Recept: Risotto met venkel en citroen

Risotto vind ik één van de lekkerste gerechten. Het is redelijk simpel om te maken en binnen een half uur klaar. En in principe kan je er van alles in doen wat je lekker vindt. Ideaal! Mijn favoriete risotto is die met venkel, citroen en mascarpone. Heel romig maar tegelijkertijd ook fris. Volgens mij komt het recept oorspronkelijk uit het kookboek Vegalicious. Ondertussen heb ik het al zo vaak gemaakt dat ik er geen recept meer bij nodig heb, het komt er eigenlijk op neer dat ik maar wat doe dus ik hoop dat onderstaande bereiding een beetje duidelijk is. Als je op zoek bent naar een vegan risotto met citroen heb je misschien iets aan dit recept (engelstalig).

recept risotto met venkel en citroen

Ingrediënten voor 2 personen:

mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 venkel
mint-hartje 1 citroen
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 2 knoflookteentjes
mint-hartje een paar eetlepels mascarpone
mint-hartje 2 groentebouillonblokjes + 1 liter water
mint-hartje Parmezaanse kaas
mint-hartje Optioneel: een flinke scheut droge witte wijn

venkel

Bereiding:

1. Voorbereiding: snij de knoflook en ui fijn. Snij de venkel in dunne reepjes, de stengels in dunne plakjes en houd de groene sprietjes apart (die kan je op het eind ter garnering op de risotto leggen, dan krijg je extra likes op Instagram). Maak de bouillon door de twee bouillonblokjes in 1 liter gekookt water op te lossen.

2. Bak de ui en de knoflook in wat olie.

3. Gooi de rijst erbij en bak al roerend mee.

4. Als de rijstkorrels een beetje doorzichtig zijn kan je er eventueel een scheut droge witte wijn (op kamertemperatuur) bij doen. Als je dit niet in huis hebt; geen probleem. Zet een kookwekker op 20 minuten en voeg telkens een beetje bouillon toe. Zorg ervoor dat de risotto nooit uitdroogt.

5. En eigenlijk moet je dan de venkel in een aparte pan bakken maar ik gooide ze na vijf minuten gewoon bij de risottorijst en bouillon in, dan gaart het wel mee. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan.

6. Ondertussen de citroenschil raspen en het sap eruit persen.

7. Als de rijst perfect gaar is (na ongeveer 20 minuten dus) kan je het vuur uitzetten en de mascarpone door de rijst roeren. Voeg ongeveer de helft van de geraspte citroenschil toe en het citroensap naar smaak.

8. Serveer een bultje risotto op een bord, strooi er wat Parmezaanse kaas en citroenrasp over en maak het af met de venkelsprietjes die je bij stap 1 apart had gelegd.

9. Maak een Instagramfoto, tag mij (@ikbenirisniet) voor een gratis like en eet!

venkel en citroen

Hihi

Laat een reactie achter:

Geef een reactie

50 reacties op “Recept: Risotto met venkel en citroen

 1. Sylvia

  Heeeerlijk, die risotto, maar ik vind het altijd zo’n rotwerk om klaar te maken 😛 Zou ik ter vervanging couscous kunnen gebruiken? 😉

  • R.S.

   Dan is heel het idee van risotto denk ik wel een beetje weg.

   Dit lijkt me overigens serieus best wel lekker. Misschien dat ik er ooit aan ga geloven. (Maar dan zonder instagram-foto want al het eten dat ik fotografeer ziet er vervolgens uit alsof het al eens een keer gegeten is.)

  • Dominique

   Eventueel wel quinoa? Duurt minder lang en lijkt er nog wel een beetje op.

   Lijkt me erg lekker! En alles voor de extra likes op instagram he? Haha 😀

 2. Anneke

  In mijn hoofd kan ik de risotto en de mascarpone niet samen plaatsen… Ik ben heel benieuwd hoe dat samen smaakt.

