Hormonale acne door stoppen met de pil

Als ik kijk naar mijn statistieken dan zie ik dat by far de meeste bezoekers bij mij terecht komen met zoektermen als ‘stoppen met de pil‘ en ‘hormonale acne’. Ik heb hier al een poos niet meer over geschreven, dus het leek me tijd voor een update!

hormonale acne

Hormonale acne update

Zo rond december-januari was de acne op zijn heftigst, toen was ik 6-7 maanden gestopt met de pil. Het maakte me énorm verdrietig want er kon geen make-up tegenop en de onderhuidse ontstekingen deden echt pijn. Daarnaast viel mijn haar op dat moment met bosjes uit mijn hoofd, ik zat er echt even doorheen. Ik nam me voor om in het begin van dit jaar naar een huidtherapeut te gaan en had al rond gemaild naar huidtherapeuten in de buurt. Uiteindelijk begon dit jaar zo desastreus dat ik andere dingen aan mijn hoofd had waardoor het acne-probleem op de achtergrond verdween. Met ups en downs werd de hormonale acne wat minder; soms ging het beter en dan kwam het ineens keihard terug. De laatste tijd is mijn huid gelukkig een stuk rustiger geworden, ik ben nu 1 jaar en 3 maanden gestopt met de pil. Wel zit mijn huid onder de oneffenheden en mini-deukjes, door alle littekens die de acne heeft achtergelaten. Maar met een laagje make-up is dat goed weg te werken. Misschien dat ik over een tijd, als mijn huid rustig blijft, toch nog naar een huidtherapeut ga voor een behandeling tegen de littekens. Maar dat zie ik dan wel weer, voor nu ben ik best tevreden.

Mijn hoofd door de maanden heen

Ik had deze blogpost een clickbait-titel moeten geven als “Meisje stopt met de pil en dit is wat er gebeurde!”, bedenk ik mij nu. Oké oké ik maak wel grapjes, maar eigenlijk typ ik dit nu met tranen in mijn ogen. Want, mijn god, wat confronterend om te zien.

hormonale acne

mei ’15

hormonale acne

augustus ’15

hormonale acne

oktober ’15

hormonale acne

december ’15 (toen ik deze foto maakte was ik sip want mijn huid deed heel veel pijn)

hormonale acne

januari ’16

hormonale acne

augustus ’16

Leuk man, dat stoppen met de pil. Nee, bij veel mensen gaat het goed, hoor. Maar omdat je overal op internet lyrische verhalen leest van mensen die zich fan-tas-tisch voelen na het stoppen met de pil, wilde ik ook deze kant laten zien.

Wat helpt tegen hormonale acne?

Ik denk dat het enige dat écht helpt is: geduld hebben. Je hormonen moeten weer in balans komen na het stoppen met de pil en dat duurt gewoon even. Voordat ik begon met de pil had ik al last van acne, niet zo’n beetje ook, dus ik wist wel dat ik hier weer last van zou krijgen. Maar dat het zó lang zou duren? Daar had ik mij op verkeken. Ik heb vaak overwogen om toch weer de pil te gaan slikken. Maar dat voelde als de horror-acne uitstellen, ik was namelijk niet van plan om de pil voor de rest van mijn leven te blijven slikken. Dan maar in één keer goed doen. Het was een behoorlijke uitdaging om geduldig te blijven.

Ik merk vooral dat als ik mij netjes aan mijn verzorgingsritueel houd, mijn huid rustiger blijft. Dus ’s avonds make-up eraf halen met een milde reiniger voor een gevoelige huid, exfolieren en gezichtscrème erop.

Deze producten gebruik ik de laatste maanden en ben ik erg tevreden over:

hormonale acne

Ik gebruik geen andere gezichtsproducten meer en draag vaker geen make-up dan wel. Verder drink ik veel kruidenthee, o.a. biologische brandnetelthee dat schijnt te helpen tegen acne. Hoe effectief dat in praktijk is, weet ik niet, maar ik drink sowieso al veel kruidenthee omdat ik het lekker vind. In anders eten geloof ik eerlijk gezegd niet zo. (Voor mij dan hè, als je je hele dagen volpropt met gefrituurd voedsel kan ik me voorstellen dat anders eten nuttig kan zijn.) Er is me van alles aangeraden, van homeopathie tot glutenvrij eten. Hartstikke prima dat mensen daar baat bij kunnen hebben, maar daar ben ik veel te sceptisch voor om het überhaupt te proberen. Semi-gezond eten heb ik altijd al gedaan dus wat eten betreft ben ik niets anders gaan doen. Met semi-gezond bedoel ik: vegetarisch, veel groente, weinig zuivel, maar ik zeg geen nee tegen brood, soja-latte’s en wijn. En een goede nachtrust! Ik merk dat mijn huid daar ook zeker baat bij heeft. Ik denk dat dat de belangrijkste dingen zijn die mij hebben geholpen.

Ik ben inmiddels begonnen in het boek Detox je huid van Adina Grigore. Hopelijk kan ik daar nog meer tips uithalen. Dan volgt snel een review!

Deze blogpost bevat affiliatelinks, dankjewel voor je support!

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

76 reacties op “Hormonale acne door stoppen met de pil

 1. Zelf begon ik rond mijn 15e met de pil (ondertussen dus al dik zes jaar) en ik wéét dat als ik stop ik vreselijke acné krijg, dus ik durf niet. Je huid ziet er nu heel mooi uit, vind ik! Zo ziet die van mij er nog niet uit mét pil. Ik blijf voorlopig lekker hormonen slikken, want hoewel ik het bij anderen geen probleem vind en het ook totaal niet vind storen, zou ik er zelf heel erg verdrietig en onzeker van worden 🙁 Goed van je dat je het volgehouden hebt!

  • Iris

   Wat stom eigenlijk hè, ik merk ook dat als iemand anders last heeft van acne dat ik daar totaal geen waardeoordeel over heb. Het doet voor mij echt geen afbreuk aan iemands uiterlijk, ik kan iemand dan nog steeds net zo knap vinden. Het gaat uiteindelijk toch meer om de uitstraling. Maar als het om mezelf gaat ben ik daar veel harder in. Dankjewel voor je reactie! <3

   • tamara

    beste iris 🙂
    ik contacteer u want heb juist het zelfde voor
    ik ben al 2 jaar met de pill gestopt en heb echt super dikke witte puisten en veel puisten en allemaal rode plekken dat achter blijven na mijn acné

    ik wou is met u praten als het zou kunnen
    kunt u mij toevoegen op facebook ?
    tamara calafato

 2. Ik heb geluk gehad, denk ik. Ik stopte dik een jaar geleden ook met de pil, maar heb eigenlijk geen bijwerkingen gehad. Geen verbetering (behalve dan weten dat ik eindelijk geen hormonen meer slik), maar ook niets dat slechter werd.
  Ik heb een tijd een proteïnedieet gevolgd en dat was wel onmiddellijk merkbaar aan mijn huid. Daarvoor at ik echt gewoon slecht, dus dat was simpelweg de oorzaak. Als je al semi-gezond eet, zal dat inderdaad niet het probleem zijn.
  Goed dat je hebt volgehouden!

  • Iris

   Wauw wat fijn! Voor mij is weten dat ik geen hormonen meer slik eigenlijk ook het enige echte voordeel, gewoon het idee is fijn. En dat je er niet steeds aan hoeft te denken of je die rotpil niet bent vergeten elke dag, dat geeft me ook wel rust. Mooi dat je een oplossing hebt gevonden die echt werkt, kan me voorstellen dat het soms ook heel erg zoeken kan zijn wat eten betreft. Want iedereen reageert toch weer anders op verschillende dingen.

 3. Goed artikel!
  Nooit geweten dat de huid er van het gezicht zo uit kan zien.
  Ik had er nooit last van gehad.
  Ben er benieuwd wat de producten gaan doen met je huid.

  Veel succes Xoxo

 4. Ingrid

  Ik ben ook aan de pil begonnen vanwege acne en gebruik hem nu alweer 10 jaar. Soms lijkt het me wel prettig om een spiraal te nemen, maar ik doe het to ch maar niet omdat ik dan vast ook weer onder kom te zitten. Heb je ook antibiotica van de huisarts gebruikt? Dat werkte bij mij vaak wel voor ik aan de pil begon.

  • Iris

   Begrijp ik heel goed, als ik dit van te voren had geweten, had ik er nog wel wat beter over nagedacht. Nee ik heb geen antibiotica gebruikt, ik heb dat inderdaad weleens gebruikt toen ik nog op de middelbare school zat. Heb het nog weleens overwogen, maar het voelt voor mij dan een beetje stom omdat ik juist die pil niet meer wil slikken en dan stop ik me vol met andere medicijnen, haha.

 5. Sas

  Ik had ook behoorlijk wat acne voordat ik begon met de pil. Ik was daardoor ook bang om weer acne te krijgen na het stoppen. Ik ben nu bijna een half jaar gestopt en ik heb dus helemaal geen last van acne gelukkig. Wel is de boel nog behoorlijk ontregeld en ben ik maandelijks een emotioneel wrak. Het is dus voor iedereen anders.
  Als ik je foto’s zo zie is je huid ondertussen wel enorm verbeterd, Ik hoop voor je dat die trend zich zo voortzet.

 6. Marlies

  Wauw wat een verschil in hoe het nu is en hoe het was. Zo vervelend als je huid niet mooi is, dat bepaalt toch hoe je je voelt (bij mij dan). Ik had er gelukkig geen last van toen ik stopte met de pil. Vroeger wel enorm veel last gehad van acne op mijn rug, maar ook dat is nu rustig. Glutenvrij eten lijkt wel echt te helpen, gluten kunnen zorgen voor ontstekingsreacties en die kunnen zich dan uiten in acne. Maar volgens mij ben je verder supergezond en goed bezig! 🙂

 7. Jolanda

  Lieve Iris, dank je wel voor deze post! Ik herken het erg, en ben maar weer met de pil begonnen… ik heb ook last van deukjes en rode littekens, en heb me vorig jaar verdiept in lasertherapie. Uiteindelijk leken de risico’s mij te groot en ben ik afgehaakt. Ben heel benieuwd of je die stap ook gaat onderzoeken en tot welke conclusie jij komt. Ik hoop dat de verbetering die je nu ervaart, blijvend is!

  • Iris

   Oh wat vervelend dat je in dezelfde situatie zat/zit 🙁 Zoals je aan mijn foto’s kan zien, worden die rode vlekjes gelukkig steeds minder zichtbaar! Voordat ik begon met de pil zat mijn huid ook onder de mini-littekens door acne, dit is uiteindelijk helemaal weggetrokken dus het kan wel dat het vanzelf nog verdwijnt. Al was ik toen wel veel jonger en dan herstelt je huid zich natuurlijk sneller, ik weet niet of het deze keer ook zo mooi wegtrekt. Daar word ik wel een beetje zenuwachtig van als ik daar teveel over nadenk :p

   In lasertherapie heb ik mij nog niet verdiept, ik had al wel wat gelezen over microdermabrasie. Gelukkig is er heel wat mogelijk qua huidtherapie dus er móet toch gewoon iets zijn dat goed werkt.

 8. Wat fijn dat het nu beter gaat met je huid! Wat kun je je ellendig voelen dan hm?
  Hormonen zijn m*therf*ckers. Ik heb geen acne, maar na spiraal-zwangerschap-pil wel extreme pigmentvlekken. Schminken, zonnebrand, grote hoeden: niets helpt. Dus een fietsritje in de zon of een drankje op het terras = rondlopen met een permanente chocolademelksnor 🙁

  • Iris

   Oh wow, ja het heeft zoveel invloed op àlles. Daar heb ik mij echt wel op verkeken. Ik dacht altijd: ach met een paar weken is alles wel weer in balans. Nope. Ik wist niet dat je er ook pigmentvlekken van kon krijgen, zo rot!

