Hormonale acne door stoppen met de pil

Als ik kijk naar mijn statistieken dan zie ik dat by far de meeste bezoekers bij mij terecht komen met zoektermen als ‘stoppen met de pil‘ en ‘hormonale acne’. Ik heb hier al een poos niet meer over geschreven, dus het leek me tijd voor een update!

hormonale acne

Hormonale acne update

Zo rond december-januari was de acne op zijn heftigst, toen was ik 6-7 maanden gestopt met de pil. Het maakte me énorm verdrietig want er kon geen make-up tegenop en de onderhuidse ontstekingen deden echt pijn. Daarnaast viel mijn haar op dat moment met bosjes uit mijn hoofd, ik zat er echt even doorheen. Ik nam me voor om in het begin van dit jaar naar een huidtherapeut te gaan en had al rond gemaild naar huidtherapeuten in de buurt. Uiteindelijk begon dit jaar zo desastreus dat ik andere dingen aan mijn hoofd had waardoor het acne-probleem op de achtergrond verdween. Met ups en downs werd de hormonale acne wat minder; soms ging het beter en dan kwam het ineens keihard terug. De laatste tijd is mijn huid gelukkig een stuk rustiger geworden, ik ben nu 1 jaar en 3 maanden gestopt met de pil. Wel zit mijn huid onder de oneffenheden en mini-deukjes, door alle littekens die de acne heeft achtergelaten. Maar met een laagje make-up is dat goed weg te werken. Misschien dat ik over een tijd, als mijn huid rustig blijft, toch nog naar een huidtherapeut ga voor een behandeling tegen de littekens. Maar dat zie ik dan wel weer, voor nu ben ik best tevreden.

Mijn hoofd door de maanden heen

Ik had deze blogpost een clickbait-titel moeten geven als “Meisje stopt met de pil en dit is wat er gebeurde!”, bedenk ik mij nu. Oké oké ik maak wel grapjes, maar eigenlijk typ ik dit nu met tranen in mijn ogen. Want, mijn god, wat confronterend om te zien.

hormonale acne
mei ’15
hormonale acne
augustus ’15
hormonale acne
oktober ’15
hormonale acne
december ’15 (toen ik deze foto maakte was ik sip want mijn huid deed heel veel pijn)
hormonale acne
januari ’16
hormonale acne
augustus ’16

Leuk man, dat stoppen met de pil. Nee, bij veel mensen gaat het goed, hoor. Maar omdat je overal op internet lyrische verhalen leest van mensen die zich fan-tas-tisch voelen na het stoppen met de pil, wilde ik ook deze kant laten zien.

Wat helpt tegen hormonale acne?

Ik denk dat het enige dat écht helpt is: geduld hebben. Je hormonen moeten weer in balans komen na het stoppen met de pil en dat duurt gewoon even. Voordat ik begon met de pil had ik al last van acne, niet zo’n beetje ook, dus ik wist wel dat ik hier weer last van zou krijgen. Maar dat het zó lang zou duren? Daar had ik mij op verkeken. Ik heb vaak overwogen om toch weer de pil te gaan slikken. Maar dat voelde als de horror-acne uitstellen, ik was namelijk niet van plan om de pil voor de rest van mijn leven te blijven slikken. Dan maar in één keer goed doen. Het was een behoorlijke uitdaging om geduldig te blijven.

Ik merk vooral dat als ik mij netjes aan mijn verzorgingsritueel houd, mijn huid rustiger blijft. Dus ’s avonds make-up eraf halen met een milde reiniger voor een gevoelige huid, exfolieren en gezichtscrème erop.

Deze producten gebruik ik de laatste maanden en ben ik erg tevreden over:

hormonale acne

Ik gebruik geen andere gezichtsproducten meer en draag vaker geen make-up dan wel. Verder drink ik veel kruidenthee, o.a. biologische brandnetelthee dat schijnt te helpen tegen acne. Hoe effectief dat in praktijk is, weet ik niet, maar ik drink sowieso al veel kruidenthee omdat ik het lekker vind. In anders eten geloof ik eerlijk gezegd niet zo. (Voor mij dan hè, als je je hele dagen volpropt met gefrituurd voedsel kan ik me voorstellen dat anders eten nuttig kan zijn.) Er is me van alles aangeraden, van homeopathie tot glutenvrij eten. Hartstikke prima dat mensen daar baat bij kunnen hebben, maar daar ben ik veel te sceptisch voor om het überhaupt te proberen. Semi-gezond eten heb ik altijd al gedaan dus wat eten betreft ben ik niets anders gaan doen. Met semi-gezond bedoel ik: vegetarisch, veel groente, weinig zuivel, maar ik zeg geen nee tegen brood, soja-latte’s en wijn. En een goede nachtrust! Ik merk dat mijn huid daar ook zeker baat bij heeft. Ik denk dat dat de belangrijkste dingen zijn die mij hebben geholpen.

Ik ben inmiddels begonnen in het boek Detox je huid van Adina Grigore. Hopelijk kan ik daar nog meer tips uithalen. Dan volgt snel een review!

Deze blogpost bevat affiliatelinks, dankjewel voor je support!

Back to Top