Weekoverzicht: beginnen met yoga, zelf wasmiddel maken & plasticdieet

Hallooo, daar ben ik weer met een nieuw weekoverzicht! 

Lievelingsliedje van de week:

Zondag

De tweede dag van het Plasticdieet ging van start! Ik was er nog steeds heel positief over. Al moet ik zeggen dat toen ik las over krantenpapier als toiletpapier gebruiken in de bijbehorende facebookgroep mijn enthousiasme iets zakte. Gelukkig wordt het aangemoedigd dat iedereen de challenge op zijn eigen manier en tempo invult, althans zo ervaar ik het, dus ik koop nog gewoon mijn normale (gerecyceld) toiletpapier. Wel doe ik natuurlijk mijn best om zo min mogelijk plastic te gebruiken! Zo deed ik deze dag voor het eerst boodschappen bij Jumbo met als uitdaging niets met plastic te kopen. Ik slaagde bijna en was er eigenlijk wel heel tevreden over. Ik vind het opvallend dat ik qua duurzaam leven altijd heel tevreden kan zijn met hoe ik het doe en altijd vind dat ik mijn best doe, maar qua productiviteit altijd zo hard ben voor mijzelf en mijzelf nooit ‘genoeg’ vind. (Workin’ on it om hier ook milder in te worden.) Met mijn plasticloze courgettes maakte ik superlekkere risotto. Hier vind je het recept dat ik als basis gebruikte.

Maandag

Steve en ik waren beide helemaal op aan het eind van de dag en hadden geen zin om na te denken over avondeten. We haalden patat bij de snackbar en toen bedacht ik me pas hoeveel plastic dat was. Inclusief plastic tasje, terwijl het juist de opdracht van deze week was om altijd zelf voor je tasjes te zorgen. Wooops. 

’s Avonds was het weer zo fijn en de lucht mooi tijdens mijn wandeling met Ollie. Helaas voor Ollie betekende dat ook dat er luchtballonnen in de lucht hingen. Hij is héél bang voor luchtballonnen, vooral het geluid (KGGGGGGGGgggggggg) maakt het geloof ik eng. Een erg ontspannen wandeling werd het dus niet. Ollie blafte het hele rondje om de vijver om mij te beschermen tegen de enge zwevende bal in de lucht, wel lief.

Dinsdag

’s Middags kreeg ik een langwerpig pakket met superlekkere thee binnen. Goede timing, want bijna al mijn thee was op. Ik had altijd een méga-verzameling, tot grote ergernis van Steve omdat de helft van de doosjes uit het kastje flikkerden als je het deurtje opende. Die verzameling moest ik eerst van mijzelf op maken voordat ik weer nieuwe thee mocht kopen. Maar nu ben ik ook wel weer even voorzien. De biologische thee van het merk Fair Trade Original koop ik weleens bij de supermarkt, vooral die met kamille, lavendel & vanille is een favoriet. Er zijn nu veel nieuwe smaken bijgekomen, yay!

Ik ontdekte nog iets leuks door het Plasticdieet, er zit namelijk een Turkse supermarkt bij mij om de hoek. Met allemaal plasticloze groenten en fruit! Normaal durf ik niet zo goed naar nieuwe plekken (vroeger dacht ik altijd dat als je volwassen bent dat nieuwe plekken dan niet meer eng zijn, die hoop heb ik inmiddels opgegeven), maar ik moest en zou een granaatappel hebben voor het avondeten. Bij de supermarkt vond ik alleen voorverpakte, losse granaatappelpitjes en dat ging me toch iets te ver voor tijdens het Plasticdieet. De vleesvervangers voor het avondeten en een paar draadjes saffraan zaten immers óók al in plastic. Dus ik gaf mezelf een schop onder mijn kont, ontdekte daardoor een walhalla aan fijne, goedkope producten en kon ’s avonds lekker bulgur met granaatappelpitjes eten. Ik was blij en trots!

Woensdag

Het Plasticdieet is ook een goede motivatie om de duurzame dingen te doen die ik in het dagelijkse leven vaak uitstel. Zoals zelf wasmiddel/allesreiniger maken wat ik al een tijd niet meer had gedaan. Ik maakte er ook gelijk een video van (staat inmiddels op Patreon) en was blij dat ik weer een flinke batch heb om mee vooruit te kunnen. Scheelt niet alleen plastic verpakkingen, maar ook geld! Hier kan je het recept vinden dat ik altijd gebruik. Deze keer werd het bij mij trouwens helemaal niet pudding-achtig, dus geen zorgen als dat niet bij je schoonmaakspul gebeurt, het werkt nog steeds net zo goed. En als het wel pudding-achtig wordt dan kan je het voor gebruik even schudden zodat het weer vloeibaar wordt.

Mijn eerste echte yogamatje arriveerde ’s avonds, oeh yeah! Nu kon het yoga-en écht beginnen. Omdat ik door de bomen het bos niet zag qua yogamatten vroeg ik advies aan de eigenaresse van Superyoga. Zij stelde mij wat vragen en zo kwamen we uit op een geschikte mat voor mij als beginner. Ze stuurde mij deze sticky mat toe, dat betekent dat je extra grip hebt en dat is wel fijn als je nog een beetje wiebelig staat zoals ik. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal, op een goedkoop fitnessmatje na, die niet echt handig is voor yoga overigens. Maar mocht je ook willen beginnen met een rustige vorm van yoga dan kan ik de ‘sticky mat’ zeker aanraden. De mat is duurzaam in gebruik, je kan beide kanten gebruiken, en kost relatief weinig. En ze zijn er in mooie pastelkleurtjes! Het oog wil ook wat. Steve raadt me al jaren aan om yoga te gaan doen omdat ik altijd zo’n stresskip ben, ik hoop dus dat ik er op den duur echt iets aan ga hebben!

Donderdag

’s Ochtends sprong ik direct uit mijn bed om te beginnen met mijn eerste echte yoga workout! Ik had al wat filmpjes van Yoga With Adriene gekeken en haar (non-zweverige) stijl sprak me erg aan. Ik ben op aanraden van iemand op Instagram begonnen met haar video Yoga For Complete Beginners, een simpele en rustige workout van 20 minuten. Het voornemen is om een week lang elke ochtend deze video te volgen en dan kijk ik verder naar een andere video voor beginners van Adriene. Tot nu toe vind ik het nog een beetje wennen, maar ook heel leuk en fijn om te doen!

Tussen de werkdingen door maakte ik de beste hummus ooit en deed een poging hier een hip ‘flatlay’ filmpje (van bovenaf gefilmd) te maken. Ik moet de video nog editen dus ik weet nog niet of het echt goed is gelukt, maar daar zullen de Patreoners snel achterkomen als ik de video daar upload! De hummus was in ieder geval wel goed gelukt. Als je het maakt met gedroogde kikkererwten die je een nacht laat weken en daarna kookt, wordt het honderd keer lekkerder dan met kikkererwten uit blik.

Vrijdag

Het was warm, ik voelde me rot en mijn hoofd zat vol modder en pudding. Daarom leek het me een goed idee om als een gek de gehele woonkamer op te ruimen, te poetsen en te stofzuigen. Waardoor ik nog oververmoeider werd. Op de één of andere manier ga ik altijd intens opruimen als het er eigenlijk veel te warm voor is. Omdat alles dan extra vies voelt misschien. Of omdat ik dan niet goed kan nadenken of productief kan zijn en dan maar van ellende ga opruimen. Nou goed, het was ook wel nodig, dus ik ben achteraf blij dat ik het deed. Uit de voortuin knipte ik wat bloemen uit de XL-hortensia en deed die in een vaas (#zeroplastic boeketje!). Ik rustte wat uit terwijl ik een groot deel van het boek Essentialism luisterde en deed daarna boodschappen met een vriendin. Tot nu toe merk ik dat ik plasticvrije boodschappen het makkelijkst bij Lidl kan doen, van de ‘normale’ supermarkten. Dus dat ging best goed!

Zaterdag

Het leek wel of ik aan een Miracle Morning deed, maar eigenlijk was ik gewoon om 6 uur wakker en kon toen niet meer slapen. Op zaterdag werkt Steve bij zijn bijbaan en moet dan heeel vroeg opstaan, normaal val ik dan weer in slaap (met Ollie aan mijn zijde), maar nu was ik klaarwakker. Ik ontbeet wat (want ik had eindelijk eens gewoon eten in huis), deed yoga, wandelde vroeg met Ollie (die wist niet wat hem overkwam) en ruimde mijn werkplek op, die was de afgelopen week veranderd in een vuilnisbelt. Het voelde alsof ik mijn hele leven ineens voor elkaar had. Tot ik rond 12 uur volledig inkakte, nergens meer zin in had en me met geen mogelijkheid kon concentreren op iets. Ik maakte een vega tonijnsalade, baalde dat ik achterliep met van alles en nog wat, was blij dat het eindelijk avond was en kon chillen met een film en wijn, liet de nieuwe wijnfles kapot vallen in duizend stukjes, huilde van ergernis en besloot om heeeeeeel vroeg te gaan slapen.

Nu (zondagmiddag) gaat het wel weer oké, ik heb besloten om binnenkort als ik mijn deadlines heb gehaald twee weken vakantie in te lassen. Even weg van het internetleven, een auto reply op mijn mail, veel boeken lezen en self-care praktiseren, ommmmmm. Alleen al van het idee word ik helemaal zen!

Iets gemist?

