ik denk dat ik dat tot nu toe wel het grootste nadeel vind dat dat niet meer kan.

   • Sara

    Grappig, bij ons thuis is mijn vriend degene die met grote regelmaat roept ‘ik HÁÁT kinderen’ en dat hij ze nooitnooitnooit wil, ik zeg dan ‘ik ook liever niet’ maar denk altijd wel ‘zeg nooit nooit’, haha.

    En begon met de pil slikken toen ik 15 was omdat ik last had van overmatige transpiratie 🙁 Ik zweette echt liters op een dag, het was zo naar. Had net niet de diagnose van hyperhidrosis. De pil hielp toen enorm, En ben erg bang dat het weer terugkomt als ik er mee stop… maarja there’s only one way to find out!

   • Nina

    Kleine reactie hierop: voordat ik ooit aan de pil begon was ik terror ongesteld.. vaak gewoon 7 dagen en best heftig (oke ja dat vind ik terror). Door de pil werd het al minder, en nu ik weer met de pil ben gestopt is het maar een dag of 4. En dit al ruim 2 jaar. Wel 2 heftige dagen en veel pijn, maar het circus duurt nu een stuk korter.

 20. Ugh de pil! Wat een rot ding. Ik ontplof nu van de zwangerschapshormonen maar ga never meer aan de pil, condooms vind ik het meest ongeile ooit (oh nee ik zei een vies woord) dus na de bevalling (wat denk ik nog meer onsexy is) ga ik voor een spiraaltje. Ik wil, zoals het er nu gewoon uit ziet, echt maar één kind.

 21. Leena

  Ik zit al 2/3 maanden in de twijfel om volledig te stoppen met de pil, ik slik de yasmin al 5 jaar en nu ik ouder ben (en dus wijzer) vind ik het verschrikkelijk dat er voor mijn gevoel meer bijwerkingen zijn wanneer je stopt dan wanneer je start, je zit er dus bijna aan vast.

  Fijn om je artikel te lezen want dat zet me (again) aan het denken, ik vind het heel lastig om definitief te stoppen omdat ik voor het gebruik van de pil heel veel last had van bloedverlies tijdens mijn periode (en vaak onregelmatig) met mijn werk als dansdocent en uitvoerend danser is dat dus extra vervelend.
  Ik ga dankzij jou weer even heftig brainstormen haha, thanks!
  Succes! hopelijk verdwijnen de bijwerkingen bij jou

 22. sophie

  hahahaha, ik ben instant fan van je! Ik ben ondertussen een jaar of 4/5 gestopt met de pil en het is, naast vegan worden, de beste beslissing die ik ooit heb gemaakt! geef het nog even tijd. Ik voel me zoveel beter zonder al die hormonen in mijn lijf. Spiraaltje wil ik ook niet, ga dus voor de ouderwetse oplossing. Sterilisatie vond ik ook wat voorbarig, maar ook ik werd wel eens badend in het zweet wakker 😉 hahaha.

  Geef het nog wat tijd, ik ben er erg blij mee, ik ben slanker geworden, wel inderdaad wat puistjes, maar dat maakt me niet uit. Ben minder emotioneel labiel en zit beter in mijn vel.

  • Iris

   Haha wat lief van je, dankjewel voor je leuke reactie! Fijn dat het bij jou ook goed kwam, dat geeft mij hoop 😉

 23. Lilian

  Ik ben al aan de pil zolang ik ongesteld ben, omdat het anders niet te harden is. Inmiddels dus 20 jaar. Ben vijf jaar geleden korte tijd gestopt (voor de baby) en kreeg toen meteen weer vreselijk veel pijn, godzijdank werd ik maar 2 keer ongesteld toen (en was toen dus al zwanger). Ik zou er niet aan denken om ermee te stoppen. Heb gelukkig ook geen klachten of stemmingswisselingen ervan (denk ik, is moeilijk te vergelijken natuurlijk als je voor je 12e alleen pilvrij was ;-))

  Zo’n staafje in je arm is ook nog een optie toch? Ik zou het niet durven, maar dan ben je 2 jaar ofzo veilig volgens mij.

  • Iris

   Ja klopt, maar dat is ook weer met hormonen (wel veel minder dan de pil, had ik begrepen). En als ik dan toch stop met de hormonen doe ik het ook gelijk maar goed haha. Maar ik denk wel dat dat mijn backup-plan zou zijn, als ik toch nog weer (hormonale) anticonceptie zou overwegen!

 24. Nina

  Applaus!!
  Ik ben nu iets meer dan 2 jaar gestopt met de pil, en het is nog steeds af en toe beetje drama. Superleuk, puistjes als twintiger.. 😐 Ik heb niet zoals jij 10 jaar aan een oestrogeen-bom gezeten, dus het ontpillen was ietsjes minder heftig.. En aangezien ik geen relatie heb, en geen kinderen wil, en trouwens ook geen SOA’s, is het een extra motivatie en must om condooms te gebruiken als ik wel een keer een man over de vloer heb :’)
  Maar genoeg positieve dingen aan pilloos zijn, net als dat er genoeg positieve dingen zijn aan wel dagelijks dat pilletje slikken. Sinds vorig jaar zomer houd ik heel braaf mijn cyclus bij via een app, maar inderdaad.. roze.. bloemetjes in je scherm wanneer je vruchtbaar bent. Echt, kill me. Nekharen die overeind gaan staan. Maarrr fijn dus om te weten dat er ook een niet roze alternatief is ;P Wie weet zet ik de overstap wel!
  Zet door, als je dat wil, en heel veel succes! Komt helemaal goed!

 25. Tessa

  Dat je zo veel afkickverschijnselen hebt toont alleen maar wat voor troep de pil is. Ik heb van mijn 16e tot 21e de pil geslikt, toen 2 jaar niet en toen weer begonnen omdat ik weer een relatie kreeg. Ik merkte heeeel veel verschil in mijn gemoedstoestand. Ik was heel lang depressief en in die twee jaar dus niet. Toen ik weer de pil begon te slikken en weer depressief begon te worden besefte ik dat het puur door de pil kwam. Ik heb nu sinds de zomer een flexi-t koperspiraal en ik vind het heerlijk. Ik voel hem niet, hoef nergens om te denken, heb geen heftigere menstruatie en gewoon een normale cyclus en normaal libido.
  Het is trouwens wel zo dat je met koperspiraal meer kans hebt op buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar met de pil heb je veel meer kans op baarmoederhalskanker!

 26. Laura

  Volhouden hoor! Het heeft bij mij (schrik niet) 3 jaar geduurd voordat mijn lichaam er aan gewend was en ik weer lekker in mijn vel zat. Ook de pms wordt stukken minder heftig. Wat de mentale mankementen betreft, je bent waarschijnlijk begonnen met slikken in de puberteit, een tijd waar mentale mankementen bijhoren. Ik heb tijdens mijn pilgebruik meerdere depressieve periodes doorgemaakt en was zo nu en dan (meerdere dagen per maand) emotioneel dood, geen pretje. Na het stoppen heeft dit best nog een tijd aangehouden, maar na drie jaar voelde ik me stukken stabieler en het emotionele doodzijn is een zeldzaamheid geworden. Ik ben nog echt niet van al die problemen af, maar ik denk ook dat al die hormonen die je in die belangrijke ontwikkelfase van je brein naar binnen slikt voor de rest van je leven een spoor na zullen laten.

  • Julie

   Hier ben ik het dus helemaal mee eens! (zie mijn reactie) Ik merk nu na ruim een jaar pas echt verschil met het stoppen. En ik ga me er alleen maar beter bij voelen!

  • Iris

   Ja klopt inderdaad, ik ben begonnen op mijn veertiende. Ik doelde er vooral op dat ik mijn hele leven al AD(H)D heb en dat veel psychische dingen die daar aan gelinkt zijn (stemmingswisselingen en depressies bijvoorbeeld) al van kinds af aan heb, verrr voordat ik begon met de pil. Toen ik met de pil begon is dit niet anders geworden. Uiteindelijk ben ik er gelukkig wel iets stabieler in geworden, maar dat was een paar jaar geleden toen ik nog gewoon de pil slikte. Dus ja, ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat het bij mij veel invloed heeft gehad. Maar goed, n=1 onderzoek hè, wie zal het zeggen 😉 Thank voor je aanvulling in ieder geval! Ik zet nog even door bleh.

 27. Julie

  Ik ben nu een jaar geleden gestopt met de pil na ‘m 7 jaar geslikt te hebben en ik heb onwijs veel last van het ‘ontpillen’ gehad. Ik denk dat het wel een maand of acht geduurd heeft, en dan vooral mentaal. Toen ik aan de pil zat was ik veel sneller geirriteerd, boos, weinig geduld, maar dat merkte ik pas toen ik stopte met de pil en dat allemaal langzaamaan wegging. Ik heb wel echt een nare periode gehad tijdens dat ‘ontpillen’, want je voelt je gewoon ongelukkig en je weet niet waardoor, maar echt, het komt daardoor! Ik ben nu een jaar verder en ik ga nooooit meer terug aan de pil – ik heb nu een spiraaltje en voel me ontzettend fijn daarbij. Mijn lichaam reageert veel natuurlijker op mijn cyclus (ik word niet ongesteld maar ik voel wel aan mijn lichaam in welke week ik zit, heel bijzonder vind ik dat want toen ik aan de pil zat had ik dat nooit). De pil is echt troep, je gooit je hele lichaam vol met hormonen en zeker op jonge leeftijd (ik was 14 toen ik begon) kan dat niet goed voor je zijn. Super goed dat je gestopt bent en ik hoop dat je snel minder last krijgt van alle bijwerkingen!

 28. Katinka

  Ik zou graag van de hormonen af willen, ik wil graag een sterilisatie. Helaas werken de artsen niet mee.
  Ik ben 29 en tot nu toe alle artsen weigeren mee te werken met het feit dat ik geen kinderen meer wil.
  Vanaf mijn 16 weet ik het zeker te weten, heb altijd geroepen dat ik geen kinderen wil.
  Maar helaas, geen baas in eigen buik.
  Heel erg succes met je verdere keuze, wel of geen pil.

  • Lianne

   Eh, dit is echt ontzettend bizar. Je bent een volwassen vrouw en artsen weigeren je te steriliseren? Kijk als je net 19 ben a la, maar je bent 29! Dat zou toch niet mogen kunnen?

   • Katinka

    Je ben een vrouw, en vrouwen horen kinderen te krijgen en je krijgt er ontzettend spijt van als je het laat doen.. Zulke dingen krijg je constant te horen.
    En het erger is, een vriend van me wilde het laten doen, hijs 30, een gesprekje met de huisarts, en drie weken laten ging hij onder het mes. Kon eerder maar er zat vakantie tussen. Om gek van te worden.

    • Franziska

     misschien doen ze het bij mannen eerder want je kunt het toch terugdraaien… bij vrouwen is het dan echt voor altijd, volgens mij.

     • Lianne

      Ja ik begrijp dat dat meespeelt in de beslissing het bij een man wat makkelijker te doen, maar dat maakt het niet okay dat het voor vrouwen zo moeilijk wordt gemaakt. hoe de fuck kan het dan een volwassen vrouw gewoon dat niet voor elkaar bokst bij artsen.