   • Ja echt superkak! Dit is de 2e zomer dat ik neurotisch en zinloos aan het smeren ben en de zon ontwijk, word er toch onzeker en chagrijnig van.
    Die pigmentvlekken zijn een bekend fenomeen tijdens de zwangerschap (“zwangerschapsmasker”) maar ik kreeg het dus na de bevalling en heb er nog steeds last van 🙁
    Vroeger kon ik vrouwen die klaagden over hormoonschommelingen nog wel eens bestempelen als ehm.. aanstellerig. Kom ik nu op terug.
    Echt: hormonen… M*th*rf*ckers!!!!

    • Marloes

     Maris, je kunt hele goede resultaten boeken bij een laserbehandeling, uiteraard bij een erkende huidtherapeut. Helaas heb ik dan weer het soort pigment dat je ook met laser niet weg krijgt *huil*, maar volgens mij werkt het voor zwangerschapsmasker wel heel goed. Je kunt er misschien al wel met één behandeling van 80 euro vanaf zijn.

     • Hi Marloes,

      Ja, over die dingen ben ik me nu aan het inlezen. Eerst maar eens naar de huisarts om te bepalen of het ook daadwerkelijk een zwangerschapsmasker is 😉
      Wordt ongetwijfeld vervolgd!
      Groetjes!

 9. Iris

  Hi Iris!
  Ik vind het echt goed dat je hier over schrijft en laat zien wat de effecten zijn en ook aangeeft dat de hormonen weer in balans moeten komen. Het is voor mij allemaal heel herkenbaar, ookal had ik zelf de nuvaring en spiraal. 3 jaar hormoonvrij en nu pas een rustige huid, en dat terwijl ik voor hormonen nooit ook maar één puistje heb gehad, bizar gewoon! Hoe dan ook ben blij dat het bij jou nu weer beter gaat en zich langzaam hersteld! Merk jij verder ook of het erger was in aanloop naar menstruatie en dat stress invloed heeft of niet?

  Heel veel liefs en bedankt voor het delen!
  Iris

  • Iris

   Ik vind het héél lastig om te zeggen welke veranderingen ervoor zorgen dat het erger wordt. Want als ik meer stress heb, slaap ik vaak ook slechter, doe ik minder moeite om gezond te eten, ben ik slordiger met mijn huidverzorging, etc. En dan zie ik wel dat de acne erger wordt, misschien is het meer een combinatie van dingen. Qua menstruatiecyclus kan ik ook niet echt zeggen dat het bijvoorbeeld in de aanloop erger is, het verschilt elke keer wel. Ik neem mezelf nog steeds voor om een soort logboekje bij te houden zodat ik misschien kan zien wat het triggert, maar dat vergeet ik steeds haha.

   In ieder geval fijn om te horen dat het met jouw huid inmiddels goed gaat, dat geeft mij hoop. Dankjewel voor je reactie 😀

 10. Annemiek

  Wat onwijs vervelend Iris! Je kunt je zo ellendig voelen door al die onzuiverheden op je huid en die onderhuidse ontstekingen doen echt mega pijn!
  Ik ben ook nu een paar maanden gestopt met de pil en merkte ook meteen dat mijn huid veranderde.
  Waar ik normaal 1 puist had als ik ongesteld was, werd het nu een heel maanlandschap, vooral op mijn kin.
  Ik heb zelf ontdekt dat ik nu absoluut niet meer tegen chocolade kan, als ik daar maar iets van at dan had ik de volgende dag allemaal onderhuidse ontstekingen. Heel jammer van de chocolade maar nu ik dat mijd gaat het een stuk beter!
  Ik hoop dat het voor jouw ook snel beter gaat!

 11. Lindsey

  Normaal gesproken reageer ik niet (jup, ik ben zo’n vervelende lurker), maar lieve Iris, wat erg dat je zulke heftige acné had. Ik heb dit ook gehad, nadat ik was gestopt met de pil. Die puisten konden binnen een uur plots gigantisch worden en deden best wel pijn. Ik kreeg van de huisarts roacutane, het heftige medicijn tegen acné. Ik mocht absoluut niet zwanger raken en moest ik iedere maand terug naar het ziekenhuis ter controle. Thank god ben ik er nu van af, maar na de drie jaar dat de acné is weggetrokken is mijn huid nog steeds niet zoals het ooit was. Ik hoop dat jouw huid vanaf nu wat rustiger blijft en dat die rot puisten niet meer terugkomen! Succes 🙂

 12. Linda

  Wat tof dat je hier zo open over schrijft! Ik vind je dat je mooi uitziet! Het is wat je zegt ergens in de reacties: het gaat toch om de uitstraling. Ik vind je een mooie vrouw. Ik kan me daarnaast echter wel voorstellen dat het heel naar is als je zoveel last hebt van acne, zeker als je het een tijd niet gehad hebt! Ik heb eigenlijk nooit last van acne gehad, alleen hier en daar wel eens een puistje. Ik slik nu een aantal jaren de pil, maar ben van plan om over een poosje te stoppen, dus wie weet hoe mijn hormoonhuishouding er dan na een tijdje aan toe gaat zijn haha! 🙂

 13. Wow, als ik dit zie, wil ik écht niet stoppen met de pil! Maar wel heel goed dat je het laat zien! En ook heel fijn om te zien dat het nu bijna helemaal weg is!
  Oh en die Paula’s Choice producten lijken me geweldig. Binnenkort maar eens proberen…

 14. Dina

  Jeetje Iris, wat een doorzetter ben je! Wat frustrerend zeg, dat stoppen met de pil, maar wat fijn om te zien dat je huid nu veel rustiger is. Ik ben een paar jaar geleden eens gestopt met de pil en na 6 maanden lang bijna dagelijks migraine ben ik maar weer begonnen met de pil. Die ervaring was ook niet heel fijn dus. Toen ik vorig jaar stopte ging het veel beter gelukkig (bijna nergens last van).
  Ik vind het echt knap dat je het zo goed volhoudt!

 15. Tessa

  Ik ben nu ook ongeveer even lang gestopt met pil en heb totaal geen last van acné. Het lijkt wel alsof ik wat gevoeliger ben voor voeding, bij ieder klein beetje zuivel (inclusief kaas) en suiker wordt mijn huid onrustig, dus dat mijdt ik maar zoveel mogelijk. Maar ik heb ook als puber geen acné gehad dus misschien speelt dat mee.
  Je huid ziet er wel een stuk beter uit dan een half jaar geleden, Iris, dus ik hoop dat het zo blijft!

 16. natanja

  hoi iris

  wat een fijne artikel , ik slaan hem op bij mijn favorieten ,op dit moment ben ik met mijn laatste pil strip bezig
  hopelijk word de acne beter tot aan twee jaar gelden had ik die heftige pil voor acne toen had ik een mooie huid nu is vooral het kin gebied het ergste ik vind dit zelf ook het lelijkste er uit zijn met al die onderhuidse ontstekingen en rood en witte puntjes maar nu ik jou blog lees gaan ik doorzetten , misschien gaat het dan ook met de alles beter

 17. Eva

  Jeetje wat ontzettend heavy om te zien dat dat zoveel verschil maakt maar aan de andere kant zie je er at the moment echt stunning uit dus who cares hoe dat een jaar geleden was? Wel gigantisch goed trouwens dat je zo erg doorgezet hebt, toen ik acne begon te krijgen op mn 12e schreef mijn huisarts direct de pil voor (Diane 35 ook nog.. aan een kind van 12, wat bezielt je?). Dat hielp op dat moment zo goed dat ik ook pas onlangs heb besloten te stoppen, maar ik weet eerlijk gezegd niet wat ik had gedaan als de acne weer zo terug was gekomen.

  • natanja

   ik had en heb de zelfde de pil gehad ,helaas is het bij mijn op mijn kin terug gekomen toen ik over ging op een andere pil hopelijk over een jaar verbetering te zien

  • Noortje

   Hoi Eva, ik weet niet hoe lang je al gestopt bent maar bij mij kwam het pas na 10 maanden na het stoppen met de pil opzetten. Ik werd sowieso pas na 9 maanden na het stoppen weer ongesteld. Ik wil je niet ontmoedigen maar deze ‘wachttijd’ is dus iets om rekening mee te houden. Mocht het toch terukomen dan ben je een beetje voorbereid.
   Succes! Hopelijk komt het helemaal niet terug 😀

 18. Tinne

  Hmmm ben zelf nu 8 maand gestopt na 8 jaar de pil nemen. Heb nooit acne gehad, voor ik aan de pil zat maar de voorbije maanden zijn echt rampzalig geweest. Was m’n zelfvertrouwen samen met m’n gladde huidje en dikke haarbos snel kwijt. Heb al maanden geen make-up meer gebruikt (tenzij voor enkele uurtjes als ik ergens heen moest 😅), was m’n gezicht enkel met water en probeer 1 a 2 raw vegan maaltijden per dag te eten. Met succes! M’n haar groeit terug (het is echt heen zicht met al die kleine haarsprieten die nu opeens op komen dagen) en m’n acne is zo goed als weg…
  Ben nog steeds blij dat ik gestopt ben, ondanks de onaangename bijwerkingen, maar o zo boos dat ik er ooit mee ben begonnen. never again!!

 19. Demi

  Ik wilde onlangs ook proberen om met de pil te stoppen, maar kreeg ook nogal veel last van acne én hoofdpijn. Dat was het me toch allemaal niet waard en ben weer opnieuw met de pil begonnen. Ik voel me nu weer zoveel beter. Jammer maar helaas niet vol kunnen houden dus 🙁

 20. Susan

  Knap om het zo te laten zien, Iris! <3 En het is voor mij heel erg herkenbaar… Ik had de Diane pil (tegen acné) en toen ik na 10 jaar stopte, was mijn huid ook een ramp. Inmiddels ben ik 2,5 jaar gestopt en heb nog steeds last van puistjes en een heleboel littekentjes. Ik ben er nog steeds onzeker over, maar ik ben allang blij dat ik er vanaf ben. Dat moest toch een keer. Ik ben het met je eens: geduld is het allerbelangrijkste. En ik gebruik nu ook een crème van Paula's Choice met salicylzuur, super fijn! Verdere behandeling durf ik nog niet echt…

 21. Marlous

  Dapper dat je het durft te delen! Kan me voorstellen dat je je daar flink rot over hebt gevoeld. Moet eerlijk zeggen dat het ook wel een van de redenen is waarom ik voorlopig nog niet met de pil stop. Ik heb als tiener ook best wel wat acne gehad, dus ben bang dat het heel hard terug komt. Fijn dat het nu in ieder geval een stuk beter bij jou gaat!

 22. Loui

  Ik zit nu met hetzelfde probleem. Ik ben na 8 maanden zonder pil, toch weer begonnen. Ik trok het gewoon niet meer. Afgezien het feit dat het me onzeker maakt, het ergste vind ik de pijn. En op het moment ben ik ook echt nog steeds in twijfel of ik mijn hormonen meer de tijd zal geven, of toch de pil slikken. Ik vind het zo’n lastige keuze!