 Zondag: het vorige weekoverzicht
 Maandag: een nieuwe editie van mijn maandelijkse filmtips!
 Woensdag: over hoe ik het minimaliseren (in slakkentempo) ervaar

Ik hoop dat jullie een fijn weekend hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 reacties op “Weekoverzicht: beginnen met yoga, zelf wasmiddel maken & plasticdieet

 1. yvonne schreef:

  Stay zenn girl! Hoop echt dat je rust vind in je vakantie en deze ook vast blijft houden na je vakantie. En ik vind dat je echt goed bezig bent qua plastic soep. X

  | Reageer op deze reactie
 2. Linda schreef:

  Ik heb bewondering voor je dat je het plastic dieet doet. Wel goed dat je je niet gek laat maken door hoe anderen dit doen (kranten wc papier vind ik ook niet aantrekkelijk 😉) , doe zoals het goed voelt dan kom je het verst is mijn motto. Grappig is wel dat je me aansteekt en ik ook heel erg op plastic dingen let. Doe rustig aan meis en ik kan me voorstellen dat je uitkijkt naar je vakantie.

  | Reageer op deze reactie
 3. Linda schreef:

  Ooooh je gaat vast heel blij worden van je twee weken vakantie! Ik hoop dat je er heel erg van gaat genieten! 🙂

  | Reageer op deze reactie
 4. Ruth schreef:

  Ik probeer ook minder plastic te gebruiken en dan valt het pas op hoe ziek veel plastic overal voor word gebruikt. Mijn vriend eet graag kant en klare madeleines en dan verkopen ze er daar 13 van in een zak, maar die 13 madeleines zitten dan ook allemaal weer apart in een plastic zakje. Het zal wel nuttig zijn zodat je madeleines niet uitdrogen als de zak eenmaal open is maar zoveel plastic aaaargh! (ik heb gewoon besloten om die niet meer te kopen) Gelukkig zijn ze in Frankrijk wel beter bezig nu, in supermarkten zijn plastic zakjes voor groente sinds kort verboden en zijn er alleen nog maar papieren zakken of biodegradable (of hoe je het ook schrijft) zakjes beschikbaar die je gewoon op de compost hoop kan gooien. Hoef ik me niet meer schuldig te voelen als ik mijn stoffen groentenzakken ben vergeten :-p

  | Reageer op deze reactie
 5. Iris schreef:

  Zeker doen, zo’n twee weken durende rustvakantie. Het laten vallen van spullen en een blurriehoofd zijn toch wel de meest duidelijke tekenen dat je het écht verdient!

  | Reageer op deze reactie
 6. Michelle schreef:

  Leuk dat je met yoga bent begonnen en een yoga mat kan een groot verschil maken! Ik doe zelf al twee jaar yoga (in een studio) maar volg ook een paar youtube kanalen. Ik dacht mocht je nog aanraders zoeken dan zit er misschien iets voor je bij! Het is goed om verschillende kanalen te proberen want iedereen doet het toch een beetje anders!
  Buiten Yoga with Adriene vind ik ook de volgende kanalen aanraders:
  Yoga with Kassandra
  Yoga by Candace (hier staan ook meer kracht-training videos op)
  Cat Meffan
  Allie – The Journey Junkie (ook hele goede beginners series)

  Hoop dat je er wat aan hebt!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oh wat ontzettend fijn, die kende ik allemaal nog niet. Ik ga ze allemaal opslaan. Dankjewel!!

   | Reageer op deze reactie
 7. Audrey schreef:

  Ik lees van bijna niemand weekoverzichten, maar die van jou volg ik trouw. Altijd weer leuk!

  Ik heb trouwens ooit een luchtballonvaart gemaakt (echt awesome), en toen werd ons verteld dat echt alle honden ernaar blaffen. Dat hoor je ook in de lucht trouwens 😉 Maar het ding is dus dat die luchtballon altijd weer wegdrijft, en dat de hond dan denkt: zo, dat heb ik maar mooi even gefixt met mijn geblaf. Instant beloning voor hun gedrag, haha!

  | Reageer op deze reactie
 8. Resaarcle schreef:

  Ik vind het best wel geruststellend om te lezen dat bet bij een ander ook met ups and downs gaat. Op naar de volgende up!

  | Reageer op deze reactie
  1. Marianne schreef:

   Ik ben het helemaal eens met Resaarcle. En als het enigszins mogelijk is zou ik 3 weken vakantie inlassen als ik jou was. Ikzelf heb altijd een week nodig om de stress van ’t werk achter me te laten en kom daarna pas tot rust, het is heerlijk om in die rustige staat dan nog 2 weken vrij te zijn.

   | Reageer op deze reactie
 9. kelly schreef:

  Herkenbaar die opruimwoede met heet weer. De volgende keer maar gewoon even een koude douche, frisse hangkloffie aan en op de bank hangen. Misschien veel beter om even bij te komen en je hoofd te legen 🙂 En wat was het vroeger toch niet zo fout om met je eigen pan naar de chinees te kunnen voor wat rijst:P Misschien voortaan je eigen bewaarbakjes mee naar de snackbar.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top