     • Kati nka

      Het valt mee hoe goed ze het kunnen terug draaien bij mannen, het lukt maar iets op de 9 op de 10 om de ingreep ongedaan te maken, maar pas bij 4 op de tien is ook weer vruchtbaar.
      En het spontaan aangroeien is ook maar ongeveer 0.02% dus ook heel erg weinig,
      En bij vrouwen doen ze het meestal niet omdat de operatie veel groter is, al is dat tegenwoordig ook poliklinische.

    • Lianne

     Katinka, ik schrik hier echt van. Als jij zeker weet dat je het niet wil zou ik doordrammen. Succes met alles. (Oh en als je van hormonen afwil, ik heb een koperen spiraaltje en ben er intens gelukkig mee)

     • Kati nka

      Ik ben er ook zeker weten mee aan het doordrammen, want ik wil gewoon geen kinderen.
      En ik ben al met mijn tweede spiraal bezig, mirena, en ben er helemaal gelukkig mee,.

    • Rosa

     Krijg je die dingen te horen van artsen of gewoon van mensen die denken dat je op hun mening zit te wachten? Beide gevallen achterlijk, maar als arts kun je dat toch al helemaal niet zeggen?! Succes, hoop dat het alsnog lukt!

     • Katinka

      De dingen die ik gehoord heb komen letterlijk uit de mond van de artsen waar ik tegen over zat.

  • Iris

   Oef ik schrik hier inderdaad ook van. Ik ging er al wel van uit dat ik er op dit moment nog niet voor in aanmerking zou komen (wat ook logisch is, ik ben nog een student, mijn leven gaat nog zó erg veranderen). Maar ik had verwacht dat ik het rond mijn 30e wel zou kunnen overwegen. Ik vind het echt vervelend voor je! Zo raar dat als je er zelf zeker van bent, een buitenstaander toch iets anders voor je kan beslissen. En dankjewel!

   • Katinka

    Ik ga hem wel krijgen, maakt niet uit hoe. Als het mogelijk zou zijn dan zou ik mijn baarmoeder aan iemand anders geven dan ben ik van alles af. (iets met weet dat ik hoog vruchtbaar ben)
    Maar helaas, zover zijn we nog niet. Dus doen we het maar op deze manier.
    Heel veel succes verder met het ont’pillen’

  • Kim

   Houd moed! Ik ben 26 (okee, nog 7 nachtjes 25) en ga volgend jaar januari, zodra de verzekering het dekt, Essure laten plaatsen. Ik weet ook al sinds jongs af aan dat kinderen niet in mijn leven passen. Ben enkele maanden geleden voor een doorverwijzing naar de HA geweest, die me naar het St. Antonius in Leidsche Rijn (Utrecht) doorverwees. Ik kwam daar aan met een strijdbare houding maar had binnen 10 minuten een toezegging binnen. Dus er zijn gelukkig wel artsen die je voor vol aanzien. Dikke internetknuffel.

   • Katinka

    dan ga ik utrecht weer eens proberen, want daar werd ik vijf jaar geleden afgewezen. Dank je wel.

 29. Emmelien

  Ik ben nooit aan de pil geweest, maar ben ook als de dood voor een zwangerschap. Ik ben dus eigenlijk nog wel op zoek naar een natuurlijk anticonceptie middel naast condooms, maar veel meer dan een koper spiraaltje heb ik nog niet kunnen vinden. En misschien staat het idee van zo’n koperen draad die in je lijf geprikt wordt me nog wel meer tegen dan het gebruiken van hormonen. Het klinkt allemaal behoorlijk pijnlijk en daar zit ik ook niet op te wachten. Voorlopig houd ik het dus ook maar bij condooms!

  • Dominique

   Google eens op Daysy of Ladycomp! Ik gebruik zelf de Daysy en tot nu toe bevalt het goed.

 30. Interessant artikel! Ik ben een jaar geleden (misschien langer, ik weet het niet precies meer) ook gestopt met de pil, nadat ik begon te vermoeden dat mijn mentale problemen daar wel eens wat mee te maken zouden kunnen hebben. Ik gaf de pil natuurlijk niet volledig de schuld, maar ik ben er vrij zeker van dat het de boel wel versterkt heeft. Jammer genoeg had ik ook wel een beetje last van afkickverschijnselen, maar dat realiseer ik me nu pas (ik wist helemaal niet dat dat oprecht een ding is). Ik heb een poosje bijna elke dag hoofdpijn gehad nadat ik was gestopt, en daar werd ik best wel een beetje moedeloos van. Maar nu gaat dat gelukkig goed! Ik ben in de zomer nog wel 2,5 maand aan de pil geweest (m’n vriendinnen verklaarden me voor gek) omdat ik niet ongesteld wilde worden op vakantie, en daarna kwam de hoofdpijn ook weer eventjes terug. Dat is nu ook weer zo goed als weg, gelukkig. Het is hartstikke handig, die pil, maar allemachtig, wat brengt het een hoop gedoe met zich mee, zowel bij beginnen als stoppen…

 31. Moniek

  Ik ben ondertussen alweer 5 maanden gestopt met de pil. Ik heb een hormoonspiraal laten plaatsen, dat zijn nog steeds hormonen maar plaatselijk en in verhouding veel minder. Ik merk dat het mijn gedrag veel minder beïnvloed dan de pil!

 32. Knap! Ik wil ook graag stoppen met de pil uiteindelijk. De ladycomp vind ik wel een fijne optie. Het probleem is alleen wel een beetje dat ik allergisch ben voor latex condooms en latex vrije condooms duur zijn en nog wat andere mankementen kent. Lastig dus…

 33. Zoë

  Toen ik het artikel in m’n inbox zag verschijnen MOEST ik ‘m gelijk even lezen natuurlijk. En dan de verwijzingen naar de artikelen – hahaha, fijn dat je daar nog lichtelijk optimistisch van wordt. Thanks!!
  Eerlijk gezegd is het wel heel leuk om jouw kant weer te lezen, want ook dit herken ik juist. Ik zou eigenlijk weer eens een update moeten plaatsen over dit geheel, want ook bij mij zijn er weer wat dingen gaande of veranderd. Ook ik twijfel soms om toch maar weer te beginnen, omdat het soms echt niet zo prettig is allemaal. Ik ben bijv. op de eerste dag veel heftiger ongesteld dan ooit tevoren; ik lag een paar maanden geleden met hele heftige koorts op de grond van de badkamer. M’n vriend moest me echt even verzorgen en gooide 2 x ibuprofen in m’n mond omdat ik de pijn niet meer aankon. Dat is toch ook niet normaal? Het leek wel alsof het de laatste heftige ontgifting was ofzo, heel bizar. Sindsdien heb ik (thank god) niet meer zulke heftige dagen meegemaakt.
  Ondanks alle terror denk ik toch dat het goed is dat we zijn gestopt 🙂 Bij mij wint de mentale stabiliteit en het ‘een zijn met mezelf’ het uiteindelijk wel (#zentalk), en daar wordt m’n vriendje uiteindelijk ook gelukkiger van 😉

  • Iris

   Ahhh dankjewel voor je uitgebreide reactie. Zo leuk om van jou een update te krijgen na je artikel te hebben gelezen. Schrijf er nog maar weer eens een artikel over inderdaad, leuk! (En blijkbaar vinden mensen het een super interessant onderwerp, aan de reacties te zien haha!) Ik vind het inderdaad ook een superfijn idee dat mijn lichaam nu alles zelf regelt en dat er niks qua hormonen wordt onderdrukt. Alleen dat houdt me al op de been om het stoppen door te blijven zetten.

 34. sammie

  Ik vind het knap dat je het volhoud! Ik zou absoluut niet willen stoppen, zonder pil is mijn ongesteldheid zo hevig dat ik om het half uur naar het toilet moet en mijn rug me zo’n beetje vermoord en dat dan 2 weken van de maand. Nee, ik blijf me vol proppen met de pil. Tommy heeft aangeboden zich te laten steriliseren maar dat wij geen kinderen willen is voor mij niet eens de reden dat ik de pil slik .

 35. Saskia

  Twee jaar geleden gestopt met de pil en heb nog steeds last van mijn huid 🙁 Helaas! Maar ik hou vol! Heel goed dat je hier een artikel over schrijft, ik denk dat steeds meer meiden er toch voor willen kiezen om minder hormonen binnen te krijgen!

 36. Paulien

  Top artikel weer!
  Ik ben een paar maanden geleden gestopt na jarenlang de pil te hebben geslikt en nu elke twee weken een dag of vier ongesteld. Maar met mn menstruatiecup vind ik dat niet zo erg!
  Ben vooral heel blij dat ik geen hormonen meer slik en mn lichaam gewoon alles zelf weer kan regelen:)

 37. Eke

  Haha wat prachtig geschreven. Ik wil ook eigenlijk helemaal niet meer aan de pil want ik ben echt vreselijk hormonaal (boe) en krijg een paar dagen voor ik ongesteld moet worden elke nacht nare dromen. Echt hoe dan. Maar ik heb tenminste zelf controle en vergeten word ook al minder. Met een spiraaltje voel ik me te afhankelijk en is het zo ver weg haha. Hopeloos hoor… Maar ik ga nog zeker verder zoeken. Volgens mij zijn ze ook bezig voor iets zoals een sluis in je eierstokken die je zelf op en en dicht kan zetten :’). Dus ach ja, de wetenschap is er wel mee bezig.

 38. Dvv

  Zou je eens een artikel willen maken over het gedeelte haar uitval. Ik zat aan een hele hoge pil en werd hierdoor op mijn kruin kaal. Ben daarom nu sinds 3 maanden naar een lichtere variant gegaan maar mijn haar valt nu met bosjes uit. Vooral als ik het was komen hele plukken eruit. Ik vind dit enorm beangstigend en praat hier wel open over maar ja in hoe verre kan iemand je begrijpen als die er zelf geen last van heeft

  • Iris

   Ik zou er best een artikel over willen schrijven, maar ik weet niet zo goed hoe dat er inhoudelijk uit zou moeten zien. Want veel verder dan ‘mijn haren vallen met bosjes uit mijn hoofd en dat vind ik niet zo leuk’ kom ik denk ik niet. Ik probeer er maar optimistisch in te blijven en dat het vanzelf wel minder wordt. Ik had het laatst op twitter gevraagd en veel mensen reageerden dat zij er ongeveer max. een jaar last van hadden en toen groeiden de haren wel weer terug. Nog even doorzetten dus! Het komt uiteindelijk goed 🙂

 39. Dd

  Ik zou er niet aan moeten denken om te stoppen dan maar hormoon vrije spiraal ofzo maar altijd seks met condoom. No thank you

 40. Breek me de bek niet open over dat libido. Zorg dat je altijd een plan bij de hand hebt liggen (ook hier wil ik fairtrade condooms waar mijn vagina NIET van in de fik gaan staan; dankuwel) want het resultaat van mijn natuurlijke libido is een verrassingsbaby die hele dagen met mij wil knuffelen. Dus wanneer mijn libido door het dak gaat en papa het ineens op zijn heupen krijgt, weet ik hoe laat het is: dan staan mijn eitjes te trappelen!