  • Loui

   En de twijfel word niet minder door jouw engelen geduld en het resultaat 😉

   • Iris

    Hahaha! Ik snap het zo goed, vooral tussen de 6-8 maanden stond ik ook echt weer op het punt om te beginnen want ik was er zó klaar mee. Vooral ook omdat ik niet per se mega positieve dingen merk sinds ik ben gestopt, wat ik wel vaak hoor bij anderen. (Dat ze zich emotioneel stabieler voelen ofzo, dat soort dingen.) Maar aan de andere kant voelde de ellende dan ook weer voor niks, alsof ik het dan alleen maar uit zou stellen, dat hielp voor mij wel om geduldig te blijven.

 23. Nelleke

  Lieve Iris, wat goed dat je hier (weer) over schrijft! En goed om te zien dat het inmiddels zo veel beter gaat. Het verhaal en de foto’s zijn heel herkenbaar, zo zag ik er ook uit. Ik voelde me altijd een beetje schuldig en oppervlakkig omdat ik me om zoiets als mijn huid druk maakte, maar het is gewoon echt kut en het doet pijn en zo wil je er niet uitzien.

  Ik ben zeven jaar geleden met de pil gestopt en bij mij is het nog steeds niet helemaal over (niet om je te ontmoedigen hoor!), maar inmiddels wel onder controle dankzij de huidtherapeut. En gelukkig zijn de littekens van toen het heel erg was, wel grotendeels weggetrokken. Dus dat komt bij jou vast ook nog wel goed. 🙂

  We hebben het er al wel eens over gehad, maar als je nog meer wilt weten over huidtherapie, dan weet je me te vinden. 🙂 Ik ben er heel tevreden over, ook juist voor als het niet meer zo erg is, maar je het gewoon onder controle wilt houden.

 24. 'm(i)e'

  Wow! Wat een gigantisch verschil! Lijkt me behoorlijk pijnlijk en ook wat deprimerend als je in de spiegel kijkt denk ik . Maar als toeschouwer kan ik je alvast zeggen dat ik door de littekens en uitslag heen kijk want ik zie een prachtige vrouw. Het is wel een flink stuk gebetert zie ik op de laatste foto. Ik wens je toe dat het de goede kant blijft opgaan . Ik begrijp nu ook ineens waarom mijn acné die ik als puber in erge mate had had op een bepaalde moment flink minderde. Ik begon toen met de pil 🙂 . Ze is bij mij niet terug gekomen toen ik stopte .

  Goed ook dat je dit schrijft want mensen mogen ook weten dat stoppen met de pil ook nare effecten kan hebben ( zou ik ook eens moeten schrijven over stoppen met roken: nooit spijt van gehad, ik zou voor geen geld van de wereld terug willen beginnen maar ja; de kilo’s vlogen er bij mij echt snel aan en gaan niet meer weg. En ik las overal dat als je ook goed oplette dat je niet begon te snoepen, dat niet zou gebeuren. Maar dat bleek dus echt niet waar. Roken heeft blijkbaar ook een effect op je stofwisseling en dat heeft niks te maken met wat je wel en niet eet. Ik voelde me bekocht dat ik dat niet op voorhand wist maar nog eens voor diegenen die dit lezen: laat je daardoor niet tegenhouden om te stoppen, rookvrij leven is gewoon veel toffer, zelfs met kilo’s erbij. En niet bij iedereen is dat effect even sterk. Net zoals niet iedereen die stopt met de pil hetzelfde ervaart als Iris) .

  Bedankt voor deze post Iris!

 25. avc

  Had al een tijdje niet meer op je blog gekeken omdat het hier wat wat stiller was, maar word nu blij verrast door een boel nieuwe artikels! Mooi dat je die foto’s met ons durft delen. Je huid ziet er op de laatste foto goed uit hoor!

  • Noortje

   Ik vind het heel knap dat je doorgezet hebt. Ik was 19 toen ik stopte met de pil om dezelfde reden, geen hormonen, en natuurlijk kwam alles terug. De zomer die volgde was verschrikkelijk ik voelde me zo onzeker. In de herfst besloot ik toch weer te beginnen en ik weet nog hoe blij ik was, ik kon mijn roze pilstrip wel zoenen, alles verdween weer. Maar inderdaad, ik ben de horror acne aan het uitstellen. Ik twijfel elke keer weer om mijn volgende pilstrip wel of niet op te halen bij de apotheek, maar ik zie gewoon nog niet echt een betere optie ter zwangerschap preventie. Van condooms word ik niet echt blij en van de ladycomp gaan de nekharen van mijn vriend overeind staan haha. Ik denk eigenlijk dat ik de pil blijf slikken tot ik open sta voor een eventuele zwangerschap, aan de andere kant heb ik ook veel gelezen over het ontpillen van je lichaam voordat je zwanger kunt worden en dat dat soms wel 2 jaar duurt. Toen ik de laatste keer stopte werd ik ook 9 maanden niet ongesteld. Ik vind dit echt een van de moeilijkste onderwerpen om mee te dealen. Ik vind het super knap dat je doorgezet hebt, wel ben ik benieuwd wat nu jouw methode is om zwangerschap te voorkomen. Lieve groetjes, Noortje

 26. Naomi

  Oh pfff al enige tijd twijfel ik om te stoppen met de pil. (Ik heb zelfs al gepland wanneer). Heb hem toentertijd ook alleen gedaan (8 jaar geleden) om niet zwanger te worden. Nooit last van acne gehad, maar wel bang dat dit komt als ik nu zou stoppen met de pil….

 27. Galina

  Bij het zien van die foto’s voel ik zo onwijs met je mee… been there. Ik had het heel erg op mijn voorhoofd en kin, van die onderhuidse. Zelfs op mijn trouwdag. Vreselijk vond ik dat, zat er echt mee. Was ik met iemand aan het praten en dan zag ik diens ogen af en toe afdwalen naar het maanlandschap op mijn voorhoofd en kin. Lekker zelfbewust word je daarvan. Pas na anderhalf jaar was het helemaal weg. Maar spijt van het stoppen? Hell no, voel me mentaal ongeveer 700 miljoen keer beter (zelfs in de week dat ik verander in een soort pitbull). Ik mail je nog even met wat ik heb gebruikt om die laatste, hardnekkige plekjes weg te krijgen op mijn kin. Misschien heb je er wel iets aan 🙂

 28. Iris

  De littekens vind ik persoonlijk het meest vervelend, ik hoop dat er iets tegen te doen is zonder dat het gevaarlijk/nog erger wordt.

