Recept: Zelf spread maken met zonnebloempitten

Bij Ekoplaza koop ik wel eens spreads op basis van zonnebloempitten voor op brood (zoals deze bijvoorbeeld). Nu had Lidl ook tijdelijk een paar vega-spreads in het assortiment. Vooral die met kerrie en ananas vond ik zó lekker. Jammer dat ze die niet standaard verkopen. Gelukkig is het ook makkelijk zelf te maken! Houd je niet van ananas? No problemo, ik geef je gelijk een basisrecept om zelf spread van zonnebloempitten te maken zodat je je eigen variant kan maken.

Recept: Zelf spread maken

Zelf spread maken

Voor 1 potje (een paar dagen houdbaar als je het afgesloten bewaart in de koelkast)

Ingrediënten voor het basisrecept:

  • 50 gram zonnebloempitten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • peper & zout
  • kruiden naar smaak

Zelf spread maken doe je zo:

  1. Week de zonnebloempitten een nacht (of in ieder geval een paar uur mocht je niet zo veel geduld hebben) in een kommetje met water.
  2. Giet de zonnebloempitten af en spoel even schoon in een vergiet onder de kraan.
  3. Pureer de zonnebloempitten met drie eetlepels olijfolie, een theelepel citroensap, wat peper & zout en kruiden naar smaak.
  4. Blijf tussendoor proeven en voeg eventueel extra citroensap/zout/smaakmakers toe. Voeg extra olie/citroensap/water toe als je de spread te droog vindt.

Variatietips: maak een soort tapenade door tomatenpuree en olijven toe te voegen. Ook een lekkere combinatie is rode biet met mierikswortel. Of houd het simpel met wat verse knoflook en basilicum.

Recept: Zelf spread maken

Ananasspread

Deze ananasspread vond ik superlekker geworden! Hij lijkt niet helaas niet exact op de variant van Lidl, ik moet nog wat beter naar de ingrediëntenlijst kijken zodat ik precies dezelfde kruiden gebruik. Deze heb ik gemaakt met dingen die ik in huis had. Vooral met de stukjes ananas vind ik het heel lekker. En ook Steve (die in eerste instantie vrij sceptisch was toen ik het voor zijn neus schoof) heeft het goedgekeurd.

Ingrediënten voor de ananasspread:

  • 50 gram zonnebloempitten
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • peper & zout
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl kerrie
  • 1/2 tl komijn
  • snuf mosterdpoeder
  • 1 ananasschijf (om mee te pureren)
  • 1 ananasschijf (om in stukjes op het laatst erdoor te roeren)
  • Optioneel: extra ananas & chilivlokken

Zelf ananasspread maken doe je zo:

  1. Houd het basisrecept hierboven aan.
  2. Voeg bij het pureren de kruiden en ananas toe. Snij de overgebleven ananasschijf in kleine stukjes en roer deze op het laatst door de spread.
  3. Garneer eventueel met extra stukjes ananas en wat chilivlokken.

Recept: Zelf spread maken Recept: Zelf spread maken

De spreads zijn lekker voor op brood, maar kan je ook gebruiken als dip!

Heb je dit recept gemaakt? Ik vind het superleuk om je creatie te zien! Op Instagram kan je de #ikbenirisniet hashtag gebruiken zodat ik het kan bewonderen. Eet smakelijk!

Back to Top