 41. Julia

  Goed bezig! Gewoon volhouden. Ik geloof dat ik nu ook zo’n 5 maanden van de pil af ben (uit luiheid, oeps) en het lijkt wel een beetje alsof ik alle gemiste puistjes moet inhalen! Ook valt mijn haar nóg meer uit dan eerst.. Het schijnt dat dat ooit stopt dus ik wacht… 🙂

 42. Anti

  Ik was ook zo bang voor al die hormonen in de pil, dus mijn dokter heeft me aangeraden voor de evra-pleister te gaan. En ik vind deze echt ideaal! Je plakt hem één keer per week en hebt 1 stopweek dus je hoeft er niet iedere dag aan te denken (ik ben ook best wel chaotisch) en je hebt nog steeds controle over je menstruatie. Deze pleister geeft veel minder hormonen af dan de pil en veel geleidelijker dus haast geen stemmingswisselingen of veel kilo´s aankomen.
  Ik verbaas me nog steeds over het feit dat zoveel mensen die ik erover spreek er nog nooit van gehoord hadden! Terwijl ik het zoveel fijner vind dan de pil, met al die hormoonpieken…

  • Iris

   Thank voor je aanvulling, ik had nog nooit van zo’n pleister gehoord. Klinkt inderdaad goed!

 43. Sofie

  wat goed dat je ook gestopt bent! Ik ben ook gestopt, in augustus nam ik mijn laatste strip. Tot nu toe merk ik niet echt een verschil. Maar misschien is het daar nog te vroeg voor. Ik wist niet dat je daar tot een jaar na het stoppen nog effect van kon hebben.

 44. Puck

  Ik slikte de pil alleen tijdens een relatie en bij mijn huidige partner ben ik destijds meteen begonnen met implanon, een staafje in je arm. Toen dat vervangen moest worden ben ik pilloos gebleven tot we voor een baby wilden gaan. En daarna weer aan het staafje. Nu na de tweede baby heb ik even niets. Na de eerst zwangerschap vond ik dat staafje niet zo fijn meer, maar nu ik iedere maand een rode tsunami heb begin ik toch weer te twijfelen. Is wel zo handig, gewoon 3 jaar lang niet ongesteld worden…
  Overigens heb ik ovuview als app, ook niet babyroze, noch babyblauw. Je kunt zelf een kleurtje kiezen!

  • Iris

   Fijn dat het zo goed voor je bevalt! Daar sloeg mijn “Net als dat gewroet in mijn baarmoeder om er een stuk koper in te haken ook niet welkom is.”- zin op. Voor mij dus liever niet :p

 45. Sabine

  Ik vind dit dus echt mega interessant. Ik ben er vrij huiverig voor wat er met mij zou gebeuren als ik ermee zou stoppen, aangezien ik op mijn 13de al begonnen ben i.v.m. heel heftige menstruatie. De eerste dag was ik echt enorm ziek, ik denk dat ik wel 15 keer op een dacht moest overgeven, en had zulke erge buikkrampen dat ik echt niks kon doen behalve in foetushouding op de bank liggen kermen. Arme puber-bine! Maar ja, ik was toen 13, en je lichaam en hormoonhuishouding verandert dan nog zo veel dat het nu misschien wel heel anders zou zijn.

 46. Anne

  Wat grappig om te lezen altijd hoe het voor iedereen zo anders is! Ik ben inmiddels een jaar of 3 van de pil af en echt zo blij mee! Het voelt alsof ik veel meer weet wat er gaande is in m’n lichaam ofzo, vind ik een heel prettig idee. Maar het beste vind ik nog dat ik toen ik de pil nog slikte echt één grote berg anxiety was, en dat is nu zo veel beter!!! Bizar wat een impact zo’n klein pilletje ook maakt op je geestelijke gesteldheid.

 47. Shannen

  Na een tijdje merk je ook aan je lichaam wanneer je eisprong is. Mijn tip is luister naar je lichaam en kijk vooral wat er uit je lichaam komt qua slijm enz 😉

 48. Inge

  Ik zag een link naar je artikel en moest ook even reageren. Ik ben nu een half jaar gestopt en herken me helemaal in wat je schrijft. Het ontpillen merk ik ook. Mijn cyclus lijkt alleen nog helemaal nergens op. Acne heb ik ook. Die puistjes zijn nog niet zo erg, als ze ook niet eens zo ontzettend zeer zouden doen. En haaruitval… ik heb krullen, dus valt het mensen minder op, maar mijn haren wassen doe ik nog elke keer met tegenzin. Die plukken haar in mijn handen elke keer zijn best beangstigend.
  Maar hoe dan ook, ik ga echt niet meer terug naar de pil. Voel me mentaal en lichamelijk zo veel beter nu!

 49. Kimme

  Ik wil ook graag binnen enkele jaren stoppen met de pil, voor dezelfde reden als jij want ik heb eigenlijk nooit een slecht bijverschijnsel ervaren van mijn pil. Ik neem ze al 15 jaar.
  Je beschrijft het net zoals ik denk: zwanger worden is mijn grootste nachtmerrie én ik ben te neurotisch om temperaturen te meten of dagen te tellen én ja, ook om het enkel met condoom te doen (MAAR 99% veilig hé!!)
  Dus ik heb er al een paar keer een serieus gesprek over gehad met mijn man en hij zou zich binnen een paar jaar laten steriliseren. Wij hebben geen kinderen en willen er ook geen dus ik hoop dat we een dokter vinden die het wil doen bij een man van dertig.
  Ik wou mijzelf eerst laten steriliseren maar bij een vrouw is dat echt een gedoe, bij een man echter is dit een heel simpele ingreep dat verder geen effect heeft op hun lichaam en hormonenspiegel.
  Dus nog enkele jaren en ik ben er ook van verlost!

 50. Patricia

  Goed zeg! Ik ben zelf 15 jaar geleden gestopt met de pil, ik was toen 25. Had er dan ook wel erg veel last van, was in de paar jaar dat ik de pil had geslikt 20 kilo aangekomen en voelde mij een heel anders (bepaald niet leuker) mens. Opeens was ik er klaar mee. Ik heb toen samen met mijn partner een cursus gedaan (Sensiplan) waarbij je, aan de hand van signalen die je lichaam geeft, je menstruatiecyclus leert kennen en ontdekt wanneer je (on)vruchtbare dagen zijn. Handig! In het begin gebruikten we de methode i.c.m. condoom, voor de zekerheid. Ik zie het nog steeds als een hele nuttige investering in mezelf en mijn relatie.

 51. Cariena

  Erg leuk en interessant om dit zo te lezen. Ik kan me er helemaal in vinden en ben er door je post pas achter gekomen dat mijn haar inderdaad meer uitvalt nu in gestopt ben met de pil dan voorheen.

 52. Franziska

  wat goed om dit stukje te lezen. ik ben ook zo’n 5 maanden terug gestopt. het was de tweede poging en ging veel beter dan de eerste keer. maar weet iemand wanneer het gaat stoppen met haaruitval? ik vind het inmiddels erg triest 🙁

  • Iris

   Ik vroeg het laatst toevallig op twitter en ik kreeg van de meeste mensen die die ervaring ook hadden dat de haaruitval ongeveer een jaar duurde. Is heel afhankelijk per persoon natuurlijk, maar ik ga dus nu maar van een jaar uit, ugh. Nog even doorzetten maar. Ik baal er ook wel van want mijn haar is al suuuperdun, dus nu is het helemaal een futloos, zielig stukje kapsel geworden :’)

   • Franziska

    bedankt voor je reactie. ik kwam net door jouw bericht ook erachter dat ik een korte fase van depressie in september zeker ook mede door het afzetten van de pil moeten meemaken. ik heb echt geen neiging tot depressie (voor mijn gevoel) maar ineens vond ik alles heel triest and voelde mij heel kwetsbaar. gelukkig zit ik er nu weer boven op maar misschien komt het nog een keer terug. niet makkelijk dit! maar ook echt niet weer beginnen met de pil nu ik er al maanden bezig ben zonder. anders was die moeite dan ook weer voor niets 😉

    • Iris

     Nee precies, zo denk ik er ook over. Ik ga nu niet weer beginnen want dan ben ik voor niks de afgelopen maanden door deze ellende gegaan. Dus nog even volhouden! Heftig dat je er zo op reageerde zeg, die ervaring heb ik gelukkig niet. Maar ik hoor het wel meer inderdaad!

 53. Anne

  Ik ben ongeveer 10 jaar geleden gestopt met de Yasmin pil. Want ik had wel heel erg last van stemmingswisselingen (ik begon al te huilen als de trein vertraging had. En ik reisde elke dag met de trein…) Daarna viel mijn haar ook heel erg uit. De dermatoloog waar ik toen heenging zei dat het nooit van het stoppen met de Yasmin pil kon komen. Want hij had die pil mee ontwikkeld!! Vrouwen in het bejaardentehuis waren ook kaal dus dat kon gewoon. (Ik was 24 toen…) Helaas is mijn haar nooit meer zo vol geworden als het was. Maar ik kreeg wel krullen terug 🙂 Maar het voelt nog altijd moeilijk om zo’n klein bosje haar te hebben.

 54. Annick

  Heel herkenbaar! Ik pak al lang Mycroginon 20, dat is een hele lichte pil.
  Nu had ik die toch 2-3 maanden niet gebruikt (eerder omdat ik geen voorschriften meer had en te lui was om ze te gaan halen dan andere redenen :D)
  Ik kreeg last van acne, en haaruitval, niet meer normaal. Nu ben ik toch al bijna 2 maanden terug aan de pil maar mijn haar blijft lastig doen… Hopelijk komt het weer goed 🙁
  P.S ik schrijf zelf een blog sinds 2 weken, je zou mij een groot plezier doen om eens een kijkje te nemen!

  Alvast bedankt! 🙂

 55. Andrea

  Wat goed van je dat je toch volhoud ondanks de afkickverschijnselen. Ikwas een aantal maanden geleden gestopt met de pil. Mijn relatie was uit. Ik las verhalen over hoe slecht die hormonen waren en besloot om te stoppen.
  Na het stippen werd ik natuurlijk ongesteld. 1 x. 3n daarna niet meer. Na 3 maanden kreeg ik een nieuwe vriend. En oh mijn libido was hoger dan ooit tijdens het gebruik van de pil. Maar het gedoe met condooms beviel niet. Dus een soort van noodgedwongen terug gegaan aan de pil. En precies rond die periode kreeg ik mijn o twenningsverschijnselen. Mijn hele gezicht vol puistjes en onderhuidse ontstekingen. En iedereen klaagt dat ze overal zoveel blonde haren van me vinden.

  Ook heb ik moeite met het weer op gang krijgen van mijn menstruatie. Ik heb een stopweek gehad. En pas na 6 dagen begon de eerste bloeding. Maar na 7 dagen begon ik weer met de pil. Want ja.. Zo hoort dat. En nog een hele week lang buikpijn en licht bloedverlies gehad. Volgens mij kan dat niet gezond zijn.