 29. Jeeh, voel me nu enorm onwetend maar had geen idee dat dit kon gebeuren na het stoppen met de pil. Ik zie wel in veel reacties terugkomen dat de acne vòòr de pil ook al een rol speelde? Zelf zit ik ook al ruim 10 jaar aan de pil nu en ook nog niet echt bedacht om ermee te stoppen, maar dit is wel iets om rekening mee te houden wanneer dat wel zou gaan gebeuren… Heel knap dat je in 1 keer hebt doorgezet met het ‘afkicken’ :p En ook heel fijn dat je huid nu weer wat rustiger is! Hopelijk vanaf nu alleen nog maar beter. X

  • Carina

   En ik maar denken dat ik de enige was die na het stoppen met de pil een lastigere huid kreeg. Aan de ene kant ben ik er wel blij mee want mijn huid is nu niet meer super gevoelig en droog. Maar al die pukkeltjes hoeven van mij ook niet, al die rode vlekken maken me best onzeker. Maar ben daar nu ook wel aardig aan gewend 🙂
   Op zich ben ik wel blij dat ik gestopt ben, heb minder stemmingswisselingen, minder hevige (negatieve) emoties, maar aan de andere kant is mijn hele hormoonhuishouding heel erg in de war. Ben benieuwd hoe dat verder gaat!

 30. Mareike

  Echt precies dit heb ik ook! Na 10 jaar aan de Diane geweest te zijn nu 6 maanden gestopt. Ik voel me op mijn 26e meer puber dan ooit met al die pukkels. Ik heb ze ook heel erg aan de rand van mijn gezicht en in mijn nek wat ik hiervoor nog nooit heb gehad. Dankzij jou ben ik ook Paula’s choice gaan gebruiken en dit helpt inderdaad wel wat. Maar ondanks alles ben ik trots op mijzelf dat ik doorzet. Weg met die hormonen!! 😉

 31. Mylene

  Oh wowww, dat het zo lang kan duren… Misschien wel confronterend om te zien, die foto’s. Maar nu zie je ook dat het uiteindelijk toch de goede kant op gaat. Mooie meid ben je 😉

 32. Marjolijn

  Wat fijn dat je dit deelt! En gelukkig gaat het nu alweer beter met je huid. Dat kan echt lang duren, zeg! Ik wil volgend jaar ook stoppen met de pil, dus ik ben blij met dit artikel.

  Ik ben trouwens de afgelopen twee weken veel op het strand geweest en toen ik daarna bij mijn moeder op bezoek ging, zei ze: ‘Wat ziet je huid er goed uit!’ Dus zeelucht/wind/zand/zout doet ook iets met je huid…. Bij mij in elk geval…

  • yuna

   leuk dat je hier wederom een artikel over schrijft! signaleren wat je (potentiële) lezers willen lezen en daar iets mee doen, ook al is het confronterend… top!

   (bij mij helpt het wel om geen gluten te eten en dat is echt niet zo moeilijk/duur als je misschien denkt. boekweit, rijstmeel, quinoa, haver (met mate), noem maar op. na twee á drie maanden glutenvrij zag ik resultaat. nu eet ik regelmatig spelt en merk ik dat m’n huid opspeelt wanneer ik dat veel heb gegeten. wie weet een tip voor anderen!)

 33. yuna

  (um sorry, dat was dus niet bedoeld als reactie op Marlies)

 34. Tamarah

  Het je fantastisch voelen nadat je stopt met de pil heb ik wel ervaren maar dan vooral mentaal en niet lichamelijk. Mijn lichaam moest ook even resetten toen ik gestopt was met de pil maar had met name andere lichamelijke klachten. Acne is erg confronterend omdat het zo zichtbaar is maar zeker niet het enige nadeel van het stoppen met de pil. Maar goed het weegt niet op tegen de vele voordelen van het wel stoppen met de pil. Ik hoop dat je hormonen weer gauw in balans mogen komen. Je kunt ook misschien een kijkje nemen bij de hormoonfactor. Daar heb ik veel baat bij (gehad)!

 35. Julia

  Echt top dat je deze kant van stoppen met de pil ook deelt! Ik ben wel een van de vrouwen die lyrisch is over stoppen, maar snap heel goed dat je dat niet bent als je huid zo reageert. Blij voor je dat het wat beter gaat nu!

 36. Roos

  Wat fijn dat je deze update met ons deelt Iris! Ik ben inmiddels 6 maanden gestopt met de anticonceptiepil na hem 10 jaar geslikt te hebben. Helaas is mijn acné ook dubbel en dwars terug. Hoopte nog zo dat ik er overheen gegroeid was… maar nee, nu 24 jaar en een puberhuid. Wel heel anders dan toen ik tiener was en er aan begon, toen zat het vooral op mijn voorhoofd, nu op mijn wangen, kin en hals.

  Ik ben nu ook een maandje bezig met BHA 2% van Paula’s Choice, na veel lovende berichten op internet. Mijn huid voelt een stuk gladder, maar de puistjes zitten er nog steeds en er komen ook nog steeds nieuwe bij… Ik denk dat ik ook nog geduld zal moeten hebben totdat mijn hormonen weer in balans zijn… Merkte jij snel resultaat nadat je begonnen was met de exfoliant?

  Wilde je sowieso laten weten dat ik ontzettend veel respect voor je heb dat je dit zo deelt. Ook petje af voor je geduld, ik kan me voorstellen dat het zeker niet makkelijk was. Goooo Iris!

  • Iris

   Oeps, late reactie, sorry! Nee ik merkte niet snel resultaat, ik denk dat dat zeker wel twee maanden heeft geduurd. Maar ik weet het niet zeker hoor. Moet ook zeggen dat het in sommige periodes beter gaat dan andere. Mijn huid is nog steeds niet 100% acne-vrij. En als ik de exfoliant een tijdje niet gebruik door luiheid, gaat het gelijk weer bergafwaarts. Hoop dat je inmiddels al iets meer resultaat ziet!

   • Roos

    Geeft niks, leuk dat je nog even reageert. Zag je review vandaag, handig! Ik merk (volgens mij) nu ook meer dat het werkt. Denk dat ik daarnaast ook echt meer geduld moet hebben, mijn hormonen zullen ook weer in balans moeten komen. Maar geduld is niet mijn sterkste kant, haha. Helpt ook niet echt dat er andere reviews te vinden zijn van mensen die al binnen een week ofzo van hun acné af waren (hoezo lucky?). Maar ik houd vol!

 37. Pingback: Review: Paula's Choice Clear exfoliant | IKBENIRISNIET

 38. Magali

  Ah, dit is zo’n goed artikel. Ben nu ook ongeveer 1.5 jaar gestopt met de pil, en sinds mijn stoppen was m’n huid wat onrustiger (het was nooit perfect). Ik heb me eigenlijk nooit bedacht dat dat ook over kan gaan, en dingen weer “in balans” kunnen komen, ik dacht eigenlijk gewoon dat dit mijn huid zonder pil zou zijn. Dus fijn om te zien en horen dat het beter gaat!

 39. Jacqueline

  Oh, wat fijn om hierover te lezen zeg! Ik ben ook een halfjaar geleden gestopt met de pil, na allemaal geweldige ervaringen te lezen van anderen. En sinds een tijdje heb ik zo’n last van acné! Werd er onwijs onzeker van, zeker omdat ik alles zo goed mogelijk deed: gezond eten, sporten, hygiëne, nachtrust… Ik had geen idee dat het zo lang kon duren tot alles weer in balans was! Goed artikel, en fijn dat het bij jou een stuk beter gaat nu 🙂

 40. Desiré

  Vind het iedere keer weer heftig om te zien/lezen wat de pil met je doet.. Goed dat je hier zo eerlijk over schrijft! Zelf ben ik vorig jaar april ook gestopt met de pil, maar wel overgestapt op iets anders: de Nuvaring. Ik heb de eerste 6 maanden last gehad van continue terugkerende bultjes naast m’n neus. Niet echt puistjes, maar wel een onrustige huid dus. Inmiddels is dat helemaal over en heb ik ook rondom m’n menstruatie minder last van schommelingen in humeur én in m’n huid. Helemaal hormoonloos is het niet, maar het voelt een stuk beter dan met de pil!

 41. Pingback: Random best of 2016 | IKBENIRISNIET

 42. Tessa

  Door je overzicht van 2016 op dit bericht gekomen. En ik ben zo blij dat ik niet de enige ben. Al gun je acne natuurlijk aan niemand. Toen ik 15 was en met de pil begon had ik af en toe een puistje en nu 4 maanden gestopt en lijkt mijn huid op je een na laatste foto.

 43. Suuz

  Jeetje, veel respect dat je volgehouden hebt. Ik snap je sippe gezicht, het ziet er ook heel pijnlijk uit! Had jij voordat je met Yasmin begon ook een onrustige huid?

  Ik slik Yasmin al sinds m’n 22/23e ongeveer. Daarvoor Microgynon vanaf mn 15e. Destijds (26e) gestopt voor een kind. Inmiddels is kind 1 bijna 10 en ben ik zojuist gestopt in de hoop ooit kind 2 te mogen verwelkomen. Ik ben erg benieuwd of ik veel ga merken van de hormonale veranderingen aan huid en haar. Yasmin staat bekend om zijn positieve werking tegen acne en tegen vet haar (o.a.) dus ik verwacht in ieder geval vaker-haar-wassen (dat was 10jr geleden ook) en een wat vettere huid,

  Ik ben benieuwd wat de gevolgen zijn de komende tijd. Dank in ieder geval voor je open informatie!

 44. Meike

  Wat fijn om te lezen dat er nog meer met hetzelfde probleem zitten. (al gun ik het uiteraard verder niemand)
  Ik ben nu ongeveer 1,3 jaar gestopt met de pil. Ups en downs. Zelfs een paar maanden aan een antibiotica kuur gezeten. Dit leek wat te helpen, maar toen ik moest stoppen kwam het net zo hard weer terug. Verschrikkelijk – en dat dan op je 28e. Vroeger had ik er nooit last van.
  Wat ik mij af vroeg, wat doe jij in de ochtend op je gezicht? Ik ga die creme’tjes die je hebt benoemd ook uitproberen 🙂

 45. Marijke

  Hoi Iris, wat herkenbaar allemaal! Ik heb zelf ook een acne explosie gehad na het stoppen van de pil. Heb honderden euro’s uitgegeven aan behandelingen en dure artikelen voor mijn huid. Als ik niet hoefde te werken kwam ik mijn huis niet uit, ik verstopte me omdat ik me zo schaamde. Je wordt er echt depri en heel verdrietig van om acne te hebben. Als ik de foto’s terug zie wordt ik hier altijd intens verdrietig van. En wat je zegt weinig werkt. Toen ik zwanger werd was mijm huid heel mooi, maar na het stoppen met de borstvoeding kwam mijn acne probleem weer opzetten. Nu na 2 kinderen toch maar weer aan de diane 35 gegaan. Mijn huid is nog heel wisselend nu. Op dit moment is mijn huid heel rustig maar heb net weer een paar onrustige weken achter de rug. Dus ik geniet maar van de acne vrije dagen, want die zijn heel kostbaar voor mij…

