Recept: Risotto met venkel en citroen

Risotto vind ik één van de lekkerste gerechten. Het is redelijk simpel om te maken en binnen een half uur klaar. En in principe kan je er van alles in doen wat je lekker vindt. Ideaal! Mijn favoriete risotto is die met venkel, citroen en mascarpone. Heel romig maar tegelijkertijd ook fris. Volgens mij komt het recept oorspronkelijk uit het kookboek Vegalicious. Ondertussen heb ik het al zo vaak gemaakt dat ik er geen recept meer bij nodig heb, het komt er eigenlijk op neer dat ik maar wat doe dus ik hoop dat onderstaande bereiding een beetje duidelijk is. Als je op zoek bent naar een vegan risotto met citroen heb je misschien iets aan dit recept (engelstalig).

recept risotto met venkel en citroen

Ingrediënten voor 2 personen:

mint-hartje 200 gram risottorijst
mint-hartje 1 venkel
mint-hartje 1 citroen
mint-hartje 1 ui
mint-hartje 2 knoflookteentjes
mint-hartje een paar eetlepels mascarpone
mint-hartje 2 groentebouillonblokjes + 1 liter water
mint-hartje Parmezaanse kaas
mint-hartje Optioneel: een flinke scheut droge witte wijn

venkel

Bereiding:

1. Voorbereiding: snij de knoflook en ui fijn. Snij de venkel in dunne reepjes, de stengels in dunne plakjes en houd de groene sprietjes apart (die kan je op het eind ter garnering op de risotto leggen, dan krijg je extra likes op Instagram). Maak de bouillon door de twee bouillonblokjes in 1 liter gekookt water op te lossen.

2. Bak de ui en de knoflook in wat olie.

3. Gooi de rijst erbij en bak al roerend mee.

4. Als de rijstkorrels een beetje doorzichtig zijn kan je er eventueel een scheut droge witte wijn (op kamertemperatuur) bij doen. Als je dit niet in huis hebt; geen probleem. Zet een kookwekker op 20 minuten en voeg telkens een beetje bouillon toe. Zorg ervoor dat de risotto nooit uitdroogt.

5. En eigenlijk moet je dan de venkel in een aparte pan bakken maar ik gooide ze na vijf minuten gewoon bij de risottorijst en bouillon in, dan gaart het wel mee. Niet moeilijk doen als het makkelijk kan.

6. Ondertussen de citroenschil raspen en het sap eruit persen.

7. Als de rijst perfect gaar is (na ongeveer 20 minuten dus) kan je het vuur uitzetten en de mascarpone door de rijst roeren. Voeg ongeveer de helft van de geraspte citroenschil toe en het citroensap naar smaak.

8. Serveer een bultje risotto op een bord, strooi er wat Parmezaanse kaas en citroenrasp over en maak het af met de venkelsprietjes die je bij stap 1 apart had gelegd.

9. Maak een Instagramfoto, tag mij (@ikbenirisniet) voor een gratis like en eet!

venkel en citroen
Hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

50 reacties op “Recept: Risotto met venkel en citroen

 1. Sylvia schreef:

  Heeeerlijk, die risotto, maar ik vind het altijd zo’n rotwerk om klaar te maken 😛 Zou ik ter vervanging couscous kunnen gebruiken? 😉

  | Reageer op deze reactie
  1. R.S. schreef:

   Dan is heel het idee van risotto denk ik wel een beetje weg.

   Dit lijkt me overigens serieus best wel lekker. Misschien dat ik er ooit aan ga geloven. (Maar dan zonder instagram-foto want al het eten dat ik fotografeer ziet er vervolgens uit alsof het al eens een keer gegeten is.)

   | Reageer op deze reactie
  2. Dominique schreef:

   Eventueel wel quinoa? Duurt minder lang en lijkt er nog wel een beetje op.

   Lijkt me erg lekker! En alles voor de extra likes op instagram he? Haha 😀

   | Reageer op deze reactie
 2. Anneke schreef:

  In mijn hoofd kan ik de risotto en de mascarpone niet samen plaatsen… Ik ben heel benieuwd hoe dat samen smaakt.

  | Reageer op deze reactie
 3. Nicky schreef:

  Yay blije groenten!
  Risotto is ook een van mijn favorieten, redelijk snel klaar en leuk om mee te variëren.
  De combinatie van venkel, citroen en mascarpone lijkt me erg lekker, ik ga het morgen maken denk ik!

  | Reageer op deze reactie
 4. Ianth schreef:

  Ohooooo dit ziet er ook al zo lekker uit! Nu ben ik ook gewoon gek op eten haha!

  | Reageer op deze reactie
 5. Glauce Ferrari schreef:

  Thanks a million for including the link to our vegan lemon risotto to your post! And I have to agree with you, risotto is one of the best meals ever!