  Misschien moet ik toch eens iets anders gaan overwegen . Ik wil niet aan de prikpil omdat je daar naar horen zeggen 2 jaar voor nodig hebt om er vanaf te komen. En aangezien ik een kinderwens heb en er ook niet jonger op wordt wil ik niks permanents in mn lichaam. En een spiraaltje blijkt pijnlijk (al meerdere mensen in mijn omgeving hebben hem er uit laten halen omdat het te veel pijn deed)

  Iemand nog andere tips voor me?

  • Iris

   Hoi Andrea! Bedankt voor je uitgebreide reactie 🙂 Ik zou de opties eens doornemen met je huisarts om te kijken wat er allemaal mogelijk is qua anticonceptie. Gewoon alleen al zodat je voor jezelf een overzicht kan maken wat handige opties zouden kunnen zijn en wat het beste bij jou past. Want iedereen reageert toch weer anders ergens op, ik hoor bijvoorbeeld net zoveel positieve als negatieve ervaringen over een spiraaltje. Succes in ieder geval!

  • Dominique

   Je zou iets als de LadyComp of Daysy kunnen overwegen. 🙂

 56. Yvonne

  Haha wat herkenbaar! Ik heb me wel op mijn 31e laten steriliseren (ik had godzijdank een vrouwelijke kinderloze gyneacoloog, dus dat maakte het al een stuk makkelijker om je zo jong te laten opereren. Want ja, die pil is nou eenmaal troep, het spiraaltje is echt terror om 1 x in de 5 jr dat takkeding met weerhaakjes zonder verdoving te laten verwisselen en het staafje in m’n arm met hormonen verergerde mijn hoofdpijn zo erg dat het kreng er na 1 jr direct uitging!

  Nog even doorbijten Iris!

 57. Iris

  Wat stom dat het niet duidelijk veel beter gaat! Dat had ik haast wel verwacht, aangezien de pil mij een vrij onnatuurlijk middel lijkt.

 58. Lisa

  Oké, ik heb je artikel en de reacties gelezen en het klinkt allemaal best wel heftig! Ik slik zelf geen pil en ik heb het eigenlijk nooit ook overwogen, maar door zulke verhalen zou ik dat ook niet in de toekomst doen. Best wel heftig eigenlijk, dat zoiets zo veel invloed op je kan hebben! Ik heb altijd het idee dat veel mensen toch wel onderschatten (oh, dan ga je toch ‘gewoon’ aan de pil?). Of ze vinden het raar dat ik hem niet slik. Gelukkig lees ik steeds meer over de negatieve gevolgen van de pil en het stoppen ermee, in plaats van dat dat maar wordt weggestopt.

  Misschien komt het ook door de horroverhalen van mijn moeder over mijn tante, en ik heb bijna alle medische dingen die zij heeft gehad ook, haha.. Ik ben verder wel onregelmatig ongesteld (+ meestal een dag pijn/kramp en het duurt bijna altijd 7 dagen) en ik heb ook vanaf mijn twaalfde al last van lichte acne, maar als dat alles is…

  Ik wil trouwens echt niet mensen bashen die wel de pil slikken want ik snap heel goed dat het voor velen de beste oplossing is, maar ik vind het ook wel weer vreemd dat zoiets als normaal wordt gezien!

  Hopelijk ben je trouwens snel van je klachten af! Lijkt me erg vervelend allemaal. 🙁

 59. Maai

  Pffff knap dat je zolang volhoudt. Ik hoop er nooit meer aan te beginnen, ben wel beetje klaar met al die hormoonellende…. Succes

 60. Rosan

  Ik ben nu ook een jaar gestopt met de pil. Ik ging stoppen omdat ik al 3 jaar lang om de twee weken een migraine aanval had van 3 dagen. Ik wist maar niet wat het was en had al van alles geprobeerd. Toen dacht ik, ik stop met de pil. Ik denk dat ik nu pas (na een jaar) bijna er vanaf ben. Ik heb meer puistjes op mijn kin vooral, maar dat begint nu ook minder te worden. De hoofdpijn neemt gigantisch af. Eerst had ik het nog 1x in de maand en ik heb het nu al 5 weken niet gehad. Ik ben er zo ontzettend blij mee! Ik voel me ook veel gelukkiger. Mijn borsten zijn wel een stuk kleiner geworden, maar dat vind ik niet zo’n probleem. Nu ik hier van alles lees over haaruitval, begrijp ik nu ook waardoor dat kwam. Ik schaamde me daar best wel voor… De beslissing om te stoppen met de pil is een van de beste beslissingen uit mijn leven, alleen al om erachter te komen hoe jijzelf bent zonder hormonen uit een pilletje.

  Ik had ook nog iets gelezen over DIM supplementen. Dat is een stofje wat in broccoli zit, voor zover ik heb begrepen. Dit kan helpen om PMS klachten te verminderen. Ik heb het nog niet geprobeerd. Je kan ook gewoon heel veel broccoli gaan eten haha. Maar nu mijn hoofdpijn klachten echt bijna over zijn, denk ik dat ik dit ook niet meer hoef uit te proberen.

 61. Jen

  Ik ben twee maanden geleden ook gestopt met pil. Helemaal nooit bij stil gestaan wat voor een troep ik 20 (!!!!) geslikt heb . In kan het zelf nog niet bevatten te meer ik er over lees. Ook loop ik tegen dezelfde dingen aan als jij is het de beste beslissing ooit. Mijn huid is ook echt een serieus drama maar dat schijnt dus echt na een tijd weer beter te worden ( ik heb ook van iemand gehoord dat het na 2 jaar pas beter was) maar goed nog even volhouden dus. Als je erbij stil staat dat je lichaam vai je huid ontgift dan is dat eigenlijk ook logisch dat je huid er zo op reageert .
  Hier ook als de dood voor kinderen dus het nachtmerrie verhaal is hier ook bekend helaas .
  Wij gebruiken hier ook condooms wat even wennen was maar in het principe prima te doen .
  En ik weer zeker dat ik geen rommel meer in mijn lijf wil dus ook zeker geen gewroet in m’n baarmoeder voor een koperen spiraal .
  Maar leuk om te lezen dat er nog meer vrouwen zijn die zo denken ☺️

 62. Moniek

  Ik zit er ook serieus over te denken om te stoppen met de pil. Je blog post haalt me niet echt over haha. Maar wie weet! Ben wel heel benieuwd hoe het over een half jaartje gaat. Ik weet eigenlijk ook niet of ik echt last van bijwerkingen heb, of dat dat gewoon bij mijn persoonlijkheid hoort. Maar mijn lichaam volstoppen met hormonen vind ik echt een naar idee.

 63. Sanne

  Ik ben nu ook 1.5 jaar gestopt met de pil. Mijn hart heeft nogal eens de neiging om extra slagen te maken (o.a. omdat ik een stresskip ben), maar na wat ge-google las ik dat het ook een bijwerking was van mijn pil. Nu heb ik bijna nooit meer last van die extra slagen, alleen als ik ECHT stress heb en dan minimaal. Terwijl toen ik de pil nog slikte ik soms dagenlang last had. Dus, beste keus ooit 🙂 Voel me veel meer een ‘normaal’ mens, minder opgejaagd en onrustig gevoel van binnen en mijn ongesteldheidsperiodes vallen me echt mee aangezien ik voor de pil echt terror ongesteld was.

  Hoop dat het voor je vervelende bijwerkingen over een half jaar weer minder zijn geworden!

 64. Suzanne

  Wat een fijn artikel om te lezen! En ook zo fijn om al die reacties te lezen. Had niet verwacht dat het onderwerp zo leeft. Zelf ben ik nu zo’n 7 maanden gestopt. En ik ben zo blij geweest met die beslissing! Ik deed het voornamelijk omdat ook mijn libido onder nul was gezakt, en omdat ik eigenlijk heel benieuwd was hoe ik mij zou voelen zonder troep in mijn lichaam. Heb de pil zo’n 14 jaar genomen. Toen ik ermee begon was het echt een verademing. Ik lag altijd een paar dagen te verkrampen in mijn bed, zo’n enorme pijnen. Sinds ik was gestart, wist ik niet wat ik mee maakte, weg pijn, hoogstens onaangenaam tijdens de ongesteldheid. Maar ik zou nu zeker nooit meer terug willen. Voel me weer puur en echt ofzo, libido is weer super. Ook mijn vriend zegt dat ik aangenaam ben verandert. Allemaal pluspunten. 
  Alleen enige nadeel is dat ik 2 of 3 keer gewoon ongesteld ben geweest en nu al zo’n 4 maanden aan het wachten ben, maar nog geen bloed gezien. Wel steeds raar onderbuikgevoel, maar dat had ik wel vaker. Maar waarvan ik me dus nu afvraag of het komt door het ontpillen.
  Ohja, nog een vervelend nadeel! Ik heb ineens last van eczeem in de holtes van mijn ellebogen. Nog nooit in mijn leven eczeem gehad! Maar loopt precies parallel met de periode dat ik gestopt ben met de pil.

 65. Lotte

  Ik wacht nog op DE nieuwe oplossing voor vrouwen die geen hormonen meer willen, maar ook echt geen baby. .. (Ik heb er al 2 maar ben nog jong) Ik vraag me af waar die baarmoederhalskapje-met-spermadodende-pasta heen is!? Dat lijkt nl een geweldig alternatief in een vaste relatie. Het verbaast me ook hoe weinig vrouwen de Gynefix kennen! Werkt ook met koper, maar zit veel secuurder dan een gewone koperspiraal en is kleiner en wendbaar der, dus ook geschikt voor vrouwen die nog nooit zwanger waren. Nog tips bij ‘ontpillen’: 1. Drink een hele maand elke ochtend een glas water met kleipoeder, dat absorbeert alle resterende hormonen. 2. Teunisbloem olie heeft een goede reputatie als ondersteuning bij hormonaal evenwicht 3. Kyra devreeze heeft veel tips voor voeding die helpt bij hormonaal evenwicht 4. Leen Huysman (bij Antwerpen) weet raad voor vrouwen die in de knoop liggen met hun cyclus.

  • Daniëlle

   Teunisbloemolie (GLA) is echt een hele goede! Het zorgt er bij mij voor dat mijn huid rustiger is en zorgt voor meer mentale stabiliteit. Ik kan het echt alle vrouwen aanraden die last hebben van een onrustige huid en/of van hormonale stemmingswisselingen. Ik slikte hooggedoseerd maar dit was met een gelatine capsule. Ben nu op zoek naar een goed vegan alternatief.

 66. Pascale Aay

  Wauw. Ik ben ook gestopt, in juli.
  En zelfde klachten.
  Hallo puistjes rond mijn kin
  Hallo dun haar
  En hallo nog steeds niet ongesteld geworden
  Maar wel op ze tijd mega buikpijn
  En duizeligheid..
  Ik wil niet weer beginnen met pil,
  Maar twijfel wel erg.
  Gr Pascale

 67. Kim

  Wat een heftige verhalen allemaal. Sterkte, dames!
  Ik heb in juni mijn Mirena laten verwijderen, waar ik overigens wel heel erg blij mee was. Op m’n veertiende begon ik met de Microgynon 30, wat ik jaren heb volgehouden, op het laatste ook maanden strip na strip zonder stopweek. Eens in de zoveel tijd wilde de apotheek me weer het merkloze middel ethinylestradiol/levonorgestrel in de maag splitsen, maar daar kreeg ik acute migraine van. Uiteindelijk 2 1/2 jaar de Mirena gehad.

