Zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesemsiroop vind ik superlekker en koop ik regelmatig in de supermarkt. Toen ik tijdens het wandelen met Ollie óveral vlierbloesems zag bloeien, schreef ik bovenaan mijn to do list: zelf vlierbloesemsiroop maken! Mijn tuin grenst aan een paar grote Vlierbomen, helaas zaten de bloesems zo hoog dat ik er niet bij kon. Dus gewapend met een emmertje en schaar zocht ik in mijn wijk naar meer bloeiende vlierbloesems. Het maken van de siroop bleek een piece of cake te zijn. En nu kan ik lekkere vlierbloesemdrankjes maken: simpele limonade met water, ijsklontjes en een takje munt. Of een cocktail met prosecco, munt, limoen en bruiswater à la het welbekende drankje Hugo. Jum! In deze blogpost vind je tips voor het plukken van vlierbloesems en het recept dat ik gebruikte voor het maken van mijn eigen siroop.

zelf vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesems plukken

  • De bloesems kan je plukken tussen mei en juni.
  • Pluk alleen bloesems die wat hoger groeien aan de boom, want vlierbloesemsiroop infused met hondenpies lijkt me niet culinair.
  • Kies alleen de bloesems uit die mooi, fris van kleur zijn.
  • Schud even met de bloesems voor je ze in je mandje gooit, zodat insecten weg kunnen vliegen.
  • Pluk niet de gehele Vlier leeg, anders blijft er niets meer over voor de bijtjes en vogels!
  • Gebruik de Wildplukwijzer als je niet zo snel weet waar je vlierbloesems kan vinden.

Extra tips van lezers:

  • Tip van Eva: Schud niet te hard met de bloesems want dan wapper je al het stuifmeel eraf en dat zorgt juist voor de lekkere smaak!
  • Tip van M(i)e: Giet de siroop in kleine flesjes zodat je een grote fles niet in korte tijd hoeft op te maken.

zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop makenzelf vlierbloesemsiroop maken

Ingrediënten voor 2 liter vlierbloesemsiroop:

  • 1 emmertje vlierbloesems (ongeveer 150 gram)
  • ruim 1 liter kraanwater
  • 850 – 1000  gram suiker
  • 20 gram citroenzuur, o.a. te koop bij De Tuinen
  • Hoeveelheden zijn afhankelijk van hoeveel vlierbloesems je hebt geplukt, zie verdere uitleg hierover in de bereidingswijze.

Benodigdheden:

  • een emmertje en een schaar voor bij het plukken
  • twee grote pannen, om de siroop in over te gieten
  • een zeef
  • een linnen kaasdoek, o.a. te koop bij Dille & Kamille
  • schone, lege potten en flessen
  • een trechter

Zelf vlierbloesemsiroop maken doe je zo:

  1. Pluk een emmertje vol vlierbloesems, zie ook de wildpluktips bovenaan deze blogpost.
  2. Haal zo veel mogelijk takjes weg, deze zorgen voor een bittere smaak, en doe de vlierbloesems in een grote pan.
  3. Vul de pan met water tot de bloesems onder water staan: niet veel minder, niet veel meer. In mijn geval deed ik er ruim 1 liter water bij.
  4. Doe een deksel op de pan en laat het vlierbloesemmengsel trekken voor 12 – 24 uur.
  5. Giet het mengsel over in een andere pan door een zeef, de vlierbloesems hebben hun werk gedaan en mogen weg. Giet het vervolgens weer over in de andere pan, nu door een kaasdoek, zo houd je een heldere vloeistof over.
  6. Meet met behulp van een maatbeker hoeveel vloeistof je nu hebt. Per liter heb je 20 gram citroenzuur en ongeveer 1 kilo suiker nodig. Zelf gebruikte ik 850 gram suiker per liter en vond dit qua zoetheid perfect; op internet variëren de recepten van 500 gram tot 1250 gram suiker per liter.
  7. Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur, zorg ervoor dat het net niet kookt, anders gaat dit ten koste van de smaak. Als het even borrelt is geen probleem, maar laat het in ieder geval niet constant op hoog vuur staan. Doe de suiker erbij, verwarm de siroop en blijf roeren tot de suiker in de siroop is opgelost. Dit duurt ongeveer 5 – 10 minuten. Voeg vervolgens een klein schepje citroenzuur toe, laat dit er ook in oplossen. Citroenzuur zorgt voor een frisse citroensmaak en zorgt ervoor dat je siroop langer houdbaar is.
  8. Giet de siroop met behulp van een trechter in schone flessen of potten. Steriliseer de potten van te voren in kokend water zodat je de siroop langer kan bewaren.

zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken zelf vlierbloesemsiroop maken

Ik was oprecht verrast dat mijn zelfgemaakte vlierbloesemsiroop precies zo smaakte als die uit de winkel. Ik had het nog nooit eerder gemaakt dus ik wist niet goed wat ik ervan kon verwachten. Maar zelf vlierbloesemsiroop maken blijkt dus echt heel makkelijk (en leuk!) te zijn om te doen.

Heb jij al eens vlierbloesemsiroop gemaakt?

Back to Top