Dr. Iris geeft advies: overleven op de universiteit

Studietips van mij voor jou. De ironie. Maar een slecht voorbeeld is ook een voorbeeld toch? Als je zo’n voorbeeldige student bent die vakken ‘gewoon’ in één keer haalt en het de normaalste zaak van de wereld vindt om je P in één jaar te halen, heb je hier geen zak aan. Maar misschien dat de ADD’ers, ADHD’ers, chaoten, langstudeerders en minder voorbeeldige studenten er wel wat aan hebben. Aanvullingen en extra tips zijn altijd welkom hoor, graag zelfs!

1. Het grote plaatje

studie-planning-bachelor

Bovenstaande planning voor mijn hele bachelor periode heb ik samen met de studieadviseur gemaakt, maar die kan je ook net zo goed zelf maken natuurlijk. Ik zweer erbij. Het is wel handig als je een overzicht hebt van welke vakken je welk blok doet. Ook al lijkt dat pretty obvious, gewoon doen. Als je dan een vak hebt gehaald kan je er een dikke vette groene streep doorheen zetten, is fijn. Als ik alle vakken van een blok heb gehaald, druk ik er een like stempel op. En plan nooit te veel vakken in één blok. Ik deed er soms zeven in één blok – ik was er serieus van overtuigd dat dat mij heus wel zou lukken als ik mijn best maar zou doen – uiteindelijk haalde ik geen één vak. Nu weet ik dat drie tentamens per blok mijn max is, sinds ik dat doe haal ik alleen nog maar dikke voldoendes. Natuurlijk krijg ik zo nog meer studievertraging. Want eigenlijk zou ik 4 a 5 vakken per blok moeten doen maar ik weet nu dat dat voor mij niet realistisch is. Dus neem ik de studievertraging voor lief. Don’t hurry, be happy.

2. Pen en papier

studie-moleskine

Mijn iPhone zit nog net niet aan mijn hand vastgegroeid en het grootste deel van de dag zit ik aan mijn laptop geplakt. Maar wat mijn studie betreft ben ik voorstander van ouderwets pen en papier. Ik heb één notitieboekje voor alle vakken. Eerst had ik per vak één notitieboek, niet handig. Dan nam ik per ongeluk de verkeerde mee, stond uiteindelijk alles door elkaar. Elk hoorcollege begin ik een regeltje met de naam van het vak, het hoeveelste hoorcollege of werkcollege het is en de datum. Aan het begin van een nieuw blok doe ik er zo’n tabstickertje in. Works like a charm. Voor alle Statistiekvakken (huilen) heb ik een apart notitieboek met hokjes. O ja, en mijn agenda houd ik ook old skool op papier bij. Op de één of andere manier heb ik dan veel meer overzicht van alles en onthoud ik het ook beter. Al mijn boekjes zijn van Moleskine, want die schrijven zo fijn.

3. Wakker blijven

studie-aantekeningen

Ik schrijf altijd mee tijdens hoorcolleges, niet per sé zodat ik dat later na kan lezen maar vooral zodat mijn gedachten niet afdwalen. Uit onderzoek is gebleken dat zelfs tekenen helpt om meer gefocust te blijven tijdens het luisteren, dus dat doe ik ook wel eens als ik geen zin heb om mee te schrijven. In het eerste jaar dacht een troela dat ik psychisch niet helemaal honderd was omdat ik konijnen aan het tekenen was. Want ja hallo, we zitten toch op de uni, vet serieus allemaal. Euh nee. Maar ja, zij is inmiddels wel afgestudeerd. Ik niet.

4. Burn-out preventie

studie-planning-tentamen

Yay, tentamenweken! Bereid je mentaal maar alvast voor op huilbuien, slaapgebrek, een slechte huid en je persoonlijk faillissement door het kopen van te veel chocoladerepen. De beste tip zou zijn “begin op tijd met leren” maar ja, doei, dat doet niemand. Alleen studenten die geen studietips nodig hebben doen dat. Begin gewoon een paar weken van te voren. Zolang ik 3 weken van te voren begin kan ik nog 9-ens halen, dus meestal begin ik 2 weken van te voren hardcore te leren. Daarvoor heb ik natuurlijk de grote lijnen mee gekregen door de colleges (of omdat ik het vak al voor de vierde keer doe, oeps). En maak zo’n hippe planning waar je stickers op kan plakken! Is heus niet kinderachtig hoor. Zorgt ook weer voor overzicht. Voordat ik zo’n planning maakte, heb ik vaker dan eens gehad dat ik helemaal de verkeerde datum in mijn hoofd had van een tentamen. Zo kwam ik er op een avond eens achter dat ik de volgende ochtend een tentamen had terwijl ik dacht dat ik nog een week had om te leren, oeps.

5. Motivatie

studie-beloningen

Stickers, stempels, alles! Die kan je als beloning voor op je planningen gebruiken. “Maar ik zit toch niet in groep 3?” Nou en! Iedereen houdt van stickers.

6. DON’T PANIC

En verder: gewoon doorgaan. Soms haal je een vak na drie kansen wéér niet. Heb je een black out tijdens een belangrijk tentamen. Kom je te laat. Ben je je vergeten in te schrijven. Verdrink je in je studieschuld. Been there, done that, shit happens. Het is altijd beter dan een fulltime loonslaaf zijn denk ik dan maar. Komt wel goed, don’t panic!

Back to Top