  Ik was heel bang om te stoppen, maar in mijn geval viel het 99% mee. Ik heb alleen wat meer last van puistjes. Verder loopt mijn menses vanaf dag 1 op de klok, dus elke 29 tot 31 bloed ik vijf dagen. In januari word ik gesteriliseerd en tot die tijd ligt het huis bezaaid met condooms, wat even wennen was maar nu prima gaat. Mijn libido en mentale gesteldheid zijn niet gewijzigd.

  Ik zeg dit niet om iemand de loef af te steken, alleen on aan te geven dat stoppen niet persé problemen oplevert.
  Overigens gebruik ik ook tot grote tevredenheid Clue, en let ik sinds het stoppen ook op zaken zoals afscheiding etc, heel fijn om m’n lichaam te leren kennen.

  Iris, ik heb alle comments gelezen maar voor zover ik kon zien heeft nog niemand de optie PCOS genoemd, dat is een hoormoonstoornis. Daar kan de gyn je op testen. Een vriendin bleek dat ook te hebben, waar ze pas achter is gekomen na het stoppen. Uiteindelijk heeft zij er voor gekozen al heur haar eraf te scheren, maar dat hoeft natuurlijk niet 😉

 68. Iris

  Ik leef met je mij, maar bij mij is het de omgekeerde wereld. De hormoonspiraal heeft mijn hormoonspiegels flink overhoop gegooid en maakte dat ik tot een jaar erna (ik gebruik nu 1,5 jaar de Lady-Comp) worstelde met dun haar, hormonale acné en meer ellende. Het goede nieuws: als je lichaam echt hersteld is, voel je je beter dan ooit. Het slechte nieuws; je moet er nog wel even doorheen/ Voor de hormoonspiraal had ik de nuvaring en daarvan had ik (dacht ik) geen bijwerkingen, maar achteraf toch ook wel (langere en pijnlijkere menstruatie). Ik denk dat lang de pil slikken een ‘tijdelijke’ oplossing/onderdrukking is voor puistjes e.d. maar je krijgt het wel net zo hard weer terug als je ermee stopt.. Het lichaam is toch sterker uiteindelijk dan nep-hormonen. Ik denk dus dat je goede keuze hebt gemaakt en van nu af aan wordt het alleen maar beter!:) Tip om het proces van de puistjes/het haar te verbeteren: verminder de vetinname (ook gezonde vetten) tot max 10% van je dagelijkse vetinname en kijk gedurende 2 weken even wat er gebeurt. Voor mij ging het toen HEEL snel!

  Heb trouwens ook mijn review geschreven over L-C en hoe je van die fobieën afkomt haha. Want de Lady-Comp is absoluut niet riskant en je kunt het altijd zelf 3 dubbelchecken –> daling + 3 dagen stijgen van temperatuur
  –> ik krijg een bzzz gevoel als ik mijn eisprong heb dat net niet pijnlijk is, soort stroomstootje, wat misschien heel vreemd is maar echt waar haha
  –> je afscheiding is heel anders
  (bonus haha –> je hebt meer zin in seks in de aanloop naar je eisprong)
  Als al deze zaken aan de hand zijn weet ik 100% zeker dat ik mijn eisprong heb gehad. Als ik daarna een hoge temperatuur heb dan weet ik dat het veilig is tot ik ongesteld wordt. De LC is daarbij een extra veiligheid:
  http://theseaismycupoftea.nl/natural-birth-control-the-lady-comp/

  • Iris

   Nog niet helemaal wakker.. Ik leef met je MEE en de vetten 10% van de totale CALORIEinname. Haha

 69. Goed artikel!
  Jeetje wat erg vervelend al die bijwerkingen.
  Wist dat dat er vrouwen zijn die er zoveel last van hadden als ze met pil stoppen.
  Erg veel sterkte…..

  Xoxo

 70. Heleen

  Ik vind het ontzettend goed van je! De pil heeft een onschuldig imago en wordt naar mijn mening veel te makkelijk gegeven aan soms heel jonge meisjes, bijvoorbeeld bij menstruatieklachten. Zo ook bij mij vroeger. Maar de pil bestaat uit synthetische hormonen die je elke dag weer slikt. Je lever moet deze afbreken, het zorgt voor een vermindering ven bepaalde vitaminen en mineralen in je lichaam en het is slecht voor je darmflora. De oestrogenen in de pil zijn xeno-oestrogenen, dat betekent lichaamsvreemd. De kans op borstkanker neemt 25% toe door de pil. We denken er veel te makkelijk over vind ik. Als je niet zonder de pil kunt ivm klachten is het beter voor je gezondheid op lange termijn om te onderzoeken waardoor dat komt en waar die disbalans dan zit. Goed van je dat je aandacht heeft aan dit onderwerp!

  • Martine

   Hier sluit ik mij volledig bij aan!
   Mijn zus heeft borstkanker gehad toen zij midden 30 was (erg jong dus) en het was een hormoon gerelateerde kanker. Zij slikte de pil al vanaf haar vijftiende….. dat zet je wel aan het denken.

 71. Sanne

  Wauw wat een reacties! Ik dacht dat ik echt de enige was die gestopt was met de pil op jonge leeftijd! (Vorig jaar gestopt dat ik bijna 25 werd, ik ben nu 26) Volgens mij ben ik nu ongeveer 14 maanden verlost NA 15 jaar de pil. Ik kreeg vroeger een roze klein pilletje, die had ik heel lang maar opeens was die er niet meer en toen kreeg ik een wat grotere witte/gele. Daarna veel verschillende gehad om te proberen, meestal de lichtste die er was maar maakte geen verschil.

  Ik had voornamelijk last van stemmingswisselingen, geen libido meer, raar in m’n vel zitten, onzeker etc. Dat gezeur begon ongeveer dat ik 21 was. Volgens mij is er ook opeens een vaginale schimmel van gekomen (waar ik heel veel ellende van heb gehad) waar ik tot op de dag van vandaag nog wel last van heb maar het is redelijk onder controle.

  Toen ik stopte merkte ik niet direct verschil, maar ik lees nu dat je er dus puistjes van kan krijgen en ein-de-lijk snap ik dus waar die van mij vandaan kwamen haha.
  Voor de rest heb ik geen rare bij klachten gekregen nu ik gestopt ben. Mijn haar is juist veel langer nu, geen rare klachten. Wat betreft libido heeft het weinig tot niets geholpen helaas dus dat is wel iets wat ik moet laten onderzoeken maar bij m’n bloedonderzoek was alles perfect dus ik weet het niet meer!

  Ik heb een vaste vriend, Het lijkt me wel moeilijk als je vrijgezel bent en je stopt met de pil. Ik snap dat je het dan met een condoom doet maar dat houd je natuurlijk ook niet lang vol.,
  Wij doen gewoon voor het zingen de kerk uit 😉 Dat is altijd goed gegaan, mocht niet goed gaan dan zijn er weer andere opties want zoals Iris schrijft; voor mij geen jankend monster ^^

  • Dominique

   Misschien is je libido voor jou gewoon normaal. Dat je minder zin hebt in seks dan je vriend (als dat zo is, ik ken je situatie natuurlijk niet) wil dat niet zeggen dat er iets mis is met jou of met je vriend (want zo kun je het natuurlijk ook zien), maar alleen dat er een verschil in libido is. Er is niks mis met een laag of hoog libido, iedereen is anders.

 72. Eline

  Wat fijn dat je hier een update overschrijft, ik wil ook gaan stoppen met de pil, maar word een beetje bang van alle horrorverhalen die ik op internet tegen kom… Opzich lijkt het bij jou nog wel mee te vallen, na alle enge dingen die je op internet leest. Op een andere blog schreef iemand dat ze hormoonregulerende thee drinkt, en voor die persoon werkt dat goed : duizendblad, monnikspeper en het driekleurige viooltje (klinkt een beetje raar haha, ik heb het uit het frans vertaald dus hoop dat dit de goede vertaling is). Misschien een tip ?
  Ben erg benieuwd naar hoe het komende jaar je afgaat, dus ik kijk uit naar de volgende update

  • Iris

   Dankjewel voor je tip! Ik zal er eens wat meer over opzoeken. Ik drink altijd graag kruidenthee dus of het nu wel of niet zal werken, ik vind dat altijd leuk om eens te proberen 🙂

 73. hormonen zijn echt m*th*rf*ck*rs!!!! Ik heb een jaar voor mijn zwangerschap mijn spiraal laten verwijderen en kwam in dat jaar 10 kilo aan en had maandelijks PMS x 218, echt moordneigingen en hysterische moodswings. Eigenlijk is het een wonder dat Norah überhaupt verwekt is 😂
  En nu 5 maanden na de bevalling, is het helaas niet veel beter 😢
  Bossen haar uit mijn hoofd (incl. kale plekken), kilo’s zwaarder en meer malaise. Ben al tijdje bezig met beauty producten testen om de ergste beschadigingen tegen te gaan, maar ben nog een beetje huiverig om het artikel te delen op mijn blog 😐 (misschien is dit verhaal ook iets om in gedachten te houden voor safe sex)

 74. Hopelijk zal jouw lichaam gouw zijn rust terug vinden, helaas weet ik dat ik nooit zonder zal kunnen. Geen mens zit er op te wachten om om de tien dagen een feestje te hebben niet waar 😉

 75. Omdat wij graag kinderen willen ben ik nu bijna een jaar van de pil af. Maar fijn vind ik het niet, naast dat je geen overbodige hormonen in je lichaam propt zit er voor mij weinig voordeel aan, behalve dat we nu kans hebben om zwanger te worden dan he. Last van misselijkheid, meer buikpijn dan voorheen met pil, veel pukkeltjes, onregelmatige cyclus, heftiger emoties en heb het idee dat ik er ook van ben aangekomen. Wel is het fijn dat ik nu niet iedere avond dubbel hoef te checken of ik de pil al heb ingenomen..

 76. Pfoe dit schrikt me toch wel een beetje af. Ik heb sinds een tijd te kampen met menstruale migraine dus was van plan om even te stoppen met de pil om te kijken of het zou verminderen, maar daar ga ik toch nog even een tweede keer over nadenken.

 77. Kim

  Oh ik ben zelf zooo blij dat ik er mee gestopt ben. Ben alleen ‘zo dom’ geweest om wel een spiraal te nemen. Echt waarom heb ik mij dit zelf aangedaan? Het doet pijn, het idee is raar en het moet er natuurlijk ook weer een keer uit hahaahah. De Ladycomp lijkt me echt super alleen de prijs houdt mij nu echt nog tegen.

 78. Merel

  Hoi Iris,

  Misschien is het tussen de reacties al eens genoemd, ik heb ze namelijk niet allemaal gelezen. Iris en voor alle andere dames die klachten zoals haaruitval, puistjes en moeheid ervaren, Google eens naar het pcos-syndroom en oestrogeen dominantie. Bij mij is ook pcos geconstateerd en ik herken veel van de klachten. Persoonlijk verdenk ik de Diane pil ervan dat het mijn hele hormoonhuishouding in de war heeft geschopt. Er is gelukkig het een en ander aan te doen, bijv. op je voeding letten, maar het vergt behoorlijk wat discipline. Stoppen met de pil is naar mijn mening altijd een goed idee! Veel succes met ontpillen.