 46. Pingback: Weekoverzicht: Ollie's verjaardag, Jouw Marktkraam & winweek | IKBENIRISNIET

 47. Pingback: Mijn huidverzorgingsroutine tegen acne | IKBENIRISNIET

 48. Pingback: Een mooie huid met natuurlijke huidverzorging (+kortingscode!) | IKBENIRISNIET

 49. Sanne

  Lieve Iris,
  Wat fijn om iemand anders tegen te komen met hetzelfde probleem. Ik vind het heel knap van je om je foto’s te publiceren, en voor mijzelf fijn om te weten dat ik niet de enige ben! Ik ben nu bijna 9 maanden gestopt mer de pil (heb nu een mirena spiraal), en de laatste drie maanden is mijn huid op zijn ergst. Ik heb nog nooit zo veel puistjes gehad, het lijken inderdaad ontstekingen onder de huid te zijn want ze zijn echt “ondergronds”. Grappig om te zien dat ze op dezelfde plek als bij jou zitten, wangen en kin het ergst. Ik had op andere websites gelezen dat het na 9 maanden steeds minder wordt, en dat het bij jou na 15 maanden bijna weg is geeft mij hoop! Ik vroeg me af hoe het nu, bijna een jaar na je post, met je huid gaat? Ik twijfel zelfs soms ook ontzettend of ik niet weer terug wil aan de pil, maar ik ben 26 jaar en als ik over een paar jaar zwanger wil worden, moet ik dan weer door dezelfde hel heen? Daar heb ik echt geen zin in! Daarnaast denk ik, wat doet die pil dan met je lichaam, dat is toch extreem! Dermatologe Jetske Ultee (goeie website!) raadt de hydrogel aan met 5% benzylperoxide, te koop bij de apotheek. Ik gebruik het nu 2 dagen en mijn huid is al gelijk minder heftig/vurig. Het is geen oplossing van binnenuit (die hoop ik van de huisarts te krijgen volgende week maar ik heb mijn twijfels) maar een redelijke tussenoplossing. Ik hoop te horen dat het nog steeds goed gaat met je huid! Bedankt voor je post, groetjes Sanne

  • Iris

   Hoi Sanne, wat rot om te horen! Het gaat heel goed met mijn huid gelukkig. Wel veel littekentjes van de acne, maar qua ontstekingen is mijn huid nu gelukkig vrij rustig. Hieronder vind je wat linkjes naar een paar updates over mijn huid en de middelen die mij hebben geholpen. Vooral het exfolieren is mijn ‘holy grail’. Benzoylperoxide heb ik ook geprobeerd toen ik de waanhoop nabij was, maar daar werd het bij mij alleen maar erger van omdat ik een vrij droge huid heb. Verder is het vooral een kwestie van geduld hebben. Toen ik jonger was heb ik wel eens medicijnen tegen acne op recept gehad van de huisarts, maar toen de kuur was afgelopen begon de acne gelijk weer, dus dat vond ik zelf niet echt ideaal. Maar je kan het natuurlijk altijd proberen!

   Review paula’s choice exfoliant
   Huidverzorgingsroutine tegen acne
   gezichtsolie tegen littekentjes + recente foto van mijn huid

 50. Danielle

  Hee Iris,

  Ik ben aan het overwegen om te stoppen met de pil, en ik wist dat jij hier ooit over had geschreven. Nu heb ik deze update gelezen over je acne en de update toen je 5 maanden gestopt was. Nu ben ik vooral benieuwd hoe het nu gaat? Bijvoorbeeld nog steeds last van bijwerkingen, behalve dan de eventuele acne? Of het ontpillen voor jouw gevoel nu helemaal klaar is? Misschien een leuk idee om er nog een keer een blogpost aan te wijden?

  • Iris

   Sorry voor de late reactie, bedacht me ineens weer dat ik nog helemaal niet had gereageerd. Er is eigenlijk niet zo veel veranderd na deze blogpost, zou er opzich wel een blogpost over willen schrijven, maar weet niet wat ik er nog meer over zou moeten zeggen, haha.

   Met mijn huid gaat het oké zo lang ik het exfolieren/reinigen/hydrateren trouw doe, anders gaat het al snel weer slechter. De haaruitval was bij het schrijven van deze blogpost al gestopt en verder had ik eigenlijk geen last van andere dingen. Al met al ben ik blij dat ik ben gestopt met de pil (ik vergat hem heel vaak in te nemen waardoor ik dan weer gestrest werd, dus ik ben blij dat ik daar niet elke avond meer aan hoef te denken). Maar als ik had geweten dat het zo’n grote invloed had op mijn huid en het verder maar weinig voordelen opleverde had ik het stoppen denk ik nog even uitgesteld. Maar dat weet je vooraf natuurlijk niet. Aan de andere kant ben ik ook wel blij dat ik het ontpil-proces nu achter de rug heb. Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

 51. Laura

  Ik ben net op jouw blog terecht gekomen omdat ik ook met tranen in mijn ogen in de spiegel kijk vanwege de vele puisten die ik op dit moment op mijn kin en wangen heb. Ik ben inmiddels 10 maanden gestopt met de pil, maar de meeste effecten merk ik pas de laatste twee maanden. Ik ben nog steeds niet terug ongesteld geworden, maar dat zal binnenkort dan wel komen. Ik heb een heel manenlandschap gebouwd en dat laat mij alles behalve mooi of zelfverzekerd voelen. Ik schaam me er zelfs zo voor dat ik sociale dingen afzeg, en dus maar thuis met een dekentje op de bank blijf zitten. Bij jou ziet het er nu al zo veel beter uit, ik hoop dat het bij mij ook snel weer veranderd. Al zit ik er wel aan te denken om dan toch maar die pil weer te gaan slikken, dat lijkt opeens niet zo erg meer.