Patreon tips & tricks voor bloggers (en andere creators!)

Eind november maakte ik met klamme handjes een account op Patreon aan. Patreon is een platform waar fans hun favoriete creatievelingen kunnen steunen. Ik had nul verwachtingen, maar was er wel onwijs enthousiast over. Rond Kerstmis stond de teller op 39 supporters. Op dit moment zijn het er zelfs al 69 74! Vraag je je af of Patreon ook iets voor jou is? En hoe maak je van zoiets een succes? Ik geef tips & tricks!

Patreon tips & tricks voor bloggers

Is Patreon iets voor jou?

Maak je mooie dingen? En zijn er mensen die jouw werk graag volgen op internet? Dan kan Patreon veel mogelijkheden bieden. Of het aan je verwachtingen zal voldoen, is afhankelijk van je doel. Wellicht ben je ambitieus en wil je er een maandsalaris uithalen zodat je je fulltime kan storten op het schrijven van je debuutroman. Misschien wil je er slechts de hostingkosten van je blog uithalen. Mijn – vrij ambitieuze – doel is om het gat op te vullen dat ik aan inkomsten ‘misloop’ doordat ik geen grote banners via een mediabureau op mijn blog wil. Patreon is voor mij perfect omdat het mij helpt om toch maandelijks inkomsten binnen te halen. Voor de lezers van mijn blog is het fijn dat ze niet eerst zes banners hoeven weg te klikken om mijn blogposts te kunnen lezen. Als bedankje plaats ik er onder andere exclusieve video’s. Als je op die manier een win-win-situatie kan creëren, denk ik dat Patreon op de lange termijn zeker succesvol voor je kan zijn.

Moet je een grote blog hebben?

De vraag die ik het meest krijg is “mijn blog is niet zo groot, heeft Patreon dan wel zin?”. Mijn blog wordt maandelijks gelezen door 50.000 bezoekers. Van die 50.000 mensen hebben 69 mensen besloten om mij te steunen. Ik kan me voorstellen dat als je bezoekersaantallen lager liggen, dit niet erg motiverend klinkt. Maar vergeet niet dat een groot deel van die 50.000 bezoekers geen trouwe volgers zijn. Die komen op mijn blog via Google of hebben alleen even snel een recept voor hummus nodig. Die weten waarschijnlijk niet eens dat ik op Patreon zit. Hoge bezoekersaantallen maken dus niet per se uit, denk ik zelf. Je moet het hebben van je trouwe community die het jou gunt. Andere factoren die meespelen of het een succes wordt:

 • Een specifieke niche: het viel Deisy op dat succesvolle creators op Patreon altijd een specifieke niche hebben. Amanda Louise Spayd ($608 per maand) maakt konijnenbeeldjes in een unieke stijl. TMRO ($1387 per webcast) maakt wekelijks webcasts over het universum. Knitty ($18027 per magazine) is een online tijdschrift over breien. Hoe specifieker, hoe beter!
 • Exclusieve beloningen: in principe steunen mensen je voor het werk dat je al doet. Maar leuke, exclusieve goodies speciaal voor je supporters helpen zéker mee om mensen het laatste zetje te geven om je te steunen.
 • De bekendheid van Patreon in Nederland: in Amerika is het een bekend platform. Bekende Youtubers halen er vaak duizenden dollars per maand mee binnen. In Nederland is het nog niet zo bekend, ik denk dat het daardoor voor veel mensen nog een drempel is om iemand financieel te gaan steunen. Gelukkig zie je dat steeds meer Nederlandse bloggers een account aanmaken. Zo zal het op den duur ook steeds bekender worden.
Patreon tips voor bloggers
Een paar voorbeelden van video’s die je op mijn Patreon pagina vindt

Do!