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Hoe is het mogelijk?!?! Kan echt niet, je mist zo veel 😉

   | Reageer op deze reactie
 6. Con leche schreef:

  Ik vind risotto ook echt zooo lekker! Van het weekend maakte ik nog risotto met geroosterde pompoen, maar een variant met venkel en citroen maak ik ook vaak, jummie!

  | Reageer op deze reactie
 7. Ester schreef:

  Ziet er lekker uit, ik ben ook dol op risotto! De foto met de venkel- en de citroensmiley werd ik blij van. Alleen lijkt je citroen wel een beetje op een sinaasappel 😉

  | Reageer op deze reactie
 8. Anouk schreef:

  Haha, dit is echt heel erg toevallig. Ik dacht vanochtend terwijl ik uit de trein richting school liep nog ‘wat maak ik als voorgerecht voor kerstmis?’en bedacht me 2 minuten later ‘Citroen risotto! Maar waar haal ik het recept vandaan?’. Haha, hier dus…lekkkeerr!

  | Reageer op deze reactie
 9. Natasja schreef:

  Oeh, dat klinkt weer als een puik risotto recept! Met risotto dus! 😉 Ik heb nog nooit met venkel gekookt en er inmiddels al zoooo vaak naar staan kijken in de super en op de markt… maar nog nooit aangedurfd #kookkneus

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Venkel is niet zo eng! 😀 De eerste keer was ik alleen heel erg in de war hoe ik het nu makkelijk kon snijden maar meestal doe ik maar wat en lukt het uiteindelijk wel :p

   | Reageer op deze reactie
 10. Malou schreef:

  Hmm looking good! Ga ik misschien wel eens maken =) Ik ga zaterdag voor de tweede keer je pompoensoep maken jippie =D

  | Reageer op deze reactie
 11. Mireille schreef:

  Geweldig recept zeg! Ik ben op risotto en op venkel. Ga ik dus snel maar eens proberen. Je ziet m wel verschijnen op IG. 🙂

  | Reageer op deze reactie
 12. annouska schreef:

  Oeh risotto; het water loopt mij meteen in de mond. Dat moet ik volgende week maar weer eens eten als mijn vriend avonddienst heeft!

  | Reageer op deze reactie
 13. Marloes schreef:

  Super leuk! Wij hadden toevallig al een poosje venkel in huis, maar niemand durfde het aan! Toen ik jouw recept zag, hebben we de andere ingrediënten gehaald en het recept gemaakt. Echt heerlijk! Lekker romig ook door de mascarpone. Dit ga ik vaker maken!! Bedankt 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Yay leuk om te horen! Ik vind het zelf ook mega lekker, alle smaken passen zo goed bij elkaar, jummie 😀

   | Reageer op deze reactie
 14. Charlotte schreef:

  Ohh dit ziet er echt heerlijk uit, het recept gaat in mijn to-do lijstje. Bedankt.
  Maar misschien een dom vraagje, maar hoe plaats jij die tekst op je foto’s? Wil je je geheim met mij delen 😆
  groetjes Charlotte

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Graag gedaan! Het is superduperjummie. En die tekst plaats ik er gewoon via Photoshop op, niet veel geheims aan, hihi 😉

   | Reageer op deze reactie
 15. Marcella schreef:

  Venkel gebruik ik nooit, goed idee om eens te proberen dus! Ik ben gek op risotto, dus dit lijkt me dan ook een prima gerecht, yum!

  | Reageer op deze reactie
 16. Marleen schreef:

  Gisteren voor het eerst risotto gemaakt (wel vaak gegeten, maar bang dat ik het niet kon) en het was ook nog een recept van jou en het was heeeerlijk! Deze gaat dus ook op mijn to-make lijst. Dank weer!

  | Reageer op deze reactie
 17. Marloes schreef:

  Waaaw Iris, dit recept is zo fijn! Ik heb het al eerder gemaakt, maar ik ga het deze week weer maken. Echt comfort food!
  Je blog is zo leuk, ik ben mega benieuwd naar jullie nieuwe woonruimte!

  | Reageer op deze reactie
 18. Pingback: FOODIES: Risotto met citroen & venkel - Wat zij zegt
 19. Pingback: A Happy Earth / Birthday | IKBENIRISNIET
 20. Pingback: De Nom Nom Nom Tag | IKBENIRISNIET
 21. Malu schreef:

  Ik heb een venkel bij mijn groentenpakket gekregen en wil dit gaan maken. Ik eet alleen geen kaas, als ik dat weglaat is hij dan ook zo lekker? 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. iris schreef:

   Ja hoor! Het wordt dan alleen wat minder creamy, maar qua smaak is het minstens zo lekker. Risotto is altijd lekker! Ik heb laatst trouwens een recept voor vegan parmezaan online gezet, voor als je er toch iets ‘kazigs’ bij wilt hebben.

   | Reageer op deze reactie
   1. Malu schreef:

    Ik word al snel misselijk van kaas, dus ik laat het even achterwege 🙂 Maar dan ga ik het vanavond proberen! Ben zeer benieuwd 🙂

    | Reageer op deze reactie
 22. Emma schreef:

  Laatst gemaakt en was heerlijk! Ook echt lekker met die mascarpone er in. Bedankt!

  | Reageer op deze reactie
 23. Pingback: Vegan Challenge eetdagboek: week 3 | IKBENIRISNIET
 24. Pingback: Kookboek: Vegalicious | IKBENIRISNIET
 25. Magali schreef:

  Hey Iris, heb jij enig idee wat nog meer lekker zou zijn bij deze citroenrisotto in plaats van venkel? Ik ga koken voor een groep mensen en ik weet niet of iedereen het lekker vindt (lol, ik heb het zelf gewoon nog nooit gegeten) hehe.

  | Reageer op deze reactie
 26. Pingback: Recept: Venkelrisotto met citroen | wendyswonderewereld
 27. Pingback: De week rond {allihoppa} 2015-47/48 | Allihoppa
 28. Pingback: Weekoverzicht: alleen maar moois | IKBENIRISNIET
 29. Doede schreef:

  Hej Iris, ik sta te koken hoor 🙂 PS Bouillonblokjes zijn vies, vol gist, suiker en andere rotzooi. Bouillonpoeder zonder gist bij de Eko winkel, wel lekker 🙂

  | Reageer op deze reactie
  1. Favoritie schreef:

   Super top recept! Heerlijk met de blije citroen 🙂 Het enige wat ik er op aan te merken had was dat ik hem veel te zout vind, twee bouillonblokjes vond ik ook al veel toen ik het las. Ik heb het wel gedaan omdat ik biologische blokjes gebruik waar vaak veel minder zout in zit, maar alsnog overheerste het erg. Ik zou er dus 1 blokje van maken, of, zoals Doede zegt; bouillonpoeder en goed blijven proeven.

   | Reageer op deze reactie
 30. Avi schreef:

  Verrukkelijk!!!!!!

  Jij bent de koningin van de risotto’s en ik heb gelijk jouw lievelingsrisotto gemaakt dus hoe kon het ook anders dan lekker zijn, maar het overtrof alsnog m’n verwachtingen. Ik ga vaker risotto maken! Het was super lang geleden (jaren) dat ik dat gemaakt had, maar vanaf nu zit er niet meer zo lang tussen. Want er staan duizend risotto recepten van jou klaar. Het was voor het eerst dat ik met venkel kookte en ik vond het ook een beetje eng 😉 maar er bleek niks engs aan. En daarbij is de smaak ook niet super uitgesproken dus industrie dit gerust iedereen voor te schotelen. Oké ik hou op met mijn enthousiaste geraas. In ieder geval bedankt voor dit recept. Vriendlief vond het ook erg lekker en hij is een verstokte carnivoor dus dat zegt wat.

  | Reageer op deze reactie
 31. Pingback: Weekoverzicht: Stemwijzer, vreten & een haiku | IKBENIRISNIET
 32. Pingback: Weekoverzicht: bomvol hoofd, Jouw Marktkraam & vieze ijsjes | IKBENIRISNIET
Back to Top