 3. Nicky

  Yay blije groenten!
  Risotto is ook een van mijn favorieten, redelijk snel klaar en leuk om mee te variëren.
  De combinatie van venkel, citroen en mascarpone lijkt me erg lekker, ik ga het morgen maken denk ik!

 4. Ianth

  Ohooooo dit ziet er ook al zo lekker uit! Nu ben ik ook gewoon gek op eten haha!

 5. Thanks a million for including the link to our vegan lemon risotto to your post! And I have to agree with you, risotto is one of the best meals ever!

  • iris

   Hoe is het mogelijk?!?! Kan echt niet, je mist zo veel 😉

 6. Ik vind risotto ook echt zooo lekker! Van het weekend maakte ik nog risotto met geroosterde pompoen, maar een variant met venkel en citroen maak ik ook vaak, jummie!

 7. Ester

  Ziet er lekker uit, ik ben ook dol op risotto! De foto met de venkel- en de citroensmiley werd ik blij van. Alleen lijkt je citroen wel een beetje op een sinaasappel 😉

 8. Anouk

  Haha, dit is echt heel erg toevallig. Ik dacht vanochtend terwijl ik uit de trein richting school liep nog ‘wat maak ik als voorgerecht voor kerstmis?’en bedacht me 2 minuten later ‘Citroen risotto! Maar waar haal ik het recept vandaan?’. Haha, hier dus…lekkkeerr!

 9. Natasja

  Oeh, dat klinkt weer als een puik risotto recept! Met risotto dus! 😉 Ik heb nog nooit met venkel gekookt en er inmiddels al zoooo vaak naar staan kijken in de super en op de markt… maar nog nooit aangedurfd #kookkneus

  • iris

   Venkel is niet zo eng! 😀 De eerste keer was ik alleen heel erg in de war hoe ik het nu makkelijk kon snijden maar meestal doe ik maar wat en lukt het uiteindelijk wel :p

 10. Malou

  Hmm looking good! Ga ik misschien wel eens maken =) Ik ga zaterdag voor de tweede keer je pompoensoep maken jippie =D

 11. Geweldig recept zeg! Ik ben op risotto en op venkel. Ga ik dus snel maar eens proberen. Je ziet m wel verschijnen op IG. 🙂

 12. Oeh risotto; het water loopt mij meteen in de mond. Dat moet ik volgende week maar weer eens eten als mijn vriend avonddienst heeft!

 13. Marloes

  Super leuk! Wij hadden toevallig al een poosje venkel in huis, maar niemand durfde het aan! Toen ik jouw recept zag, hebben we de andere ingrediënten gehaald en het recept gemaakt. Echt heerlijk! Lekker romig ook door de mascarpone. Dit ga ik vaker maken!! Bedankt 🙂

  • iris

   Yay leuk om te horen! Ik vind het zelf ook mega lekker, alle smaken passen zo goed bij elkaar, jummie 😀

 14. Ohh dit ziet er echt heerlijk uit, het recept gaat in mijn to-do lijstje. Bedankt.
  Maar misschien een dom vraagje, maar hoe plaats jij die tekst op je foto’s? Wil je je geheim met mij delen 😆
  groetjes Charlotte

  • iris

   Graag gedaan! Het is superduperjummie. En die tekst plaats ik er gewoon via Photoshop op, niet veel geheims aan, hihi 😉

 15. Venkel gebruik ik nooit, goed idee om eens te proberen dus! Ik ben gek op risotto, dus dit lijkt me dan ook een prima gerecht, yum!

 16. Gisteren voor het eerst risotto gemaakt (wel vaak gegeten, maar bang dat ik het niet kon) en het was ook nog een recept van jou en het was heeeerlijk! Deze gaat dus ook op mijn to-make lijst. Dank weer!

 17. Marloes

  Waaaw Iris, dit recept is zo fijn! Ik heb het al eerder gemaakt, maar ik ga het deze week weer maken. Echt comfort food!
  Je blog is zo leuk, ik ben mega benieuwd naar jullie nieuwe woonruimte!