Met deze Patreon tips kan je er nog beter voor zorgen dat het voor jou een succes wordt:

 • Leg uit wat het doel is van jouw Patreon-account. Eventueel in een video om het extra persoonlijk te maken. En vertel ook waarom dit doel belangrijk is voor je volgers. Bijvoorbeeld het advertentievrij houden van je blog, zoals Maartje dat doet.
 • Houd het simpel. Over het algemeen wordt simpele informatie beter opgenomen, onthouden en positiever beoordeeld. Deel ook op die manier je beloningen in.
 • Wees niet bang om te spammen dat mensen je kunnen steunen via Patreon. Volgens het mere exposure effect* zorgt het herhalen van een boodschap er juist voor dat iemand ergens positiever tegenover gaat staan. Het is zelfs zo dat mensen 10 tot 20 keer in aanraking met een boodschap moeten komen voordat ze overgaan op gedragsverandering. (*Komt dat psychologie-diploma van me toch nog van pas.)
 • Maar ‘spam’ wel op een creatieve manier. Ik doe dit door soms in mijn weekoverzichten te benoemen wat ik op Patreon heb gezet die week. Door een vastgepinde tweet en het plaatsen van een thumbnail van mijn laatste video in mijn sidebar. Maar ook door een korte versie van mijn video’s op Facebook te plaatsen.
 • Wees geduldig en houd vol. Ik denk echt dat er veel potentie voor bloggers in Patreon zit. Vooral nu lezers steeds kritischer worden op reclame op blogs. Maar dat het gewoon nog even duurt voordat mensen overstag gaan. Dus raak vooral niet ontmoedigd als je binnen een maand je streefbedrag nog niet hebt behaald.

Don’t

En doe dit maar niet:

 • Met Patreon kan je extra verdienen als iemand via jouw invitelink zich aanmeldt als creator. Zowel jij als de ander krijgt een bonus bij het behalen van een X aantal supporters. Maar let op: je invitelink spammen op je website of social media is níet toegestaan. Oeps, heb ik mij ook schuldig aan gemaakt. Ik zat laatst de regels door te lezen over het spaarprogramma; je mag je invitelink alleen delen met creatievelingen die je persoonlijk kent. Of in een kleine, besloten Facebookgroep.
 • Inzetten op de hoge bedragen voor de beloningen is ook niet aan te raden. Ik denk dat je meer mensen enthousiast kan maken als je juist inzet op de kleine bedragen. Ter illustratie: op het moment heb ik de meeste $1-supporters (61), veel minder $5-supporters (7) en geen $10-supporters.

Ideeën voor exclusieve beloningen

Yay, je hebt besloten om een account op Patreon aan te maken. Hoera! Het idee is dat mensen die fan zijn van jouw werk, je nu kunnen steunen voor alle gratis content die je al levert. In principe hoef je dus niet de druk te voelen om dikke vette beloningen neer te zetten. Máár als je een succesvol Patreon-account wil, werkt dit wel goed. Je hardcore fans steunen je met liefde, maar een groot deel zal ook denken: what’s in it for me? Door leuke, exclusieve goodies te maken, wil ook deze groep mensen je met plezier steunen. Ik doe dit onder andere door video’s te maken die je alleen op Patreon kan zien. Dit vind ik ook leuke ideeën:

 • Chaseontwowheels ($3059 per aflevering) knapt een motor op met de opbrengsten van Patreon. Het proces legt hij wekelijks vast op video in de vorm van een aflevering. Aan het einde van de serie zal hij de motor weggeven aan één van de supporters! Zie de video hieronder voor zijn hele uitleg. Zo creatief bedacht!
 • Kameron Hurley ($2309 per verhaal) schrijft fantasy-verhalen, als je haar support krijg je kladversies van hoofdstukken toegestuurd en kan je zelfs meekijken met een realtime video hoe ze schrijft.
 • Op deze pagina vind je een lijst met goed werkende beloningen, denk aan: vergeving voor het gebruiken van een adblocker, een maandelijkse Google Hangout of volgers laten beslissen waar je nieuwste video/blog over moet gaan.

Leuke Nederlandse creators op Patreon

En kijk vooral bij andere Patreon-gebruikers af voor inspiratie. Hieronder een lijst van Nederlanders die te vinden zijn op Patreon. Ben ik iemand vergeten? Stuur me een berichtje!

Mocht je twijfelen over het aanmaken van een account op Patreon dan hoop ik dat je er iets enthousiaster over heb kunnen maken. Ik vind het in ieder geval een héél leuk platform en krijg er veel positieve reacties op. Dus het is het proberen zeker waard. Meer praktische info over het aanmaken van een account op Patreon vind je hier.

Leuke tips voor beloningen of andere ideeën hoe bloggers Patreon creatief in kunnen zetten, zijn ook altijd welkom!  

Back to Top