Recept: Zoethout-muntthee

Mag ik dit wel een recept noemen? O ja dit is mijn blog, natuurlijk mag ik dit een recept noemen als ik dat wil! Ik heb namelijk een nieuwe lievelingsthee die ik he-le-maal zelf maak. Dat klinkt heel spannend, maar eigenlijk gooi ik twee schepjes in een filtertje, doe er kokend water bij en klaar je ze zoethout-muntthee.

Recept: Zoethout-muntthee

Zoethout-muntthee

Wat heb je nodig?

Recept: Zoethout-muntthee

Hoe maak je het?

 • Doe een schepje zoethout en gedroogde munt in een theefilter.
 • Schenk kokend water in een kopje, doe het theefilter erin met de theekruiden en laat de zoethout-muntthee ongeveer 5 – 10 minuten trekken.
 • Voeg er eventueel een beetje honing aan toe om het zoeter te maken, al is het al best wel zoet door eh ja, je raadt het echt niet, de zóethout.

Recept: Zoethout-muntthee

Lievelingsthee

En het is Z O  L E K K E R. Ik had precies deze thee in kant-en-klare zakjes gekregen voor mijn blog ooit. Het was gelijk mijn nieuwe lievelingsthee, dus ik was heel sip toen het doosje leeg was. Ik kon het nergens in de winkel vinden. En zo besloot ik het maar gewoon zelf te maken! Op deze manier is het ook nog een stuk goedkoper én het scheelt een boel afval. Alleen de zakjes theekruiden die ik bij Dille & Kamille kocht, zijn helaaspindakaas van plastic. Wat zou het leuk zijn als er in Enschede een ouderwets kruidenwinkeltje zat waar je dit soort kruiden zelf in je eigen bakjes of papieren zakjes kan scheppen.

Je bent trouwens extra goed #zerowaste bezig als je een herbruikbaar theefilter gebruikt. Het theefilter van bamboe dat je op de foto’s in deze blogpost ziet, heb ik eens gekregen van Dorian en Eva en is te koop in hun webshop Thee & Tasjes.

Recept: Zoethout-muntthee

Maken jullie ook wel eens je eigen kruidenthee-combinaties?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

40 reacties op “Recept: Zoethout-muntthee

 1. Romy schreef:

  Yes please 🙂 Ik ben dol op dit soort kruidentheetjes. Helaas ben ik vaak te lui om ze zelf te maken, maar dit recept klinkt wel heel erg lekker!

  | Reageer op deze reactie
 2. Anna Maria schreef:

  Jazeker hier drinken we graag thee en ik meng wel eens lekkere thee met andere thee. Alleen tegenwoordig is het een beetje zoeken wat ik nog kan drinken en wat niet. Opeens smaakt een hoop niet meer. (zwangerschapshormonen) Super irritant want I love tea!!!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   O ja wat lastig! Ik denk dat je deze thee dan ook niet mag ivm zoethout.

   | Reageer op deze reactie
 3. Lauriëtte schreef:

  Wat een leuk theefilter! Ik zou graag vaker thee willen drinken met kruiden, maar maak toch vaker gebruik van de normale theezakjes; is toch net iets makkelijker en minder gedoe. Stom eigenlijk, want kruidenthee zit veel meer smaak aan!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ja ik doe dat ook vaak in fases. En dan drink ik toch weer eens losse thee en denk ik gelijk: oooh zo veel lekkerder, vanaf nu alleen nog losse kruidenthee! Maar in een kant-en-klaar zakje is ook wel lekker makkelijk!

   | Reageer op deze reactie
 4. Charelle schreef:

  Oooh klinkt goed! Doet me een beetje denken aan Sterrenmunt, denk dat het wel vergelijkbaar is! ^^

  | Reageer op deze reactie
 5. Iris schreef:

  Theeleut approves 🙂 Toch drink ik meestal kant-en-klare mengsels, wel altijd losse thee.

  | Reageer op deze reactie
 6. Lenneke schreef:

  Ik vind het al heftig dat ik water kook, dus ik hang er dan gewoon een zakkie in. Maar dit klinkt zo lekker dat ik serieus overweeg om je te gaan na-apen. Jij #influencer!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Hahahahaha. Dat is ook heel heftig! Ik heb serieus zo’n theeapparaat waar je de temperatuur op kan instellen. En als je op de knop drukt, komt er gelijk water uit voor één kopje. Want met een waterkoker vergat ik steeds dat ik water had gekookt en kon die 6x opnieuw aan 😛

   | Reageer op deze reactie
 7. N schreef:

  oh, goed idee! ik hou niet van zoethout, maar kreeg ooit ergens merkloze venkel-anijsthee en nu kan ik die nergens in de winkel vinden. ik had er wel een gevonden met venkel, anijs en nog iets, van zonnatura, maar dat was toch niet hetzelfde. maar venkel en anijs zijn natuurlijk makkelijk los te vinden!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Ja dat moet toch lukken! Zou echt leuk zijn als je je eigen variant kan maken. Waarschijnlijk is ‘ie dan nog lekkerder/smaakvoller ook 😀

   | Reageer op deze reactie
 8. Yvon schreef:

  Wat klinkt deze thee goed!
  Zoethout is mijn favoriet en mint vind ik ook erg lekker. Weet alleen niet of ik dat hier gedroogd kan krijgen (vast wel). Binnenkort toch écht maar een keer naar de theemarkt dan!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Oeh dan vind je deze vast heel lekker! Gedroogde munt moet je vast wel ergens kunnen vinden, natuurwinkeltjes hebben het ook vast wel! En anders theewinkels, want veel mensen gebruiken ook alleen gedroogde munt om thee van te zetten. Is ook heel lekker 😀

   | Reageer op deze reactie
 9. Sofie schreef:

  Dit is de lievelingsthee van mijn man! (zelf kan ik niet goed tegen zoethout, helaas). Hij maakt het soms ook zelf. Er is zoethout-muntthee van Yogi maar dat is niet hélemaal hetzelfde geloof ik.

  | Reageer op deze reactie
 10. Eline schreef:

  Over het algemeen drink ik kruidenthee, maar als ik een beetje concentratievermogen nodig heb gooi ik er nog wel eens een schepje maté door. Net genoeg om het effect ervan een beetje te voelen, maar net niet genoeg om het te proeven. Maté alleen vind ik namelijk een beetje vies 🙂

  | Reageer op deze reactie
 11. H* schreef:

  Klinkt goed! Ik gebruik het liefst ook alleen nog maar losse thee in papieren verpakking of zelfs verpakkingsvrij. Bij het Klaverblad in Leiden krijg je een klein beetje korting als je je zakje hergebruikt, dat zouden meer winkels moeten doen.

  | Reageer op deze reactie
 12. Priscilla schreef:

  Ik koop vaak verse munt en verse citroen / citroenmelisse. Dat vind ik ook een goddelijke theecombinatie met een beetje honing. Ik ben ook gek op zoethout dus vind deze thee ook een geniaal idee van je. Denk dat ik binnenkort ook maar even langs de Dille & Kamille in Enschede moet 😉

  | Reageer op deze reactie
 13. Kim schreef:

  Hmmmm lekker zeg munthee met honing. Gemixt.
  Love it! En ja hoor; dit mag gewoon. Het is jouw blog, yay!

  Ik denk soms ook; Kan dit wel? Maar eigenlijk slaat dat natuurlijk nergens op.

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Haha ja precies dit! Ik heb dat vooral de laatste paar jaar nadat mijn blog flink is gegroeid. Terwijl ik er eerst van alles en nog wat op plaatste zonder dat ik daar echt over nadacht of het wel kon. Ik wil weer een beetje terug naar hoe ik toen blogde!

   | Reageer op deze reactie
 14. Debora schreef:

  Ik ben zo gek op gember in thee! Wat water opzetten met stukje(s) verse gember, poosje laten koken. Naar smaak nog verse munt, schijfje citroen, snufje kaneel toevoegen. En evt. beetje honing… hmmm, heb nu mega-zin in kruidenthee haha! Maar gedroogde zoethout had ik nog niet bedacht, goede tip! Misschien ook eens steranijs uitproberen dan? #inspiratie

  | Reageer op deze reactie
 15. Femke schreef:

  Haha, ik weet niet of het hier op je blog of op Twitter was, maar ik heb je ooit inderdaad gehoord over dat je lievelingsthee nergens meer te vinden was. Goed om te horen dat je ‘m toch nog, via een omweg, hebt weten te vinden! Lief hout lepeltje trouwens!

  | Reageer op deze reactie
  1. Iris schreef:

   Mooi he! Is mijn lievelingsmok 😀 Ik heb hier een setje van gekregen als afstudeercadeau dus altijd als ik eruit drink word ik blij!

   | Reageer op deze reactie
 16. Maartje schreef:

  Gisterenavond nog, gedroogde tijm+munt met een schijfje citroen. Turks recept, tegen verkoudheid en griep!

  | Reageer op deze reactie
 17. Mariska schreef:

  Super lekker! Ik heb nog nooit zelf thee gemaakt, maar met dit recept ga ik het zeker proberen. Leuke post! Thanks voor de inspiratie.

  Groetjes,
  Mariska van Mylocals

  | Reageer op deze reactie
 18. yvonne schreef:

  Dit is mijn lievelingsthee haha. Ik liet hem altijd meenemen uit Frankrijk. Echt zooo heerlijk. Ik ga het zeker eens zelf mensen. Dat is hopelijk net zo lekker!

  | Reageer op deze reactie
 19. moi schreef:

  Bij zoethout zit wel een probleempje voor mensen met hoge bloeddruk, die mogen het absoluut niet in deze hoeveelheden hebben aangezien er het stofje inzit wat voor verhoging van de bloeddruk zorgt dus helaas sla ik deze over maar munt alleen is ook lekker. 😉

  | Reageer op deze reactie
 20. Lysanne schreef:

  Haha, wat schrijf je toch leuk! De combinatie van munt en zoethout lijkt me spannend. In eerste instantie zou ik zoiets hebben van iel. Maar misschien is het inderdaad lekker! Vanmiddag maar proberen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Anneke schreef:

   Hoi Iris,
   Ook ik was op zoek naar zoethout/muntthee, nadat ik deze had gedronken in een restaurant. Theelabeltje meegenomen en op internet gezocht en gevonden. Ruim 7 Euro voor een doosje en net zoveel aan verzendkosten…. Ja, dahaaaag! Nog een ander merk gevonden en in alle supermarkten gezocht, maar nergens de zoethout/munt variant te koop.
   Ik geef het op en ga, net als jij, mijn eigen mengsel maken 🙂

   (Ik heb een thee-ei in de vorm van een yellow submarine en wordt daar ook altijd vrolijk van.)

   | Reageer op deze reactie
Back to Top