Mooie foto’s van eten maken: tips & tricks!

Mooie foto’s van eten maken kan nogal een uitdaging zijn, vooral nu de dagen korter worden en je dus echt goed moet gaan plannen in verband met daglicht. Maar ik vind het wel altijd heel leuk om te doen! Ik zal niet beweren dat ik een foodfotografie-expert ben, toch heb ik door de jaren heen al heel wat handige tips geleerd en die deel ik graag met jullie. In deze blogpost maak ik gebruik van het meest Instagramwaardige voedsel dat er maar bestaat: sushi! Het mooie, donkere servies waar ik de sushi op heb geserveerd is van Cookinglife.

mooie foto's van eten maken

 Dit artikel heb ik geschreven in samenwerking met Cookinglife 

Tips om mooie foto’s van eten te maken

Over het algemeen maak ik met mijn telefoon alle foto’s voor op mijn Instagram en met mijn spiegelreflex de eetfoto’s voor de recepten op mijn blog. Dus ik zal tips geven voor zowel foto’s met je telefoon als camera. Want ik wil graag benadrukken dat je echt niet gelijk een superdeluxe camera nodig hebt voor mooie foto’s. Foto’s maken met je telefoon is echt prima om mee te beginnen en doe ik nog steeds regelmatig. Ik heb zelfs eens een workshop over food photography gevolgd die zich volledig richtte op fotograferen met je telefoon, dat was enorm leerzaam! Het belangrijkste is toch een goed gebruik van (dag)licht en een mooie compositie. Maar daar vertel ik je álles over in de onderstaande 7 tips.

mooie foto's van eten maken

1. Schone lens

De nummer één tip voor het maken van mooie foto’s leerde ik van Marlous. En het is zó simpel! Namelijk het schoonmaken van je lens, vooral wanneer je telefoonfoto’s maakt. Doordat je (of ik in ieder geval) door het gebruik van je telefoon vaak met je vingers de lens aanraakt, wordt deze snel vies. Dus het eerste dat ik standaard doe voordat ik een foto maak, is eerst even snel de lens poetsen. Hieronder zie je het verschil; ik heb deze foto’s niet bewerkt, toch is de rechter foto veel helderder en kleurrijker.

mooie foto's van eten maken
Foto’s gemaakt met mijn telefoon waarbij ik de lens niet eerst schoonmaakte (links) en waarbij ik dat wel deed (rechts).

2. Daglicht

Foto’s van eten zien er het mooist en meest smakelijk uit als ze in zacht daglicht worden gemaakt. Gebruik in ieder geval nóóit de ingebouwde flits op je camera of telefoon, dat wordt nooit smakelijk omdat dit licht veel te hard is. Nu het vaak bewolkt is en het al vroeg donker wordt, zou je ook studiolampen kunnen gebruiken. Zelf ben ik nog niet zo’n pro daar in, dus ik probeer de fotomomenten zo te plannen dat er genoeg daglicht is. Als de zon heel fel schijnt, gebruik ik een diffuser om het licht zachter te maken. Hier kan je ook een wit laken voor gebruiken. Om schaduwen te voorkomen, gebruik ik een reflectiescherm (zie punt 3!).

mooie foto's van eten maken
Ook twee telefoonfoto’s die ik niet heb bewerkt, de één gemaakt met daglicht en een reflectiescherm (links) en de ander gemaakt met flits (rechts). Met flits worden de kleuren veel fletser en vallen details weg. 

3. Apparatuur

Toen ik net begon met bloggen, maakte ik alle foto’s met mijn telefoon, dat werkte prima. Zie bijvoorbeeld hier één van mijn eerste recepten uit 2012! Daarna ben ik een compacte camera gaan gebruiken om er toch iets meer uit te kunnen halen, daar maakte ik bijvoorbeeld deze foto’s mee voor dit recept uit 2016.

Sinds een jaar maak ik de foto’s op mijn blog met een spiegelreflex (Canon EOS 750D). Mijn favoriete lens voor mooie eetfoto’s bij recepten is de 50 mm lens. Verder heb ik een statief, al gebruik ik die niet zo veel als ik eigenlijk zou moeten, en een uitklapbaar 5-in-1-reflectiescherm. Het reflectiescherm heeft een hoes met vier kleuren (wit, zwart, zilver en goud) en zonder de hoes is het scherm te gebruiken als diffuser. Ooit zou ik er ook nog wel graag studiolampen bij willen hebben, maar voorlopig heb ik hier voldoende aan om te kunnen oefenen met het maken van mooie foto’s. Ik denk dat het vooral goed is om klein te beginnen en je apparatuur door de tijd heen op te bouwen. Zo leer je er ook het meest van.

mooie foto's van eten maken
Hier zie je me in actie met mijn reflectiescherm. Al houd ik hem op deze foto niet helemaal goed vast, zoals je ziet zijn de schaduwen nog heel hard omdat ik maar één lichtbron heb (het raam). Het reflectiescherm kan je gebruiken om het bestaande licht te weerkaatsen zodat de schaduwen helderder worden.

4. Styling

Bij deze foto’s van de vega-sushi koos ik voor een mooi, donker servies genaamd Black Yoru uit de nieuwe lijn van het merk Cosy & Trendy. Het servies is zwart met meerdere kleurlagen en glinstertjes, ontzettend mooi, maar wel een uitdaging om goed op de foto te krijgen! Extra belangrijk om dan goed op het licht te letten (punt 2). De langwerpige borden zijn ideaal om sushi op te serveren en de kleinere schaaltjes zijn handig voor wasabi, sojasaus en de losse groene thee. Ondanks dat er er veel verschillende gerechtjes op mijn “tafel” staan, blijft het zo toch een mooi geheel met dit servies. Ik heb een kast vol ‘props’ zoals theedoeken met printjes, ouderwets bestek, rietjes, enzovoort. Maar omdat het donkere servies al zo opvallend is, heb ik de rest van de styling rustig gehouden.

mooie foto's van eten maken
Ik krijg regelmatig berichtjes over dat ik een mooie tafel heb: gefopt! Dat is gewoon een los paneel steigerhout. Heel handig, want zo kan ik op alle plekken in huis foto’s maken. 

5. Voorkom scheve foto’s

Ik heb weleens gedacht dat het hip was om je camera in allerlei verschillende hoeken te houden zodat je een ‘speels’ effect krijgt. Nou, laat dat maar achterwege, want als je scheve foto’s van je eten maakt, is dat vooral heel verwarrend. Het lijkt dan alsof de borden zo van de tafel af kunnen glijden. Zie bijvoorbeeld de onderste foto in dit recept uit 2012 voor hoe het níet moet. Het is goed om verschillende composities en hoeken uit te proberen in plaats van dat je je blind staart en dertig foto’s vanuit één standpunt neemt. Maar houd je camera wel recht! Mocht dit toch niet goed gaan, dan kan je de horizon altijd achteraf nog recht zetten in de nabewerking.

mooie foto's van eten maken
Deze foto was eerst heel scheef, ik heb ‘m gedraaid in Photoshop met de Crop Tool (C). Foto’s op je telefoon kan je ook makkelijker draaien door op ‘Wijzig’ te tikken en daarna op het crop-icoontje; mijn telefoon (iPhone) zet de horizon dan automatisch recht.

6. Telefoonfoto vs. spiegelreflex

Omdat de lens van een telefoon minder diepte kan weergeven, maak ik over het algemeen telefoonfoto’s van eten altijd van bovenaf (leg er wat leuke ‘props’ bij en voilà, je hebt een Instagramwaardige #flatlay gemaakt). Als ik mijn camera met de 50 mm lens gebruik, met groter diafragma, vind ik het mooier om de foto juist wat meer van de zijkant te nemen zodat je de achtergrond waziger ziet worden en het gerecht er mooi uitkomt. Hieronder kan je dat verschil in scherptediepte goed zien.

mooie foto's van eten maken
Een foto met mijn telefoon (links) en met mijn camera met de 50 mm lens (rechts).

7. Nabewerking

Foto’s voor op Instagram bewerk ik op mijn telefoon met VSCO. Als de foto iets scheef is, draai ik hem een stukje. Soms maak ik de foto iets lichter of doe ik het contrast iets omhoog. En tenslotte gooi ik er een filtertje overheen, mijn favoriete filters zijn C2, F2 en S2. De foto’s die ik met mijn spiegelreflex maak, bewerk ik in Photoshop. Ik draai en crop de foto als dat nodig is, corrigeer de kleurbalans (levels) maak de kleuren iets intenser (vibrance) en als het nodig is pas ik de helderheid en het contrast iets aan (brightness/contrast). En soms voeg ik er kleine tekeningen aan toe, zoals pijltjes met tekst, die ik teken met mijn Wacom tablet, in dit recept voor hummus zie je daar een voorbeeld van. Ik krijg vaak vragen met welke app ik dit doe, maar die teken ik dus gewoon zelf, heel simpel!

mooie foto's van eten maken
Telefoonfoto met het filter F2 uit de VSCO-app. Voor foto’s van eten voor recepten op mijn blog gebruik ik niet snel filters, dan vind ik natuurlijke kleuren mooier, maar voor op Instagram vind ik het wel leuk om filters te gebruiken omdat alles dan goed bij elkaar past.

Kende je al deze tips al? Ik ben heel benieuwd naar jullie aanvullingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 reacties op “Mooie foto’s van eten maken: tips & tricks!

 1. Bedankt voor de tips! Ik heb nog geen reflectiescherm, dat zou wel handig zijn. Ik zit vaak met een gebrek aan daglicht, maar sommige gerechten kosten gewoon veel tijd en zijn daarom niet op tijd klaar. Tenminste, wel voor het avondeten, niet voor de lens. 😉 Ik heb wel twee kleine studiolichten, maar (dit klinkt echt heel suf) ik heb niet altijd zin om met een horde verlengsnoeren aan de slag te gaan om ze te kunnen gebruiken.

  Voor het fotograferen van gerechten met een saus (zoals bijvoorbeeld pasta), heb ik wel eens gelezen dat je een omgekeerd bord op je serveerschaal kunt leggen, en dan de saus erover. Door het bergje krijg je een voller effect. Ik heb het zelf één keer geprobeerd en was niet ontevreden over het resultaat.

  Het moeilijkste vind ik gerechten die warm moeten blijven / niet mogen smelten. Hoe doen jullie dat?

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha dat snap ik wel, ik heb soms niet eens zin om met het reflectiescherm te klungelen terwijl dat eigenlijk nog best meevalt qua gedoe.

   Bij een workshop kreeg ik de tip om alles voor je foto al klaar te zetten voordat je gaat koken en dat je dan wat test-foto’s maakt met een leeg bord. Als het eten dan klaar is kan je heel snel een foto maken en kan je er daarna zelf ook nog van genieten zonder dat het compleet afgekoeld/gesmolten is. Misschien heel logisch, maar heeft voor mij wel een groot verschil maakt, want ik deed alles voor de foto normaal achteraf pas.

   Wat een leuke tip van dat bord op de kop trouwens, dat ga ik ook eens proberen!

   | Reageer op deze reactie
 2. Loes schreef:

  Wat een goede tips! Ik vind foodfotografie echt ontzettend moeilijk, bij mij ziet alles er snel vies uit, haha.

  | Reageer op deze reactie
 3. Siroon schreef:

  Fijne tips! Maar wat is je tip voor foto’s in het donker? Welk licht kan ik dan het best gebruiken? Daar struggle ik nu echt mee nu het winter is!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ik maak bijna geen foto’s van eten als het donker is, dus van studiolampen heb ik geen verstand helaas! In de keuken hebben we koud tl-licht (gezellig is anders haha) zodat ik toch een oke-isj foto voor instagram kan maken. Maar als ik echt mooie foto’s wil maken voor mijn blog, houd ik of wat eten apart zodat ik het de volgende ochtend kan fotograferen bij daglicht, of bereid ik het eten overdag zodat ik er foto’s van kan maken voordat het donker wordt. Ik vind dat daglicht sowieso altijd mooier is dan kunstlicht bij foto’s van eten.

   | Reageer op deze reactie
 4. Djuli schreef:

  Ik krijg honger van deze foto’s! Handige tips! Ik vind foodstyling best wel moeilijk. Zo’n mooi servies helpt wel enorm!

  | Reageer op deze reactie
 5. Wat een ontzettend fijne tips! Ik heb op dit moment de luxe van een kunstacademie met uitleen waar ik alle dingen kan lenen, ik ga eens proberen met zo’n scherm en wil ook wel eens een tekentablet gebruiken 🙂

  | Reageer op deze reactie
 6. Jessica J. schreef:

  Heel erg goede tips! Studiolampen staan wel op m’n lijstje. fotograferen lukt me voorlopig redelijk met daglicht, maar op zulke donkere, regenachtige en vooral korte dagen is het vaak lastig. Ik gebruik ook steeds dezelfde filters in VSCO, trouwens.

  | Reageer op deze reactie
 7. Marlous schreef:

  Haha, leuk dat je mijn super easy tip erin hebt verwerkt. Werkt wel echt he! Tegenwoordig kun je trouwens met je telefoon ook die scherptediepte creeren (daar heb ik mijn telefoon speciaal op uitgezocht!), en met de Google Camera app schijnt het tegenwoordig ook te kunnen (het heet dan ‘bokeh effect’, mocht je willen googlen). Misschien handig als je je spiegelreflex niet op zak hebt en toch een fancy foto wil maken!

  | Reageer op deze reactie
 8. Fijne tips! Krijg meteen zin om plaatjes te schieten. Jouw eerdere tip om alles van tevoren al klaar te zetten heb ik al erg veel aan gehad. Scheelt veel geklaag over koud eten :’)
  Gebrek aan licht vind ik nu wel echt lastig. Gelukkig heb ik nog een weekje vrij, maar verder ben ik in de winter helemaal afhankelijk van de weekenden. Misschien dat ik nog eens een daglichtlamp wil proberen. Zowel voor foto’s als voor mijn winterhumeur 🙂

  | Reageer op deze reactie
 9. Laura schreef:

  Goede tips! Het lijkt altijd zo makkelijk… Vooral licht is altijd lastig vind ik.

  | Reageer op deze reactie
Back to Top