 18. Pingback: FOODIES: Risotto met citroen & venkel - Wat zij zegt

 19. Pingback: A Happy Earth / Birthday | IKBENIRISNIET

 20. Pingback: De Nom Nom Nom Tag | IKBENIRISNIET

 21. Malu

  Ik heb een venkel bij mijn groentenpakket gekregen en wil dit gaan maken. Ik eet alleen geen kaas, als ik dat weglaat is hij dan ook zo lekker? 🙂

  • iris

   Ja hoor! Het wordt dan alleen wat minder creamy, maar qua smaak is het minstens zo lekker. Risotto is altijd lekker! Ik heb laatst trouwens een recept voor vegan parmezaan online gezet, voor als je er toch iets ‘kazigs’ bij wilt hebben.

   • Malu

    Ik word al snel misselijk van kaas, dus ik laat het even achterwege 🙂 Maar dan ga ik het vanavond proberen! Ben zeer benieuwd 🙂

 22. Emma

  Laatst gemaakt en was heerlijk! Ook echt lekker met die mascarpone er in. Bedankt!

 23. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 3 | IKBENIRISNIET

 24. Pingback: Kookboek: Vegalicious | IKBENIRISNIET

 25. Magali

  Hey Iris, heb jij enig idee wat nog meer lekker zou zijn bij deze citroenrisotto in plaats van venkel? Ik ga koken voor een groep mensen en ik weet niet of iedereen het lekker vindt (lol, ik heb het zelf gewoon nog nooit gegeten) hehe.

 26. Pingback: Recept: Venkelrisotto met citroen | wendyswonderewereld

 27. Pingback: De week rond {allihoppa} 2015-47/48 | Allihoppa

 28. Pingback: Weekoverzicht: alleen maar moois | IKBENIRISNIET

 29. Doede

  Hej Iris, ik sta te koken hoor 🙂 PS Bouillonblokjes zijn vies, vol gist, suiker en andere rotzooi. Bouillonpoeder zonder gist bij de Eko winkel, wel lekker 🙂

  • Favoritie

   Super top recept! Heerlijk met de blije citroen 🙂 Het enige wat ik er op aan te merken had was dat ik hem veel te zout vind, twee bouillonblokjes vond ik ook al veel toen ik het las. Ik heb het wel gedaan omdat ik biologische blokjes gebruik waar vaak veel minder zout in zit, maar alsnog overheerste het erg. Ik zou er dus 1 blokje van maken, of, zoals Doede zegt; bouillonpoeder en goed blijven proeven.

 30. Avi

  Verrukkelijk!!!!!!

  Jij bent de koningin van de risotto’s en ik heb gelijk jouw lievelingsrisotto gemaakt dus hoe kon het ook anders dan lekker zijn, maar het overtrof alsnog m’n verwachtingen. Ik ga vaker risotto maken! Het was super lang geleden (jaren) dat ik dat gemaakt had, maar vanaf nu zit er niet meer zo lang tussen. Want er staan duizend risotto recepten van jou klaar. Het was voor het eerst dat ik met venkel kookte en ik vond het ook een beetje eng 😉 maar er bleek niks engs aan. En daarbij is de smaak ook niet super uitgesproken dus industrie dit gerust iedereen voor te schotelen. Oké ik hou op met mijn enthousiaste geraas. In ieder geval bedankt voor dit recept. Vriendlief vond het ook erg lekker en hij is een verstokte carnivoor dus dat zegt wat.

 31. Pingback: Weekoverzicht: Stemwijzer, vreten & een haiku | IKBENIRISNIET

 32. Pingback: Weekoverzicht: bomvol hoofd, Jouw Marktkraam & vieze ijsjes | IKBENIRISNIET

Door de site te te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies waarmee gegevens worden verzameld, gebruikt en gedeeld. Meer informatie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services De cookie-instellingen op ikbenirisniet.nl zijn ingesteld op 'toestaan cookies'. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of klikt op "Accepteren", ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten