Weekoverzicht: lege accu & nieuwe inzichten

Hallo, daar ben ik weer! Niet zo’n vrolijke week, maar wel eentje waarin ik veel leerde.

Lievelingsliedje van de week

Zondag

Na een drukke week waarin ik vooral bezig was met mijn blog en klantenservice spelen, had ik grootse plannen voor de dag. Zoals het hele huis van boven naar beneden poetsen en opruimen, al mijn administratie op orde krijgen, boodschappen doen en grasmaaien. Ja joh, heel realistisch allemaal. Alleen van het idee werd ik al moe. En toen bedacht ik me ineens dat de deadline voor de omzetbelasting deze dag was weirukhdhkewjk. Cijfertjes maken me nooit blij. Ter compensatie maakte ik salade met chips.

Maandag

Ik voelde me zo intens rot, slecht, blegh, ugh. Mijn lichaam voelde wel fit en ik had leuke ideeën en was gemotiveerd om veel te doen, maar mijn hoofd werkte niet mee. Ik had bijna mijn gezinsleden vergast doordat ik het gas was vergeten uit te doen, ik wou soep eten met een vork en vergat steeds wat ik aan het doen was. Er is maar weinig dat me verdrietiger kan maken dan dat. Toen ik een paar jaar terug de AD(H)D-diagnose kreeg, vielen allemaal puzzelstukjes op hun plek en ben ik er erg op gaan letten dat ik niet (te vaak) over mijn grenzen ga. Ik werk nooit meer dan 32 uur per week, zorg er altijd voor dat ik na het avondeten niets productiefs meer doe en maak elke middag een lange wandeling met Ollie. En eerlijk gezegd laat me dat al een beetje voelen alsof ik niet genoeg doe. Omdat ik mezelf vergelijk met ondernemers die 80-urige werkweken maken en honderdmiljoen meer dingen doen dan ik en dan vaak óók nog kinderen hebben én een sociaal leven. Wat debiel is, want ik moet me daar he-le-maal niet mee vergelijken. Dat weet ik best wel. Ik denk dat ik vooral bang ben dat ‘men’ (wie dat dan ook mogen zijn) dat de norm vindt en dat ik daardoor heel lui overkom. Wederom debiel, want ook al zouden mensen dat denken: nou en?! Nou goed. Maar ondanks dat, was het toch weer allemaal teveel geworden.

En dat vond ik stom.

Dinsdag

Met een vriendin bracht ik nog wat extra spullen bij mijn kraampje. Ik heb al heel wat verkocht! De teller staat inmiddels op 50 verkochte spullen voor 67 euro in totaal. Hoppa! Ik voel heel intens de behoefte om mijn complete huishouden te minimaliseren en alleen nog maar mooie spullen te hebben die me blij maken. A la Marie Kondo, inderdaad. Door de docu Minimalism op Netflix (kijktip!) kwam dat vooral. Verder deed ik weekboodschappen en maakte ik súperlekkere risotto met groene asperges en feta.

Woensdag

Ik blijf het zo leuk en bijzonder vinden dat Ollie nu op sommige stukjes los kan lopen! Soms gaat hij wel iets te veel zijn neus achterna (en kunnen we roepen wat we willen), maar heel ver is hij (nog) niet bij ons uit de buurt geweest. Ik vind het ook zo leuk als mensen verrast zijn dat hij als beagle los kan lopen. Haaa, #dogmomskills. Oeh en ik kocht een leuk tasje in mijn lievelingskleur! Van het merk Matt & Nat, ze staan bekend om hun (vegan) tassen en portemonnee’s van goede kwaliteit die ze gedeeltelijk maken van gerecyclede flessen. Leuk merk!

Als avondeten maakte ik een soortvan-knoflookspaghetti met paddestoelen, pijnboompitten en stukjes gegrilde halloumi. Ik moest bijna huilen omdat het zo lekker was. Hier vind je een soortgelijk recept, als basis gebruikte ik mijn vaste recept voor knoflookspaghetti.

Donderdag

Ik kreeg wederom niks voor elkaar en gaf er uiteindelijk maar (met veel moeite) aan toe. Ik lag in bed en luisterde naar watervalgeluiden en mindfulnessoefeningen. Ja, zo wanhopig voelde ik me. ’s Avonds maakte ik superlekker noodlesoep met o.a. shiitake, courgette, paksoi, tomaat, kokosmelk en citroensap. Mmm, één van mijn favoriete gerechten. Een soortgelijk recept vind je hier.

Vrijdag

Ik las op de interwebs een stukje over mentale oververmoeidheid met het bovenstaande figuurtje en ineens zag ik het licht. Elke keer houd ik rekening met mijn grenzen, maar ik ga bijna altijd tot het uiterste: dus ik rust en laad op en ga gelijk weer aan de slag tot m’n hoofd weer op is, rust weer uit en laad op en ga weer door tot de accu leeg is, enzovoort. Maar voor elke keer nadat je weer verder gaat, heb je minder energie. Waardoor je op het laatst al van de kleinste dingen (mentaal) moe wordt. En het opladen lukt dan niet meer met één of twee nachtjes goed slapen. Ik realiseerde me dat ik nu ergens achteraan dat figuurtje zit en dat het dus helemaal niet gek is dat ik niet zo veel voor elkaar krijg op een dag en me nauwelijks kan concentreren. (Ter illustratie: ik doe al drie uur over het maken van dit weekoverzicht.) Dit is de pagina waar ik erover las. De uitleg is eigenlijk bedoeld voor mensen met hersenletsel, maar ik denk dat het grotendeels ook van toepassing is voor iedereen die snel last heeft van overprikkeling.

Nu ik dit had geleerd, kostte het me ineens veel minder moeite om rustig aan te doen. Zo kon ik zelfs de rust vinden om een boek te lezen dat ik had gekregen. Een heel toepasselijk boek, zoals je al aan de titel kan zien. Ik ben nu bijna op de helft van het boek en tot nu toe vind ik het zeker een aanrader.

Zaterdag

Links: Fitbit app – Rechts: Daylio (moodtracker app)

Met mama dronk ik kopjes thee en at ik brownies in de zon. In de stad kocht ik een leuke broek en maakte een afspraak bij een dure kapper. Vanaf nu ga ik mijn focus wat minder op productiviteit leggen en meer op #selfcare en #treatyoself  Wat hier trouwens ook goed bij past is de nieuwe blogserie die Marlous is gestart over self love, zie hier haar eerste blogpost over dit onderwerp. Leuk!

Nu ik trouwens mijn weekoverzicht heb getypt, denk ik: zo slecht doe ik het geen eens! Ik heb genoeg geslapen, drie blogposts online gezet, elke dag lekker gegeten, rekeningen betaald, rust genomen, buiten geweest en tussendoor zelfs nog wat productieve en sociale dingen gedaan. Het is maar net waar je de focus op legt. In mijn moodtracker app kan je ook al zien dat het weer ietsje beter gaat (paars = meh, groen = good). Komt allemaal wel goed.

Iets gemist?

 Zondag: het weekoverzicht van de vorige keer
 Dinsdag: recept voor geroosterde bloemkool en sinaasappel-yoghurtsaus
 Vrijdag: de maandelijkse filmtips

Fijne zondag!

Back to Top