  • Iris

   Hoi Merel! Ik heb er inderdaad wel eens van gehoord maar ik herken mij er niet zo in, mijn cyclus is bijvoorbeeld juist erg regelmatig. Maar misschien dat iemand anders iets aan jouw info kan hebben, dus dankjewel voor je aanvulling 🙂

 79. Martine

  Ik vind het een super interessant artikel en vervolgens ook alle reacties hierop.
  Het geeft wel aan hoe erg dit onderwerp leeft.
  Ik ben een stukje ouder dan de gemiddelde lezeres van jouw blog maar graag wil ik ook mijn ervaring vermelden, Wellicht werpt dat weer een ander licht op het onderwerp.
  Ik heb heel kort de pil gebruikt, toen ik mijn eerste vriendje kreeg (ik was toen 19) en al na een paar maanden ben ik er mee gestopt omdat ik dat ding continue vergat. Tja, dan werkt het ook niet. Vervolgens naar de huisarts en doe raadde mijn de koperspiraal aan (de mirena bestond toen niet). En die heb ik vervolgens bijna 20 jaar gehad met 1 kleine tussenpauze van een jaar.
  En ik moet eerlijk zeggen dat het SUPER GOED beviel!
  Geen hormonen in mijn lijf, niets om te vergeten en ik heb ook geen ongelukjes gehad in de vorm van een ongeplande zwangerschap.
  Zo’n 5 jaar geleden kreeg ik echter wel last van breekbloedingen….heel vervelend allemaal en werd mij de mirena (met hormonen dus) geadviseerd.
  Nou, dat heb ik geweten.
  Ik raakte volledig uit balans, werd om het minste of geringste al enorm kwaad, was emotioneel etc etc.
  Toen ik eens naar een homeopathisch arts ging werd mij vervolgens geadviseerd de mirena weer te laten verwijderen.
  Dat heb ik toen direct laten doen en ik voelde mij zoveel beter.
  Ik werd weer mijn oude, bekende ik.
  En dat was voor mij de bevestiging dat al die hormonen echt niet goed zijn voor je lijf.
  Denk maar eens na, het natuurlijke proces rondom de menstruatie wordt met de pil e.d. van buitenaf (door de hormonen die je inneemt) geregeld, er is niets natuurlijks meer aan.
  Ik werd met de mirena ook niet meer ongesteld, niets meer, dat kan volgens mij ook niet goed zijn.
  En het geeft wel aan hoe sterk die hormonen zijn, dat ze dat soort natuurlijke processen kunnen “stilleggen”.
  Ik wil alleen maar zeggen dat je goed bezig bent door de stoppen met de pil.
  Er zijn voldoende natuurlijke manieren om geen kinderen te krijgen terwijl je lichaam de kans krijg gewoon te doen wat het hoort te doen, zonder dat daar van buitenaf wordt ingegrepen.
  P.s. sorry voor het lange verhaal……het is een onderwerp wat mij na aan het hart ligt.

 80. Pingback: Weekoverzicht: blogflow, borrelbrood & een 8,5 | IKBENIRISNIET

 81. Magali

  Dit is zo ontzettend interessant! Heel nerdy maar mijn interesse ligt hier helemaal, ik ga er zelfs mijn bachelorscriptie over schrijven (dus als ik je mening of ervaringen kan gebruiken, mag ik dan please contact opnemen?). Wat een goed stuk

  • Iris

   Natuurlijk! Ik help je graag 😀 Wat super interessant dat je je bachelorscriptie hierover gaat doen. Ik ben erg benieuwd naar je onderzoek!

 82. J (man)

  Dames, hulde, voor stoppen met de pil!
  Tip1: zorg dat je een nosode laat maken van de pil(en) die je gebruikt hebt zodat de kunstmatige hormonen ook echt uit je lichaam verdwijnen. Vergeet dan niet je vitamine B-voorraad aan te vullen. Bijwerkingen als spier-kramp zijn normaal tijdens dit ontgiften. Klinkt vreemd, maar ik heb de pil van mijn moeder uit mijn lijf gegooid en de resultaten waren verbluffend (ja, en ik ben een man). Tip2: verwijder de pil uit je lichaam voordat je kindjes gaat maken.

 83. Kim

  Ik ben zo’n 1,5 jaar terug gestopt met de pil omdat die toen slecht in het nieuws kwam. Het ontpillen duurt inderdaad super lang, na 1,5 jaar was het bij mij nog niet zoals het hoorde te zijn. Een paar weekjes terug ben ik er toch weer mee begonnen, maar denk er nu toch weer over om te stoppen.. ik merk meteen weer negatieve veranderingen.

 84. Minou

  Ik ben juist onwijs blij dat ik de pil kan slikken. Ik ben 15 jaar en jarenlang (ik werd ongesteld op mijn elfde) heb ik onwijze buikpijn gehad als ik ongesteld was, ik lag op de grond te kermen van de pijn, kon niet slapen en heb er een keer van overgegeven. Niks hielp meer, voor paracetamol was ik een soort immuun geworden en dat feminax spul heeft nooit geholpen. Sinds ik de pil slik heb ik dat niet meer gehad en daar ben ik zo blij mee, want ik kan nu gewoon overal heen en hoef me geen zorgen te maken over dat ik zo’n buikpijn krijg als het niet ”handig” is.
  Ik wou dat er een betere oplossing was dan hormonen slikken, maar die heb ik helaas nog niet gevonden.

 85. Roromacaro

  He wat jammer dat je er niet zo’n fijne gevolgen van ondervindt! Maar eigenlijk bevestigd dit (voor mij althans) nòg meer wat een chemisch goedje die pil is! Ik ben nu bijna een jaar gestopt, had weinig negatieve afkickverschijnselen die na twee maand weg waren en voel me nu eigenlijk veel beter. Voor mij geen pil meer dus! Nog een fijne app om je cyclus mee bij te houden is KINDARA. Bij http://www.delightfully-tacky.com/2014/01/putting-pill-to-bed.html kan je er meer over lezen. Groetjes!

 86. Winona

  Wat een heerlijk eerlijke blog! En stoer dat je doorzet. Zelf 2 jaar geleden gestopt en geen moment spijt…. Na 25 jaar pil gebruik (met tussenpozen van een paar jaar om kinderen te krijgen) had ik ’t helemaal gehad met die troep. Ik kan me niet meer herinneren hoe lang het heeft geduurd voordat alles weer ‘natuurlijk’ voelde, maar ik nu echt zeggen dat ik het gevoel heb dat het uit m’n lijf is. Veel minder last van mood swings, kortere (en wel heftigere) periode, maar absoluut weer m’n libido terug. Daarnaast gebruik ik ook een menstruatiecup en dat schijnt ook te zorgen voor een regelmatigere cyclus die korter duurt (waarom weet ik niet precies – zou te maken hebben met het feit dat je bewuster je periode beleeft….). Haaruitval: check, jeugdige huidproblemen: check, meer buikkrampen: check. Maar dat is ondertussen echt wel voorbij! En de voordelen wegen voor mij echt op tegen de nadelen. Misschien voor anderen moeders ook herkenbaar: na mijn bevalling (vooral de 2e) heb ik veel meer last gehad van moodswings dan daarvoor. Dat was voor mij echt wel een extra motivatie om te stoppen. En dat heb ik in ieder geval bereikt, met wat chocolade en langer slapen, kom ik die 2 tot 3 dagen nu prima door. En dat in vergelijking met 2 weken (!) een heel kort lontje een stuk aangenamer voor m’n gezin (én mezelf <3 ). Succes met poging Iris!

 87. Melan

  Wat fijn dat ik jouw blog tegenkwam! Ik twijfel ook al zo lang om te stoppen met de pil. Ik heb eerst de Diana pil gehad tegen acne (6 jaar), vervolgens een spiraal vanwege de vermindering van hormonen (gevolg: een halfjaar lang ongesteld, maar de dokter zei dat dat kan gebeuren…) en in de periode van mijn spiraal kreeg ik al van die pijnlijke onderhuidse ontstekingen in mijn gezicht en had ik altijd kramp in mijn onderbuik. Anderhalf jaar volgehouden omdat ik dacht dat mijn lichaam er misschien aan moest wennen maar dat gebeurde niet dus ik rende vervolgens weer terug in de armen van de pil ( dit keer een lichtere dan de Diane). Maar ik merk dat mijn emoties zo worden afgevlakt en ik geïrriteerd op alles en iedereen reageer waar ik dan vlak voor mijn stopweek me onwijs schuldig over voel en ik om het minste geringste in huilen uitbarst. En dat op de meeste dagen mijn libido ver onder het nulpunt, waar ik dan ook weer geïrriteerd door raak. Ik ben van plan om een dagboek bij te houden van mijn moodswings en libido, om te kijken of er een regelmaat zit want zo voelt het wel. Ik vind het ook heel fijn om alle reacties te lezen van iedereen, heel veel vrouwen zitten hier dus ook mee. Ik vind het heel knap dat je bent gestopt, hopelijk verdwijnen die nare bijwerkingen snel! Ik hoop dat ik binnenkort ook durf te stoppen.

 88. Nathalie

  Ik vind het geweldig dat je dit op je blog deelt. Ook al de reacties van iedereen zetten me terug aan het denken. Ik ben een tweetal jaar geleden gestopt met de pil maar er dan toch terug mee herbegonnen. Ik miste het comfort dat de pil mij gaf gewoonweg teveel, niet meer ongesteld worden, geen zware stemmingswisselingen meer… Maar ik geef toe dat het me nog steeds dwars zit dat ik elke dag die hormonen maar slik. Komt er dan nog eens bij dat ik ondertussen al ruim 2 jaar single ben en de pil dus ook niet als anticonceptie nodig heb. Ik ga hier terug eens ernstig over nadenken. Ik begin trouwens deze week aan mijn laatste pilstrip en dan moet ik nieuwe halen dus misschien is dit wel het ideale moment om er definitief mee te stoppen.

  • Iris

   Wat fijn dat je er iets aan hebt! Ja ach en je kan het altijd proberen, toch? Dat was mijn insteek een beetje, even zien hoe het bevalt en anders gewoon weer verder slikken. Maar nu heb ik het al zo lang volgehouden dat ik het ontpillen wil uitzitten. Ik slikte de pil altijd een paar maanden door zodat ik niet ongesteld hoefde te worden, dat vind ik inderdaad ook wel vervelend dat dat nu niet meer kan. Maar mijn menstruatie is veel korter nu (meestal maar 3 dagen) en ik weet wanneer het gaat gebeuren door de app die ik heb. Dus dan plan ik sowieso niets intens ofzo in die paar dagen. Dus uiteindelijk valt het me reuze mee! Het grootste voordeel vind ik dat ik er helemaal niet meer aan hoef te denken of ik de pil nou wel of niet heb ingenomen, zoals voorheen. Bedankt voor je reactie!

 89. Lotte

  Aan de vrouwen die het lastig hebben met stoppen: een boost kan zijn de boeken/website/Youtube van Dr Christiane Northrup: ‘Vrouwenlichaam, vrouwenwijsheid’. Het gaat over het helen van de cyclus en het eren van de ‘lastige’ kanten van je vrouw-zijn. http://www.drnorthrup.com/

  Ik had het geluk dat stoppen met de pil fijn was: ik vermagerde, had meer libido en voelde me meer ‘mezelf’. Puistjes en pre-menstruele buien nam ik daar graag bij. Maar het is nu beslist wel meer een ‘roetsjbaan’ dan met de pil. Ik moet ook eerlijk zeggen: ik geraakte per ongeluk zwanger wanneer ik 25 was. We waren simpelweg niet strikt genoeg. Dat is nu wel anders!!

  Wat is dan het alternatief? Ik heb enkele vriendinnen die erg tevreden zijn van de Gynefix http://www.soyin.be/nl/gynefix/wat-is-gynefix. Hormonaal evenwicht kan je dus een handje helpen, door een kleikuur te doen (elke ochtend zuiver, fijn kleipoeder oplossen in water en drinken, een maand lang), door extra beweging en voeding. http://www.fitgirls.nl/eet-hormonen-balans/

  En weet er iemand nog tips over de ‘cervix cap’ (latex hoesje over de baarmoederhals), te combineren met zaaddodende pasta? Ik vind dat nergens verkrijgbaar in Europa.

 90. Fijn jouw verhaal hierover te lezen, Iris! En ik vind het leuk dat je hier zo ‘open’ over bent. Ik neem de pil, nora en heb hier eigenlijk geen enkele problemen mee. Ik voel me goed, heb minder puistjes en heb veel minder last tijdens mijn ongesteld zijn. Ik ben voornamelijk aan de pil gegaan omdat de periodes waarin ik ongesteld was vreselijk waren. Ik lag een aantal dagen op bed en kon niks, enorme hoofdpijn, buikpijn en rugpijn. Hier wil ik nooit meer naartoe… Mijn vriend en ik hebben dan weer eerder met een condoom een ieuw ieuw – gevoel. We vinden het op een of andere manier niet praktisch in gebruik. En wanneer je seks zonder condoom gewoon bent, is seks met condoom echt helemaal niet hetzelfde vinden wij… Maar ik denk dat iedereen hier zijn eigen keuze/beslissing in maakt. Oké, misschien was dit ook TMI denk ik nu 😉

 91. Yayy voor stoppen met hormonen! Ik ben een jaar geleden gestopt (had toen een spiraaltje), en het duurde bij mij ook echt even voor ik merkte dat die hormonen allemaal weg waren.. denk dat ik nu pas echt weer helemaal ‘normaal’ ben. Maar dat is wel heel erg fijn!

  Tof dat je hier ook over schrijft, ik vind het altijd zo jammer als vrouwen hier zo geheimzinnig over doen, het zou gewoon een normaal onderwerp moeten zijn. Maar goed, komt vast wel 😉

 92. Alyssa

  Goed dat je hier over schrijft! Ik vind het ook interessant om ervaringen van anderen te lezen. Ik ben zelf ook ongeveer 5 maanden geleden gestopt met de pil, ik ben toen overgestapt naar een koperspiraaltje. Ik ben trouwens al een keer eerder ongeveer een jaar gestopt met de pil (daarna dus weer begonnen), ik merkte dat het – ook al was ik nog maar iets minder dan 1 jaar aan de pil – inderdaad een tijd duurt voordat je weer ‘normaal’ bent. Ik merkte vooral dat ik erg emotioneel werd van de pil, maar dan een beetje op een irrationele manier. Ik ben van mezelf al emotioneel, maar aan de pil was het een stuk erger; ik had veel stemmingswisselingen en kon huilen om de stomste dingen. Het voordeel vond ik wel de menstruatie, die was helemaal niet heftig.
  Goed, nu heb ik dus ongeveer 5 maanden een koperspiraaltje, want ik wilde wel iets en ik wilde géén hormonen meer. Ik voel me inmiddels emotioneel gezien in vergelijk een stuk stabieler dan voorheen! Ik ben nu gewoon 100% mijn emotionele en wispelturige zelf, haha 😉 Over het plaatsen van het spiraaltje en de eerste paar menstruaties zal ik het maar niet hebben, want die waren hel. Inmiddels niet meer en ben ik blij met mijn keuze. 🙂 Nogmaals: goed onderwerp! Ik hoop dat het snel beter gaat voelen bij jou en dat je heel blij gaat zijn met je keuze!

 93. Sheila

  Hahaha… zo herkenbaar. Ik stopte op mijn 25e met de pil. Ik was er super jong mee begonnen en was er gewoon klaar mee. Ik wilde geen hormonen meer in mijn lijf. ‘Ontpillen’ hoefde ik niet en een super regelmatige cyclus volgde. Dat is erg fijn, want daardoor kon ik gepland op mijn 35e, heel snel zwanger.

  En inderdaad… altijd die ‘voorzichtige’ vraag: “euh, maar hoe doe je het dan?” Jemig, hebben we geen fantasie meer mensen?

 94. Pingback: Update: dat stoppen met die hormonen/anti conceptie | Versassing

 95. Nina

  Bedankt voor je blog! Ik ga nu ook stoppen. Ik heb altijd de pil en condoom gebruikt (daar heb zowel ik als mijn vriend totaal geen problemen mee). Ik wil niet alleen op een pil of condoom gebruiken.
  Maar ik besef me nu ook dat ik niet tien jaar de pil wil slikken, dat betekend dat ik nu moet stoppen. Maar zoals jij ook zei, zwanger worden is mijn nachtmerrie.
  Dus ik heb nu ook die app geïnstalleerd, zodat ik op mijn vruchtbare dagen in ieder geval geen seks heb.
  Nu mijn vraag: vanaf wanneer is die app betrouwbaar? Want ik heb nog geen natuurlijk menstruatieritme. Komt dat vanzelf? En moet ik gewoon extra voorzichtig vrijen (wat ik uiteraard al doe)? Want nu weet ik immers nog niet wat mijn vruchtbare dagen zijn.
  Hoe pakte jij dat aan?

  • Iris

   Ik gebruik het meer als hulpmiddel om in mijn achterhoofd te houden, niet als exacte wetenschap. Zo voorzichtig als dat jij er in bent, ben ik namelijk niet, ik vertrouw condooms goed genoeg tijdens de vruchtbare dagen om daar niet bang voor te zijn (de pil daarentegen.. want die vergat ik dus best vaak). Als je een hele regelmatige menstruatie hebt, kan je er wel ongeveer vanuit gaan wanneer je ovulatie is. Als je je lichaam goed leert kennen zonder de hormonen kan je het uiteindelijk zelf ook aanvoelen 🙂 Maar nog betrouwbaarder is het om dit met temperatuur te meten, zoals met de Ladycomp. En misschien zijn er nog andere manieren van anticonceptie die je aanspreken? Een koperspiraaltje is bijvoorbeeld ook hormoonvrij en redelijk betrouwbaar, dat zou je ook nog weer in combinatie met condooms kunnen gebruiken, mocht je het echt niet vertrouwen. Ik roep maar wat hoor!

 96. Sofie

  Na de geboorte van mijn zoon schakelde ik over op de mirena spiraal, drie jaar horror echt, ik voelde die spiraal soms zitten, moodswings, baardgroei ( !!! ja echt pfff), libido 0,0 enz … op een dag had ik er schoon genoeg van en liet die verwijderen. Sindsdien laat ik alles natuurlijk z’n beloop gaan, na een jaar sukkelen voelde ik me fantastisch (libido 10 op 10 ;-), de jeugdpuistjes neem ik er graag bij . Vorig jaar veranderde plots van alles, ik ben 27 kg afgevallen (yes i can !) maar de hormoonhuishouding die was volledig ontregeld, de menstruatie werd onregelmatig, ik had zware bloedingen en echt kort op elkaar, de huisarts vertelde dat het wel eens aan het afvalgeluk kon liggen maar ik ging toch voor de zekerheid eens extra langs bij de gynaecoloog , poliepen lagen aan de basis , een week later lag ik al op de operatietafel. Ik ben er heel zeker van had ik de pil moeten nemen ik dit niet in zo’n vroeg stadium ging gevoeld of ontdekt hebben. De gynaecoloog heeft me dit aangeraden : http://www.avogel.nl/webwinkel/producten_NB/Efamol-PMP-menstruatie-cyclus.php . Ik voel me er goed bij een natuurlijk product ter ondersteuning.

 97. Ik lees nergens dat mensen ”last hebben ” van de pil. Ik slik het namelijk vanaf mijn 17e en ben nu 23.
  Dus ik slik het nu al ongeveer 6/7 jaar.. het vervelende bij mij is dat wanneer ik die week stop met de pil om ongesteld te worden dat ik nergens last van heb. Wel 1 dag hele erge rugpijn maar dan weet ik ook gelijk dat ik het word. Stel dat ik weer begin met een nieuwe strip krijg ik gelijk een rare opgezette buik, kramp, rugpijn etc. Hoe kan dit?! en hebben meer mensen last van deze dingen?

 98. Pingback: Dierproefvrije make-up stash deel 1: gezicht | IKBENIRISNIET

 99. Pingback: Een allerlaatste terugblik: Een random best of 2015 | IKBENIRISNIET

 100. Hannah

  Ha Iris, ik zit in hetzelfde schuitje. Sinds begin oktober gestopt met de pil en mijn haar valt in bosjes uit.. Nog steeds helaas. Hoe gaat het daar nu bij jou mee?

  • Iris

   Vervelend! Dat is bij mij al wel iets minder geworden. Ik gebruik tegenwoordig een shampoo met cafeïne tegen haaruitval (eigenlijk bedoelt voor vrouwen in de menopauze haha) en die helpt geloof ik wel. Of het is gewoon toeval, dat kan natuurlijk ook.

 101. Randy

  Hoi,
  Ik ben in september 2015 gestopt met de pil na zo ie zo 8 jaar doorslikken zonder stop week..
  (Jaja ik hoor jullie al denken, maar is allemaal navraag naar gedaan zelfs in t ziekenhuis. Kan geen kwaad in de zin je wordt onvruchtbaar. En zolang je geen doorbraakbloeding heb kan het)

  In september 2015 heb ik samen met mn vriend besloten om te stoppen voor de volgende stap in onze relatie: een kindje..

  Na tig jaar doorslikken kwam de eerste menstruatie dan ook sneller dan verwacht.
  Namelijk begin november 2015. En wat een hel was die week zeg.. Durfde niks meer voelde me heeel erg onzeker..

  2de keer was begin januari. Dus december nergens last van gehad.
  En toen kwam begin februari.
  Bloedverlies en een hoop slijm (sorry voor de details). Maar bloedverlies in zown kleine hoeveelheid dat ik het geen menstruatie kan noemen.. Dan was het helder en dan weer totaal niet en onwijs donker.
  Verder heb ik last van:
  Gevoelige en pijnlijke borsten/tepels
  Zware drukkende zeurende pijn bij mn linkerborst
  Opgezwolle schaamlip (af en toe)
  Hele erge vochtige schaamlippen
  Zwaar emotioneel
  Krampen/harde buiken
  Last van mn ogen
  Hoofdpijn
  Snel moe maar niet kunnen slapen
  Maagzuur

  Ik heb het hier met een vriendin over gehad die van de 2de zwanger is.. En die herkent wel alles en gaf t advies die test te doen die ook aangeeft hoeveel weken je zwanger bent.

  Dus die heb ik gehaald en gedaan en krijg de uitslag niet zwanger.
  Zijn t “afkickverschijnselen” van t stoppen met de pil??
  Is t verstandig om binnekort een nieuwe test te doen??
  Of kan t iets anders zijn??

 102. Sanne

  Hoi Iris,

  Bedankt voor je verhaal! Ik dacht dat ik de enige was met dit probleem.ik ben sinds 3,5 maanden gestopt met de pil en mijn haar komt er met bosjes tegelijk uit. Ik word er ontzettend verdrietig van. Bovendien jeukt het heel erg.

  Ik vroeg me even af. Is bij jou de haaruitval afgenomen? En gebruik je nog steeds de cafeineshampoo?

  Groeten

  • Iris

   Bij mij hield het na ongeveer 8 maanden (zo uit mijn hoofd) helemaal op met de haaruitval! Ik gebruik al meer dan een maand weer normale shampoo en de haaruitval is gelukkig niet terug gekomen. Dus er is hoop!

   • Sanne

    Ok dat klinkt inderdaad hoopvol! Gebruikte je nog andere dingen? Vitamientjes ofzo? En groeit je haar inmiddels al wat terug of is de uitval slechts gestopt? En bedankt overigens voor je snelle reactie!

    • Iris

     Het begint al wel terug te groeien, ik zie overal babyhaartjes in ieder geval haha. Maar ik heb sowieso al heel dun haar van mezelf dus of het nou al echt dikker is geworden, dat merk ik niet. Verder doe ik niets anders dan normaal, ik eet zoals ik altijd doe en neem geen extra vitamines. Het is een kwestie van geduld, komt het op neer, al je hormonen moeten weer in balans komen en helaas duurt dat even. Succes ermee!

 103. Sanne

  Geduld inderdaad, ik doe mijn best….Hierbij echt mijn allerlaatste vragen. Gebruikte je toevallig Plantur 39 shampoo? Ik verfde mijn haar altijd heel licht blond. Heb jij ze tijdens de uitval geverfd of maar even met rust gelaten? Alvast super bedankt voor al je reacties!!!

 104. Lean

  Hallo allen,

  Ik slik sinds mn 17e de pil, nu ruim 9 jaar geleden. Ik heb een vaste relatie waarmee ik sinds kort een huis heb gekocht. Nu ik in een leeftijd kom waarbij ik niet meer iedere vrijdag en zaterdag in de kroeg wil hangen en er steeds vaker baby gedachtes voorbij vliegen, begin ik te twijfelen aan mijn trouwe pil. Ik merk steeds vaker dat ik in mijn stopweek veel meer zin heb om intiem te zijn en ik minder last heb van stemmingswisselingen. Wel de normale huilbuien, maar ik ben geen draak meer tegen mijn vriend. Nu merk ik verschillende negatieve en positieve dingen op aan de pil. Bijvoorbeeld is de pijn tijdens mijn ongesteldheidsperiode aanzienlijk minder maar de dagen en hoeveelheid bloed dat ik verlies blijft hetzelfde. Verder merk ik dat ik tijdens de 3 weken dat ik de pil slik vaak moe, geirriteerd en afwezig ben. Dit was toen ik begon met de pil niet. Ook dat is een van de redenen waarom ik zou willen stoppen. Echter vind ik het ook doodeng om te moeten stoppen, wat als mijn periode nu weer zo zwaar (pijnlijk) wordt als eerst? Wat als ik in plaats van vocht verliezen juist nog meer vocht ga vast houden? Wat als ik zonder pil nog steeds geen zin heb in intimiteit? Dit zijn enkele vragen die door mijn hoofd spoken.

  Zijn er mensen die hier toevallig advies op kunnen geven?

  • Iris

   Ik ben niet echt bevoegd om er advies over te geven, maar je zou altijd tijdelijk kunnen stoppen met de pil en gewoon zien hoe het gaat! Mocht het echt niet bevallen dan kan je hem weer gaan slikken. Dat was mijn insteek toen ik ermee stopte. Je kan altijd met je huisarts overleggen of dat verstandig is om te doen.

 105. Pingback: Hormonale acne door stoppen met de pil | IKBENIRISNIET

 106. Veronique

  Goedemorgen, ik ven in de maand mei gesteriliseerd op de ouderwetse manier met klemmetjes.. en dus ook gestopt met de pil.. ongesteldheid is regelmatig last van het gebruikelijke maar meest last van acne in gezicht en nek borst gedeelte… ik vind dit verschrikkelijk.. het lijkt of het met de maand erger wordt. Ben je net van de acne af komt het er weer aan omdat ik ongesteld wordt.. kan iemand mij vertellen hoe lang dit zou duren het ontgiften dan? En weet iemand goed spul voor je huid voor goede en gezonde behandeling. Kan ik er überhaupt iets tegen die acne doen.. het begint met kleine puistjes tot grote rode bulten/ onstekingen..

 107. Claudia

  Hallo
  Ik ben 4 maand geleden gestopt met diane35 sindsdien is mijn haar met plukken beginnen uitvallen, met als resultaat dat ik voor 60%al kwijt ben. Heeft iemand ervaring met deze pil en de dr raadt me aan om Yasmine te starten. Ik zou dit liever niet doen, in eerste instantie omdat het uitstel van executie is, je kan dit niet voor altijd innemen en ben er ondertussen 40. Ook omdat mijn gemoed hiervan negatief is. Weet er iemand hoelang de haaruitval duurt?

  • Iris

   Bij mij hield de haaruitval rond de 7 maanden langzaam op, mijn haar was ook heel dun geworden. Mijn haar begint nu (na 1,5 jaar te zijn gestopt) eindelijk weer mooi bij te groeien en is weer wat dikker gelukkig. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

   • Claudia

    Dag Iris,
    Zeker en vast dankjewel voor jouw reactie. Heb je dan ook nog iets extra aangesmeerd of ingenomen? Ik neem vitaminen en gebruik speciale shampoo en lotions alsook om de 4 weken een detox bij een Haarspecialist.

    • Iris

     Oh wat doe je al veel! Ik ben wel een caffeine-shampoo tegen haaruitval gaan gebruiken (speciaal voor vrouwen in de menopauze haha, daar komt dat ontpillen uiteindelijk toch wel een beetje op neer) van het merk Plantur 39. Ik gebruik die shampoo al heel lang niet meer maar met mijn haren gaat het nog steeds goed, dus of het ooit echt heeft gewerkt of dat de haartuitval gewoon vanzelf stopte durf ik niet te zeggen. Maar denk wel dat het uiteindelijk vooral neer komt op heeeel veel geduld hebben helaas. Heel veel succes!

     • Claudia

      Hey Iris,
      Ben zo radeloos, het weegt enorm door. In welk stadium was jou haar op het einde? Droeg jij eventueel extensions of andere zaken om het te camoufleren? De specialist raadt aan om te herbeginnen en nu met Yasmine ipv diane35 sta enorm in twijfel…

      • Iris

       Ik heb zelf de Yasmin pil geslikt, ik was er altijd wel tevreden over, maar je krijgt dan dus wel weer precies dit probleem als je ooit weer stopt. Of je moet hem gewoon door blijven slikken, dat kan natuurlijk ook. Vond ik alleen persoonlijk geen fijn idee, maar dat is iets dat je voor jezelf moet beslissen natuurlijk. Mijn haar was echt heel dun op het laatst, ik heb sowieso al fijn/dun haar van mezelf, en als ik een staartje in had zag je echt dunne/kale plekjes op mijn hoofd. En als ik het los had hing het heel zielig in sliertjes langs mijn hoofd. Ik deed verder niks om het te camoufleren, ik vond vooral de acne heel vervelend. Om mijn haar heb ik me eigenlijk niet zo heel druk gemaakt. Ik had al van anderen gehoord dat het uiteindelijk wel weer terug zou groeien. Maar mijn wangen zitten nog steeds onder de acne-littekentjes 🙁 Hoop heel erg voor je dat het snel ophoudt of dat je een andere oplossing vindt! Ik weet hoe rot het is en hoe machteloos het voelt.

       • claudia

        Dag Iris, sorry had geen melding van jouw berichtje gekregen.
        Aan de hand van jouw foto’s zie je er super uit niets op je haar aan te merken.
        Bij mij is het anders. Ik ga nog even volhouden en pilloos blijven het is nl mijn 4de maand dat ik pilvrij ben.

  • claudia

   ik ben bij het stoppen van de pil 8kg afgevallen dit op een maand of 2. Ik voel me opgewekter.
   Hier en daar krijg ik een pukkel maar mijn haaruitval dat is het ergste.
   nu bijna 5 maand gestopt en sta dagelijks in twijfel om terug de pil te nemen.

 108. Pepita Aarts

  Hoi Iris, ik lees deze flog nu anno 2016 en vond het een genot om te lezen (je schrijfstijl bedoel ik, niet je afkick verschijnselen). Ik ben zelf momenteel bijna 4 maanden gestopt en heb ik geen last van afkick verschijnselen maar dat is juist het probleem… Ik merk níks! Ik ben ook met de rede van ‘liever geen troep in mijn lichaam doen als dat niet nodig is’ gestopt en dat ik zeer emotioneel instabiel was, bijna down. Maar helaas merk ik geen positief effect op mijn psygisch toestand… Ben ik nu van mezelf een huilteef geworden? Of heeft mijn lichaam meer tijd nodig!? Allemaal vragen waar alleen tijd andwoord op heeft ben ik bang. Maar als het niet verbeterd zie ik niet in waarom ik de pil niet meer zou slikken.

 109. Jon

  Leuk artikel! ik ben nu net een maand gestopt ongeveer, en had me totaal niet voorbereidt.
  m’n pillen waren op dus ik had de keuze om of even naar de apotheek te fietsen om nieuwe te halen of te stoppen.. mijn luiheid overheerste dus besloot ik te stoppen, niet bedacht dat er ook nadelen zaten aan stoppen.
  Sinds ik gestopt ben heb ik bijna elke dag last van heftige hoofdpijn ( wat ik nooit gehad heb) en buikkrampen. Plus dat ik vreselijk zit te zenuwen dat ik elk moment ongesteld kan worden ( ik werk in de zorg dus spierwitte uniformen, dikke stress!) daarbij ook stress dat ik zwanger ben aangezien ik voor mn gevoel al lang ongesteld had moeten zijn ( ja ook ik heb zwangerschapsnachtmerries )
  Ik had me zelfs bedacht dat ik misschien wel gestopt ben omdat t m’n moederlijke oerinstinct was die besloot te stoppen met de pil? toch maar is een testje doen…
  ik lees verschillende reacties dat het vet lang kan duren allemaal dus ga nu wel heel erg twijfelen om weer te beginnen maar ik ga het zeker nog 2 maanden proberen, in de hoop dat t beter gaat!

 110. Pingback: Ontpillen: een jaar na het stoppen - WANDER WOMEN

 111. Pingback: Stoppen met de anticonceptiepil | Mijn ervaring na 1 maand!

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten